Kačketi, kape i šeširi domaćih brendova koje volimo

Sećam se tačnog momenta kada su kačketi ušli u moj život. Bio je to trenutak kada sam ugledala fotografiju Mire Dume  napravljenu 2017. godine na modnoj reviji brenda Dior. Mira je tada nosila sako u kombinaciji sa kačketom brenda Patagonia. Pitala sam tada se kako se nismo ranije setili kombinacije sakoa i kačketa, i kako je moguće da toliko kul izgleda. 

Ubrzo zatim većina modnih influenserki poneće ovu na-aerodromu-sam-i-bežim-od-paparaca-kombinaciju. Premotavamo par godina unapred i svedočimo sve većem broju brendova kačketa i na domaćem tržištu, a sa njima dolaze u fokus i drugačije forme kapa i šešira, pa tako raste popularnost i platnenim (bucket) šeširima. Odatle i ideja za ovaj tekst. 

S obzirom da su ova dva aksesoara za glavu uglavnom zanimljiva mlađoj publici (što nikako ne znači da ne treba da zanimaju i sve ostale generacije) rešena sam da ne izostavim one koji su i dalje privrženi klasicima, pa vam za kraj ostavljam i par predloga za lokalne kreatore šešira i beretki.

Kačketi domaćih brendova

Ono po čemu ćete prepoznati kačkete domaćih brendova svakako su natpisi koji stoje umesto logoa poznatih sportskih marki. Brend Mates, koji su osnovali modni dizajneri Marko Iliev i Saša Stević, među prvima će plasirati svoje proizvode ovog tipa. Biće to kačketi sa specifičnim slovom M, a zatim i kačketi sa imenima najrelaksiranijih dana u sedmici, ”Subota” i ”Nedelja”, kao i kačket sa natpisom ”Mladost”. Od pre par meseci dostupan je i kačket sa njihovim sada već kultnim ispisom ”Jugoslovnenka”. U jednom momentu, skoro sve domaće devojke od stila poneće makar jedan od pomenutih kačketa. 

Brend Delgardo pored svoje low waste kolekcije odeće kojom nas je oduševio ovog leta, u svojoj ponudi ima kačkete sa zanimljivim natpisima. Svaka boja kačketa nosi drugačiju poruku, a naš favorit je definitivno ovaj koji kaže ”Idemo odmah” u braon boji.

Platneni šeširi

Odmah posle kačketa, meni lično omiljeni su ovi štepani šeširići koje na našem tržištu možete naći u najrazličitijim bojama i dezenima. Iako ih i veliki modni lanci proizvode u zaista zanimljivim dezenima i materijalima, domaći proizvođači su izuzetno konkurentni i za 3000 dinara možete nabaviti zaista vrhunski dizajn. Brend koji od sveg srca preporučujem je Kanuwear, jer sam i sama imala priliku da nosim njihove modele ovog leta. Njihovi šeširi su prepoznatljivi po trakama koje omogućavaju da šešir vežete ispod brade kada ga ne nosite ili kada duva jak vetar.

Još jedan izuzetno zanimljiv domaći brend nekonvencionalnih šešira je Ganka. Za ovaj brend sigurna sam znate preko onih malih novčanika za sitniš sa fantastičnim detaljima ručne izrade, ali im ni kape nisu ništa manje zanimljive. Kape su izrađene zajedno sa delom koji može poslužiti kao šal i imaju kolorit koji će razvedriti i najtmurniji dan.

Jedan od favorita naše redakcije je brend La Zar, koji u svojoj ponudi pored platnenih ”bucket” kapa, nudi i šešire i kačkete različitih oblika. Posebno nam se dopadaju predlozi na njihovoj Instagram stranici u kojoj nam pokazuju na koji način sa svakodnevnom garderobom da kombinujemo njihove proizvode tokom cele godine.

šeširi-domaće-proizvodnje-la-zar-šeširi

Ne bih da zaboravim da pomenem i brend  Wallnotion koji trenutno ima na popustu svoje ”Ne mrači” platnene šešire. Ovaj brend sam počela da pratim kada je nastao roze šeširić na kojem je u obliku digitrona pisalo ”Saberi se”, a verujem da ćemo od kreatorke brenda tek videti zanimljive kreacije koje mame osmeh na lice. Duhovito, slatko i domaće – baš kako volim.

Šeširi domaće proizvodnje

Bilo da se odlučite za brendove sa dugom tradicijom izrade šešira kao što su Ercegovac hats, Rade hatsili brend šešira Nataše Filipović, ne možete pogrešiti. Sigurni smo da ćete pronaći u njihovoj ponudi fantastične šešire, beretke i fascinatore koji vas mogu pripremiti za najelegantnije momente u vašem životu.

@nfhats
@ercegovac.hats
@rade_hats_couture

Brend Dulsineja je nešto noviji brend na našim prostorima koji oslanjajući se na tradiciju daje upečatljv šarm svojim modernim šeširima i kapama. Njihovi šeširi, kape i ručno oslikane svilene marame su za kratko vreme osvojili srca devojaka i žena koje uživaju u eleganciji i kvalitetnoj izradi.

Brend koji nikako ne možemo izostaviti sa ove liste jeste i brend Rehab iza kojeg stoji Marija Janković. Bilo da je reč o letnjim, slamnatim šeširima ili pak o zimskim šeširima od štofa, Rehab je opcija koja ne razočarava. Željno iščekujemo zimsku sezonu i radujemo se svežim modelima.  

Još jedan zaista upečatljiv brend o čijim sam šeširima maštala ovog leta je MM Coture ispred kojeg stoji Marija Minić. Izuzetno mi se dopao poseban tvist koji daju pletenim šeširima, i skroz sam se zaljubila u ova tri sa crnim trakama. Interesantan mi je bio i njihov ručno rađeni kačet koji nisam ranije viđala u ponudi domaćih brendova. 

Beretke za hladnije dane

Poslednje ali ne i najmanje važne, ostale su nam beretke. Njih možete pronaći i kod gore pomenutih brendova kao što su Dulsineja i Ercegovac hats, ali ovoga puta bih fokus da stavim na rad jedne simpatične devojke po imenu Jelena, koja je po struci istoričarka umetnosti. Njen Jelenak atelje bavi se prvenstveno vezom, pa kod nje možete kupiti samo svoju, jedinstvenu beretku sa natpisom oko kojega se dogovorite. Perlice, ptice, cveće i sve ono što može jednu beretku učiniti unikatnom zaštitnicom vaše glave od svih spoljašnjih uticaja. 

@jelenak_atelier

Šta vi najviše volite da nosite?

Kao i uvek, ostavljamo otvoren prostor za poruke, i vaše komentare, i čekamo da čujemo koji su to domaći brendovi vama interesantni. 

Naslovna fotografija: @mates

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Pročitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published.