Šta je Barbie Core i zašto je u trendu?

Život u plastici nije fantastičan kako je grupa Aqua nekada pevala, ali jeste fantastično kako nam se Barbi estetika ove godine vraća na velika vrata. Barbi lutka bila je značajan deo mog odrastanja jer sam kroz igru sa njom počela prvi put da smišljam male scenarije, da kreiram odeću i što je najvažnije da se socijalizujem sa drugom decom. Zbog toga ne zamerite što ona za mene nije lutka koja mi je uništila percepciju ženskog tela, nego sasvim posebna i lepa uspomena iz detinjstva. 

Zbog raznih optužbi koje je firma Mattel pretrpela, ova lutka je evoluirala u raznim pravcima, pa sada zapravo imamo barbike koje imaju vitiligo, drugačije tonove kože, tipove tela i veličaju ulazak žena u razna zanimanja koja su devojčicama pre pola veka bila nezamisliva.

Pored svega toga, ova lutka mlađim generacijama nije toliko zanimljiva koliko je bila mojoj generaciji, generaciji milenijalaca. Ipak, dešava se nešto zaista interesantno na modnoj sceni – jedna veoma zanimljiva žena iz sveta filma ponovo je stavlja u centar naše pažnje, ali i na velike ekrane. O tome detaljnije  u redovima koji slede.

Foto: Alexas_Fotos, Pixabay

Šta je Barbie Core?

Glavna odlika Barbie Core estetike je jarko ružičasta boja, i generalno sve nijanse ove boje, hiperfeminizovana odeća uskog struka, radosni printovi, ogromne platforme i sve što čini da se osećate nostalgično za danima u kojima je barbika bila popularna.

Ko je započeo Barbie Core trend?

Kao i za svaki trend, zaista je teško unazad rekonstruisati ko je pravi krivac za reaktualizaciju Barbi estetike. Međutim, ako se negde nekada otvori modna kladionica, ja ću utrčati u nju i staviti pare na rediteljku Gretu Gervig. Njoj je uspelo ono što nije uspelo modnoj kući Moschinno 2015. godine – da ponovo aktualizuje Barbi estetiku.

Ova žena je poznata u svetu filma kao kreatorka hipsterskih ostvarenja poput Frances Ha (topla preporuka), Lady Bird, Mistress America i mnogih drugih. Ali mislim da je najviše znate kao autorku poslednjeg rimejka filma Little Women u kome igraju Ema Votson, Timoti Šalame i Serša Ronan.

Čini se da je nakon ovih čudnjikavih filmova pandemija učinila svoje i poslala Gretu u skroz zanimljivom pravcu, jer nam je ove godine pripremila atipični film o barbiki i Kenu.

Njen PR tim odradio je odličan posao jer su fotografije Margot Robie (buduće Barbike) i Rajana Goslinga (u ulozi Kena) u rolšuama zapalile internet i deluje da su paparaci poludeli za fotkama sa snimanja ovog filma jer ih sve više viđamo u medijima. 

Barbi i Ken u filmu "Barbie", izvor: Elle

Ne mogu da kao jednog od većih krivaca za Barbie Core trend ne označim i kreativnog direktora brenda Valentino. U martu ove godine, on nam je prikazao kolekciju koja je bila samo u ružičastim i crnim tonovima. Iako sam ne nosi ovu boju, Pier Paolo je izjavio da je večno fasciniran njome jer kroz vreme ona menja značenje i postaje sve bogatija. Ova kolekcija brenda Valentino dobila je čak i svoje mesto u katalogu Pantone instituta boja, pa od ove godine ne postoji samo Valentino Red kao modni simbol, nego i Valentino Pink koju je Pier Paolo stvorio. 

Poznate ličnosti koje su ispratile Barbie Core trend

Margot Robi, kao Barbi nove generacije, svakako prednjači u osnaživanju ovog trenda, zajedno sa svojim kolegom Rajanom Goslingom, ali moram priznati da je osoba koja me je inspirisala da pišem ovaj tekst ipak En Hatavej u Valentino kompletu, sa mini-torbom i pink platformama.

Ona se na reviji visoke mode brenda Valentino pojavila u jarko ružičastoj kombinaciji iz prethodne kolekcije. Valentino torbica koju je nosila je bila mala sa nitnama i u tonu sa mini-haljinom i platformama. Ova kombinacija je izgledala toliko efektno da joj nije bila potrebna snažna šminka niti neka posebna frizura. 

En Hatavej u Barbie Core haljini na Valentinovoj reviji u Rimu, izvor: Hollywood Life

Zendaja je baš kao i En omiljeno lice Valentinove kampanje, te je i ona jedna od osoba zaslužnih za promovisanje ove boje i Barbie Core trenda globalno. Ona se pojavila u “barbie pink” odelu, i pokazala nam kako brend Valentino vidi poslovnu barbiku današnjice.

Posebno je bilo interesantno što je njena fotografija sa tog događaja u jednom momentu bila fotošopovana na fotografiju sa snimanja filma Barbie, pa se stvorila čitava pometnja oko toga da li će se Zendaja pojaviti u ovom filmu. Nažalost, lako smo došli do zaključka da je u pitanju šala sa Twittera.

Margo Robi i Zendaja, izvor: Twitter

U nastavku pogledajte kako su jarko ružičastu i ceo Barbie Core trend ponele druge velike zvezde šou biznisa i pišite nam čiji vam se stil najviše dopada.

Da li je Barbie Core samo sezonski trend ili ipak modni pravac koji će se neko vreme zadržati? Ostaje samo da vidimo.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Pročitajte još

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *