Second hand i vintage garderoba: može li staro biti bolje od novog?

Odrastajući, moji prijatelji i ja neretko smo nasleđivali garderobu od starije dece, rodbine iz inostranstva, a naša garderoba postajala je garderoba mlađe dece u familiji i komšiluku. Usled inflacije i onih kasnijih ekonomskih kriza mnogi od nas su još kao vrlo mladi nosili second hand odeću.

Poistovećivanje second hand garderobe sa siromašnijim slojevima društva došlo je nekako prirodno usled niskih cena i loše prezentacije garderobe koja je ranije nošena. Jasno se sećam svog prvog susreta sa gomilama odeće u dvorištu jedne žene koja je dovozila garderobu iz Nemačke. Cene su bile minimalne i zbog toga nas je tamo vodila mama moje najbolje drugarice. Mi smo se motale okolo, izvlačile odeću iz dubina, ali nikada nam se ništa ne bi svidelo kao nešto novo i upakovano sa mašnom.

Drugaričina mama, koja nas je i vodila tamo, uvek je izgledala kao da je upravo sišla sa naslovne strane Bazara. Ona je imala onaj “Dinastija” stil, krupne isfenirane lokne, zlatne minđuše, lepe bluze, još bolje kaiševe i špicaste štikle. Ona je znala da pronađe savršene komade i da ih savršeno kombinuje uz one skupe komade koje čuva iz vremena kada se “dobro živelo”.

Tada se razbila moja ideja o tome da je second hand garderoba namenjena samo onima koji nemaju novca da priušte sebi nešto bolje. Second hand je od tada za mene poput umetnosti kojom se bave žene od stila. One koje u moru tekstila prepoznaju pravu modnu poslasticu i daju joj novu priliku da bude obožavana i nošena. Danas, te prave modne entuzijaste i zaljubljenike u vintidž garderobu pronalazimo na društvenim mrežama, a ta selidba iz offline u online svet ima niz svojih prednosti i mana.

U tekstu koji je pred vama istražujem predrasude koje imamo prema već nošenoj odeći i delim sa vama savete o kupovini, ali i savete za sve one koji žele da se oprobaju u ovoj vrsti biznisa.

Da li je danas animozitet prema second hand i vintidž garderobi opravdan?

Odgovor na ovo pitanje pokušala sam da pronađem razgovarajući sa vlasnicama popularnih Instagram profila koji prodaju second hand i vintidž garderobu, ali i sa pratiocima mog Instagram profila Svilene Bube na kojem često razgovaramo o ovom tipu garderobi kao jednom vidu održive mode.

Prva osoba kojoj sam se obratila je Ivana, koja je osnovala brend Nanovo i fantastičnu handmade zajednicu Komuna market. Ivana je istakla da smatra da animozitet postoji jer nam pri kupovini second hand garderobe nedostaju jasne smernice i urednost:

Način izlaganja robe čini ljude nervoznim i većina se ne snalazi na buvljacima ili u radnjama polovne garderobe. Navikli smo da nam radnje serviraju šta je trenutno in, šta je novo stiglo, po kolekcijama, veličinama, bojama. A u second hand radnjama i na buvljacima nemate takve smernice.

Vlasnica brenda Uskoči u moje, Ana, došla je do sličnog zaključka kada sam joj postavila ovo pitanje. Ona se slaže da je potrebno vizuelno urediti mesta na kojima se prodaje second hand i vintidž garderoba:

Zbog oskudnog izgleda prodavnica u kojima se može naći second hand i vintage odeća, kupci pomisle da ne trudiš oko svojih komada i misle da su maje vredni. A samo je potrebno malo više energije i kreativnosti kako bi ta priča oživela. A važno je da oživi prvenstveno zbog humanog razloga, a to je reciklaža. Onog trenutka kada se odreknu kupovine jednog novog fast fashion komada, i opredele se za kupovinu second hand komada i shvate da su doprineli smanjenju zagađenja, to je neprocenjiv osecaj.
 
