Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Sanja Pavlović: Prepoznavanje, reagovanje i oslobađanje od partnerskog nasilja | OdaBrana Priča | E04

Četvrta epizoda Odabrane priče razmatra prepoznavanje i reagovanje na nasilje nad ženama, njegove faze i mehanizme kontrole

Kako prepoznati prve naznake potencijalnog nasilja? Kako reagovati na nasilje? Kako ga dokumentovati? Koji su mehanizmi koje nasilnici koriste radi uspostavljanja kontrole? Kakve faze nasilja postoje? Zašto žene ne napuštaju nasilnike odmah i zašto taj proces nije nimalo lak?

Ovo su samo neka od pitanja na koja smo odgovorili u trećoj epizodi ”OdaBrane priče” uz pomoć Sanje Pavlović, politikološkinje, feministkinje i aktivistkinje Autonomnog ženskog centra – jedne od najstarijih organizacija ovog tipa u Srbiji. Želela sam da ovaj video bude informativan i koristan, pružajući prvu pomoć žrtvama nasilja, ali i edukaciju svima koji žele da se bolje informišu o ovoj temi. Javite nam da li smo u tome uspele.

Iskoristiću ovu priliku da vas pozivam da putem donacija koje možete realizovati na ovom linku pružite konkretnu pomoć Autonomnom ženskom centru i njihovom Fond za urgentnu podršku ženama. To je Fond koji AŽC koristi za plaćanje urgentnih troškova za žene koje su u situaciji nasilja: medicinske preglede, sudske takse, urgentni smeštaj, besplatnu pravnu pomoć, nabavku hrane, higijene ili udžbenika za decu, plaćanje troškova prevoza za odlazak u institucije i sl

SOS TELEFON AŽC-a 0800 100 007

(radnim danima od 10h do 20h /ovaj poziv i usluga su besplatni)

Publikacija ”Prepoznaj nasilje” – preuzmite OVDE

Publikacija ”Ako sam svedok nasilja, kako da ga prijavim” – preuzmite OVDE.  

Partneri OdaBrane priče su:

Nespresso – I ovo druženje započeli smo uz šoljicu Nespresso kafe. Inovativan i svestran, Vertuo sistem na nov način definiše vaš ritual ispijanja kafe i omogućava vam da iskusite kreativnost u pripremi kafe, od klasičnog espressa do dugih šoljica i postanite barista iz snova. Zahvaljujući svojoj ekskluzivnoj Centrifusion tehnologiji, Vertuo aparati prepoznaju svaku kapsulu i pripremaju kafu punog tela i bogate kreme, različitih veličina šoljica. Savršeno pripremljena kafa uz samo jedan pritisak na dugme. Uživajte u preko 37 nezaboravnih ukusa kafe i pronađite šoljicu za svaki trenutak.

Avon – Kompanija Avon već dugi niz godina neumorno radi na podršci ženama širom sveta, a posebno u borbi protiv nasilja. Kroz svoj Fond za borbu protiv nasilja nad ženama, oni su pokrenuli akciju “Reci NE nasilju nad ženama”. Ova akcija, započeta 2008. godine, ima za cilj da podigne svest i zaustavi nasilje nad ženama. Celokupan bruto profit od prodaje proizvoda koji su obeleženi plavom vrpcom namenjen je programima u okviru akcije za borbu protiv nasilja nad ženama.

Do sada su u okviru ove Avon akcije, donacijom sigurnosnih sistema opremljene 3 sigurne kuće u Srbiji, podržan projekat Autonomnog ženskog centra ”Mogu da neću. Ljubav nije nasilje!“, sprovedene informativne kampanje sa ciljem podizanja svesti o ovom problem i uručene brojne novčane donacije. Kompanija Avon i njen Fond za borbu protiv nasilja nad ženama nastavljaju da budu ključni igrači u ovoj važnoj borbi. Ako želite da podržite njihov rad i donirate, možete to uraditi kupovinom proizvoda obeleženi plavom vrpcom. Zajedno možemo pružiti podršku ženama širom sveta i raditi na stvaranju boljeg i bezbednijeg okruženja za sve.

Autorka: Branislava Antović Aleksić
Produkcija: Agelast Production
Montaža: Miloš Korać⁠
Animacija: ⁠Slađana Ljubić 

Muzika: Marko Ignjatović

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Pročitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *