Šta je ”coastal grandma” stil i zašto ga obožavamo?

Pre više od godinu dana pisali smo o modnim trendovima koje nam generacija Z diktira koristeći TikTok platformu. Evo nas u još jednom poglavlju te modne priče, samo danas govorimo o trendu mnogo bližem, a i prijemčivijem nama milenijalkama. Štaviše, sigurna sam da neke od vas već pripadaju poštovaocima ovog modnog trenda, a da toga nisu ni svesne. Evo, ja prva. Listajući svoje outfit fotografije iz Bergama i Koma shvatila sam da sam odavno fan baka-sa-američke-obale-stila odnosno ”coastal grandma” trenda kako zapravo glasi originalni naziv. O čemu je tačno reč?

Šta je "coastal grandma" stil?

@lex_nicoleta

Američka tiktokera Leksi Nikoleta prva je iskoristila pomenuti izraz opisujući modni, ali i životni stil starijih žena na američkoj obali. Da bi vam bilo lakše da razumete o kom tipu žena je reč, setite se glavnih junakinja filmova Nensi Majers, poput It’s Complicated (2009) i Something’s Gotta Give (2003). Da, Dajan Kiton i  Meril Strip u svojim belim kardiganima, rolkama od kašmira, prugastim bluzicama i lanenim, belim pantalonama u kojima okopavaju vrt ili šetaju plažom. Setili ste se? E pa upravo to vam je ”coastal grandma” a opisani komadi su okosnica ovog modnog stila koji ovih dana doživljava svoju renesansu zahvaljujući TikToku. 

Dajan Kiton, ikona “coastal grandma” stila, u filmu Something’s Gotta Give

Neizostavni komadi coastal grandma stila

Dok sam posmatrala sadržaj svog kofera na pomenutom putovanju, shvatila sam da sam potpuno nesvesno i sama praktikovala ovaj stil i to već nekoliko meseci unazad. Prilažem i fotografije da to dokažu. Jer, naravno, niti je neophodno da budete bogata baka, niti da živite na američkoj obali da biste mogli da uživate u čarima ”coastal grandma” trenda. A on je udoban i prijatan, karakterišu ga kvalitetni materijali i ležerne forme, koje istovremeno odišu suptilnom elegancijom. Kada pričamo o konkretnim odevnim komadima, to su oversize košulje, koje se nose ležerno, preko bele bratel majice ili bez ičega ispod njih. Boje koje dolaze u obzir su bela, svetloplava, prugasta

 

Prugice su poželjne i kod bluzica i džempera, zapravo one su obavezni sastojak ovog modnog recepta. Tu je naravno i lan. Pantalone, košulje, haljine… Sve od lana dolazi u obzir. Udobni kardigani u neutralnim tonovima su nezaobilazni momenat. Isto je i sa maxi haljinama u beloj boji. Ah, da ne zaboravimo duže i šire šortseve i bermude. Nošene u kombinaciji sa raskopčanom košuljom i bratel majicom predstavljaju jedno od omiljenih izdanja pobornica ovog trenda. Torba od pruća je na listi obaveznih aksesoara, dok su bucket kapice jedan od zaštitnih znakova ovog trenda. Što se tiče obuće, bele patike dominiraju, mada su i ravne sandale i papuče adekvatne opcije.

@basicstouch
@juliesfi
@anoukyve

Zanimljivo je kako su navedeni komadi izuzetno prijatni za nošenje i komforni, a kako u njima nikada ne izgledate preterano ležerno, već zadržavate određenu dozu ozbiljnosti. Zato ovaj trend smatram idealnim za postpanedmijski period u kojem se i dalje navikavamo na povratak na garderobu koja nije trenerka, dukserica ili široki šorts

@basicstouch
@asaasiea

Što se mene i mog odnosa prema ovom stilu tiče, ja mogu samo da se pridružim apelu En Hatavej koja je na svom Instagram nalogu napisala: ‘I have been ready for #coastalgrandmother chic since before TikTok was born. May this moment never end.” 

Amin, En! Amin.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Pročitajte još

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *