Stilska inspiracija: likovi sa ekrana (koje nismo dovoljno slavili)

Dragana Milovanović, stalna saradnica BDW-a, ponovo nas raduje zanimljivim i inspirativnim tekstom. Ovaj put bavila se netipičnim modnim uzorima sa velikih i malih ekrana. Dakle, spremite se za pregršt inspiracije i poprilične količine modnog nadahnuća. 

 

————————————————–

Modna, ali i svaka druga vrsta inspiracije, kako ste već čuli od Brane, može da potekne na neočekivanim mestima. Filmovi i serije su kao deo pop kulture oduvek imali nesumnjiv uticaj na modne trendove, ali u diskusiji o tome, provlače se svima već dobrano poznati likovi. Od Keri Bredšo se ne može pobeći, čak i godinama nakon poslednje epizode serije Sex and the City (i dva filma pride), do mere da se čak i ljubitelji ovog serijala (u koje i sama spadam) pitaju “dokle više”. Jednoličnost se prenela i na novije naslove kao što su Gossip GirlPretty Little LiarsNew GirlDevil Wears Prada, čije junakinje zaista imaju prepoznatljiv imidž, ali postavlja se pitanje koliko dugo mi kao gledaoci možemo biti inspirisani plasiranjem i ponavljanjem istog. 

Iz tog razloga, veliko mi je zadovoljstvo što u ovom postu imam priliku da vam predstavim modne uzore iz četiri filma i jedne serije, koji nisu stilska asocijacija “na prvu loptu”, ali čiji je stil i te kako inspirativan i vredan pomena. Neki su vam sigurno poznati od ranije, ali nadam se da ćete i o njima posle ovog teksta razmišljati na malo drugačiji način.

Džoan Holovej, Mad Men

Pedesete godine dvadesetog veka su u mnogo čemu nezamislive za savremenu ženu – karijera, učešće u političkom životu, finansijska nezavisnost nije nešto o čemu se glasno govorilo, a da je subjekat “ona”. Ipak, u seriji Mad Men, uprkos njenom imenu, zapažene uloge pripadaju ženama koliko i muškarcima. One su ambiciozne u svojoj potrazi za srećom, pritisnute očekivanjima i neretko u borbi same sa sobom, ali nijedna od njih nije nevidljiva. Ponajmanje Džoan Holovej. Ona poseduje harizmu i zavodljivost koji mogu da vam se ne dopadaju, ali ne možete poreći njihov magnetizam. On se oseća u glasu, gestikulaciji, celokupnom kretanju, ali i u odeći koja ne pokušava da prikriva i kamuflira, već da istakne. Bogate, snažne boje koje pristaju tenu i kosi, haljine i bluze koje grle telo, svilene marame i sofisticiran nakit od zlata čine da ova junakinja pleni, a pritom se sa savršenom mirnoćom nosi sa pažnjom koju dobija od neretko direktnih (čitaj: nepristojnih) ljudi u svojoj okolini. Od nje se mnogo lekcija moće naučiti, ali za potrebe ovog posta, izdvajamo sledeću: ne pokušavajte da se “ugurate” u kroj koji ne odgovara vašem obliku tela, već izaberite baš onaj koji će naglasiti u punom sjaju.

Mad Men, Stilska inspiracija, Džoan Halovej
Mad Men, Stilska inspiracija, Džoan Halovej

Eni Hol, Annie Hall

Nasuprot otvorenoj senzualnosti crvenokose Džoan, stil Eni Hol odlikuje “muški princip”, što je u skladu i sa promenom položaja žene u tom istorijskom trenutku. Među prepoznatljivim detaljima su nezaobilazni “derbi” šešir, kravate šarenih desena, ukrojeni prsluci i široke pantalone. Ova junakinja dosledno nosi “kostim” koji pristaje njenoj neobičnoj ličnosti, uspevajući da postigne skladan i ležeran izgled, bez utiska da je zalutala u tatin ili dekin garderober. Upravo je u tom dečačkom šarmu ključ njene privlačnosti koja još uvek osvaja pažnju. Naročito je interesantno da Enin “muževni” stil nema za cilj da stvori imidž snažne dame koja može da stane na crtu svakom muškarcu (kao što je to neretko slučaj sa korporativnom ženskom odećom), već da kreira novu definiciju šika i seksipila. Inače, kruži priča da je sama Dajen Kiton koja tumači ovu legendarnu ulogu, zaslužna za prepoznatljiv izgled Eni Hol, jer je u filmu nosila mnoge komade iz svog ormara (što je očigledno i u njenom sadašnjem stilu). Zato, kada budete osmišljavali sledeću odevnu kombinaciju, pobegnite od stereotipa: haljine, cvetni print i pastelne boje nesumnjivo mogu biti ljupki, ali nisu jedini način da pokažete svoju ženstvenost.

Annie Hall, Stilska inspiracija,
Annie Hall, Stilska inspiracija

 

Patriša Fančini, À bout de souffle

Možda je u pitanju ljuta predrasuda, ali čvrsto verujem da postoji nešto u francuskom tlu što čini stanovnice te zemlje prirodno gracioznim i elegantnim. Klasične šare, malo boja, praktična frizura i – neuhvatljivi sastojak – nonšalantni šarm, čine Francuskinje neprevaziđenim stilskim uzorima o kojima se i danas pišu članci i knjige. Američka glumica Džin Seberg, tumačeći lik Patriše Fančini u francuskom filmskom klasiku, À bout de souffle (Do poslednjeg daha), lako je prihvatila taj duh.

I u ovom slučaju, priča se da su, po nalogu reditelja Žan-Luka Godara, glumci nosili svoju garderobu, pa tako za upečatljiv stil glavnog ženskog lika možemo da zahvalimo prelepoj Sebergovoj.

Naravno, osim “francuskih” komada na koje smo navikli, jedan od detalja koji se ne može prevideti je neodoljiva “piksi” frizura. Uvek sam navijala za kratkokose devojke (pa i sama ulazila i izlazila iz tog tabora) i čvrsto verujem u gotovo katarzično dejstvo šišanja koje otvara lice i daje pravu dozu smelosti i slatkoće, kakvu god odeću da izaberete.

Breathless
À bout de souffle, Patriša Fančini, Stilska inspiracija

 Vera Filips i Kejtlin Tomas, The Edge of Love

Proleće – prva pomisao kada pogledam scene sa ove dve junakinje. Mekani kardigani, nežne suknje (koje se, naravno, vrte), košuljice sa volanima i fedore preko dana, a mantil, uredni talasi u kosi i crveni ruž uveče. Znam, znam, uskačem sebi u usta posle priče o Eni Hol, ali nemojte mi zameriti moju slabost prema romantici. Ukoliko delite moje afinitete ka romantičnoj pojavi, sigurno će vam se dopasti film The Edge of Love, ali i stil protagonistkinja iz perioda Drugog svetskog rata.

Današnja popularnost vintidž komada i otvaranje brojnih radnji sa ovakvom robom pružila je mogućnost i modernim ženama da pronađu odeću kakvu bi nosile Vera i Kejtlin. Pronađite u svom kraju ovakve lokale ili, zašto ne, pregledajte garderobu svojih baka. Lepota ovog stila je u njegovoj jednostavnosti – nema potrebe za dodatnim asesoarima, već svi komadi prirodno dopunjuju jedan drugi i postižu zaokružen izgled. Ukoliko ste sumnjičavi i smatrate da ćete izgledati staromodno, dajte šanse ovom stilu kroz detalje kao što su duži džemperi, cvetna šara ili upečatljivi ukras u kosi, pa ćete najlakše i sa najmanje rizika otkriti kako vam leži.

The Edge of Love
The Edge of Love, Vera Filips i Kejtlin Tomas, Stilska inspiracija

 

Idi Sedžvik, Factory Girl

Priznajem da u ovom odeljku malo varam, jer je Idi Sedžvik istorijska ličnost, prava muza Endija Vorhola. Ipak, na filmu u boji (većina njenih fotografija i snimaka su crno-beli), uz pomoć inerpretacije Sijene Miler, Idin stil u potpunosti dolazi do izražaja. On nas vodi u burne i glamurozne šezdesete, koje stilski mogu delovati na granici kiča. Raskošne bunde, majice nošene kao haljine, napadna šminka na očima i glomazne minđuše (prigodno prozvane “lusteri”) ne deluju baš kao svakodnevni komadi koje komotno možete nositi, a da ne izgledate kad da ste pošli na maskembal. Ili možete? Verujem da je s vremena na vreme zdravo preći sopstvene granice i “ukrasti” koji element upečatljivog kostima, upravo onog koji vam se krišom dopada, a za koji promrmljate sebi u bradu “nema šanse da će ovo izgledati okej na meni”. Idi Sedžvik je sa razlogom bila muza jednog umetnika, a ostala nepresušna inspiracija za kreatore visoke mode. Pozajmite malo smelosti od ove nežne i ekscentrične “it” devojke, makar bili slavni i samo petnaest minuta 😉

c683x775
Factory Girl, Idi Sedžvik, Stilska inspiracija

Sve gorepomenute junakinje predstavljaju različite stilove iz modno potpuno drugačijih epoha, ali ono što im je zajedničko jeste da neguju svoju osobenost. Poruka ovog teksta nije da ohrabri imitaciju, već da vas pozove da obratite pažnju na modne detalje koji vam se dopadaju kod drugih i bolje razumete zašto birate upravo onu garderobu koja vam je u ormanu (dok neke komade možda ipak večito gurate u najdublju policu). Zaboravite na rečenicu “ovo nije za mene” i prigrlite razigranost u svom stilu. Problem “nemam šta da obučem” se mnogo lakše rešava kada shvatite da u vama leže Džoan, Eni, Patriša, Vera, Kejtlin, Idi i svaka druga potencijalna muza. Samo odlučite koju verziju sebe želite da pokažete i budite kreativni u tome!

Posebno se radujem da čujem koji su vaši modni uzori iz pop kulture, bili tipični ili ne! Zato se ne ustručavajte da ostavite svoje mišljenje u komentarima, biće nam zadovoljstvo da otkrijemo novi izvor inspiracije!
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

8 Responses

    1. Priznajem da sam morala da istražim, ali zaista zanimljiv primer, hvala :))

  1. Dobar tekst! Svi u Godarovim filmovima su uvek on point, uključujući i prelepu Annu Karinu. Ja bih uvek dodala (mada nije vezano direktno za pop kulturu) – Boni

    1. Hvala 🙂 Mislim da svuda može da se nađe inspiracija, samo ako se malo bolje pogleda 😉

  2. Vrlo zanimljiva tema! Pored Džoan, apsolutno sve žene u seriji Mad men (koja je jedna od najfenomenalnijih serija koje sam ikad gledala) su za mene modna inspiracija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *