Saveti za prolećno sređivanje garderobera i veliki prolećni šoping

Volim ponedeljke, volim i prve dane u mesecu, a volim i početke novih godišnjih sezona. Sve su to mini-prilike za okretanje novog lista, za resetovanje i započinjanje novog poglavlja, raščišćavanje stvari u glavi, ali i u prostoru u kojem živimo. Od ovog poslednjeg nekada je i najbolje krenuti, jer čvrsto verujem da je za red u životu neophodan red u prostoru u kojem se taj život najvećim delom i odvija (oh, kako bi Marie Kondo sad bila ponosna na mene 😉 ). To uverenje me je i inspirisalo na današnji post koji ću posvetiti prolećnom raščišćavanju garderobera i šoping pripremama za prolećno-letnju sezonu. Pored sređenog radnog prostora, spavaćeg dela, kuhinje i kupatila, smatram da je sređen garderober ključ uspešne svakodnevne organizacije. Posebno ukoliko ste skloni nemam-šta-da-obučem situacijama, a budimo  realni, koja žena im nije sklona. Upravo zato, moje pripreme za prolećnu sezonu počinju velikim prolećnim sređivanjem garderobera. Sada se vi verovatno pitate zašto do istog nije došlo na početku proleća, dakle još krajem marta. Odgovor upravo dobuje po simsu mog prozora. Da, kiša i hronično loši vremenski uslovi koji nikako da dozvole proleću da se razmahne i pokaže svoj puni potencijal. Zbog toga, nije bilo svrhe zimsku garderobu sklanjati iz ”prvih redova” garderobera što je, u mom slučaju, jedna od ključnih stavki velikog prolećnog sređivanja. Konačno, u toku upravo završenih praznika, rešila sam da zasučem rukave, ne obazirem se na vremensku prognozu i svoj garderober pripremim za dugo očekivano buđenje kasnog proleća. Prvo što sam uradila bilo je sledeće:

*ispraznila sam garderober u celosti i svu garderobu (i zimsku i letnju) položila na vidljivo mesto.

Nekome se ovaj korak može učiniti suvišnim, ali je zapravo veoma bitno da svoj garderober makar jednom u sezoni u potpunosti ispraznite i očistite, jer se i u njemu, kao i u svakom drugom delu stana/kuće, nakuplja prašina i nečistoća. Takođe, ovo je odličan momenat da promenite osveživače za garderobu odnosno ono što vam služi u te svhre (sapunčići, kesice sa mirisnim biljem ili nešto slično).

Nakon što sam sve navedeno uradila, prešla sam na sledeći korak:

*posvetila sam se svakom komadu pojedinačno i analizirala da li želim da ga zadržim, poklonim ili prodam (da, da na vidiku je nova blogo-rasprodaja). Takođe, proveravala sam da li mu je eventualno neophodno hemijsko čišćenje, obično pranje ili prepravka.

Jasno vam je da je ovo ključan korak u procesu sređivanja garderobera i momenat kada morate biti surovo iskreni prema sebi i garderobi koju posedujete. To zapravo i nije preterano teško ako se vodite odgovorima na sledeća dva pitanja:

1) da li sam ovaj komad obukao/la u prethodnih godinu dana (za mene je ovo optimalan period i sve kraće od toga je prekratko) i
2) da li ovaj komad u meni budi lepe emocije?

Ukoliko je odgovor u oba slučaja negativan, položite komad na gomilu za poklon ili pak za prodaju, ako ste aktivni na nekom od sajtova za preprodaju polovnih stvari. Ako se odlučite da komad prosledite kao poklon, razmislite da li će to biti poklon za nekog vama dragog i bliskog ili pak za nekog vama nepoznatog, kome je pomoć potrebna. Ovo drugo se u mom slučaju podrazumeva. Institucija u koju jednom u nekoliko meseci odnosim garderobu, obuću, nakit (tome se devojčice posebno obraduju) jeste Dom za nezbrinutu decu ”Jovan Jovanović Zmaj” u naselju Braće Jerković. Ovo napominjem kako bih vas podsetila da uradite nešto slično, mada verujem da mnogi od vas to već čine. Dodatnom raspodelom stvari na manje gomile sebi olakšavate posao. Zato isto uradite i sa komadima koje planirate da odnesete na hemijsko čišćenje, obično operete ili prepravite.

Kada završite selekciju, sve komade koje planirate da poklonite, odnesete na hemijsko čišćenje ili pak na prepravku, raspodelite u zasebne kese ili torbe. Tako ćete ih skloniti iz vidokruga i biće spremne za dalje prosleđivanje/sređivanje. Zimske komade koje ste odlučili da zadržite, sklonite u one delove garderobera koji vam služe za odlaganje garderobe koja je ”van sezone”. Komade koje planirate da lično operete, odmah prebacite u kupatilo kako slučajno ne bi ponovo zalutali u garderober. U posebnom delu garderobera smestite i komade koje odlučite da prodate. Kada sve to završite, preći ćete na treći korak koji se odnosi samo na prolećnu i letnju garderobu koju ste odlučili da zadržite i podrazumeva:

*fotografisanje svakog od komada i raspoređivanje svih fotografija u adekvatnu aplikaciju za mobilni telefon.

Ha, prepala sam vas, zar ne? Bez brige, ovo je opcioni korak (kao uostalom i svi prethodno navedeni), ali i nešto što vam može biti od izuzetne koristi, zato nemojte odmah odustajati. Dakle, najpre je potrebno da svojim mobilnim telefonom ili aparatom fotografišete svaki komad garderobe koji ste zadržali tako da se vidi u celosti ili makar najvećim delom. Zatim sve fotografije rasporedite po kategorijama koje ćete sami napraviti u vidu foto-albuma ili će vam iste biti ponuđene u okviru jedne od mnogih aplikacija za organizaciju garderobe (ja koristim My Little Closet koja je namenjena za iPhone uređaje, dok u slučaju Android uređaja možete koristiti Stylicious). Kada to učinite, imaćete vrlo jasan pregled kompletnog sadržaja vašeg garderobera, što će vam biti od veeelike pomoći prilikom osmišljavanja outfit kombinacija. Posebno ukoliko ste skloni da zaboravite na pojedine komade (moj večiti problem!).

Kada završite fotografisanje, pređete na četvrti korak, odnosno na:

*raspoređivanje komada u garderober prema željenom rasporedu.

Lično, volim da su komadi raspoređeni prema tipu odeće. Dakle, na jednoj polici smeštam samo pantalone, na drugoj samo majice, na trećoj samo bluzice sa dugim rukavima i tanke džempre. Komadi od nežnijih materijala, haljine, blejzeri, mantili i jakne idu na ofingere i smeštam ih u zaseban deo garderobera.

Ovim korakom završeno je veliko prolećno sređivanje garderobera. Naravno, ostalo je da smestite komade koje ste odneli na hemijsko čišćenje i koje ćete lično oprati. Ne zaboravite da i njih fotografišete kako biste imali kompletnu sliku sadržaja vašeg garderobera. Ako imate vremena, isto učinite i sa torbama i obućom.

Nakon svega ovoga, imaćete jasnu i kompletnu sliku o stanju vaše prolećno-letnje kolekcije. I tada će se roditi i prve ideje kako da je racionalno dopunite, a da ne gomilate komade iste boje ili kroja. Da, nakon velikog prolećnog sređivanja, sledi:

veliki prolećni šoping.

Ova dva procesa su tesno povezana. Naime, nakon što završite sa sezonskim sređivanjem svog garderobera i nakon što svu odeću rasporedite po kategorijama, lako ćete shvatiti koji vam to komadi nedostaju, a kojih imate i previše. Na osnovu toga moći ćete da isplanirate svoj prvi veći ovosezonski šoping. Ovo je najbolji način da sebe sprečite od neracionalne kupovine i gomilanja već postojećih komada. Ako imate pet bluzica sa prugastim printom, opomenite sebe da nećete kupiti i šestu na koju naiđete. Umesto toga, posvetite se onim komadima koji vam evidentno fale. Koji su to komadi zaključićete prema broju fotografija u svakoj od kategorija.

Kada budete imali jasniju sliku kojim komadima želite da osvežite sadržaj svog garderobera, možete da napravite listu, da se putem interneta unapred upoznate sa ponudom omiljenih vam radnji, isplanirate svoj budžet i potražite trenutno aktuelne akcije i povoljnosti.

Kada smo kod istih, evo jedne koja vam može biti od velike pomoći. Reč je o novoj usluzi koju pruža Telenor banka i uz koju sve troškove veće od 2000 dinara, a plaćene putem njihove kreditne kartice (bilo u radnji, bilo na internetu), možete podeliti na rate. Vi birate broj rata koji vam odgovara (maksimalan broj je 12) i podelu možete izvršiti do kraja meseca u mobilnoj ili web aplikaciji Telenor banke. OVDE možete naći sve detalje i informacije u vezi sa aktivacijom aplikacije i ove odlične opcije koja vam omogućava da kupite odmah sve komade kojima biste želeli da osvežite sadržaj svoj garderobera, a platite ih kasnije. Posebno važno u sezonama koje se ne mogu pohvaliti preterano velikim popustima. 

Ukoliko se odlučite na online kupovinu, pažljivo pratite uputstva o ponuđenim veličinama. Takođe, pokušajte da što bolje zamislite kako bi vam stajao kroj komada koji vam se dopao i da li ste već imali iskustva sa krojevima tog tipa. Ukoliko su bila negativna, preskočite komad jer je vrlo verovatno da vam ni u ovom slučaju neće odgovarati. Takođe, obavezno čitajte komentare drugih kupaca i potražite real-life fotografije komada za koji ste zainteresovani. Ovo vam umnogome može pomoći prilikom izbora. Takođe, istražite da li sajt na kojem želite da pazarite komad nudi određene popuste, kupone ili bilo šta slično. I ne zaboravite, pomenutu opciju Telenor banke možete iskoristiti i prilikom online kupovine.

Saveta ima još mnogo, ali kako sam odavno prekršila sva blogerska pravila o dužini jednog posta, mislim da je vreme da isti privedem kraju. Naravno, komentari su tu da nastavimo ovu neiscrpnu temu, zato se slobodno javite sa svim pitanjima i dilemama, a ja ću se potruditi da na njih čim pre dam svoj odgovor. Nadam se da vam je makar nešto ispisano u ovom postu bilo od pomoći te da ćete biti inspirisani da prvi slobodan dan iskoristite kako biste doveli u red svoj garderober, a onda i sve druge stvari. Jer, velike životne promene započinju onim malim. Do idućeg posta… Vaša B.

ALL PHOTOS BY JOVANA TOMAŠEVIĆ
camera used: Canon 5D Mark III, lens: 50mm f 1.4
more information: Canon Srbija

*ovaj post je urađen u saradnji sa Telenor bankom.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

5 Responses

  1. Predivan post, draga. Savete ću sigurno iskoristiti, jer su stvarno od velike pomoći. Kad sređujem garderober i ja isto raspoređujem komade po željenom rasporedu. Pantalone na jedoj polici, majce na drugoj itd. Ali, kad ih raspoređujem, ja ih raspoređujem i po bojama. Tada mi garderober izgleda veoma sveže, i lakše mi je da pronađem željeni komad odeće. Još jednom, predivan post.

    ​Novi post je na mom blogu: https://laadda2.blogspot.com/2017/05/my-after-school-routine.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *