April u Sarajevu: dan treći

Nakon kraće praznične pauze, vraćam se sarajevskoj seriji postova, iz koje je preostalo da sa vama podelim osvrt na treći i poslednji sarajevski dan, ali i jedan poseban outfit post. Ovo drugo ostaviću za iduće javljanje, dok ćemo danas zajedno krenuti u još jedan đir po Sarajevu.

No, ovaj post moram započeti na način na koji sam započela i taj treći sarajevski dan – relaksirano, opušteno i u pidžami. Naime, Jovana i ja smo rešile da tog jutra sebi damo malo više oduška te da se dobro naspavamo, na miru doručkujemo i natenane spremimo za još jedan sadržajan dan. To nije bilo teško s obzirom na izuzetno mirnu atmosferu u hostelu Franz Ferdinand, u kojem smo odseli ( o čemu više možete pročitati u postu o prvom sarajevskom danu ), a na račun koje moram uputiti sve pohvale s obzirom na to da se moglo očekivati da bude drugačije jer najveći deo gostiju čini mlađa populacija. Bio je to taman idealan momenat da napravimo i koju fotografiju u mojim novim Lavica pidžamama, koje potpisuje meni omiljeni Škrabac, ali i da se zasladimo najboljim sarajevskim makarunsima koje nam je, između ostalog, naša domaćica Iza Razija poklonila u ime dobrodošlice.

Odmorne i site, krenule smo u novu špartac sarajevskim ulicama i uličicama, gde nas je čekalo još mnogo toga za upoznati, okusiti, omirisati i isprobati.

Hostel Franz Ferdinand Sarajevo, Škrabac pidžama Hostel Franz Ferdinand Sarajevo Hostel Franz Ferdinand Sarajevo, Škrabac pidžama Hostel Franz Ferdinand Sarajevo, Škrabac pidžama

Prvo na listi obaveznih stajališta za taj dan bila je čajdžinica Džirlo. Još iz Izine priče shvatili smo da je reč o mestu koje se ne sme zaobići, tako da smo mu se posebno radovale. I imale smo čemu. Smeštena nadomak Baščaršije, u strmoj uici popločanoj kaldrmom koja vodi ka sarajevskom naselju Kovači, dominira svojim specifičnim eksterijerom i enterijerom. Toliko da je nemoguće ne uočiti je još dok ste kod baščaršijske česme.

Privlači pažnju svojim bojama, niskim klupama i hoklicama, šarenim tepisima. Kada joj se približite uočavate još zanimljiviju unutrašnjost, ispunjenu policama sa velikim brojem čajnika, vintage detalja i činija u kojima je smešteno preko 50 vrsti čajeva iz Južne Afrike, Kine, Indije, Turske… A onda, pred vama se pojavljuje domaćin – gospodin Husein, duge, sede kose, izvrsnog držanja, divnih manira i izuzetnog stila za oblačenje, koji vas nasmejan dočekuje, smešta na najbolje slobodno mesto i lično uslužuje.

Prema njegovoj preporuci odlučila sam se za salep, tradicionalno tursko piće, koje se pravi od istoimene biljke, a koje se u Sarajevu nekada moglo naći na svakom koraku. Danas se još uvek može popiti samo u Baščaršiji.

Bilo je to, dakle, zaista specifično iskustvo, kojem smo mogli da posvetimo ceo dan, da nam na listi planova nije stajalo još toliko toga.


Sarajevo, Bosna i Hercegovina

…sa dragom nam domaćicom Iza Razijom, autorkom bloga Darling, It’s Wunderbar

Čajdžinica Džirlo, Sarajevo, Bosna i HercegovinaČajdžinica Džirlo, Sarajevo, Bosna i HercegovinaAntović Branislava, Čajdžinica Džirlo, Sarajevo, Bosna i HercegovinaČajdžinica Džirlo, Sarajevo, Bosna i HercegovinaČajdžinica Džirlo, Sarajevo, Bosna i HercegovinaČajdžinica Džirlo, Sarajevo, Bosna i HercegovinaHusein Džirlo, Čajdžinica Džirlo, Sarajevo, Bosna i HercegovinaČajdžinica Džirlo, Sarajevo, Bosna i HercegovinaSarajevo, Bosna i Hercegovina

A na toj listi, sledeće stajalište bila je Svrzina kuća, u okviru koje je prikazana kultura stanovanja gradske, muslimanske porodice sa kraja XVIII i kroz XIX vek.  Reč je o kući koja predstavlja tipičan primer bosanske arhitekture iz pomenutog perioda, i posebno je značajna zbog činjenice da je jedna od samo 40 kuća u Sarajevu koje su imale odvojeni muški i ženski deo. I zaista, izuzetno je zanimljivo videti kako je funkcionisalo ondašnje bogato muslimansko gazdinstvo i kako je izgledalo porodično okruženje.

Posebno ukoliko ste pre toga posetili Despića kuću (o kojoj je bilo reči u postu o drugom sarajevskom danu) pa imate prilike da uporedite dve kulture življenja jednog grada. I samo na tom primeru uočićete koliko različitosti krije sarajevska istorija i nasleđe, te zbog čega je Sarajevo toliko interesantan i poseban grad.

A njegovu posebnost, potvrdilio smo i na našoj sledećoj stanici…

Svrzina kuća. Sarajevo, Bosna i HercegovinaSvrzina kuća. Sarajevo, Bosna i Hercegovina Svrzina kuća. Sarajevo, Bosna i Hercegovina Svrzina kuća. Sarajevo, Bosna i HercegovinaSvrzina kuća. Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Još dok je naša poseta Sarajevu bila tek deo planova i dogovora, Iza Razija mi je spominjala jedan poseban sarajevski kutak. Njegovo ime zvučalo mi je poprilično interesantno i mistično, pa me je još u Beogradu uhvatila radoznalost i znatiželja da vidim kako to izgledaju ”Četiri sobe gospođe Safije”I priznajem, očekivanja su bila velika. Valjda je to tako kada vam se slika o jednom mestu stvori na osnovu tuđih pohvala.

Tog trećeg sarajevskog popodneva, došao je red da se i lično uverimo zašto restoran sa pomenutim imenom važi za jedan od najboljih u Sarajevu, ali i šire. Nije nam trebalo mnogo pa da pronađemo odgovor za kojim smo tragali. Svaki detalj ovog mesta, od ulaznih vrata pa do baštenskog kutka, predstavlja deo jedne savršene ugostiteljske slagalice. Svaka sitnica i komad nameštaja idealno dopunjuju priču o Safiji, jednoj zabranjenoj ljubavi i o jednoj zlatnoj kući. Toliko da boravkom u ovom restoranu gubite dodir sa onim što se zbiva van njega i postajete deo jednog drugog vremena.

A kada na scenu nastupi hrana, tada već prestaje bilo kakva sumnja u tezu da ste u jednom od najboljih restorana u Bosni i Hercegovini. Posebno ako vam pred očima i pod nepcima dođu ravioli od mariniranog goveđeg filea, rižito sa šafranom, file tune u kori od sipinog mastila i Čokoladni san, kako je naziv najslavnijeg deserta kod ”gospođa Safije”.

Dakle, mnogo, mnogo razloga da ovo mesto koliko odmah uvrstite na svoju ugostiteljsku ”must visit” listu, bez obzira kada ste i da li ste planirali put u Sarajevo. Ovaj restoran to zaslužuje!

Restoran 4 sobe gospođa Safije, Sarajevo, Bosna i Hercegovina Restoran 4 sobe gospođa Safije, Sarajevo, Bosna i Hercegovina Restoran 4 sobe gospođa Safije, Sarajevo, Bosna i Hercegovina Restoran 4 sobe gospođa Safije, Sarajevo, Bosna i Hercegovina Restoran 4 sobe gospođa Safije, Sarajevo, Bosna i Hercegovina Restoran 4 sobe gospođa Safije, Sarajevo, Bosna i Hercegovina Restoran 4 sobe gospođa Safije, Sarajevo, Bosna i Hercegovina Restoran 4 sobe gospođa Safije, Sarajevo, Bosna i Hercegovina Restoran 4 sobe gospođa Safije, Sarajevo, Bosna i Hercegovina Restoran 4 sobe gospođa Safije, Sarajevo, Bosna i Hercegovina Restoran 4 sobe gospođa Safije, Sarajevo, Bosna i HercegovinaRestoran 4 sobe gospođa Safije, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Iz romantičnog sveta gospođa Safije, taksijem smo se spustile do modne oaze modernih Sarajki – concept radnje Burtuqaali, gde je u čast prolećnih i tek pristiglih kolekcija održan koktel, na koji je i naš mali trojac bio pozvan. Reč je o radnji koja se svojom specifičnom ponudom već nametnula na listi važnih šoping adresa u Sarajevu. Za to je zaslužan raznolik asortiman koji između ostalog podrazumeva Rupert Sanderson cipele, ali i one koje potpisuje Gordana Dimitrijević, zatim Manu Atelier torbe, modele poznatih dizajnerskih imena iz regiona poput Ines Janković i Amarie, ali i modele velikog broja bosanskih dizajnera. Dakle, probrana i izuzetno kvalitetna ekipa zbog koje vredi zapamtiti Burtuqaali ime.

Međutim, i da ne planirate posetu Sarajevu, dobra vest je to što se celokupna ponuda u radnji može naći i na njihovoj online prodavnici sa koje je moguće naručiti proizvode bez obzira u kom kraju sveta da ste. Zato, klik, klik, klik na njihov sajt i proverite šta ste trenutno može pazariti.

Concept Store Burtuqaali, Sarajevo Concept Store Burtuqaali, Sarajevo Concept Store Burtuqaali, Sarajevo Concept Store Burtuqaali, Sarajevo

Sa koktela, požurile smo ka Vječnoj vatri, gde je trebalo da se sastanemo sa Midhetom Agić, jednom od meni najdražih koleginica-blogerki iz regiona. Ukoliko kojim slučajem ne znate njen blog, reč je o Young Sophisticates (mada je Midheta trenutno nešto aktivnija na Instagramu gde je možete naći pod imenom lutkarka).

Stvari su se odvijale onako kako sam i pretpostavila da će. Imale smo utisak da se poznajemo godinama i da nam je ovo tek jedan u nizu susreta. I to je jedna od najlepših stvari ovog posla – prilike da putem online spona i veza nekog osetite bliskim, mada se nikada sa njim niste uživo sreli. Bilo je to, dakle, divno predvečerje provedeno u kafeu na 9 spratu jedne sarajevske višespratnice. Nažalost, kafe se osim pogledom ne može ni sa čim drugim pohvaliti, te moja preporuka neće ići na njegov račun.

Ali to je krajnje nebitan momenat, jer se Sarajevo ima podičiti sa toliko toga drugog. Adrese i lokacije koje sam vam napomenula u ovom i prethodnim sarajevskim postovima samo su delić te božanstvene ponude. Zato, dragi moji, ako ste ikada imali iole želje da otputujete u ovaj kraj, moja najiskrenija preporuka jeste da to učinite što pre. A ako niste, sada je pravi trenutak da to promenite! Zašto tako mislim rekli su vam postovi koje sam posvetila aprilu u Sarajevu. Međutim, ostao je još jedan, i u tom poslednjem podvući ću čitavu sarajevsku priču svojim krajnjim zaključkom o ovom divnom gradu. Do tada, najlepše vas pozdravljam i prepuštam preostalim fotografijama i poslednjim notama divne numere koja je pratila ovaj post… Nadam se da ste uživali. Do idućeg javljanja…. Vaša B.

Sarajevo, Bosna i HercegovinaSarajevo, Bosna i Hercegovina Sarajevo, Bosna i Hercegovina Sarajevo, Bosna i Hercegovina Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Iza Razija Mešević – blog, Facebook stranica, Instagram profil
Hostel Franz Ferdinand – sajt, Facebook stranica, Instagram profil
Čajdžinica Džirlo – Facebook stanica
Restoran ”4 sobe gospođe Safije” – sajt, Facebook stranica, Instagram profil
Concept Store Burtuqaali – sajt, Facebook stranica, Instagram profil 
wearing: blouse: JAGGER ; pants: H&M; bag: PARFOIS; sneakers: REEBOK; sunglasses: FREYRS
ALL PHOTOS BY JOVANA TOMAŠEVIĆ
camera used: Canon 5D Mark III, lens: 50mm f 1.4
more information: Canon Srbija

*ovaj post nije sponzorisan

 

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Pročitajte još

10 Responses

  1. Slažem se, draga Teodora! Meni je jedna od najlepših iz čitave sarajevske serije! Divan pogled na divno Sarajevo! 🙂

  1. Najlepše hvala, draga Ivana!!! Mnogo mi je drago da ti se dopada celokupan post!
   Veliki pozdrav!
   B.

 1. Fenomenalan post! Najpre, sve pohvale za izbor muzike. Veliki pozdrav i poljubac šaljem Jovani zbog toga što je uspela da ovu divnu priču upotpuni sjajnim fotografijama. I jedna mala “zamerka” na tvoj račun. 🙂 Draga Brano, pa gde si našla jesti macaroons u Sarajevu pored svih onih ukusnih urmašica, baklava, tufahija? 🙂

  1. Haha znala sam da će neko to primetiti. 😀 Reč je o poklončiću drage nam Ize, a koji se može videti na trećoj fotografiji. Videćeš da su makarunsi tu da bi dopunili kolorit divnog poklona za dobrodošlicu (to je inače napomenuto i u postu). A baklave, tufahije i urmašice smo gustirale u restoranu Kibe, dok smo gomilu slatkiša ponele nazad za Beograd (između ostalog i dva pakovanja kadaifa, omiljene poslastice mojih roditelja 😀 ).
   Hvala mnogo na lepim rečima i pohvalama za Jovanu!!! 🙂
   Veliki pozdrav!
   B.

 2. Divno zaokruzena prica. Obuhvatila si sve ono sto i sama volim da istrazim kad sam negdje prvi put. Arhitektura,istorija,hrana,ljudi,umjetnost,atmosfera,obicaji,zabava i mrvicu shopping-a za zacin 🙂
  Prvom prilikom pravac Sarajevo…samo cu pratiti trag od oblutaka koji si ostavila.

Leave a Reply

Your email address will not be published.