April u Sarajevu: Dan prvi

Prošlo je tek 19 dana aprila, a već znam da će biti jedan od lepših meseci ove godine. Kako sam tako sigurna? Usled činjenice da sam za nepune tri aprilske nedelje posetila 4 božanstvena evropska grada, preletela više hiljada kilometara i istinski uživala u svakom minutu provedenom na tim putovanjima. Šta više tražiti i želeti od toga? Apsolutno ništa jer se putovanja ni sa čim i ne mogu uporediti. Pogotovo ako ona podrazumevaju sjajno društvo, odličnu hranu, duge šetnje, upoznavanje nepoznatog, otkrivanje skrivenog, druženje sa ”lokalcima” i sa samom destinacijom na način koji nam paše i odgovara.

Upravo ovako mogu u najkraćem opisati putovanje koje je otvorilo moju ”aprilsku turneju”, a koje me je odvelo do grada koji mi je dugo bio na vrhu liste želje i planova – Sarajeva.

Grad koji sam prvi put upoznala preko vesti, u toku onih groznih, ratnih godina, kada nisam bila dovoljno odrasla da u potpunosti razumem sve što se dešava ali kada sam odlično osećala da je po sredi nešto jako loše i jako tužno. I zanimljivo, taj osećaj me je pratio dugo nakon završetka ratnih zbivanja na prostorima SFRJ. Jednostavno, svako izgovaranje reči ”Sarajevo” vraćalo bi mi u sećanje zabrinute i tužne izraze lica mojih roditelja dok gledaju vesti i vode tihi razgovor koji nikada nisam u potpunosti čula ali za koji sam uvek znala da je neprijatan.

Sa godinama i sa gomilom novih, divnih priča koje su stizale iz Sarajeva, taj osećaj je nestajao a javila se radoznalost i velika želja da lično upoznam grad poznat po vrsnim muzičarima i glumicima, dobrom humoru, najboljim ćevapima i Baščaršiji. Međutim, kako to obično biva, lakše je reći no učiniti, te je poseta Sarajevu dugo bila samo misao u vazduhu. A onda je usledio veliki preokret u vidu jednog divnog mejla i fantastične žene koja je napisala isti. Njeno ime je Iza Razija Mešević. Ona je Sarajka, ne po rođenju već po izboru, docent na Pravnom fakultetu u Sarajevu i više od godinu dana bloger i autor jednog sjajnog lifestyle blogaDaling it’s wunderbar.

Njen prvi mejl ticao se našeg viđanja u Beogradu, gde je boravila poslovno i gde je želela da se sretnemo kako bismo se upoznale lično, s obzirom na to da je dugo pratila moj blog. Bila sam oduševljena njenim planom ali usled neplaniranih okolnosti i više sile, nismo uspele da ga realizujemo. Međutim, tada se rodila ideja da do našeg susreta svakako dođe ali ne u Beogradu, već u Sarajevu. Naime, Iza Razija se ponudila da bude Jovanin i moj domaćin i vodič za upoznavanje Sarajeva i onog najboljeg što ovaj grad ima da ponudi. Oduševljeno sam ispisala svoj mejl potvrde i počele smo da planiramo detalje. Koji mesec kasnije, u toku prvih prolećnih dana, Jovana i ja smo bile na putu ka ”gradu podno Trebevića”, jedva čekajući da započne naša zajednička sarajevska avantura.

JT__2670JT__1152JT__1185JT__1165

Prvi korak bio je smestiti se. Čekala nas je prelepa soba u božanstvenom hostelu ”Franz Ferdinand”, inače najpoznatijem smeštaju ove vrste u Sarajevu. Slavnim ga je učinila fantastična usluga, odličan smeštaj ali i izuzetno zanimljiv koncept, koji ovaj hostel čini jedinstvenim u svetu. Naime, celokupna ponuda hostela inspirisana je Prvim svetskim ratom. Tako je kompletan prvi sprat hostela posvećen Sarajevskom atentatu i njegovim učesnicima, te gosti mogu biti smešteni u sobi Gavrila Principa, romantičnoj sobi Sophie i Franza ili pak u sobi Mlade Bosne ili u onoj koja nosi ime Franza Ferdinanda. Enterijer soba, ali i recepcije, hodnika i ostalih prostorija, ukrašen je velikim posterima sa tematikom atentata ili samog rata, ali i detaljima poput mapa i zanimljivih dekor-sitnica.

Drugi sprat, na kojem smo Jovana i ja bile smeštene, posvećen je samom toku Prvog svetskog rata, te vas na glavnom hodniku čeka timeline najvažnijih ratnih zbivanja. Na početku hodnika nalazi se preslatko uređena kuhinja sa malom trpezarijom, dok se na kraju hodnika nalazila naša soba, posvećena Galipoljskoj bitki. Velika prostorija, sa izuzetno visokim plafonom i podjednako visokim prozorima koji uvek garantuju mnogo svetla u sobi. Zidovi su ukrašeni velikim fotografijama učesnika bitke, i zanimljivo, iako su nas ta lica neprestano posmatrala sa zidova, ni u jednom trenutku atmosfera u sobi nije bila neprijatna, a moglo bi se očekivati drugačije.

U jednom od uglova sobe nalazi se divno, malo kupatilo, sa drvenim podom, koji se odlično nadovezuje na stil ostatka sobe. Ujedno, nijansa posteljine i zavesa idealno se uklapa sa koloritom pomenutih postera i zidova. Dakle, jedan zaista božanstven kutak u kojem je bilo zadovoljstvo boraviti.

No, ma koliko da nam je prijala naša soba, nestrpljivo smo čekali da premijerno prošetamo sarajevskim ulicama i bazarima. Lepo vreme išlo nam je na ruku, i nakon kratkog osveženja i susreta sa Iza Razijom, sve tri smo krenule ka našoj prvoj stanici – kafiću Revolucija 1764. Mesto koje je Jovana otkrila putem društvenih mreža, neposredno pre našeg dolaska u Sarajevo, i koje nam je zapalo za oko zbog svog zanimljivog enterijera i vrhunskog kuvara.

JT__1186JT__1197aJT__1193JT__1208

Ni enterijer ni ukus hrane nisu razočarali. Okrepljene i osvežene krenule smo u prvu turističku šetnju Sarajevom, znatižljene da čujemo i saznamo što više. Iza Razija je u tom pogledu bila sjajan saputnik jer je baratala širokom lepezom informacija o sarajevskoj bližoj i daljoj istoriji ali i o svakodnevnim zanimljivostima i neobičnostima.

Šetajući, obišle smo Vječnu vatru (spomenik posvećen vojnim i civilnim žrtvama Drugog svetskog rata u Sarajevu), slavnu ”Čeku”, kod koje se Sarajlije po običaju sastaju (pandan za naše ”Kod konja”), naselje Grbavicu, neke od mostova na Miljacki. A onda, došlo je vreme za prvo Iza Razijino iznenađenje. Znale smo da je po sredi nešto relaksirajuće i posebno, ali ne i o čemu je u suštini reč. Nakon kraće vožnje sarajevskim ulicama, našle smo se pred jednim od najlepših kozmetičkih i spa centara koje sam u životu posetila (i ovo kažem bez preterivanja!). Našle smo se pred salonom Herbal Spa .

JT__1249JT__1215JT__1230JT__1311cJT__1276JT__1222
JT__1236JT__1334 JT__1239JT__1375 JT__1320

Dočekala nas je prelepa Nejra, marketing menadžer, koja nam je objasnila da se nalazimo u salonu koji je deo luksuznog lanca spa centara iz Kuvajta. Već na prvi pogled bilo je jasno da smo u najboljem salonu ovog tipa u Sarajevu, a vrlo verovatno i šire. Samo letimičan pogled na spisak usluga koje salon nudi, dodatno nam je to potvrdio.

No, najbolja potvrda je zapravo stigla u vidu tretmana koje smo smo Jovana i ja imale priliku da lično isprobamo (oni su bili Izino iznenađenje!). U mom slučaju bio je to biserni tretman za celo telo (jedan od najboljih) a u Jovaninom, specijalni tretman za kosu sa vrućim kokosovim uljem. Uživanje je predstavljao sam boravak u ambijentu ovog velelepnog salona, koji je, kao što već rekoh, verovatno jedan od najboljih salona koje sam imala priliku da do sada posetim. Izuzetno osoblje, fantastičan enterijer, relaksirajuća atmosfera i od svega najbolje: lekovite ruke divne Vlatke, koja je bila zadužena za sprovođenje tretmana, blagotvorna ulja i savršen osećaj nakon 60 minuta, koliko je tretman trajao. Izuzetan poklon za prvo i već savršeno sarajevsko popodne.

Taman kada sam to pomislila, stigao je još jedan poklon – ovaj put od salona. Dva prava bisera koje sve mušterije dobijaju nakon pomenutog bisernog tretmana. Nije bilo lepšeg načina da završimo naše Herbal Spa druženje.

JT__1385 JT__1436JT__1406JT__1428 JT__1455

Kako nas je već od 20h čekao rezervisan sto u slavnom restoranu Kibe, nije se imalo previše vremena za gubljenje. Iza Razija nam je u taksiju objašnjavala da je reč o restoranu domaće kuhinje, sa vrlo zanimljivim enterijerom i načinom posluživanja jela. Dakle, očekivali smo nešto netipično, međutim nismo se nadali da ćemo zateći toliko divnu, prijatnu i neobičnu atmosferu. Jovana nije znala šta bi pre fotografisala a ja nisam znala gde ću pre pogledati. Oko nas je bilo toliko zanimljivih detalja i sitnica koja su ovu ugostiteljsku priču činili zaista posebnom. Međutim, kada smo dobili sto tik do prozora, kroz koji se kao na dlanu moglo videti celo Sarajevo, shvatili smo punu lepotu ovog mesta. A onda su pred nama defilovala najlepša tradicionalna, bosanska jela praćena odličnim vinom. Probale smo od svega po malo, svaka našavši svoj favorit. Moj su definitivno bile bosanske klepe (bosanska varijacija na temu italijanskih  raviola).

Bilo je već duboko u noć kada smo se pozdravili sa izvrsnim domaćinima u restoranu Kibe i krenuli ka svom hostelu, odnosno Iza ka svojoj kući. Sarajevo je već utihnulo a mi smo bili dobrano umorni od svih lepota koje smo imali prilike da iskusimo, bukvalno i figurativno, tog prvog dana. Početak naše sarajevske avanture je obećavao.

A još te večere skovani planovi za naredne dane obećavali su još više. I zaista, bilo je magično. A kako, zašto i zbog čega, saznaćete koliko već u sledećem travel postu, kada ću nastaviti priču o našoj poseti tom divnom gradu, Sarajevu. Do tada, budite mi pozdravljeni… Vaša B.

JT__1488JT__1493JT__1512JT__1528JT__1535

Hostel Franz Ferdinand – sajt, Facebook stranica, Instagram profil
Kafić Revolucija 1764 – Facebook stranica
Salon Herbal Spa – sajt, Facebook stranica, Instagram profil
Restoran Kibe Mahala – sajt

wearing: t-shirt: TAMARA PAUNOVIĆ; pants: ORSAY; kimono: H&M; boots: VICENZA (ShoeStar);
bag: SISLEY; necklace: RENAME; sunglasses: FREYRS

ALL PHOTOS BY JOVANA TOMAŠEVIĆ

*ovaj post nije sponzorisan

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Pročitajte još

15 Responses

  1. Koliko ste sve lepo docarale nemam reci da opisem. Pre-predivno! U trenutku kada sam videla fotografije hostela bas sam imala osecaj da ce vas te slike sa zidova “pojesti” ali si trenutak kasnije to lepo demantovala, i probudilo mi zelju da, kada budem posetila Sarajevo, prenocim bas u tom hostelu. Izvrsno sve! 🙂 :*

  2. Divno, sve je prekrasno, grad, ti (blago tebi s Jovanom).
    Pokušaj jednom kada ti vrijeme dozvoli zakazati ovako nešto za tvoje pratitelje pa odredi vrijeme, datum unaprijed i mjesto da imamo što manje prostora za biranje. Mislim da bi nas se našlo koji bismo uspjeli posložiti obaveze, financije i napraviti ovakav jedan izlet na recimo dva, tri dana.

  3. Hvala na postu. Jedva cekam nastavak. Planiram vikend u Sarajevu ovog leta i sad ne moram da se mucim pretragama po netu, samo cu da idem tvojim putem.

  4. Odusevljena sam Sarajevom a ti si sjajno docarala njegovu lepotu i osecala sam se kao da sam i sama tamo citajuci tvoj sjajni blog. Jedva cekam opet Sarajevo da posetim mesta koja si preporucila.

  5. Hvala Branislava, sve je prelepo, sve si nam realistino doačrala…atoliko lepo pišeš i fotkš da lpotpuno doživim kao da sam na tom mestu gde si ti….kao da čitam knjigu ali imam još i fotke…uživam svaki put u tvojim izveštajima…hvala za sve što nam ulepšavaš ove tmurne kišne dane :*

Leave a Reply

Your email address will not be published.