Sagovornice su mi ukazale i na jedan interesantan detalj o tome da je odeća koja je pre par godina stizala do Srbije bila potpuno demode, a da se danas situacija popravila i da se mogu naći komadi u koje se, kako same kažeu, “lako zaljube”.

Devojke koje su mi bile sagovornice i koje ću pomenuti na kraju teksta se u ovom trenutku izdvajaju u moru second hand i vintidž profila upravo po tome što nam daju stilske smernice, pažljivo biraju komade i čine da staro zaista izgleda bolje od novog jer puno pažnje posvete i estetici.

Koliko je zapravo čista garderoba koja je već nošena?

U razgovoru sa Tamarom sa stranice Clean Out Closet dotakli smo se predrasude o tome da je stara odeća neprijatnog mirisa. Često se ljudi koji ne kupuju prethodno nošenu garderobu izjasne kako im je nemaju želju da istu kupe i nose jer smatraju da ova odeća ima neprijatan miris. Tamarana nam je na tu temu rekla:

Prirodno je da ljude brine da li  second hand garderoba ispunjava higijenske kriterijume. Da se razumemo, nova garderoba u radnjama nije ništa čistija od garderobe iz second hand prodavnica.

Sa njom su se složile sve moje sagovornice jer im je veoma bitno da pre prodaje svu odeću odnesu na hemijsko čišćenje ili je, ukoliko nije pogodna za takav tip čišćena, same operu. Zatim na red dolazi peglanje i pakovanje.

Marina, vlasnica Retrovizor shop-a je istakla da se odeća koju ona šalje može obući odmah nakon otvaranja paketa:

Svaki komad se pegla i osvežava pre nego sto stigne u ruke kupca. Naši komadi su čisti i mirišljavi i mogu se nositi odmah posle otpakivanja.

Na osnovu svega rečenog, zaključujem da je odeća sa popularnih online Instagram second hand i vintidž profila mirišljava i čista, i iz ličnog iskustva mogu da potvrdim da je takva situacija i sa prodavnicama koje su otvorene u Novom Sadu. Ukoliko u mestu u kojem živite imate prodavnicu second hand ili vintidž garderobe, verujem da ćete se uveriti u isto, jer nikome nije u interesu da mu prodajni objekat i odeća koju želi da proda neprijatno miriše. Posebno ne u momentu u kojem se sve više ovakvih prodavnica otvara.

 

Da li je zaista jeftinije kupovati u online second hand prodavnicama?

Kao što sam već spomenula, sve je veći broj second hand prodavnica po celoj državi, a specifičan je snažan rast ovih profila i na Internetu. Iako bi po nekoj logici trebalo da i cena proizvoda pada, dešava se potpuno suprotno. Nije retkost da na online profilima second hand i vintidž garderobe vidimo cene koje su identične cenama u fast fashion lancima garderobe, iako su u ponudi prethodno nošeni komadi.

U ovom segmentu bitno je napraviti razliku između vintidž i klasičnog second hand komada, kako bi se razumelo formiranje cene i stvorila jasnija slika. Naime, pod vintidž komadom se smatra odeća koja je izrađena pre mnogo godina i koju su nosile naše majke i bake. Podeljena su mišljenja o tome koliko komad mora biti star da bi bio nazvan vintidž, ali sa sigurnošću iz te kategorije možemo izbaciti komade koji su proizvedeni pre par godina u postrojenjima fabrika koje su danas poznate kao fast fashion moguli. Kako sad, tako ni pre par godina, ta odeća nije imala kvalitet koji se očekuje od vintidž komada jer je glavna prednost vintidž komada to što ostaje nosiv i  upotrebljiv dekadama zbog pažljivog šivenja i konstrukcije.

Zbog toga je prilikom kupovine važno razumeti da to što se neki komad garderobe označava kao second hand, ne mora nužno da znači da je kvalitetno izrađen i da može imati cenu kao novi proizvod.

Bitno je razumeti sastav materijala, dobiti uvid u trenutno stanje jasnim fotografijama i utvrditi da li je komad zaista vredan onoliko koliko je navedeno. Sve ovo podrazumeva edukaciju o materijalima, ali to je ujedno i deo pokreta spore mode. Promišljanje o onome što kupujemo.

Ukoliko želite da budete deo pokreta koji se zaista trudi da sačuva planetu od dodatnog otpada, bitno je promisliti kako ćete učestvovati u kupovini second hand komada. Da li ćete novac dati za vintidž komade, ili ćete se okrenuti kupovinin polovnih komada koji su potekli iz istih onih fabrika koje izbegavate kupovinom u second hand-u, a koji su na ovim profilima ponekad i skuplji od onih koje nudi fast fashion samo  zato što je sada popularno biti eko-osvešćen i kupovati u second hand prodavnicama.

Isto tako, mora se razmisliti i o usluzi koja dolazi od strane vlasnika online second hand profila. Prednost ovog tipa kupovine svakako je činjenica da ne morate sami da kopate po gomilama odeće i da vam unikatni mirišljavi komad garderobe stiže za par dana. Na vama je da razmislite da li vam je trud koji ove devojke ulažu svakodnevno u stilizovanje i odabir komada razlog da prethodno nošen komad platite isto koliko i nov.

Saveti za prodavce i kupce second hand i vintidž garderobe

Smatram da je pored saveta za kupce, bitno pomoći i ljudima koji se svim srcem trude da nam na online platformama prikažu kvalitetne komade koji će zaista istaći ono najbolje što second hand i vintidž garderoba ima da ponudi. Zbog toga je na profilu Svilene Bube sprovedena anketa među čitateljkama iz koje želim da prikažem nekoliko veoma bitnih zahteva potrošača.

  1. Transparentnost je najbitnija: kupac želi da vidi cenu, ali nikako ne smemo zaboraviti da ostavimo dimenzije komada i sastav odeće koja se prodaje. Idealno bi bilo kada bi nam vlasnici otkrivali i poreklo svojih komada i put od kupovine do prodaje i naglasili na koji način se brinu da odeća bude čista i uredna.
  2. Fotografije: jasna i lepo dekorisana fotografija je izuzetno značajna na Instagram i Facebook platformi, ali je kupcima bitno i da vide jasnije detalje komada koji se prodaje.
  3. Cene: ukoliko se radi o vintidž komadima, kako bi prodaja komada prošla što bolje, bitno je objasniti kupcima detalje o poreklu tog komada, kao i istorijat modne kuće iz koje komad dolazi jer se tako stvara svest o vrednosti komada koji prodajete.
  4. Zaštita potrošača poštovanjem Zakona o zaštiti potrošača koji jasno naglašava da je svakome omogućeno da vrati proizvod u roku od 14 dana od preuzimanja istog.
  5. Čest problem kod second hand i vintidž online prodaje je nemogućnost da se određeni komad isproba, što je moguće rešiti izlaganjem na marketima održive mode i dozvoljavanjem da se komad koji ne odgovara vrati u određenom roku.

Za kraj želim da napomenem da su mi u stvaranju ovog teksta puno pomogli svi čitaoci Svilenih Buba koji su učestvovali u anketama i predivne devojke koje vode profile Clean Out Clothes, Retrovizor Shop, Nanovo, Casual Ofinger i Uskoci u moje koje su mi bile iskreni sagovornici prilikom prikupljanja podataka o njihovom poslovanju.

Nadam se da se vidimo na sledećem modnom marketu na kojem ćete upoznati ove devojke i probati njihovu garderobu i da nećete zaboraviti da pri narednoj kupovini postavite sebi nekoliko pitanja o poreklu, kvalitetu i ceni komada koji kupujete.

 
naslovna fotografija: kaboompics.com

*ovaj post nije sponzorisan

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

3 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *