Šta je Plazacore estetika i kako da je postignete uz domaće brendove

Godina za nama je bila prepuna mikro trendova koje je proslavila platforma TikTok. Poput barbiecore i costal grandma stilova, Plazacore estetika danas je sve popularnija, te smo odlučili da je uvrstimo u naš mini-serijal.

Ovaj stil zapravo je inspirisan hotelom Plaza na Petoj aveniji u Njujorku i svim gošćama hotela koje na dnevnoj bazi nose Chanel 5, blejzere i bisere.

Prosečnom fanu pop kulture, poput mene, plaza estetika najbolje je objašnjena kroz lik Bler Valdorf u hit seriji iz dvehiljaditih “Gossip girl”. Međutim, ima dosta poznatih ličnosti i likova iz fikcije koji daju odlične smernice ukoliko vam se dopada ovaj, nešto klasičniji, stilski izraz.

Šta je Plaza Core estetika?

Plazacore ili Princess Plaza estetika predstavlja miks estetike brendova Prada i Chanel. Dakle, govorimo o malo konzervativnijoj i strožoj formi odevanja koja se ogleda u fino ukrojenim odelima, pepito šari i detaljima koji odišu luksuzom.

Začetak ove estetike pronalazimo u pričama Kej Tomson i u liku njene junakinje Eloiz. Popularna knjiga je kasnije postala serija, a 2006. godine snimljen je i film o ovoj junakinji. Pomenuti film nije imao neki značajniji uspeh u kinematografskoj istoriji, ali je Eloiz nastavila da inspiriše milione mladih žena. 

Ona je originalna ikona “skupe” estetike koja je nastala pedesetih godina prošlog veka u Njujorku. Ova malena dama nosila je u kosi pink mašnu, duboke bele čarapice, pufnastu belu bluzu i živela je u penthausu na vrhu hotela Plaza. Njen cilj je bio da prevari odrasle i odmetne se u avanturu. 

Eloiz je uglavnom nosila crno-bele komplete, i govorila je:

Think pink. A better way of life. 

Hotel Plaza danas svojim gostima nudi šansu da posete njenu sobu, kupe nešto iz gift shop-a ili se pridruže događajima koji se održavaju u toku godine.

www.theplazany.com

Kako se ovaj trend pojavio ponovo?

Iako deluje da se ovaj mini-trend pojavio iznenada, za njegovu “obnovu” svakako je zaduženo ponovno snimanje serije Gossip Girl sa novim likovima. To nas je i navelo da iznova pogledamo originalne prve epizode i uronimo u svet Serene i Bler. Upravo je lik Bler Valdorf kreiran sa snažnim pečatom Eloiz estetike, a neretko se dešavalo da sličnu estetiku prati i lik Serene. Kada je ova originalna serija bila aktuelna, Aleksa Čang i Tejlor Svift zdušno su pratile estetiku lika i nosile su klasične haljine sa belim kragnama i crne mašnice. Pored Bler Valdorf, Tejlor Svift i Alekse Čang, ovu estetiku odlično su dočarale iŠarlot Jork, Kejt Midlton i Ana Vintur, kada nosi svoje Chanel komade. 

www.everettcollection.com

Pored ove serije, idealno tlo za popularizaciju pomenutog stila stvorili su influenseri koji su u cilju  promovisanja turističkih destinacija i luksuznih hotela kreirali glamurozan sadržaj u hotelskim sobama. Znate već, šampanjac, svilene pidžame sa perjem i veliki hotelski krevet. 

Ništa manje zaslužni nisu ni trendovi kao što su dark academia i tenniscore koji su se pojavili na kraju 2021. godine i pripremili teren.

Inspiracija za Plazacore

Inspiracija za Plaza Core se najlakše može naći na TikToku, ali ću se za potrebe ovog teksta osvrnuti na kreatore sa Instagrama. Možete videti da ipak ne mora sve biti u crno-beloj kombinaciji, i da čarape i mašne igraju glavnu ulogu u većini outfita. 

Poigrajte se sa kapama, krznom i čipkom uz osnovnu formulu koja glasi: mašne, biseri, kompleti, bele čarape i lakovane cipele sa zanimljivim pink detaljima.

@thesandraduran
@jeanne_andreaa
@annastyledictionary
@michellee.connor
@candy_nicole__
@chrisellelim
@xofashioninspo_

Kako postići Plaza Core stil uz domaće brendove?

Kao i svaki stil, i ovaj poseduje neograničenu sposobnost da se interpretira onako kako se vama dopada, ali postoje određeni elementi koji su neophodni da biste dobili Plaza Core vibe. Ukoliko ste neko ko voli klasiku i šašave detalje, sigurna sam da pola ovih stvari već imate u ormaru.

U nastavku vam ostavljam inspirativne komade sa Instagrama i nekoliko komada domaćih dizajnera koji vam mogu pomoći da upotpunite look.

Aksesoari: mašne, perle, kragne

Trake koje se vezuju u mašnu, rajfovi sa biserima, beretke i ogromne kragne pomoći će vam da klasični komadi koje nosite ne izgledaju dosadno.

Ono što sam pronašla kod domaćih dizajnera su ova zanimljiva Mona Lacko kragna na cvetiće i velika Nestašna Žirafa kragna. Rajfove i beretke možete pronaći i kod domaćih proizvođača šešira, kao što je Ercegovac hats.

@monalacko
@nestasna_zirafa
@ercegovac.hats
@ercegovac.hats

Odeća: Klasični elegantni komadi

Od manje poznatih brendova sa Instagrama do svetski poznatih imena kao što je ime Dragane Ognjenović, većina domaćih dizajnera ima komade koji se mogu uklopiti u Plaza Core estetiku. Haljine dugih rukava sa diskretnim mašnicama, suknje A kroja, sakoi i karirani print dolaze u obzir ukoliko želite da pronađete nešto što će vam upotpuniti look.

Na vama je odaberete cenovni rang i ono u čemu se osećate najprijatnije.

@dragana_ognjenovic
@chany.maria
@tfy_by_tiffany_production
@lovestylemagic

Plaza Core Cipele: kaišići i sjajni detalji

Crne ravne sandale sa kaišićima koje popularno zovu Meri Džejns će vam, pored kragni i bisera, upotpuniti look. Među domaćim brendovima cipela nema puno onih koje liče na ovaj model, izuzev možda modela Doroti, brenda ABO shoes

Međutim, ja uvek glasam za to da treba dati lični pečat, pa želim da vam ponudim dodatni izbor i nešto od ovih modela ravnih cipela uz koje ćete izgledati elegantno kao da ste izašle iz hotela Ric u Njujorku. Naravno, možete se odlučiti i za mokasine koje pokrivaju veliki spektar modnih kombinacija. 

@abo_shoes
@ziggybeograd
@valtershoes
@valtershoes

Elegantne torbe za potpun look

Iako sam više puta pročitala da je najbolje kreirati look na osnovu torbe koju želite da nosite tog dana, mislim da kod kreiranja Plazacore estetike proces izgleda drugačije. Tek kada odaberete šta oblačite, i koliko aksesoara dodajete, možete znati da li ćete posegnuti za klasičnijom i ekscentričnijom varijantom torbice. Zbog toga vam u nastavku ostavljam raznovrsnu ponudu elegantnih torbica sa potpisom domaćih dizajnera. 

Ukoliko vam je kombinacija jednobojna, slobodno posegnite za pink torbicama sa detaljima poput bisera i mašnica, ali ukoliko imate već dovoljno boja na sebi, odaberite klasičniji praktični model koji ima lep sjaj i elegantne kopče.

@rosedemaibags
@studioplis
@themanualco
@aleksandrabags

Za kraj, najvažnije pitanje!

Pre svake kupovine, pogledajte da li nešto od ovoga već posedujete u nekoj drugoj formi u ormaru i pažljivo isplanirajte novu kupovinu. Postavite sebi najbitnije pitanje: da li mi je neophodno da kupim nešto novo ili imam već nešto slično u ormaru?

Plazacore stil će vam pomoći da na novi način iskoristite sakoe, džemperiće, rajfove, biserne ogrlice i pink detalje. U najboljem slučaju će vas inspirisati da zavirite u mamin, tetkin ili bakin ormar i provedete vreme razgovarajući sa njima o cikličnosti mode i trendovima koji se vraćaju. 

Interesantno je da je moguće postići Plazacore stil noseći i ceo crni outfit sa dodatkom aksesoara u kosi koji liči na mašnicu. Stoga, pokušajte da ne odete predaleko i potpuno menjate strukturu garderobera, čak ni zbog mini trendova koji su klasičniji, poput ovog.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Pročitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *