Podržimo ručni rad: 5 domaćih brendova koji prave fenomenalne džempere

Kada pomislim na detinjstvo i svoje prve dodire sa modom, nekako mi uvek na pamet padne babina BURDA i svi oni džemperi koje smo zajedno ona i ja kreirale. Bilo je tu raznih kreativnih elemenata, od autića koji ide na more, slonića, pingvina koji pije koktele, pa sve do zahteva da imam ištrikanu Mazu i Lunju kako jedu špagete. Ja sam bila kreativni direktor, ona je bila moj kreativni tim. Za svaki rođendan od nje sam dobijala najkreativnije džempere i mnogo žalim što sam ih prerasla.

Zbog toga ću ovaj tekst posvetiti mojoj babi Mici, ženi koja me je naučila da neizmerno cenim ručni rad i pokazala mi koliko je pedantnosti i posvećenosti potrebno da bi se kreirao džemper.

Baš zbog toga što znam koliko je novca, vremena i truda potrebno za izradu jednog lepog vunenog džempera, i zato što znam koliko dugo mogu trajati ukoliko se pravilno održavaju, u ovom tekstu sa vama delim neke od lokalnih umetnika koji se bave izradom džempera. 

Vujić Ars

Izvor: @vujic_ars

Prvi džemper koji sam kupila online, a da je ručni rad, bio je ovaj od Ane sa profila vujic_ars.

Dopalo mi se što je ispod svakog svog džempera Ana pisala sastav i cenu, naglašavala da je u pitanju ručni rad,  pamuk i da se dugmad izrađuje od kokosa. Kada sam joj se obratila, dobila sam fotografiju dostupne vunice i za sedam dana sam preuzela svoj džemper u Novom Sadu.

Ukoliko se uputite na njen profil, videćete da Ana u poslednje vreme štrika i za klince i da se oprobala u izradi igračaka. 

Mama Clean Out Clothes-a

Izvor: @cleanoutclothes

Pominjala sam Tamarin profil u tekstu o second hand i vintage garderobi i kao verni fan njenog rada, ispratila sam i kada je počela da objavljuje radove svoje bake i majke i uvrstila ih u svoju redovnu ponudu.

Njena baka pravi moderne zepice u jako lepim bojama (pogledajte istaknutu objavu – Bakine čarape), dok njena mama Jadranka pravi fenomenalne džempere koji su kombinacija vune i akrila.

To znači da je džemper lepo konstruisan i da nema onog peckanja kada ga obučete. Ja sam ponosna vlasnica ovog modela sa videa, samo u crvenoj boji.

Shugarwool atelier

Izvor: @sugarwool_atelier

Kada sam organizovala Svilene Bube market 2019. godine, svi posetioci su uživo mogli da vide džempere iz Shugarwool ateljea.

Ovi džemperi su zaista izmamili uzdahe i pozitivne komentare mnogih, zbog drugačijeg pristupa štrikanim džemperima. 

Ukoliko posetite profil na Instagramu, možete videti džempere koji imaju volane, naramenice, krupne gombice, pa čak i one koji su pomalo eksperimentalni kao ovaj sa fotografije, ali veoma efektni i atraktivni.

Maridruna

Priča o Maridruna džemperima je zaista specifična jer ispred ovog brenda stoji jedna zaista zanimljiva žena sa vizijom.

Marijana, koja je poreklom iz Pančeva, započela je svoju manufakturu pre nekoliko godina i uposlila tkalje sa Zlatibora i iz Pančeva. Danas se zahvaljujući njenom zalaganju i veštinama tkalja zaposlenih kod nje ovi džemperi šalju širom sveta. Pa čak i u zemlje kao što je Brazil. 

Meni je, i bez spoznaje o tome da ove džempere izrađuju žene kojima je ovakav izvor prihoda bio neophodan, posebno interesantan i izbor boja i vesela estetika ovog brenda.

Mirka With Love

Izvor: @mirka_withlove

Još jedan duo majke i ćerke je pred vama – Mirjana i Katarina i njihov zajednički projekat Mirka. Samo tri godine nakon pokretanja svog biznisa, njih dve su osvojile značajne nagrade u sferi preduzetništva. Međutim, ističu da im kao preduzetnicama u sferi ručnog rada priznanja ne znače puno kada izostaje podrška države za one koji se bave ručnim radom. 

Što se tiče estetike, verujem da će vam se dopasti unikatni ručno rađeni Mirka džemperi, ali vas pozivam i da pogledate kako izgledaju njihove pletene torbe od kojih je sve počelo.

Za kraj

Započela sam ovaj tekst krajnje emotivno, a tako želim i da ga završim jer smatram da ručni rad zaista zaslužuje mnogo više prostora na modnoj sceni. Kao što možete videti u mojim primerima, imamo dosta talentovanih tkalja koje izrađuju moderne i nosive komade koje će kad-tad pokušati da iskopiraju brendovi brze mode i velike dizajnerske kuće.

Ovim ženama bi najviše značila podrška države, subvencije i dalje osnaživanje, ali kako je naš trenutni resurs medijska pomoć, pozivam vas da nam se u tome pridružite i raširite priču o ovim brendovima. Ove žene u svojim prstima čuvaju znanje naših majki i baka i zaista je bitno da im damo podstrek za dalji rad.

Naslovna fotografija: Mirka With Love

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Pročitajte još