Conscious serijal: kako sam prestala da patim za prošlim vremenima i počela da cenim sadašnji trenutak

Znate one ljude koji večito žale što nisu rođeni u ”neko drugo vreme”? Dugo sam bila u toj grupi. I dan danas umem da zažalim što nisam šetala Beogradom između dva svetska rata, što nisam bila deo revolucionarnih 60-ih godina prošlog veka ili što nisam svedočila rađanju Novog talasa u Jugoslaviji. Međutim, kako godine prolaze, postajem sve zahvalnija univerzumu što je posložio kockice tako da ipak budem svedok baš ovog trenutka u istoriji našeg društva i ljudske civilizacije. ”Zašto, pobogu?”, čujem vas kako pitate. Zato što tek sada, i u to sam čvrsto ubeđena, ljudska rasa postaje svesna svoje sebičnosti. Zato što smo se tek sada otreznili, progledali i shvatili kakve i kolike greške pravimo kao pojedinci, kao društvo, kao rasa. I ma koliko romantično prošlost umela da izgleda, činjenica je da je uglavnom podrazumevala manjak svesti o mnogim važnim temama: od odnosa prema životinjama, ishrani i mentalnom zdravlju preko seksizma, rasizma i uskraćivanja prava pripadnicima LGBT populacije, do odnosa prema planeti na kojoj živimo. Ne morate da gledate predaleko u prošlost da biste i sami postali svesni napretka koji se desio. Vratite se samo petnaest godina kasnije. Da, da, stvarnost je izgledala prilično drugačije, zar ne? I baš zato mi je drago što živim u ovom, a ne u nekom prošlom trenutku i što ne samo da svedočim promenama već sam i sama deo njih. Ne samo na privatnom planu već i na poslovnom.

Prilika da budem deo H&M Conscious kampanje čiji je cilj promocija održive budućnosti mode jedan je od tih načina. Oduvek sam čvrsto verovala u to da je moda mnogo više od ”lepih krpica” i prema njoj sam se uvek tako i ophodila. Serijal postova koji otvaram večerašnjim, a koji će biti posvećeni H&M Conscious Spring liniji u kojoj je svaki komad napravljen od materijala iz održivih izvora, kao što su 100% organski pamuk, TENCEL™ ili reciklirani poliester, moj je način da na konkretnom primeru svoj stav i dokažem, ali i javno podržim brend čiji je cilj da do 2030. godine u svojoj proizvodnji isključivo koristi 100% reciklirane ili druge materijale iz održivih izvora.

Večeras vam neću pisati detaljno o kolekciji. To ću učiniti sutra. Uz meni najdraži komad iz kolekcije, večeras vas uvodim u ovu za mene vrlo važnu priču i vrlo važnu kampanju.

Neka Conscious serijal počne…

 

total look: H&M

*H&M Conscious Spring kolekcija biće dostupna u domaćim radnjama od 11. aprila

 

ALL PHOTOS BY JOVANA TOMAŠEVIĆ

*ovaj post je urađen u saradnji sa brendom H&M

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

2 Responses

  1. Prelep post draga Brano! Uživala sam čitajući i gledajući ove veličanstvene fotografije. Smem li da znam lokaciju na kojoj su nastale? 🙂
    Koncept održive mode od srca podržavam i ova H&M kolekcija će me nesumnjivo kupiti.
    I dalje sam fan prohujalih epoha, ali nadam se da ću i ja uskoro prihvatiti da je ovo vreme u kojem sam zapravo možda i najbolje bar po pitanju ljudske svesnosti o mnogim bitnim temama koje su u prošlosti bile zamemarivane.
    Lep pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *