72 sata u Rimu: kako ih najbolje iskoristiti

Nije lako započeti priču o Rimu. Ovo je grad čija je istorija, nasleđe, kulturno i umetničko bogatstvo toliko kompleksno i slojevito da ne znate po kojem sloju najpre da zagrebete. Ja sam se odlučila da krenem od jedne naizgled banalne informacije o slavnim Španskim stepenicama. Naime, njih je osmislio italijanski arhitekta, finansirao francuski diplomata, a ime nose po istoimenom trgu na kojem je smeštena prva ambasada Španije u Rimu. Mislim da vam ovaj kratki istorijat jednog od simbola Rima dovoljno govori koliko je ovaj grad bio i ostao značajan ne samo za Italiju, već i za čitavu Evropu.

Neću ni da spominjem važnost onoga što vas čeka na drugoj strani reke Tibar, u zasebnoj ”papskoj” državi.  Zapravo, spomenuću i to vrlo detaljno, ali u kontekstu onoga što morate videti. Priča o značaju svega toga je ta koja je izlišna, jer jedino ako ste živeli pod kamenom niste do sada upoznati sa njom.

Ipak, jedno je čitati i slušati o važnosti i lepoti ovog grada, a drugo je sve to uživo videti. Zato bih se ja fokusirala upravo na taj momenat, odnosno na savet kako da kada jednom stignete u grad ka kojem svi putevi vode, svoje vreme iskoristite na najbolji način.

Upozorenje: ture koje ću vam predstaviti, a koje su bazirane na našem skorašnjem boravku u Rimu, podrazumevaju mnogo, mnogo pešačenja. Ukoliko volite nešto laganiji tempo, onda se možete držati tek određenih delova opisanih tura. Sve je na vama i vašim afinitetima.

Dan prvi – od Terminija do Trga Navona

Lokacija sa koje ćete započeti svoje upoznavanje sa ”Večnim gradom” vrlo verovatno će zavisti od lokacije vašeg hotela, odnosno smeštaja. Ako već pričamo na tu temu, moj savet bi bio da isti potražite u blizini glavne železničke stanice Termini. Ne samo da u ovom delu Rima imate vrlo bogatu i raznoliku hotelsku ponudu, već je reč o lokacijski izuzetno zahvalnom kraju. Naime, samo ste na pet minuta od predivnog Trga republike, na petnaest minuta od Koloseuma, na dvadeset pet minuta od Vitorijana. Naravno, pričamo o minutima pešačenja. A u Rimu je i najlepše pešačiti jer se tek tako zaista može spoznati sva njegova lepota. Ujedno, ukoliko se smestite u ovom kraju, blizina železničke stanice vam omogućava da obiđete na samo centar Rima, već i njegove udaljenije delove i okolinu (park Tivoli, na primer).

Ako zamislimo da ste upravo ovde pronašli svoj smeštaj, onda vaš obilazak mora početi od Bazilike svete Marije Uzvišene (Basilica di Santa Maria Maggiore) koja se nalazi u neposrednoj blizini stanice. Osim što će vas oduševiti način na koji je ukrašena njena tavanica, ali i mozaici na podu, ono po čemu je najpoznatija jesu ostaci kolevke Isusa Hrista koji su ovde izloženi. Ispred njih se možete pomoliti ili ih jednostavno možete pogledati poput svih ostalih turista. Pre ulaska spremite se na detaljne bezbednosne provere, koje su u Rimu obavezne u svakom iole značajnijem verskom ili istorijskom objektu.

Ne zaboravite da WiFi konekciju svog hotela ili smeštaja iskoristite kako biste učitali Google mapu grada Rima (mada to možete učiniti i dok ste još u Srbiji), jer će vas ona služiti i dok je vaš telefon off-line. Uz pomoć ove mape i GPS-a vrlo jednostavno možete pratiti svoje kretanje i poziciju lokacije koju želite da posetite.

Koristeći se mapom, lako ćete se snaći da pronađete put do Koloseuma. Na tom putu obavezno svratite do Bazilike Svetog Petra u lancima (San Pietro in Vincoli). Njeno ime već nagoveštava jedan od glavnih razloga za obilazak. Da, ovde su izloženi lanci kojima je Sveti Petar okovan u Jerusalimu, ali i oni koje je na sebi imao tokom boravka u rimskom zatvoru. Još jedan značajan eksponat u ovoj bazilici jeste Mikelanđelov Mojsije. Reč je o skulpturi za koju istoričari umetnosti kažu da sadrži tajnu Mikelanđelovog stvaranja i svu genijalnost njegovog rada. Priča u vezi sa ovim delom je vrlo interesantna, te vam predlažem da se obavezno više informišete o njegovom nastanku, ali i o onome što je usledilo kada ga je Mikelanđelo konačno završio. Dok ste još uvek u bazilici, obavezno obratite pažnju i na stubove koji se pružaju sa njene leve i desne strane. Reč je o originalnim stubovima iz Apolonovog hrama.

Došao je momenat i za Koloseum (Colosseo), to slavno građevinsko zdanje čije se ime autora nikada nije saznalo. Ono što se pouzdano zna jeste da je čak dve trećine ondašnjeg stanovništva Rima učestvovalo u njegovoj gradnji, zato je završen za samo 8 godina.

Ma koliko stigli rano izjutra, očekujte gužve. Ovo je jedna od najposećenijih turističkih destinacija na svetu, te se nemojte čuditi redovima koji su toliki da od samog pogleda na njih osetite bol u nogama. Da ne biste u čekanju izgubili sate, obezbedite karte unapred. Online kupovina karata je odličan način za to, baš kao i opcija grupnih obilazaka. Posebno ukoliko takvu posetu kao fakultativni izlet nudi agencija preko koje ste došli u Rim, pod uslovom da ste izabrali takav način putovanja. Redovi će vas sačekati i pri ulasku u Rimski forum (Foro Romano), mesto na kojem je nastao i živeo drevni Rim, zato se naoružajte strpljenjem. Naravno, samo ukoliko želite da obiđete unutrašnjost ovih atrakcija. Niko vam neće zameriti ukoliko rešite da se njihovoj lepoti divite isključivo spolja.

U tom slučaju, svoju šetnju možete nastaviti ulicom Via dei Fori Imperiali, koja povezuje Koloseum i Trg Venecija, još jednu u nizu značajnih turističkih atrakcija Rima. No, pre nego stignete do njega, obratite pažnju na Trojanov, Avgustov i Nervin forum koji se nalaze sa obe strane pomenute ulice. Za to vreme uveliko ćete moći da uživate u pogledu na zadnji deo bele, mermerne građevine podignute u čast Viktora Emanuela II, ujedinitelja Italije. Reč je o zgradi Vitorijano, koja među Italijanima nosi mnogo ne baš laskavih nadimaka. Oni koji su možda najpoznatiji jesu ”bela, pisaća mašina” i ”svadbena torta”. Nadimci prvenstveno imaju veze sa samim izgledom zgrade, ali i činjenicom da su Rimljani bili (a neki i ostali) nezadovoljni odlukom da se upravo ovde, u neposrednoj blizini drevnog Rima, sagradi zdanje koje veličinom i stilom drastično odskače od okoline u kojoj se nalazi. Bilo kako bilo, Vitorijano od 1911. godine dominira centralnim delom Rima i retko kojeg turistu ostavlja ravnodušnim. Zato se mora naći i na vašoj rimskoj trasi. Međutim, njegov detaljniji obilazak ostavićemo za poslednja 24 časa u Rimu. Zašto? Biće vam jasno kada stignemo do tog dela teksta. Sada nas čekaju Kapitolska vučica i Kapitol brdo.

Kada se budete približili Vitorijanu, iz Via de Fori Imperiali skrenite levo u ulicu Via di S. Pietro in Carcere i nastavite njome uzbrdo. Odvešće vas na vrh jednog od sedam brežuljaka na kojima je nastao Rim. Najpre ćete naići na vidikovac sa kojeg se pruža divan pogled, zatim ćete imati priliku da izbliza vidite kopiju slavne Kapitolske vučice (original se nalazi u Kapitolskim muzejima, za koje bi bilo sjajno da pronađete malo vremena), a onda će vas sam put odvesti na Kapitol trg, za čiji je današnji izgled bio zadužen veliki Mikelanđelo. Za ovaj trg se vezuje pregršt važnih istorijskih događaja, te ako vas ne mrzi pročitajte nešto više i o njima. Tako ćete dobiti kompletnu sliku ovog istinski božanstvenog rimskog kutka sa kojeg se cordonata stepenicama (koje su takođe izrađene po Mikelanđelovoj zamisli) spuštate do Piazza d’Aracoeli, omanjeg trga koji se nalazi u neposrednoj blizini Trga Venecija, vaše sledeće destinacije.

Kada budete završili sa fotografisanjem Vitorijana sa njegove prednje strane, odnosno sa Trga Venecija (da, sigurna sam da nećete odoleti) vreme je da ponovo u pomoć pozovete Google mapu. Naime, ona će vam najbolje pokazati kako da stignete do sledeće važne stanice: Fontane di Trevi. Imaćete dva izbora: da od Trga Venecija nastavite pravo ulicom Via del Corso i da u jednom trenutku skrenete desno ili da se odmah uputite uskim, poprečnim ulicama i ”izgubite” među božanstvenim rimskim zgradama starim po nekoliko vekova. Moja preporuka je ova druga varijanta, što zbog lepote pomenutih uličica, što zbog činjenice da će vas Via del Corso svakako sačekati u trećem delu ovog teksta.

Čak i pre nego što ugledate Fontanu di Trevi, čućete žamor turista okupljenih oko nje. Između 7 i 8 hiljada ljudi je obiđe van sezone, dok je ta brojka duplo veća u sezoni. Možda je još impozantnija činjenica da se za godinu dana prikupi više od 5 miliona evra od novčića bačenih u fontanu. Tim novcem isključivo raspolaže humanitarna organizacija Caritas, s tim da je u prošlosti zabeleženo više pojedinačnih krađa.  Spoj lepote ove fontane i bezazlenog sujeverja oličenog u tri novčića koja bi trebalo u nju baciti (za sreću, zadravlje i povratak u Rim), učinili su ovaj ušuškani kutak jednim od najprometnijih delova Rima i ujedno najplodnijim područjem za džeparoše. Zato, budite maksimalno oprezni kako vaš odmor ne bi dobio neželjeni obrt.

U nastavku svoje ture ponovo se možete poslužiti Google mapom ili jednostavno možete pratiti masu turista koja će vas sasvim sigurno odvesti do još jedne nezaobilazne rimske atrakcije – Panteona. U pitanju je jedina građevina iz perioda antičkog Rima koja je do današnjeg dana ostala skoro potpuno očuvana. Dok se budete divili njenoj unutrašnjosti, pažnju će vam sigurno privući otvor na kupoli koja je do 20. veka bila najveća na svetu. I da, sigurno ćete čuti priču o tome kako kroz ovaj otvor nikada ne pada kiša usled specifičnog strujanja vazduha, ali nažalost istinitost priče se dovodi u pitanje svaku put kada se nebo nad Rimom otvori. Bez obzira na tu činjenicu Panteon i energija oko njega oduševljavaju, te je vrlo verovatno da ćete poželeti da upravo ovde napravite predah.

