Tašne domaćih dizajnera: Devet brendova vrednih pažnje

Sećam se da mi je mama od malena govorila kako su osnova dobre odevne kombinacije kvalitetne cipele i tašna. Gledajući njene fotografije iz mladosti, naučila sam da kvalitetan aksesoar može da transformiše celokupan izgled svih ostalih komada koje nosimo.

Te majčine reči, ali i moje dalje interesovanje i istraživanje na polju aksesoara, podstakli su moju gotovo ostrašćenu ljubav prema torbama, torbicama i tašnama svih oblika, boja i veličina. Ipak, posebno mesto u mom srcu i ormaru imaju tašne i torbe domaćih dizajnera.

Kao sveti gral čuvam jednu lepoticu koju potpisuje Mirjana Marić (o kojoj smo pisali ovde), a u nastavku vam otkrivam devet meni dragih brendova vrednih vaše pažnje i novca kada je reč o kvalitetu i dizajnu tašni na domaćoj sceni.

Manual&Co

Karakteristike: Koža, tradicija, raznovrsnost ponude

Kad sam bila u osnovnoj školi, jedva sam čekala da porastem da bih nosila Manual tašnu. One su, na kraju krajeva, za mene uvek predstavljale originalnost, kreativnost i kvalitet, a, kao što i piše na samom sajtu, idealne su za svaku priliku i vremensku zonu. 

Manual&co je radionica dva puta sertifikovana da čuva stare zanate i ručno proizvodi predmete od kože, a na to slobodno dodajte i činjenicu da se mogu pohvaliti istorijom dugom preko 35 godina. Obavezno čekirajte i Coffee with milk, njihov podbrend, koji pravi malo opuštenije varijante klasičnih Manual komada.

Origin

Karakteristike: Koža, pastelne boje, vanvremešnost

Origin tašne pridobile su sve moje simpatije od trenutka kad sam pročitala da iza cele priče stoje dve žene – kume i najbolje drugarice već preko 30 godina – Bojana i Nataša. Osim što kožu kupuju među viškovima iz velikih fabrika (spasivši je tako od odlaska na deponiju), kao i što su transparentne za svaki korak proizvodnje, ove kreatorke se zaista se trude i da budu zero waste. Od ostataka materijala prave i male predmete, poput privezaka za ključeve, a sam dizajn često je inspirisan motivima iz naše istorije i tradicije.

Noa Shoes and Bags

Karakteristike: koža, boho, vestern

Noa shoes and bags je brend koji ćete izabrati ako želite da kupite neprolazni komad, poput ranca-džaka, dok istovremeno tragate za najsavremenijim mogućim dizajnom i boho stilom. Posebno volim Noa aksesoare zato što je osnivačica, Neda Boričić, u ovu modnu avanturu krenula počevši od redizajna starih retro kaubojskih čizmica, ali i zato što sve komade koje imaju u ponudi prave u malim porodičnim radionicama u Srbiji.

Aleksandra bags

Karakteristike: Koža, geometrija, svedenost

Aleksandra bag – spoj savremene arhitekture i moderne umetnosti u službi našeg svakodnevnog uživanja u aksesoarima. Beogradska dizajnerka Aleksandra Živanović Popović osmišljava modele koji neodoljivo podsećaju na male “skulpture za nošenje”, koje potom proizvode vrsne italijanske zanatlije. Ono što definitivno cenimo, jeste to što je cilj svakog Aleksandra bag komada taj da bude dugotrajan i savremen, te da svojim jedinstvenim dizajnom odoli svakom od nadolazećih trendova. 

Ivy that’s me

Karakteristike: koža, praktičnost, raznovrsnost modela

Ovaj brend je poseban ne samo po ručno izrađenim modelima od najfinije kože, već i zbog toga ko je njegova osnivačica. U pitanju je Ivana Maksimović Anđušić, naša olimpijska vicešampionka u streljaštvu i nosilac zastave na ceremoniji otvaranja Letnjih Olimpijskih igara u Riju 2016. godine. Kako je i ona sama majka dvoje dece, Ivy that’s me aksesoari su idealni za one žene koje sa sobom nose 101 stvar, ali u isto vreme ne žele da se odreknu ličnog stila. 

Tara studio

Karakteristike: koža, drvo, svedenost

Vesna Babunski, dizajnerka iza brenda Tara Studio, o svojim komadima kaže da su to torbe koje će ženu koja ih nosi pratiti u svim njenim poduhvatima – i kroz dobre i kroz loše dane. Kao neka vrsta moralne podrške, koja pritom savršeno izgleda, ove tašne napravljene su lokalno od 100% kože i sa isto toliko pažnje i truda. Ovi komadi uz nas biće dugo, a trajaće, verovatno, i do čukununučića. Šta još žena može poželeti od jedne torbe?

DUM - Dunja Mihalački

Karakteristike: Vinil, koža, minimalizam

Ručno izrađene i kreirane, tašne inženjerke tekstila i odeće Dunje Mihalački dolaze nam iz Novog Sada. Kako ističe na svom sajtu, specifičnost ovih tašni je štampa na vinilu i tekstilu koju koristi kao kreativno sredstvo komunikacije, a u svrsi je pokretanja emocija i misli. Specifičnost boja, oblika i printova je nešto zbog čega ćete zasigurno želeti makar jednu DUM tašnu u svom ormaru, kao ključni komad koji će vam svaku kombinaciju vrlo lako podići na viši nivo.

Mirka with Love

Karakteristike: pletivo, jarke boje, rese

Mirka with Love je dizajnerski duo o kojem ste već imali prilike da čitate u našoj listi najboljih džempera domaće proizvodnje. Sada je krajnje vreme da se upoznate i sa njihovim aksesoarima.

Majka i ćerka, Katarina i Mirjana, srce su i duša ovog brenda i njihovu posvećenost očuvanju ručnog rada osetićete i pri samom pogledu na bilo koji od Mirka komada. Čini mi se da bi jarke boje, resice i pletivo koje karakterišu njihove tašne učinili da i najgori sumorni utorak dobije notu subotnjeg popodneva.

Ganka

Karakteristike: vez, perlice, pastelne boje

Poslednje, ali nikako i manje važne – ovo su tašne koje su pobedile moju želju da ovoj listi pristupim potpuno nepristrasno. Moj favorit i komad koji je osvojio moje unutrašnje trogodišnje dete koje živi za šljokice i pastelno roze boju je baš ova Ganka tašnica sa fotografije. Skrećem pažnju i na činjenicu da su svaka šljokica, perlica i vez ručno prišiveni i osmišljeni od strane kreatorke.

Tu je takođe i studio Pliš, koji je, mogu reći, svedenija i plišanija verzija mojih omiljenih Ganka komada.

Sledeći put kada budete kupovali tašnu mislite o tome kako ćete za 20 godina, umesto rašivenog i iskidanog komada skaja, kakve su uglavnom tašne brze mode, iz ormara za svoje dete ili unuku izvući jednu savršeno očuvanu, a opet nošenu, tašnu punu uspomena. Upravo su takvi svi gore navedeni komadi.

Da, neprocenjiv momenat, jer trajnost i kvalitet koji, kao i uspomene, odolevaju vremenu, zaista nemaju cenu.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Pročitajte još

2 Responses

  1. Ako ste vec na listu uvrstili Manual, onda ste trebali uvrstiti I Monu..
    Nisam neki fan ni jednih ni drugi, imam komade oba brenda, ali nije u redu da je jedan nepravedno zapostavljen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.