Nezavisni modni editorijal i priča o tri devojke koje su napustile zonu komfora

Modni editorijali su rezervisani za poznate modne kuće i magazine. Oni se dugo planiraju i najčešće je potrebno ”manje selo” kako bi se realizovali. Međutim, protekle nedelje se na domaćoj modnoj sceni pojavio potpuno nezavisan modni editorial inspirisan vintage komadima, jesenjim bojama, zemunskim fasadama i fotografijama Brižit Bardo.

Za vas otrkivamo ko su devojke iza ovog fantastičnog modnog editorijala i kako je uopšte došlo do ovakve saradnje, u nadi da ćemo vas inspirisati da se udružujete i kreirate same svoje modne priče potpuno nezavisno od mainstream medija.

Kako je došlo do ove kreativne saradnje?

Sve je počelo kada je fotografkinja ovog editorijala Anđela Gažević, apsolventkinja na klasičnim naukama na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, inače saradnica magazina Plezir i sajta The Mediterranean, odlučila da potraži nove modele putem Instagrama. Do sada je fotografisala svoje prijateljice, ali se odlučila da izađe iz svoje zone komfora, a svi znamo da tada nastaju najbolji projekti.

Prva joj se javila Tamara Trajković, koju mi ljubitelji second hand garderobe i ručno rađenih džempera prepoznajemo kao vlasnicu profila Cleanoutclothes i Pletemo. Ona je poželela da pomogne Anđeli i ponudila joj je da stilizuje devojku koja bi bila voljna da se fotografiše. Kako je Tamara trenutno i u svetu šminke i analogne fotografije, ovo joj je bila fantastična prilika da sva svoja interesovanja spoji i kreira magiju.

Nakon Tamare, njima se pridružila i Irina Brajović koju čitateljke portala BDW znaju kao autorku profila Beogradski Duh Blog. Na ovom profilu Irina se kroz ilustracije bavi  mentalnim zdravljem i ulepšava nam dane dok završava Fakultet primenjenih umetnosti na smeru vajarstvo. Irina u slobodno vreme trenira mačevanje, i trudi se da što više vremena provodi sa svojim psom u šetnjama po gradu. 

Odlučile smo da sa svakom od njih popričamo o ideji, inspiraciji i motivu za jedan editorijal ovog tipa. 

Šta je bila glavna inspiracija?

Irina (model): Moja prva ideja u razgovoru sa Anđelom bile su neke casual, french style fotografije. Kada su me pozvale za saradnju iskreno sam im se prepustila i bilo mi je bitno samo da sve tri uživamo. Na kraju su stajlinzi ispali fenomenalni, a to sve zahvaljujući Tamari koja ima oko za to!

Tamara (stilistkinja): Što se tiče mood board-a, nismo imale ništa strogo zacrtano, samo nekih par fotografija koje su nas usmerile. Tu su uglavnom bile predivne crno- bele fotografije Brigitte Bardot  iz mlađih dana, zatim detalji sa crvenim karminom i aksesoari kao što su beretke, kapice i marame. Anđela i ja smo se pre fotografisanja sastale i dogovorile koje bismo komade fotkale i kako želimo da sve izgleda, ali istina je da smo dosta toga odradile na licu mesta bez planiranja, uz Irininu pomoć. 

Anđela (fotografkinja): Imale smo mood-board koji je predložila Irina. Te fotografije su imale neki vintage šmek, žene na njima su bile odevene u klasične komade. Nosile su haljine i kapute neutralnih boja, beretke i marame, na njima je sve odisalo francuskim stilom koji i ja sama jako volim i na kojem zasnivam svoj Instagram profil. Tamara je lako u moru svog vintage blaga uspjela da izabere prave kombinacije koje prenose taj stil a Irina je sve to divno iznijela. Vjerujem da su nam se poklopili senzibiliteti i da smo zato uspjele da zajedničkim snagama napravimo nešto čime smo sve tri zadovoljne.

Koji komad garderobe iz ovog editorijala ste poželele da uzmete za sebe?

Anđela: Mislim da je nemoguće izabrati samo jedan ali neka na prvom mjestu bude žuti Novitet Novi Sad mantil.

Irina: I moj favorit je definitivno Novitet Novi Sad mantil. Svideo mi se na prvu, ali kada sam ga obukla zaljubila sam se. Volim komade koji su dovoljni sami za sebe, koji sami pričaju svoju priču.

Tamara: Kao osobi koja je sve te komade izabrala, veoma mi je teško da se odlučim i ovo mi je najteže pitanje. Iako je Irina apsolutno svaki outfit iznela fenomenalno, mogla bih da izdvojim dva komada, a to su vintage Dolce&Gabbana crna klasik haljinica sa prorezom napred i definitivno Novitet Novi Sad žućkasti mantilić. Takvi komadi jesu pravljeni da traju decenijama, ali se danas vrlo retko nalaze u skoro savršenom stanju. Taman bih iskoristila priliku da dodam da veliki deo Cleanout profila čine komadi iz bivše Jugoslavije, koji zaista imaju neprocenjivi kvalitet, pa čak i meru sentimentalne vrednosti.

Da li ste zadovoljne reakcijama koje ste izazvale, i da li planirate da ponovo radite nešto slično?

Anđela: Samo ću reći da nisam mogla ni da zamislim da će nas ovaj editorijal dovesti do intervjua na BDW portalu u čiju publiku i ja sama spadam! Prezadovoljna sam reakcijama i presrećna što se spontano dogodio ovako jedan divan projekat i definitivno jedva čekam da ponovimo sve.

Irina: Ja sam vrlo zadovoljna, nisam očekivala, radile smo za našu dušu i uživale. Svaka od nas se toliko lepo provela i prosto kao najveći uspeh i smatram što sam upoznala dve divne devojke. Pozitivne reakcije su samo upotpunile već divno iskustvo i pokazale još jednom da kad u nečemu uživaš i radiš iskreno, sledi i iskrena reakcija. Ponovile smo dosta puta da ovako nešto mora da se ponovi, i stvarno se nadam da hoće u istom sastavu, ja tu ništa ne bih menjala. Smatram da je ovakav vid prikazivanja vintage odeće potreban našem društvu kako bi napokon zaboravili na predrasude.

Tamara: Da i da! Ove fotografije su mene lično usrećile i bila bih skroz zadovoljna i da nije sve prošlo kako jeste. Apsolutno bih ponovila fotkanje. U stvari, cilj mi je da u budućnosti bude što više ovakvih projekata i šarenolikog sadržaja na profilu, kako bih pokazala još jednom šta to vintage & second hand sve podrazumeva i kako ga možete stilizovati. Na kraju krajeva, moda uvek zahteva neku vrstu noviteta i u samoj odeći i u spoljašnjosti i kontekstu.

Šta mislite da je važno da znaju devojke i momci koji bi želeli da kreiraju svoje modne editorijale, imate li neke savete za njih?

Irina: Najvažnije je da se dobro zabave! Da iskreno uživaju, da ne razmišljaju o tome šta će ko reći i da se prepuste. Pogotovu ako imaju pravu ekipu oko sebe, kao što sam ja imala sreću sa tim. I kad se sve to poklopi, nastaje magija!

Anđela: Radite sve po intuiciji. Bez previše razmišljanja o tome kakve će reakcije biti, da li će se nekome dopasti. Nađite ljude koji imaju senzibilitet sličan vašem i uživajte u slobodi stvaranja.

Tamara: Presudno je raditi sa ljudima koji vam odgovaraju, da možda imate i slični senzibilitet i da međusobno imate isti cilj i viziju, posle toga je sve lako. Moj savet je da, ako želite da stvarate, ne čekate dugo jer su ideje najbolje dok su sveže i nemojte se usko držati mood board-a već se zabavljajte, uživajte u tome i vidite kuda će vas put odvesti. 

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Pročitajte još

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.