Kada se nauživate atmosfere oko Panteona i pogledate njegovu spoljašnjost i unutrašnjost, ponovo konsultujte svoju Google mapu (verujem da vam je sada jasno koliko vam ova aplikacija može biti od pomoći, zato je nemojte zanemariti) i uputite se ka Trgu Navona (Piazza Navona). Na putu do ovog Trga naići ćete na nekoliko značajnih crkava koje na prvi pogled ne izgledaju previše atraktivno, ali razloga da ih obiđete je mnogo. Naime, na njihovim zidovima mogu se videti brojna slikarska dela nekih od najznačajnijih italijanskih umetnika renesanse i baroka. Posebno obratite pažnju na crkve San Luigi dei Francesi i Sant’Agostino u kojima su izloženi impozantni radovi velikog Karavađa.

Turu prvog rimskog dana zavšravamo upravo na Trgu Navona, poznatom po svojim fontanama, prvenstveno onoj centralnoj na kojoj su predstavljene četiri velike svetske reke: Dunav, Nil, Gang i La Plata. Izgrađena je po zamisli čoveka koji je mnogo učinio za izgled Rima kakav danas poznajemo – Đan Lorenca Berninija. Ako vam ovo ime nije poznato, ne brinite, nije do vas. Više je do istorije i (ne)stručne evropske javnosti koja je tokom 18, 19, pa čak i 20. veka potpuno ignorisala Berninijev rad i delo. Srećom, tokom poslednje dve decenije urađeno je mnogo ne bi li se podsetilo na važnost i značaj rada ovog velikog umetnika. Čoveka koji je, između ostalog, izgradio kolonadu ispred Bazilike Svetog Petra, slavni bronzani baldahin u istoj bazilici i Kraljevske stepenice (Scala Regia) u Vatikanu. A baš tamo, u Papskoj državi, započećemo drugi rimski dan.

Dan drugi – Vatikan, Trastevere i Trg polja cveća

Nekoliko puta sam to istakla i ponovo ću: otići u Rim, a ne obići Vatikanske muzeje, ravno je grehu. Zbog toga je obilazak tog impozantnog muzejskog kompleksa velikog 5 hektara prva i najvažnija aktivnost koju želim da vam preporučim za drugi dan u Rimu. Potpuno je nebitno da li i koliko volite i poznajete umetnost. Lepota koju ćete tamo zateći prevazilazi sve granice i prija svačijem oku. ”Prija” je zapravo blaga reč. Oduševljenje, nadahnuće, impresioniranost – to je daleko bliži opis emocija koje će vas preplaviti dok budete prolazili hodnicima Vatikanskih muzeja. Ja sam imala tu sreću da za 31 godinu svog života taj put pređem u dva navrata. I verujte mi na reč, nije mi bilo dovoljno. A neće ni vama. Zato, nemojte propuštati priliku, već prvu sledeću posetu Rimu iskoristite da obiđete i ovaj ”muzej nad muzejima”. Biće to najbolje potrošenih 50 evra u vašem životu (ne zaboravite da karte kupite online kako biste i ovde izbegli besomučno čekanje u redu).

Nakon što se poklonite pred lepotom Sikstinske kapele i spoznate svu kolosalnost Bazilike Svetog Petra (oba zdanja obilazite u okviru ture po muzejima), naći ćete se u ”zagrljaju” Isusovih ruku. Naime, kolonade na Trgu Svetog Petra (da, upravo one koje je konstruisao pomenuti Bernini) postavljene su tako da simbolizuju Hristove ruke koje grle vernike. Tu ”scenu” najbolje ćete videti ukoliko se popnete na sam vrh kupole Bazilike Svetog Petra. Do vrha vas vodi lift, a onda i 323 stepenika. Ukoliko se ipak odlučite da čitav put pređete pešaka, spremite se na ukupno 500 stepenika.

Nakon što Rim vidite iz ptičije perspektive (visina kupole odgovara visini solitera od 30 spratova), idealan sledeći korak biće spuštanje do Tibra, slavne reke i za istoriju Rima, prvenstveno onu mitsku, izuzetno značajne. Sam izgled reke nije nešto što će vas preterano oduševiti, makar mene nije, ali zato će mostovi koji se nad njom ponosno uzdižu biti raj za vaše oči. Reč ”raj” je ovde vrlo ciljano upotrebljena jer most koji obavezno morate obići nosi ime Most Svetog Anđela (Ponte di Sant’ Angelo). Isto ime nosi i tvrđava koja se nalazi tik uz most. Mi je nažalost nismo obišli, ali to ne znači da ni vi ne treba to da učinite. Naprotiv, ovo je svakako lokacija koja bi trebalo da se nađe na vašoj mapi. Posebno što zdanje datira iz 123. godine nove ere i što mu je istorija izuzetno bogata i interesantna.

Trasa nas dalje vodi pored reke Tibar, niz ulicu Via della Lungara, a sve dublje ka četvrti Trastevere. Za razliku od centra Rima, koji je konstantno zakrčen turistima i saobraćajem, ovaj deo italijanske prestonice poprima odlike kakvog manjeg mesta u unutrašnjosti. Odjednom, ulice postaju tiše, saobraćaj ređi, broj turista manji, dok se broj slatkih restorana, kafića i njihovih bašti postepeno povećava. Tada vam postaje jasno zašto ova četvrt ima epitet ”boemska” i zašto je u prošlosti bila poznata kao sjatište umetnika. Zbog svega navedenog, biće ovo idealno mesto da napravite pauzu i svoje nepce obradujete nekim od italijanskih recepata.

Što se tiče same šetenje ulicama Trastevera, nemojte mnogo planirati. Dopustite sebi da se izgubite (naravno, ne bukvalno) i uživajte u arhitekturi i atmosferi. Od značajnijih objekata tu su prvenstveno crkve: San Fransesco a Ripa, Santa Cecilia i Santa Maria. Naći ćete ih tako što ćete potražiti trgove koji nose ista imena kao i same crkve. Svaka od crkava je zanimljiva na sebi svojstven način, te sigurno nećete pogrešiti ukoliko obiđete sve tri. Ako ste ljubitelji prirode, onda nikako ne biste smeli da propustite Rimsku botaničku baštu, koja se takođe nalazi u ovoj četvrti.

Kada završite svoju turu po boemskom delu Rima, vratite se do Tibra jer vas čekaju još dva vrlo zanimljiva mosta čijoj lepoti ćete se sigurno diviti. U pitanju su mostovi Ponte Fabricio i Ponte Cestio. Oba mosta povezuju ostrvce Tiberina sa kopnom. Mostovi su izgrađeni još u 1. veku nove ere i od tada stoje na mestu svoje izgradnje. Što se tiče ostrvceta, poznato je po najstarijoj bolnici Rima koja datira iz 16. veka i još uvek je u upotrebi. Tu je i crkva Svetog Vartelomeja (Chiesa di San Bartolomeo), sagrađena u 10. veku. Zanimljivo, i ova je crkva sagrađena na temeljima antičkog hrama čiji se stubovi i dalje mogu videti u unutrašnjem delu crkve. Ovo nije usamljen slučaj u Rimu. Štaviše, smatra se da je upravo zahvaljujući ovakvoj praksi sačuvano mnogo rimskih antičkih hramova ili nekih njihovih delova. Podsetiću vas na Baziliku Svetog Petra u lanicima i stubove Apolonovog hrama koji se u njoj nalaze, i koji su upravo tako očuvani. Zanimljiv istorijski paradoks, složićete se?

