Modne Novosti: Rasizam, Otkazi i Nove Kolekcije

Pred vama je prvi tekst iz naše nove rubrike – Modne novosti. U njemu ovoga puta radim rekapitulaciju modnih vesti iz prethodnih meseci. Imala sam na umu i činjenicu da okretanje isključivo globalnim fenomenima nema nikakvog smisla bez osvrta na lokalne priče, te vas u drugom delu teksta očekuju i modne vesti iz Srbije u kojima pričamo o domaćim brendovima i novitetima na domaćoj sceni. Nadam se da ćete uživati koliko sam i ja dok sam istraživala kako se globalne promene odražavaju na modni svet u ovom trenutku.

Modne vesti iz sveta

Na prvi pogled rekli bismo da se u prethodnim mesecima nije dešavalo ništa u svetu mode. Revije su otkazane, nove kolekcije odložene, brendovi su zaposlili fitnes trenere da nam drže treninge preko Instagrama, a modeli i modni kreatori javljali su nam se iz svojih ekstravagantnih domova sa hashtagom #stayathome.

Pandemija nije jedina društvena promena koja je imala efekta na svetsku modnu scenu jer se tokom prethodnog meseca, usled protesta Black Lives Matter, glasnije progovorilo i o rasizmu i o užasnim uslovima za rad u vodećim modnim magazinima i online platformama. 

Momenat pauze poslužio je kao izvanredan pokazatelj najvećih problema u modnoj industriji – niska cena rada za tekstilne radnike, neobjašnjiva potrošnja na produkciju događaja bez kojih možemo da živimo, i naravno pitanje diskriminacije, rasizma i poslovne etike.

Promena modnog kalendara

U raznim diskusijama koje su vođene na Instagram platformi i Zoom sobama pokretala se tema budućnosti mode. Fokus je bio na svemu onome što je zapravo besmisleno u glamuroznom svetu. Modni kreator Dries van Noten i grupa ljudi iz sveta mode sa kojom je on vodio razgovore o budućnosti mode izrazili su tokom maja želju da se modni kalendar izmeni kako bi moda postala što održivija u ekološkom i socijalnom smislu. 

Radeći zajedno, nadamo se da će ove promene dozvoliti industriji da postane odgovornija prema našem uticaju na kupce, na planetu i na modnu industriju, i da će vratiti magiju i kreativnost koji čine modu toliko bitnim delom našeg sveta.

Dries Van Noten

Ideja je da u budućnosti prolećne kolekcije budu prikazane u periodu od februara do jula, a jesenje od avgusta do januara. Sniženja bi bila organizovana na kraju ovih sezona. To znači da bi lagana prolećna odeća bila snižena u julu, a zimske kolekcije bi bile na sniženju u januaru. Ideji o promeni kalendara pridružili su se mnogi brendovi: Gucci, Altuzarra, Proenza Schouler, Gabriela Hearst, Burberry

Međutim, nisu svi brendovi pristalice usporavanja proizvodnog ciklusa i promene kalendara. Modna kuća Dior namerava da u Italiji (tačna lokacija Puglia) održi modnu reviju 22. jula, i to uz minimalno prisustvo publike (samo najuža rodbina), ali će zato dovesti avionom sve manekene, muzičare i producente revije. Pomalo je zabrinjavajuća činjenica da to pravdaju hrabrošću i činjenicom da je Kristijan Dior imao modne revije odmah posle završetka Drugog svetskog rata. Posebno sam naglasila deo završetak jer pandemija nije završena.

Da li će modne revije biti digitalizovane?

Dobre vesti stižu nam iz Afrike i Londona, ali bih da napomenem da ona značajnija stiže iz Afrike. Mlada dizajnerka Anifa Mvuemba iz Demokratske Republike Kongo nedavno je načinila hrabar potez i napravila prekretnicu u stvaranju modne revije. Svoj brend Hanifa predstavila je kroz 3D modnu reviju. Iako je trebalo da prikaže svoju kolekciju na nedelji mode u Njujorku, odlučila je da zanemari modni kalendar i započne ovaj poduhvat uz pomoć programera i softvera koje koriste arhitekte u svom radu. Bili su potrebni meseci rada, ali ono što je prikazala sve nas je zalepilo za ekrane i nateralo da se zapitamo zašto ovo ne rade i velike modne kuće koje imaju mnogo veća sredstva od ove genijalne kreatorke. 

Anifa je istakla da je rad sa pravim modelima nezamenljiv i da ih nikada neće potpuno zameniti 3D modelima, ali da je jako zadovoljna kako je sve izgledalo. 

Pogledajte na ovom linku kako je izgledala prva 3D revija i koliko je savršeno odrađen svaki pokret odeće.

Izvor: fastcompany.com

Druga vest se tiče prve digitalizovane nedelje mode koja je ovog meseca održana u Londonu u periodu od 12. do 14. juna. Iako se u ovom periodu u Londonu inače održava nedelja muške mode, odlučeno je da digitalizovana nedelja mode u Londonu bude rodno neutralna. Modne revije su održane na digitalnoj platformi, a sve revije i dalje možete pogledati na ovom linku

Rasizam i nova radna mesta u modnoj industriji

Dok traju antirasistički protesti širom sveta, modni svet je svestan koliko je bitno biti društveno osvešćen na društvenim mrežama, ali se sada preispituje šta zapravo stoji iza poruka podrške protestima. Svakodnevno se revidiraju strukture i izjave urednika modnih magazina, te imamo situaciju da se sa vodećih pozicija iz magazina Refinery 29 i Man Repeller povlače glavne urednice. Kristin Baberič se sa mesta urednice sajta Refinerry 29 povlači zbog toksične atmosfere u kompaniiji, ali i zbog optužbi na račun rasizma. 

Leandra Medin Koen sa Man Reppeler sajta se, osim sa nedostatkom inkluzivnosti na svojoj platformi, bori i sa činjenicom da ceo koncept tog magazina nije više relevantan. Naime, ovaj magazin je zasnovan na ideji da je kul nositi odeću koja je muškarcima ružna, ali danas je ta ideja sa porastom feminizma i svesti o našoj vrednosti i odlukama prevaziđena.

Pored toga, još uvek je aktuelan skandal kojem smo prisustvovali na Tviteru kada je bivša radnica ove platforme doživela krađu svojih ideja i to podelila. U ovoj objavi možete videti kako je uredništvo iskoristilo njene objave kao inspiraciju za svoje članke.

Osim ostavki urednika i povlačenja sa vodećih pozicija, u modnim kućama su se pojavila i radna mesta poput pozicije advokata za diverzitet i inkluziju. Interesantna je vest da je na ovo mesto u modnoj kući Šanel postavljena osoba koja po komentarima na Tviteru nije adekvatna zbog svoje boje kože. Naime, u pitanju je belkinja. 

Modna kuća Celine, i njen kreativni direktor Hedi Slimane optuženi su za performativni aktivizam u momentu kada su počeli da koriste haštag #blacklivesmatter. Prema rečima poznatog stiliste, luksuzni modni brend je dobro poznat kao brend koji ne sarađuje sa ljudima koji su druge boje kože, ukoliko im stilista nije belac. Komentari u nastavku ističu da u editorijalima ovog brenda, kao ni na modnim revijama ne postoji diverzitet, ali brend još uvek nije odgovorio na ove prozivke. Na objavi koju vam ostavljam, možete pronaći i ostale komentare.


Gafovi koji ističu neosetljivost brendova nisu novost u svetu mode i nije mnogo prošlo od kada je zbog rasizma otkazana modna revija brenda Dolce & Gabbana u Kini, a sa njom zatvorene i sve njihove prodavnice tamo. 

Za kraj ovog dela želim da podelim sa vama i vest o manekenki Džoan Smals koja je odlučila da polovinu svoje plate pokloni pokretu Black Lives Matter, i pozvala svoje kolege da učine isto na platformi DonateMyWage.org. Na tom sajtu njene kolege iz industrije zabave i mode mogu donirati određene procente od svoje zarade humanitarnoj organizaciji po izboru, i pomoći novčano, a ne jednostavnim deljenjem crnog kvadratića na Instagramu.

Domaće modne vesti

Domaće vesti iz modnog sveta nisu toliko dramatične i zapravo su pravo osveženje i ohrabrenje za sve one koji se bave modom.

Ovaj segment počinjemo činjenicom da popularnost lokalnih brendova sve više raste među našim čitateljkama, te se kolekcije brzo rasprodaju. Pravi primer za to je nova kolekcija majica brenda Lovers, koja ovoga puta, umesto fenomenalnih crteža ljubavnika autorke brenda Marije Strajnić, ima za temu inovativnu ideju o tome kako nedostatak jednog ili dva slova menja sve. Majice su zamišljene tako da i na rukavima imaju print slova i da, ukoliko podvijete rukave, dobijate potpuno drugačiji natpis. Dakle, majicu možete nositi spuštenih rukava kada želite da se čita “Lovers”, a kada podvrnete rukave na majici će pisati samo “Over”. Još jednom aplaudiram Mariji na fenomenalnoj ideji da nam akcentuje mogućnost adaptacije odeće u odnosu na to kako se u tom trenutku osećamo. Na sajtu lovers.rs možete pogledati koji modeli su preostali, nadam se da ćete imati sreće i ugrabiti svoj.

Srpska umetnica Saša Šašić, koja živi i radi u Madridu, nas je u periodu posle izolacije obradovala činjenicom da njen modni brend od ove godine počinje  da koristi 100% održive materijale. Umesto klasične svile Saša će koristiti ekološki materijal cupro i organsku svilu. Centralna ideja ovog brenda je izbegavanje slepog praćenja trendova i kreiranje odeće koja se može nositi godinama, kako bi se izbegla masovna potrošnja i bacanje stare nekvalitetne odeće. Dakle, kvalitet pre kvantiteta. Saša se zaista potrudila da sve izgleda perfektno i na njenom sajtu možete čitati o održivosti, all hands procesu izrade odeće i pogledati vanvremenski editorijal u nežnim bojama kože.

Novost na domaćoj modnoj sceni je dolazak italijanskog modnog brenda Il Centrimetro koji se za sada može naći u prodavnici Fab living by Una u Beogradu. Ovaj brend proizvodi interesantne modne aksesoare koji su inspirisani krojačkim metrom i putovanjima koja započinju centimetrima, a pretvaraju se u kilometre. Sve proizvode možete videti na njihovom sajtu, a uskoro će i Brana objaviti svoje favorite iz kolekcija.

Završavam ovaj domaći segment onako kako sam ga i počela – ljubavnom pričom. Naime, porodična modna kuća Aleksandar Zabunović, koju čine supružnici Milica i Aleksandar, ovog proleća je predstavila svoju novu modnu kolekciju koja je namenjena ženama koje žele da izgledaju elegantno ovog leta. Nova kolekcija osvrće se na klasičnu ideju o ženskom telu, te su haljine uglavnom strukirane, a jedan od mojih favorita je crvena haljina koja otkriva jedno rame i opušteno leti oko tela. Ovo je savršen primer haljine koju mogu nositi žene različite građe, ali i one koje se ne osećaju prijatno u pripijenim modelima. Dopale su mi se i haljine sa tufnicama jer su retro i sećaju me na leto u Italiji.

Ovim završavamo ovonedeljnu rubriku modnih vesti iz Srbije i sveta. Nadam se da sam vas inspirisala da neke priče istražite i sami i da razmislite o tome šta se zapravo dešava iza kulisa magičnog sveta mode. Radujem se vašim komentarima i razgovoru o temama koje su na vas ostavile najveći utisak.

 

ilustracija: Nevena Mitrović


*ovaj post nije sponzorisan

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Pročitajte još

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published.