Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Plus Size vodič: Body Positivity pokret i inkluzivni domaći brendovi

Bilo da volite klasiku ili uživate u poigravanju različitim stilovima i trendovima, moda je nešto što bi trebalo da bude dostupno svima. Iako je sve više zanimljivih brendova na domaćem tržištu, potrebno je raditi na širenju dijapazona veličina koje su u ponudi jer je važno da se garderoba uklopi ne samo u nečiji lični stil, već i da odgovara različitim tipovima građe. Upravo smo zato rešili da vam predstavimo body positivity pokret, lica koja su ga promovisala na domaćem modnom nebu i ponudu domaćih brendova koji su osvešćeni po ovom pitanju.

Body positivity pokret u Srbiji i svetu

Prvi body positivity pokret u svetu izvorno je nastao još davnih šezdesetih godina prošlog veka, kada je u SAD-u prvi put u javni diskurs ušlo neodobravanje kulture mršavosti i dijeta. Njegovi efekti ipak nisu bili dalekosežniji, pa se imperativ mršavosti zadržao doživevši svoj vrhunac tokom devedestih godina i takozvanog heroin chic perioda. Tih i narednih godina intenziviraće se javni razgovor o štetnim posledicama ovakvog standarda lepote, pa će se više no ikad pre ukazivati na rasprostranjenost problema sa anoreksijom i bulimijom. Tada će se prvi put malo glasnije ukazati na toksičnost modne industrije i nerealna očekivanja od manekenki kada je reč o adekvatnoj kilaži. Ipak, proći će još mnogo godina pre nego što će se desiti prve konkretne promene u ovoj branši. 

S pojavom društvenih mreža, a naročito Instagrama, od 2012. godine nastaje body positivity pokret kakav danas znamo i on se smatra trećim i za sada najefikasnijim talasom ovog pokreta.  A reč je o pokretu koji promoviše prihvatanje svakog tela, bez obzira na veličinu, oblik, pol ili boju kože. Takođe, ovaj pokret nastoji da preispituje savremene standarde lepote i izgleda.

U doba društvenih mreža teško je razlučiti šta je stvarno, a šta dobar ugao, filter ili fotošop, što neretko postaje izvor nesigurnosti. Društvene mreže su, pre svega, vrlo plodno tle za postavljanje nerealnih očekivanja i standarda u vezi sa izgledom. Nije ni čudo što je baš sa ekspanzijom vizuelnih sadržaja zaživeo i body positivity pokret kao neka vrsta protivteže.

@theofficialemme
@theofficialemme

Iako je tehnologija doprinela širenju body positivity pokreta, aktuelne zvezde poput Ashley Graham i Lene Dunham nisu prvi mejnstrim “plus size” modeli. Zapravo, prva plus size manekenka radila je još devedesetih godina prošlog veka. Uporedo sa zlatnim godinama pionirki supermodela kakve su bile Naomi Campbell i Linda Evangelista, jedna žena pod umetničkim imenom Emme pisala je potpuno drugačiju, ali podjednako važnu modnu istoriju. Emme je bila prva plus size žena koja se našla na listi 50 najlepših ljudi časopisa People za 1994. godinu. Takođe, ona je i prva žena van konvencionalno prihvatljivog konfekcijskog broja koja je bila zaštitino lice Revlona, i to 1998. godine.

@katavux

Na našim prostorima nekoliko desetina godina kasnije, ali ništa manje pompezno, jedna riđokosa borkinja za ljubav prema sebi i lični razvoj osnovala je prvu domaću body positive zajednicu. Sa sigurnošću tvrdimo, Kata Vuksanović je pionirka body positivity pokreta u Srbiji, a to je postigla kroz svoj brend Kataliza:

To jeste tako, iako više nisam toliko aktivna na Katalizi. Neko je morao da krene kako bismo danas imali, hvala Bogu, desetine devojaka koje o tome pišu i pričaju. I na svaku sam ponosna.

Slogan Katalize “prva sebi” jasno je pokazao suštinu ovog pokreta. Zahvaljujući svom zalaganju za ovu temu i sama Kata se našla na naslovnici srpskog izdanja časopisa “Elle”, što ju je deklarisalo kao prvu plus size ženu na naslovnici komercijalnog modnog časopisa u našoj zemlji.

Klasični brendovi sa plus size ponudom

Iako ima mnogo prostora za napredak, pa je ponuda plus size odeće znatno skromnija od ponude u standardnim veličinama, odabrali smo nekoliko domaćih brendova koje vredi pomenuti kada je reč o body positivity pristupu modi.

MATES Clothing

@mates_clothing

Prvi brend na našoj listi je Mates, poznat po originalnim duksevima, ali i drugim komadima s prepoznatljivim dizajnom. Kod Kate na profilu smo i videli da je kupila jednu Mates haljinu koju su joj šili po meri, pa smo odlučili da ih pitamo kakvo je njihovo viđenje plus size scene i inkluzivnosti njihovog brenda:

Mates brend ne poznaje razlike kada se radi o građi, godinama i senzibilitetu žene ili muškarca koji bira našu odeću. Rado ćemo biti deo priče svakog pojedinca koji prepozna ono što radimo i poželi neki od naših komada i daćemo sve od sebe da se oseća najbolje u svojoj koži u našim modelima. Nastavno na to dolazi i naša praksa da svi komadi mogu da budu i custom made.”

cozy2wear

@cozy2wear

Promocije održivosti u modi, klasičan dizajn i prirodni materijali bili su prvi razlozi zbog kojih smo se zaljubili u cozy2wear brend. Kada smo otkrili da se podjednako strasno bore i za modnu inkluzivnost, znali smo da će zaljubljenost prerasti u dugu i jaku ljubav. 

Prošle godine, baš u vreme 8. marta, Cozy je plasirao svoju kampanju ”Oda ženi” u okviru koje su predstavili žene različitih profila, zanimanja, ali i građe. U toj kampanji učestvovala je i naša Brana, kao i naša sagovornica u ovom tekstu, Kata.  

Cozy2wear komade karakteriše udobnost, jako kvalitetni materijali, klasični krojevi i neutralni tonovi. Idealno za sve vas koje kreirate svoju capsule kolekciju ili težite minimalizmu.  

Zumo Fashion

@zumo_fashion

Zumo je brend koji je dobio ubedljivo najviše preporuka plus size devojaka. Odlikuju ga vanvremenski krojevi, neutralne boje i jednostavan dizajn, koji čini dobru osnovu svake odevne kombinacije. Komadi su istovremeno nosivi, praktični, ali i otmeni. Zumo je radionica odeće koja sve šije po meri, ali imaju i komade koji su odmah dostupni, te kako biste tačno znali da li je komad koji vam se dopada na stanju, posetite njihovu Instagram prodavnicu.

Beri Lin Fashion

@berilinfashion

Ukoliko je vaš senzibilitet i modni stil ipak nešto odvažniji i više volite jarke boje, upečatljive printove i metalik nijanse, u Beri Lin kolekcijama ćete sigurno naći nešto za sebe. Ovaj brend prevashodno nudi haljine na preklop i kimono modele, a poseban šarm im daju materijali u neočekivanim zlatnim, srebrnim i lakovanim teksturama. Kada je reč o samoj kupovini, sve se šije po vašoj meri, a rok za izradu je od 10 do 15 dana. Definitivno vredi sačekati jer ćete dobiti sjajne komade, a celokupnu ponudu možete naći na njihovom Instagram profilu.

Body positive brendovi nastali iz lične potrebe njihovih osnivačica

Dok su se neki brendovi prilagodili potražnji i ponudili širi dijapazon veličina, tu su i brendovi čije osnivačice i same nose plus size garderobu, pa su rešile da naprave odeću po svom ukusu i ponude je drugima. Mi bismo izdvojile nekoliko brendova koji su nam privukli pažnju.

QW fashion

@qw__fashion

Queen’s World je body positive brend koji je pokrenula influenserka Tatjana Stojanovski. Ovo je odeća čije ime govori sve: pravljena je tako da se u njoj svaka žena oseća kao kraljica. Bilo da se odlučite za neki komplet, haljinu, pantalone ili bluzu, komadi koje ćete videti na QW fashion profilu biće spremni za vas bez obzira na veličinu koja vam je potrebna. Posebno je za pohvalu to što ćete na njihovom Instagramu videti kako modeli zapravo stoje devojkama različite građe.

Plus & Fabulous Fashion

@plus.fabulous.fashion

Plus & fabulous fashion je modni brend u veličinama od 38 do 52. Karakterišu ga jednostavni krojevi, asimetrija i svedene boje. U ponudi su i komadi koji se sjajno uklapaju uz klasični poslovni stil, s krojevima koji istaknu baš ono najbolje od figure. Takođe, tu su i tunike, pantalone i haljine koje se lako mogu kombinovati i u dnevnim i u večernjim varijantama, a naravno tu je i poneki svečaniji komad. Garderobu ovog brenda možete pronaći u Plus Minus Store u Makedonskoj ulici broj 30 u Beogradu ili na njihovom Instagram profilu

Plus Belle

Plus Belle je mala modna radionica unikatnih komada koju je jedna Nevenka pokrenula nakon višegodišnjeg šivenja odeće za sebe. Količine su ograničene, kao i broj modela, ali ono što možemo zaključiti je da ženski preduzetnički duh nikada ne jenjava. Kako nam je osnivačica brenda rekla, ideja za brend se dugo kuvala, ali je brend nastao nedavno.

“Šijem garderobu od rane mladosti i često sam čula komentare drugih žena kako im se sviđa moj stil. Tako sam se posle par godina od prve ideje, odvažila da plasiram svoje modele preko Instagrama. Ovde je izbor garderobe za plus size žene koje vole da se obuku lepo oskudan, tako da je reakcija žena vrlo pozitivna.”

Bonus preporuka: Extreme Intimo Basic Plus Size kolekcija

Iskoristićemo priliku da vam skrenemo pažnju na novu Plus Size Basic kolekciju brenda Extreme Intimo. Iako nije reč o klasičnim modnim komadima, već o vešu i komadima za spavanje, važno je znati da brendovi počinju da obraćaju pažnju na važnost širokog dijapazona veličina, pa tako ova kolekcija podrazumeva sve veličine do broja 50. 

Nadamo se da će vam ovaj izbor plus size brendova biti nadahnuće da i sami istražite modnu ponudu koja izlazi van uobičajenih okvira. Sigurni smo da se body positivity pokret tek zahuktava i da će biti sve više brendova koji će prepoznati potrebu da svi imaju na raspolaganju komade koji odgovaraju njihovom ukusu, ali i njihovom telu.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Pročitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *