Modni saveti koje bih dala mlađoj sebi

Dragana Milovanović, stalna saradnica Brana’s Divine Worlda, danas se upušta i iskren i otvoren razgovor sa tinejdžerskom verzijom sebe, i kroz taj razgovor i nama daje korisne modne ali i životne savete. Šta je to Dragana zamerila mlađoj sebi, šta bi to promenila da je mogla i šta to menja danas, saznajte u redovima koje slede. Uživaćete, sigurna sam!

————————–

Glavni modni izazov za srednjoškolsku verziju mene bio je pronalazak ravnoteže između “uklopiti se u društvo” i “biti originalan”. Na fakultetu, borila sam se između “mrzi-me-da-izlazim-iz-pidžame-za-predavanje-u-9” i “taj-profesor-će-me-ipak-ispitivati-sutra”. Sada, iako nastojim da ostavim utisak u potpuno drugačijim situacijama i okolnostima, sve više uviđam da stil odevanja, kao nešto što bi trebalo da bude lično, previše zavisi od tuđih standarda. Svakako, nemoguće je da u potpunosti zanemarimo okruženje, ali ono što možemo da uradimo je da se fokusiramo na dobar osećaj u sopstvenoj koži. Verujem da je to suštinski modni stav koji, nažalost, dobija na važnosti tek kada postajemo zreliji, pa vam ovoga puta donosim savete koje bih o ovoj temi rado dala mlađoj sebi.

Niko (niko) kao ja

Postoji nekoliko zicer komada koji nose reputaciju bezvremenih čak i u varljivoj modnoj industriji. Sigurno bar neke imate u garderobaru – bela košulja, salonke, mornarske pruge, trenč… Međutim, nećete automatski postati modni znalac ako nabavite svaki tzv. staple komad, a naročito ne ukoliko vam se on ne sviđa. Na primer, ja sam veoma dugo tragala za odgovarajućom malom crnom haljinom – znate već, onom koja savršeno pristaje u svakoj prilici kada ne znate šta da obučete (iako umeju da se zaređaju jutra sa istim problemom). Posle previše vremena provedenom među rafovima i u kabinama, shvatila sam da je problem u tome što me legendarna LBD crna nije pretvorila u Odri Hepbern, već sam sebi delovala tužno i previše ozbiljno. Tako je moja modna fantazija o crnoj haljinici završena, ali lekcija koja je ostala je da je neretko neophodno da izmislimo svoja pravila. Elegancija, gracioznost, ženstvenost i druge stilske vrline se mogu postići na više od jednog, normiranog načina, samo je potrebno da budemo maštoviti i odvažni za to.

Kao rukavica

Jedna od zamki koje umemo da priredimo same sebi je da kao motivaciju kupujemo odeću koja nam nije taman u trenutku kupovine, već će nam pristajati kada dostignemo svoju “savršenu” figuru. Nemojte se zavaravati: osim ukoliko komad nije izuzetan, a vi izuzetno blizu svog cilja, samo ćete završiti sa viškom stvari i manjkom samopouzdanja. Ne želim ovim da kažem da nećete ostvariti svoj cilj, već da nije rešenje izlagati sebe negativnom pritisku jedne haljine ili para pantalona. Fokusirajte se na ponos što radite na sebi, na nečemu što će vas učiniti zdravijom i snažnijom, a kada budete videli rezultate svojih napora, biće red da se počastite odećom koji će to istaći na najbolji način. Verujte mi, biće vam mnogo draža suknja koja vam pre nošenja nije zanovetala iz dubine garderobera.

Evolucija u ormanu

U jednom trenutku, iznenadićete se kada shvatite da u buticima umesto za džinsom i mekanim džemperima posežete za haljinom ili strukiranom sakoom (ili obrnuto). Začudiće vas kada primetite da ste promenili svoju šoping-putanju i da radnje u kojima ste “uvek mogli da pronađete nešto” postanu mesta koja više “ne štimaju”. Vaš ukus se razvija i menja i u tome nema ničeg lošeg. Životne okolnosti postepeno utiču na naše poimanje mode, bilo da govorimo o pronalaženju novog posla koji zahteva određeni način odevanja ili o otkrivanju drugačije modne inspiracije. Važno je da zapamtite da niste ništa manje verni sebi ukoliko promenite mišljenje i svoj vizuelni identitet. Slušajte svoj instinkt i fokusirajte se na način na koji se osećate u odeći, čak i ako to znači da vam ona stara majica sa koncerta omiljenog benda više nije omiljena. Dozvolite sebi da se promenite.

Bez povoda

Ima dana kada jednostavno želim da se sredim. Ili sam veoma dobro ili veoma loše raspoložena, ali posledica je da imam volju da uradim nešto posebno za sebe. Međutim, češći su dani kada, iako želim da se doteram, bojim se kako će moj “novi izgled” privući pažnju, što je noćna mora za nas stidljivije. Koliko puta ste videli Braninu kombinaciju i pomislili kako je veoma lepa, ali nema šanse da biste smeli mogli da obučete išta slično? Da li ste nekad otišli korak dalje i zapitali se: zašto da ne?

Svi imamo one “finije” komade, šminku, parfeme koje čuvamo za posebne prilike, ali one kao da nikako da dođu, zar ne? Moj glas ide za to da ne čekate više! Trenirajte sebe da postanete imuni na tuđe mišljenje, ali i da sa ljubaznošću, ne skromnošću, prihvatate komplimente. Imam toliko drugarica koje na rečenicu “Divno ti to stoji” kažu “Ah, pa ovo je baš matora stvar, kupila sam je pre sto godina…”. Drage dame, pravi odgovor je osmeh i “hvala”. Nije toliko teško. 🙂

Igrajte se

Ovde ne mislim samo na eksperimentisanje i isprobavanje odeće koju nikad ne biste nosili jer “nije za vas”. Mislim i na sve one simpatične detalje koji vam izmame osmeh na lice, ali ih ne nosite jer ste vi sve to “prerasli”. Za mene, to su bedževi, “srcaste” naočare, torbe koje kao da su iskočile iz stripa… i neizostavno, svaki put kada pomislim da kupim tako nešto, razum me pogleda sa visine i uključi se sa rečenicom: “Šta će ti to, zaboga”. Znaš šta, racio moj dragi? Potrebno mi je da se nasmejem, da se osetim razigrano i bezbrižno jer, eto, imam mašnicu u kosi. Ako to nije dovoljan razlog, ja ne znam šta jeste.

Koji  neuobičajeni modni detalji čine da se vi dobro osećate u svojoj koži? Kako biste posavetovali mlađu sebe kada se nađe u krizi ispred ormana? Iščekujemo vaše komentare!

 

photo by deathtothestockphoto.com
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

8 Responses

 1. Dragana, odlični saveti. 🙂
  Kao što pojedini komadi nose epitet bezvremenih, tako bi smo i ovaj post mogli da počastimo istim epitetom.
  Ne samo na tinejdžerke, ovi saveti itekako mogu da se odnose i na odrasle nas, koje sigurna sam možemo da se pronađemo u sve i jednoj od navedenih stavki.
  Pozdrav.

  M.

 2. “Trenirajte sebe da postanete imuni na tuđe mišljenje, ali i da sa ljubaznošću, ne skromnošću, prihvatate komplimente.” Kako divna poruka!!! Predivan post. Bas me je nekako “dotakao”. Svaka cast 🙂

  1. Draga Milena, veoma mi je drago ako je tako, hvala na komplimentu i čitanju! 🙂

 3. Dragana, savjeti su apsolutno na mjestu. Ja osobno imam problem upravo u dijelu da neke stvari čuvam za prilike koje se ne pojavljuju. A istodobno svojoj djeci kažem samo nosite. S druge strane mogu u glavi složiti da nosim mrvicu pomaknute stvari u kombinaciji sa statement komadima. Ne pokoleba me tuđe mišljenje, ali opet naravno treba poštovati zadana pravila ako postoje. Svi mi stalno nadograđujemo svoj stil, divno je što je vrijeme donijelo da je puno toga prihvatljivo. Ja bi npr. htjela živjeti u nekoj metropoli apsolutno neopterećenoj formama. Na kraju da podijelim jednu sitnicu iz teen dana: u vrjeme popularnosti Plavog orkestra i Saše Lošića ni ja se nisam odvajala od Lenjinske kape. Sva sam si bila važna. Totalno mi je smiješno kada se sjetim ali to je bio dio tog vremena i moga odrastanja.

  1. Draga Suzana, i sama sam ponekad kriva za nepoštovanje sopstvenih saveta, ali zato smo tu da razgovaramo o tome! Svakako verujem da su mnoge norme i forme samo u našoj glavi, a da okolinu samo koristimo kao izgovor 😉

   A što se čuvenih kapa tiče – neka, zar nije simpatična uspomena? :))

 4. Pronašla sam se u ovome, apsolutno! 😀

  Dodaću samo: nikad nemoj nositi teksas šorts i vrtoglave potpetice da bi se uklopila u izlasku!

  1. Svakako ne samo da bi se uklopila u izlasku, taj razlog, rekla bih, nije opravdanje ni za jednu kombinaciju 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *