10 ideja za izlet u Vojvodini i brzi vikend rehab 

Prošla godina nas je definitivno naučila da su putovanja neophodan lek za dušu i telo. Iako ćemo teško nadoknaditi izgubljeno, budući da su putovanja i dalje izazov, to je razlog više da iskoristite ovo proleće i leto da makar izletima u neposrednoj blizini obezbedite dozu ovog najlepšeg leka. 

Za tu svrhu prikupili smo vam destinacije koje vas za samo jedno subotnje popodne mogu povesti na krstarenje skrivenim rečicama, vožnju peščanim dinama i šetnju netaknutim šumama i planinama. I ne samo to, šta god da odaberete čekaju vas i gastronomske senzacije i uživanje za sva čula. 

Dobro ste pogodili, ovog proleća top destinacija po izboru BDW tima je Vojvodina. 

A kako i da ne bude? Pored vetra u kosi i beskrajne ravnice gde je lako voziti, izletničke destinacije po Vojvodini odlikuju odlična povezanost sa većim gradovima, pa i Beogradom, te brojne organizovane ture i lokacije za najlepše fotografije. Naravno, hranu je suvišno komentarisati. 

Za vas smo izdvojili prava, još neotkrivena blaga koja plene svojim šarmom i jednostavnošću, vodeći vas u jedan manje poznat šumski i istorijski bogat svet. Krenimo od od destinacija najbližih Beogradu. 

#1 Hotel Borkovac – Odličan weekend retreat u okolini Rume 

Popularnost ovog izletišta sa hotelom ne iznenađuje budući da je reč o pravom šumskom blagu u sred urbane sredine. Hotel Borkovac pleni svojim modernim zdanjem, ali i zen pogledom na šumu. Osim bogate spa ponude i odlične hrane, ako posetite ovo izletište na raspolaganju možete imati pravi weekend retreat, sve neophodniju terapiju za lečenje od svakodnevice u kojoj se nalazimo. U ponudi hotela nalazi se i mini paket koji nudi večeru kao i noćenje sa doručkom gde imate uključeno i korišćenje spa centra. 

Za ovaj beg iz grada vam je potrebno manje od sat vremena jer je hotel Borkovac udaljen 50 kilometara od Beograda i svega 35 kilometara od Novog Sada. 

Ako ostanete i ceo vikend, u blizini vam se nalazi i  Sremska Mitrovica, te carski grad Sirmijum. Za deset minuta kolima stižete i u Banju Vrdnik, a i sto tako autom možete obići svih 17 fruškogorskih manastira. Dovoljno da ispunite i jedno popodne ali i čitav vikend. 

@hotel_borkovac

#2 Izletište Andrevlje – Rehab u srcu Fruške Gore 

@ceptor_andrevlje

Reč je o pravoj skrivenoj oazi koju odlikuje velika livada, svojevrsno ostrvo unutar guste šume, koja je jedno od omiljenih stecišta izletnika i kampera na Fruškoj Gori. Unutar Andrevlja nalazi se i kongresni centar Ceptor, pansion otvorenog tipa gde možete provesti ceo vikend ili samo dan uz obavezni ručak i šetnju. 

Ceptor je idealan i da porodični izlet budući da je prostor opremljen raznim spravama za decu i terenima za igranje. Osim toga, proleće je pravo vreme da probate šetnju na makar jednoj Fruškogorskoj stazi, a staza zdravlja oko Ceptora je idealna za kratku rekreaciju koju možete završiti finim ručkom i kafom. Do ovog Fruškogorskog blaga najbrže možete stići ako pratite putokaze iz sela Čerević. 

#3 Sremski Karlovci – brza šetnja kroz prošlost uz lepa vina 

Ako do sada niste posetili Sremske Karlovce, onda je ovo proleće idealna prilika za to. Park koji okružuje sva najlepša zdanja je u punom jeku pa su prizori ove poznate varošice zaista neverovatni. Agencije najčešće nude rute obilaska zdanja te vinske ture, a mi vam predlažemo i da tome obavezno pridodate posetu restoranima kraj Dunava.

Ako dolazite u svojoj režiji, nakon ručka u domaćim restoranima Dunav ili Pasent možete uživati u najlepšim pogledima na Dunav, ali odličnom izboru lokalnih vina. Nakon toga, pešice pređite prugu i uhvatite štraftu putem najlepših ulica Karlovaca. Prvo ćete naići na sedište episkopa sremskog, zgradu baroknog i pseudorenesansnog stila koja je po nekim izvorima navodno i letnja rezidencija srpskog patrijarha. 

Osim prve srpske gimnazije, česme Četiri lava i Kapele mira, u Karlovcima možete posetiti i najstariju apoteku otvorenu 1890. godine, koja još uvek radi. Obavezno se pred kraj popodneva počastite sladoledom iz lokalne poslastičarnice. 

Ovaj istorijski dragulj je na samo sat vremena od Beograda i do njega se stiže starim putem preko Inđije za manje od sat vremena. Na tom putu je i outlet centar Inđija, pa vaš izlet može biti lepo zaokružen. 

Đorđe Radivojević - @djordjer

#4 Petrovaradinska tvrđava – vikend avantura na stazama tajnih tunela

@nikola_photobook

Na sajtu Explore Novi Sad uvek možete proveriti aktuelne gradske ture po ovom gradu među kojima je svakako najpopularnija šetnja po Tvrđavi, ali i ispod nje. Vekovima stara Petrovaradinska tvrđava bila je svedok brojnih istorijskih dešavanja pa i stvaranja Novog Sada. Vodiči su dobro potkovani pričama i informacijama zbog čega sat vremena šetnje prođe u trenu. 

U ovoj turi možete saznati šta se krije pod Petrovaradinom i da li zaista postoji tunel koji ispod Dunava vodi do Novog Sada. Reč je o turama za koje je potrebno najaviti dolazak i gde su brojevi ograničeni. Svakako, naš savet je da pratite sajt Explore Novi Sad budući da se ovakve ture organizuju i nekoliko puta mesečno. 

#5 Temerin i Jegrička – nešto drugačije krstarenje 

Iako tek varošica, Temerin itekako može da vam upotpuni subotnje popodne. Ako slučajno uspete da rezervišete mesto na organizovanoj turi po varošici čeka vas priča o bogatoj istoriji ovog mesta jednako starog koliko i sam Novi Sad. Ako to nije prilika, onda obavezno prođite kroz temerinski park, pojedite najlepši sladoled u tom delu Vojvodine i produžite putem Jegričke gde vas čeka vožnja katamaranom.

Jegrička je park prirode smešten na obodu Temerina, ali i reka koja nema izvorište. Nju formiraju nekoliko kanala iz močvara i svojim tokom prolazi kroz nekoliko sela zajedno sa kanalom Dunav Tisa Dunav. Kod Temerina, Jegrička formira luk koji je bogat ribom pa samim tim i brojnim pticama koje samo tu možete videti. Voda je čista i retki lokvanji su njeni najpopularniji stanovnici.

Za vožnju katamaranom Čigra je potrebno prethodno pogledati raspored plovidbe koju organizuju Vode Vojvodine i rezervisati mesto. Vožnja je duga 7 kilometara za minimalno 6, a maksimalno 12 osoba. Katamaran vozi od aprila do novembra i karta je u proseku od 250 do 280 dinara, u zavisnosti od broja ljudi. Za rezerviranje vožnje potrebno je da pozovete na broj telefona:  021/4881-436  ili 021/4881-427 radnim danima od 8 do 15h. 

@insta_skljoc

#6 Mrtva Tisa – najlepša vojvođanska destinacija za kupanje i uživanje 

@brana_antovic

Kada smo prošle godine bili prinuđeni da ponovo otkrivamo letnje destinacije u državi, Mrtva Tisa u Čurugu otkrila je sve svoje čari i zadobila potpuno zasluženu popularnost. Reč je o delu Tise koji je odsečen od rečnog korita, a koji se odlikuje izuzetnim kvalitetom vode, florom i faunom. Zbog toga ne čudi da upravo na ovim obalama niču najlepše kuće za odmor koje možete iznajmiti. 

Ako biste pak došli na jedan dan, idealno mesto koja pruža potpuni ugođaj  je dvorište sa restoranom Tiha Tisa gde se možete kupati, uživati u pogledu na reku sa kafića na pontonima ili jesti u restoranu poznatom po pečenoj ribi i ribljem paprikašu. 

Ovo mesto mora biti na vašoj listi jer za svega sat vremena putovanja od Beograda možete videti najslađe obale obrasle trskom, fotogenična pristaništa te improvizovane plaže koje nadoknađuju svako more, makar na dan. 

#7 Bezdan –  netaknuti šumski dragulj Vojvodine  

Situacija sa COVID -19 iznedrila je svu lepotu još jedne zapostavljene destinacije. Bezdan je selo smešteno na tromeđi Srbije, Mađarske i Hrvatske i protekle godine u ovo vreme nijedan smeštaj nije imao slobodan krevet. No popularnost Bezdana nije slučajna. 

Vojvođanska naselja nisu bogata šumama, ali Bezdan prkosi ovom običaju i pored bogatih šuma lepoti ovog mesta doprinosi položaj pored Dunava, ali i brojni kanali. Ono što je poseban plus za Bezdan je čista voda, ali i vazduh jer u okolini nema industrijskih zagađivača. Osim toga, hrana je treća na spisku zbog čega treba posetiti ovo mesto. 

Bezdan je bogat ribljim čardama i isto tolikim brojem ribljih specijaliteta. Vikend u ovom mestu možete provesti u autentičnim smeštajima poput kuće na brodu ili stare vojvođanske dvorišne kuće. Vreme provedeno u Bezdanu je nešto morate pokloniti sebi ovog proleća.

@okanovic.tribe

#8 Nije se samo nekad dobro jelo – Ručak u Sedam dudova

@salas.sedam.dudova

Ne tako daleko od Bezdana leži još jedan dragulj, ali ovog puta – gastronomski. Ovde ćete okusiti pravu vojvođansku kuhinju ali i ući u pravu vremensku mašinu. Na ovom salašu vreme je stalo, i sve navodi na uživanje u svakom koraku onako kako to Vojvođani najbolje umeju. 

Nije neubičajeno da gosti restorana Sedam dudova na ručak dođu iz svih krajeva zemlje. U svom novom ruhu, ali starinskom šmeku, ovaj restoran nudi domaću hranu, svežu ribu, supu, hlebove, ali i izvanredne rakije, a posebno onu od duda. 

Trenutno je radno vreme salaša od 9 do 14h uzimajući u obzir celu situaciju sa virusom. Opet, ako vam se nađe na putu ili se namenski uputite tamo, svratite na doručak ili neki rani ručak. Kako je gazdinstvo u blizini Sombora, brzi izlet do gazdinstva i ovog gradića može upotpuniti vašu nedelju. 

#9 Uskočite u vremensku mašinu u Kaštelu u selu Ečka 

Kaštel u selu Ečka kod Zrenjanina doživljava novu epohu i sve veću popularnost zbog čega je ova destinacija neizostavna za bilo koji izlet. Velelepno zdanje i autentična atmosfera samo doprinose utisku nekog prošlog vremena koje možete osetiti na svakom koraku. Ovde se kafa pije sa stilom, a šeta ponosom francuskih dvorova. Ne preterujemo, imamo i fotografije koje to dokazuju. 🙂 

Dvorac je uređen do najsitnijih detalja i danas funkcioniše kao hotel i restoran koji možete posetiti bilo kada. Ako se pak odlučite i da prespavate u Kaštelu, u neposrednoj blizini vam je i čuveno selo Belo Blato, Carska bara kao i Zrenjanin. Ako vas sve ovo nije ubedilo  onda će možda to da je na otvaranju ovog dvorca davne 29. 1820. zabavljač gostiju je bio čuveni Franc List.

@brana_antovic

#10 Deliblatska peščara –  vikend avantura u poslednjoj evropskoj pustinji 

@katarina_mandarina

Deliblatska peščara nastala je još u ledenom dobu kada je vetar raznosio pesak sa obala Dunava u pravcu Panonske nizije. Ceo prostor prekriven peskom prostire se na 300 kvadratnih kilometara, a proteže se između reke Dunav i jugozapadnih padina Karpata. Sam položaj peščaru čini idealnom za bujanje flore i faune, a poznata su i posebna svojstva vazduha zbog čega je Deliblatska peščara idealno mesto za odmor i rekreaciju. 

Tome svedoči i sve veći broj vikend kućica koje možete iznajmiti i vikend provesti na Deliblatskim brdima, te probati foto safari, posmatranje ptica i duge šetnje koje obavezno uključuju sakupljanje lekovitog bilja. U neposrednoj blizini su i belocrkvanska jezera u kojima se možete okupati, ali i uživati u obližnjim restoranima sa pogledom na jezero. Ako peščaru želite da posetite u svojoj režiji, nije na odmet da dobro proverite kuda sve možete autom, a gde je ipak bolje preći pešice. Kada je u pitanju smeštaj, na sajtu selo.rs u ponudi su šumske kućice i čarde, ali i vile. 

Jasno je, Vojvodina vam nudi sve od spa uživanja, preko istraživačke avanture, do edukativnog sadržaja. Svaki vikend možete nešto drugo birati. Nadamo se da smo vam mi olakšali taj izbor. 

Uživajte i srećan put!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Pročitajte još

3 Responses

  1. Već dugo slušam o Deliblatskoj peščari, ali nisam bila tamo. Slika izgleda nestvarno, baš mi se sviđa. Nažalost, trenutno sam bez auta, ali za ovo vredi iznajmiti ga kod unirent-a.
    Hvala za ideju, ako sledećeg vikenda ne bude kiše, eto prilike da otputujemo negde.

  2. Ne praktikujem ali me nekada prosto nanervira kako se neka pelepa mesta poistovećuju sa pogrešnim stvarima. Sremski Karlovci su naš jedisntven gradić spomenik kulture a ne skup vinarija i zaista ne znam zašto je to tako? Zašto se umesto vinarija ne govori o na primer Kralovačkoj gimnaziji kao ralzoga za posetu ovom mestu?

Leave a Reply

Your email address will not be published.