No, vratimo se našoj ruti. Nakon što obiđete ostrvo, vreme je da se vratite u deo Rima koji se nalazi na drugoj strani reke u odnosu na Vatikan. Ponovo konsultujte aplikaciju Google maps i pokušajte da uz pomoć nje pronađete put do Trga polje cveća (Campo de’ Fiori). Ne brinite, biće lakše nego što zvuči. Inače, ovaj trg je u prepodnevnim časovima pijaca, tako da mu ne manjka ljudi i živosti. Tako je i u toku popodnevnih i ranih večernjih časova (a ako se vodite ovom rutom, upravo u tom periodu stići ćete tamo) s obzirom na veliki broj kafića i restorana koji se na njemu nalaze. No, ono na šta bih vam posebno skrenula pažnju jeste statua Đordana Bruna koja se nalazi na ovom trgu. I ne, nije tu slučajno. Upravo je na tom mestu, 17. februara 1600. godine, zbog svojih uverenja o beskonačnosti univerzuma, upoređivanju Boga sa prirodom i podrške koju je imao za Kopernikov heliocentrični sistem, spaljen pod optužbom da je jeretik. Katolička crkva se nikada nije izvinila zbog ovog postupka.

I upravo tu, kod statue velikog Đordana Bruna, završićemo drugi deo naše ture po Rimu. Umorili ste se? Drago mi je da niste, jer nas čeka još jedan izuzetno lep dan u ”Večnom gradu”.

Dan treći – od Trga Republike do Španskih stepenica

Ako ponovo zamislimo da ste smeštaj pronašli u blizini stanice Termini, sasvim je sigurno da će vam mesto sa kojeg ćemo započeti treći deo naše ture biti već poznato. Naime, u neposrednoj blizini stanice nalazi se impozantan Trg Republike (Piazza della Republicca). Trg je okružen prelepim zdanjima polukružnog oblika, dok njegovim centrom dominira Fontana Najadi (Fontana delle Naiadi). Najade su inače bile nimfe i zaštitnice reka, jezera, okeana i podzemlja. U neposrednoj blizini trga nalazi se Crkva Svete Marije anđeoske (Chiesa di Santa Maria degli Angeli) slavna po tome što je njen specifični polukružni ulaz projektovao sam Mikelanđelo. Odmah iza crkve, koja je i sama podignuta na jednom njihovom delu, nalaze se ostaci Dioklecijanovih kupatila. Možete ih obići iznutra, a možete im se diviti i sa spoljne strane.

Ali, da bismo nastavili našu trasu, moramo se vratiti do Trga Republike i uputiti se ka jednoj od glavnih ulica koje se ulivaju u njegov kružni tok – Via Nazionale. U pitanju je jedna od glavnih saobraćajnica Rima koja povezuje Trg Venecija i pomenuti Trg Republike. Dakle, ako nastavite njome pravo, izaći ćete tačno ispred zgrade Vitorijano. Doduše, trebaće vam minimum 20 minuta hoda, ali biće to interesantna šetnja s obzirom na to da ćete usput proći pored velikog broja zanimljivih lokala, lepih crkava i drugih zdanja. Kada stignete do Vitorijana ili ”Oltara naroda” (Altare de la Patria) kako je još poznat među Italijanima, obavezno odvojite minimum pola sata za njegov detaljniji obilazak. Popnite se uz široke stepenice i sagledajte Trg Venecija iz jednog drugačijeg ugla. Nemojte se tu zaustaviti, već se popnite još više i uživajte u velelepnim stubovima koji se nalaze u centralnom delu građevine, belini i čistoći mermera koji vas okružuje, kolosalnosti ovog specifičnog kompleksa. Unutar samog zdanja smešten je muzej i izložbeni prostor, te i njih možete obići. Moguće je izaći i na drugu stranu Vitorijana, onu koja gleda ka Koloseumu i odatle uživati u izuzetno lepom pogledu na ostatke antičkog Rima.

Po završetku obilaska, vratite se na Trg Venecija i uputite se ka ulici Via del Corso. Ona se nalazi direktno preko puta Vitorijana i jedna je od najpoznatijih šoping zona Rima. Da, konačno je došao trenutak i za malo šoping predaha. Moj savet je da obratite pažnju na brojne outlet radnje u kojima se po pristupačnoj ceni mogu naći zanimljivi komadi poznatih svetskih brendova. Tu su i standardni high street brendovi te i nama manje poznati, ali baš zato i posebno interesantni italijanski brendovi. Verujem da ćete uživati u razgledanju rimskih izloga zbog čega vam ni put do Trga naroda (Piazza del Popolo), naše sledeće destinacije, neće biti dug, a ni naporan. Do trga se inače stiže vrlo lako – samo pratite Via del Corso sa koje pogled direktno ”puca” na egipatski obelisk Ramzesa II koji je Oktivijan Avgust preneo u Rim i to 10. godina pre naše ere. Ovaj 36 metara visok obelisk nalazi se u samom centru trga koji je daleko mirniji od svih prethodno spomenutih trgova. Baš zbog toga, ovaj trg biće idealno mesto za ručak i predah nakon dugih šetnji.

Nakon što se okrepite svratite u obližnju baziliku Santa Maria del Popolo gde ćete imati priliku da iznova ”sretnete” velikog Karavađa. Ovde su, naime, izložena njegova dva remek-dela: ”Raspeće Svetog Petra” (1600.) i ”Preobraženje na putu za Damask” (1601.). Biće to prava poslastica za sve vas koji iole volite slikarstvo. Baš kao što će naredna stanica biti pravi užitak za sve vas koji volite šetnje velikim i perfektno uređenim parkovima. Naime, ukoliko krenete stepenicama koje se nalaze iza velike fontane smeštene na obodu trga naći ćete se na terasi Pinicio sa koje se pruža predivan pogled na Piazza del Popolo, ali i na dobar deo Rima. Ova terasa pripada baštama Pinicio koje se nalaze u najzapadnijem delu parka Vila Borgeze (Villa Borghese). U prošlosti park je bio poznat kao lokacija na kojoj su najbogatiji Rimljani imali svoje letnjikovce, a danas predstavlja nezaobilaznu destinaciju za ljubitelje prirode i rekreacije. Ostaci te slavne prošlosti, prvenstveno velelepne vile, mahom su pretvorene u različite muzeje. Tako ovde možete obići: Muzej i galeriju Borgeze, Muzej Karla Bilotija, Nacionalnu galeriju moderne umetnosti, Nacionalni muzej etrurske umetnosti. Osim u umetničkim lepotama, svakako ćete uživati i u lepotama prirode. Posebna preporuka ide za vožnju čamčićem po veštačkom jezercetu koje se nalazi u severozapadnom delu parka. Biće to tačka na i ovog dela naše šetnje.

Ovde bi bilo pametno ponovo konsultovati staru, dobru Google Maps aplikaciju kako biste lakše pronašli južni izlaz iz parka koji će vas odvesti pravo na ulicu Via Veneto. Ulicu koju bez iole dvoumljenja mogu nazvati svojom omiljenom u Rimu. Izuzetno mi je prijala njena atmosfera, nenametljiva ulickanost, manjak gužve i saobraćaja. A moram priznati da je i činjenica da je upravo ovde sniman jedan od meni dražih Felinijevih filmova, ”La Dolce Vita”, imala udela u mojim pojačanim simpatijama za ovaj deo grada.

A kada se već ovde zadesite, bila bi šteta da ne obiđete jedno od najbizarnijih mesta u Rimu – grobnicu u okviru crkve Santa Maria della Concezione, odnosno kriptu čiji je pun naziv Cripta dei Capuccini. U pitanju je grobnica čije zidove i tavanice ukrašava 4000 kostiju monaha i takva predstavlja spomenik takozvanoj ”Telesnoj smrti”. Odmah ću vam reći: prizor nije za svačije oči. Ali, ukoliko posedujete avanturističku crtu i volju da upoznate i nešto drugačije rimske atrakcije, onda je ovo nezaobilazna adresa.

Inače, crkva u okviru koje se nalazi ova kripta jedan je od brojnih projekata nekada slavne i vrlo bogate rimske porodice Barberini. Po ovoj porodici nazvan je i trg do kojeg vas dalje vodi Via Veneto. U centralnom delu trga nalazi se jedna od najlepših fontana u Rimu, Fontana boga mora Tritona (Fontana del Tritone) čije je podizanje takođe finansirala porodica Berberini i za to angažovala ponovo velikog Berninija. Sa tog trga krenite dalje ulicom Via Sestina koja će vas direktno izvesti do poslednjeg dela naše trodnevne šetnje Rimom – do Španskih stepenica. Tako smo stigli do mesta od kojeg sam i započela ovaj tekst. Sve u vezi sa njim je baš onako kako očekujete, a ja ću konkretno upotrebiti reč: filmski. Posebno ukoliko ugrabite mesto u ”Il Palazzetto” baru sa čije se terase pruža predivan pogled na same stepenice, Španski trg (Piazza di Spagna) i crkvu Trinita dei Monti, u kojoj inače možete videti Mikelanđelova i Pusinijeva dela.

Uz taj božanstven pogled ja ću privesti kraju ovu našu šetnju Rimom. Jasno je i vama i meni da je ovo tek grebuckanje po turističkom bogatstvu italijanske prestonice i da je ostalo toliko toga da se vidi i obiđe. Međutim, želela sam da se u potpunosti držim ture koju smo i mi sami prešli u februaru i tako vam što detaljnije približim ono što je nama privuklo pažnju, a sve kako bih vam pomogla i olakšala u vašoj organizaciji putovanja u ”Večni grad”. Najiskrenije se nadam da sam u tome makar malo uspela. Sigurna sam da sam vam ostala dužna još koju informaciju, zato se nemojte ustručavati da mi u komentarima postavite dodatna pitanja. Potrudiću se da u što kraćem roku odgovorim na svako.

Sada bih da se i zvanično pozdravim sa Rimom, zahvalim mu na gostoprimstvu, lepom vremenu i još jednom nezaboravnom boravku i obećam mu, i to ovako javno, da ćemo se se sigurno ponovo sresti.

Do idućeg posta i novih, zajedničkih šetnji Evropom, najlepše vas pozdravljam i želim srećan put…

 

*nošeni komadi:
kaput, crvena haljina, crveni džemper, bela košuja: H&M;
crno-bele pantalone, beli džmeper, crvene čizmice, kačket: STRADIVARIUS;
beretka i čizme sa biserima: ZARA;
crna haljina: RESERVED; torbica: GLAM UP;

 

ALL PHOTOS BY BRANA’S DIVINE WORLD

*ovaj post nije sponzorisan

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

3 Responses

 1. Uh, svaka cast na ovako iscrpnom tekstu! Mene zanima da li si sve ove informacije i putanje znala ranije, tj.da li si se detaljno pripremala za obilaske, da li sama ili si imala vodica? Imam osecaj da bih ja zaboravila sta je sta i gde je sta hahaha

  1. Draga Jelena, hvala veliko! ❤️
   Ovako, Nikola i ja se obavezno dobro pripremimo pred put. Nikola je u tome posebno vešt. Dakle, osnovne informacije i rutu kretanja već imamo u glavi. Nosimo sa sobom vodič, ali obavezno odlazimo i u pešačku turu sa vodičem (zato volimo putovanja preko agencija). Ja obavezno beležim sve važnije podatke koje ispriča vodič i onda dalje istražujemo ono što nas zanima (na primer, sami smo tražili informacije u kojim se rimskim crkvama mogu videti Karavađova dela). Dakle, pripremamo se pred put, ali istražujemo i u toku samog putovanja. Neretko mi pomažu i preporuke pratilaca na Instagramu gde sam najaktivna na IG pričama. Eto, to je kompletna “tajna”. ☺️
   Veliki pozdrav šaljem!
   Brana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *