Boravak u Esplanade Zagreb Hotelu – iskustvo vredno prepričavanja

 …Prekoračiti njezin prag je doživljaj vrijedan spomena unucima…

Ovim rečima su Zagrepčani, tih zlatnih dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka, započinjali svoje priče o Esplanade Zagreb Hotelu. A za priče je bilo mnogo razloga. Od momenta njegovog otvaranja, te davne 1925. godine, Esplanade je plenio svojom veličinom, luksuzom i tipom gostiju koji su u njemu navraćali. Od putnika slavnog voza Orijent ekspres (zbog kojih je inicijalno i pokrenuta gradnja hotela), preko moćnih državnika i slavnih glumaca, bogatih grofova i industrijalaca, do zagrebačkih nesrećno zaljubljenih dama i gradskih zavodnika, kojima je Esplanade bio idealna lokacija za sastanke.

Takav, koliko odmah je postao centar zagrebačkog društvenog života i poprište zanimljivih događaja, zabava, okupljanja, skandala (poput prvog striptiza zabeleženog na Balkanu, a odigranog na oproštajnoj zabavi jednog italijanskog grofa). No, ono što je prvenstveno doprinelo i do danas zadržalo slavu ovog hotela i titulu jednog od najboljih u regionu (a i šire) jeste elegancija njegovog enterijera, lepota same građevine, veličina, izuzetna usluga, bogat sadržaj, nadaleko čuvena kuhinja restorana Zinfandel’s i brojne nagrade.

Uzevši sve ovo u obzir, nisam mogla a da se ne osetim počastvovano kada je putem mejla stigao poziv da Brana’s Divine World tim bude gost Esplanade Hotela i da tokom jednog vikenda uživa u svim njegovim čarima. I već tada, dok sam u svojoj pidžami uzbuđeno čitala mejl, znala sam da će taj vikend biti najlepši mogući završetak moje serije putovanja iz aprila i maja. Jer, kada hotel u svom imenu sadrži prefiks ”5 zvezdica”, onda nema ni najmanje sumnje da će po sredi biti iskustvo za pamćenje.

Već pri prvom susretu sa našim apartmanom na broju 507, uverile smo se u to. Artdeco stil u kombinaciji sa holivudskim glamurom ovu sobu je učinio jednom od najlepših u kojoj sam boravila. Celokupnom utisku doprineo je fantastičan pogled, preudoban krevet, L’Occitan kozmetika u mermernom kupatilu, brzi internet i još brža i efikasna usluga. I da, poslednja ali nikako najmanje bitna stavka, tako ukusna hrana, koja se čini još ukusnijom kada stigne poslužena na pokretnom stočiću, koji se smesti tik uz prozor sa pogledom na Trg kralja Tomislava. Šta više poželeti?

Da, tako je – ništa. Jer, je sve već tu, u vidu ugođaja koji nam je bilo žao da napuštamo. Ipak, Zagreb je zvao i nije bilo fer da se ne odazovemo. A nije da nismo bile u dilemi. Jer, sam boravak u lobiju hotela, njegovom baru, restoranu ili bašti, jeste doživljaj svoje vrste. Njegov enterijer, uniforma osoblja, njihovo ophođenje i sama atmosfera hotela, vraćali su nas u neko drugo vreme, mnogo bliže datumu otvaranja Esplanade Hotela, no sadašnjem trenutku. Takođe, sveprisutni artdeco momenat podsećao nas je na neku od avantura Herkul Poaroa i slavna dela Agate Kristi, tako da je prijalo i samo tiho sedeti u nekoj od udobnih fotelja, posmatrati ljude koji su neprekidno cirkulisali i uživati u gutljaju kafe. Bio je to tako jednostavan, a tako poseban užitak.

Mislite da preterujem? Nije problem. Iskoristiću Jovanine fotografije kao svoj najjači argument i njima ću potkrepiti priču iz prethodnih redova. I ne, neću vam detaljisati o uslugama, sadržaju i tipu smeštaja koje Esplanade nudi. To ćete već sve naći na njegovom zvaničnom sajtu. Ova priča se tiče duha simbola jednog grada, koji je nešto teže prepričati. Zato vas sada prepuštam pomenutim fotografijama. Verujem da će ono uspeti ono što moje reči nisu. Ili pak, nisu do kraja. Uživajte. A onda i na onu svoju bucket listu upišite i posetu ovom hotelu. Na noć, dve ili više. Vredeće. Toliko, da ćete svojim unucima zaista pričati o njoj. Do idućeg posta… Vaša B.

JT__2293 JT__2296 JT__2320 JT__2315 JT__3172 JT__2295JT__2314Zagre, Hotel Esplenade, Hrvatska
JT__2727
JT__3119 JT__2321 JT__3139JT__2739 JT__3154 JT__2740JT__3132  JT__2773JT__2763
JT__3160
JT__2826JT__3181 JT__3125 Zagreb, Hotel Esplenade JT__3146JT__2841
Zagreb, Hotel Esplanade, Putovanje regionom, HrvatskaJT__3158

ALL PHOTOS BY JOVANA TOMAŠEVIĆ
camera used: Canon 5D Mark III, lens: 50mm f 1.4
more information: Canon Srbija
*ovaj post je urađen u saradnji sa hotelom Esplanade Zagreb

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

11 Responses

  1. eh, dani slobode prije djece… moj muž i ja smo uvijek birali ovaj hotel za boravke u zg, a sad ipak biramo stanove za iznajmljivanje… bila sam u puno hotela, ali esplanade mi je omiljeni i baš si lijepo opisala ugodjaj… volim kako se osjećam u tom hotelu, ugodno, ušuškano i kao u nekom drugom svijetu…

    1. Da, da upravo to: ušuškano i daleko od sadašnjosti i realnosti. Divan način da se rehabilituje i um i telo. Hvala mnogo na javljanju, draga Majo!
      Veliki pozdrav šaljem! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *