Moj predlog kako se obući za intervju za posao + info o Freshhh konkursu

Intervju za posao. Retko teška i nezahvalna situacija u kojoj nam je dato tek nekoliko trenutaka kako bismo u najboljem mogućem svetlu predstavili sebe, ”prodali” svoje sposobnosti i umeća, bili lukavi a opet iskreni, vickasti a ozbiljni, ambicizoni ali ne i prepotentni. Mnogo nade sa jedne strane stola i mnogo očekivanja sa one druge. Između, tenzija i trema. I sve to dok se svaka naša reč, gestikulacija i sama pojava procenjuju i analiziraju. Surovo, ali neophodno, jer pored svih dostignuća na papiru, potvrda, sertifikata i diploma, onaj momenat kada uživo nastupite pred svojim budućim poslodavcem ima i dalje poseban značaj. Dovoljno jak da promeni mišljenje onog ko odlučije, kako u pozitivnom tako i u negativnom smeru. Upravo zato, večerašnji outfit post posvećujem tom bitnom i krucijalnom momentu.

Naime, u procesu analiziranja i procenjivanja koji prati intervju za posao, ne smemo zaboraviti da je garderoba vrlo važan segment poruke koju želimo poslati. Živimo u svetu u kojem se retko daje druga šansa za prvi utisak, stoga neophodno je da pažljivo biramo način na koji ćemo isti poslati. To naravno ne znači da bi trebalo po svaku cenu zanemariti svoj stil i modne afinitete. Pogotovo ukoliko se prijavljujemo za posao u kojem je bitno da se isti primete. Šta više, jedino uz vernost te vrste zagarantovano je da ćemo se prijatno osećati, jer je opšte poznato da garderoba koja nam ne odgovara i ne prija ostavlja posledice na naš stav, unutrašnji osećaj i samopouzdanje. Sa druge strane, u predstavljanju svog stila treba imati meru i razumeti dobro prirodu sastanka i kompanije u kojoj se isti održava.

Spoj koji sam ja videla kao pomirenje ovde dve varijante jeste današnja kombinacija trenča, prugaste bluze sa kragnom, ”cigaret” pantalona, salonki i torbe srednje veličine. Uz sve to, tek minimum nakita i suptilna šminka. Dakle, ostala sam verna svojoj ljubavi prema prugicama, pantalonama pomenutog ”cigaret” kroja i salonkama. Ujedno, dodala sam malo trenda u vidu pastlene boje na trenču, ali sam sve usmerila ka formalnom momentu koji bi mojim zamišljenim poslodavcima poslao željenu poruku. Poneta je da u biranju garderobe za intervju, pa i za kasnije radne obaveze, nema potrebe da gušimo svoj stil, već da ga samo kanališemo u pravcu koji dress code dopušta. Rekla bih da je u tome najlakše uspeti ukoliko biramo komade klasičnih krojeva (košulje, suknje do kolena, ”cigaret” pantalone) kojima ćemo da sačuvamo formalnost svoje pojave, a da kroz detalje, printove ili boje dopustimo svom stilu da ispliva na površinu.

Inače, čitava ova priča o zapošljavanju, intervjuima koji im prethode, našoj pojavi i nastupu, nije sasvim slučajna. Naime, na bavljenje ovom tematikom podstakla me je informacija o jednom vrlo interesantnom konkursu, koji verujem da bi mogao biti zanimljiv mnogima od vas. Pogotovo ukoliko su vam indeksi i dalje u rukama, jer da, reč je o studentskom takmičenju. I to online takmičenju. Zvuči već dobro, zar ne? Postaće još bolje kada dodam da je u pitanju timsko takmičenje u kojem, ukoliko se nađete u prva tri plasirana tima, možete da osvojite ozbiljan novac ali i priliku za radno iskustvo u ozbiljnoj kompaniji (što je možda i važnije!).

O čemu je zapravo reč?

MOL Grupa, vodeća međunarodna kompanija za naftu i gas (koju zapravo najbolje poznajemo kroz njihove MOL pumpe), devetu godinu zaredom raspisala međunarodno studentsko online takmičenje, Freshhh. U pitanju je takmičenje tokom kojeg se tročlani studentski timovi iz celog sveta (više od 10,000 studenata iz preko 70 zemalja sveta učestvovalo je u ovom takmičenju tokom proteklih 8 godina) nadmeću u realizaciji virtuelnih zadataka koji su im zadati od strane stručnjaka MOl Grupe, a koji su zapravo zasnovani na stvarnim životnim situacijama koje prate rad u naftnoj i gasnoj industriji (na primer, takmičari će morati da stvore potpuno novu naftnu kompaniju iz osnova, donosiće odluke na projektima istraživanja i razvoja sa ciljem da nađu nova bogata izvorišta, izgradiće rafineriju za različite proizvode itd.). Oni koji se najbolje pokažu (tačnije najboljih pet timova) odlaze u Budmipeštu na finale, koje će biti održano 28. maja. Upravo tamo odlučiće se koja tri tima će dobiti nagradu od 25,000 evra ali i priliku da se priključe programu za diplomce Mol Grupe pod nazivom Growww.

Najbolji šlagvort na čitavu priču jeste činjenica da je jedan od članova prošlogodišnjeg pobedničkog tima bio Dušan Ilić, dvadesetrogodišnji student Univerziteta u Beogradu, koji danas radi u MOL Grupi. Zanimljivo, naftna i gasna industrija nisu bile u centru Dušanovih interesovanja, niti je ovaj momak imao ikakva iskustva u pomenutoj oblasti. Dakle, preduslovi u pogledu studiranja u grani koja je bliska ovoj ne postoje. Jedini pravi preduslov jeste volja.

Zato, mladi i vredni ljudi, evo lepe šanse da pokažete svoje sposobnosti i oprobate se u nečemu izazovnom, zanimljivom i obećavajućem. Imate još poprilično malo vremena za prijavu – prijava se završava sa krajem 3. aprila – zato požurite jer ovo nije šansa koja se propušta! Kontakitrajte svoje kolege koji takođe poseduju znanje i umeće, krenite u ovu zanimljivu avanturu i možda ćete za koji mesec od danas imati posao u jednoj velikoj kompaniji.

Inače, sve detaljne informacije možete naći na sajtu freshhh.net, na kojem se možete i prijaviti. Držim palčeve svima i iskreno se nadam da će Srbija i ove godine moći da se pohvali uspesima!

Ovde vas pozdravljam i pozivam da priču o studentskom međunardnom takmičenje MOL Grupe proširite među svojim prijateljima, a da u komentarima na ovaj post date svoje viđenje idelane odevne kombinacije za intervju za posao. Radujem se vašim predlozima. Do idućeg javljanja. Vaša B.

JT__0435JT__0345JT__0427JT__0351JT__0390JT__0419JT__0324JT__0328JT__0476JT__0504JT__0433JT__0453JT__0317

ALL PHOTOS BY JOVANA TOMAŠEVIĆ
wearing: blouse: SHEINSIDE; pants: H&M; trench: COMPTOIR DES COTONNIERS;
shoes: ZARA; bag: LINDEX; watch: DANIEL WELLLINGTON (do kraja aprila na oficijalnom sajtu brenda Daniel Wellington imate popust na kupovinu bilo kog sata ukoliko iskoristite kod ”branasdivineworld”
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

13 Responses

  1. Oooh, ali zašto, zašto se nisi javila???? Pa baš bi mi bilo drago da upoznaš Jovanu jer sam joj pričala o tome koliko ličiš na jednu od mojih najdražih glumica. 🙂
   Hvala ti na lepim rečima i oooobavezno se sledeći put javni!!!
   Veliki pozdrav!
   B.

 1. Bas divna,moderna a klasicna kombinacija! Jedino mi u oci upadnu uvek torbe koje su od eko koze i meni licno one kvare utisak…Koliko god da su moderne i dobro odradjene. Smatram da je bolje imati manje komada ali kvalitetnijih torbi od prirodne koze…ne kazem da to moraji biti dizajnerski komadi,naprotiv ima jako lepih i hvalitetnih koznih torbi koje kostaju isto ili mozda malo vise a utisak koji odaju je mnogo bolji 🙂 sve ostalo mi je kod tebe zaista savrseno i najise volim tvoj stil od svih domacih blogera i vecine stranih 🙂

  1. Draga Natalijak, hvala na sugestiji i hvala na divnim rečima! 🙂
   Lično nemam problem sa eko kožom. Zapravo, preferiram je usled svoje težnje da što manje stvari kupujem i koristim a da su od prave kože. Krzno neću ni ne spominjem. Čak i angoru izbegavam od kada sam saznala na koji način se dobija. Dakle, sve što mogu da učinim po tom pitanju činim. I mnogo ozbiljnije razmišljam o vegeterijanskoj ishrani. Od Nove godine moja mama je već počela sa njom pa imam i motiv više. Ali svakako razumem da nemamo svi istu percepciju i to aspolutno poštujem i ništa ne namećem, već samo iznosim svoj stav i mišljenje. Šaljem veliki pozdrav i želim sve najbolje! 🙂
   Brana

 2. Hvala Divna Branislava 🙂 Samo se nadam da ove devojke koje te prate neće doći isto obučene na razgovor za posao ( primer: njih 5 isto obučene)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *