Glamping u Srbiji: otkrivamo vam gde možete uživati u čarima urbanog kampovanja

Da li biste pre samo par godina mogli da zamislite sebe kako opušteno bukirate luksuzni odmor u kućici na drvetu, starom vozu ili safari šatoru, negde u divljini, pustom delu planine ili vinogradu? Koliko god zvučalo egzotično, ovaj tip odmora više nije rezervisan samo za pojedince. Takozvani glamping sve je prisutniji i u Srbiji, što i ne čudi budući da smo okruženi predivnom prirodom, a pritom je ovakav oblik odmora u doba virusa korona većini praktičan i socijalno prihvatljiv.

Ali šta to kod glampinga toliko privlači mlađe generacije, te se zbog tog iskustva sve više odriču glamuroznih destinacija sa dobrim provodom?

Činjenica je da su upravo milenijalci, u čijem je maniru da neprestano tragaju za nečim novim, glavni krivci što je i tradicionalna industrija odmora i putovanja počela da doživljava tektonske promene. Odmor više nije samo ono na šta smo do sada navikli, već celokupan doživljaj za sva čula, beg od svakodnevice i cilj one potrage za unutrašnjim mirom i isključenjem. U prevodu, sve češće nam treba predah od svega čime smo okruženi, a glamping pruža to i mnogo više.

Iako je kao koncept prisutan više od deset godina, glamping je naglo procvetao tek tokom pandemije virusa korona i od niše vrlo brzo je postao mejnstrim. Tako danas tržište glampinga u USA broji milijarde dolara sa tendencijom konstantnog rasta. U Evropi samo Francuska ima već 8.000 glamping destinacija i u stopu prati ponudu Sjedinjenih Američkih Država. Primera radi, u Francuskoj možete bukirati glamping resort sa 5 zvezdica, ali i više od 1.000 mesta koja iziskuju mnogo manji budžet. 

O popularnosti glampinga govori i to da osim Airbnb-a i Booking-a, u USA niču i platforme posvećene isključivo glampingu, a putem kojih možete pretražiti i bukirati željenu destinaciju. Zbog toga na radaru držite Hipcamp, Tentrr i Undercanvas.

A šta je to glamping zapravo?

Najkraća i najčešće korišćena definicija objašnjava glamping kao urbano kampovanje koje podrazumeva boravak u prirodi, ali u potpunom komforu.

Da pojasnimo: glamping resorti ili glamping centri su mesta u prirodi koja nude šatore ili kućice opremljene na nivou hotela ili do nivoa komfora u kojem ne morate da brinete o opremi za spavanje, vodi, kupanju, grejanju, pa čak ni o bubama. Sve to dok istovremeno i dalje doživljavate iskustvo dodira sa prirodom, daleko od gradske vreve i urbanog života.

Istraživanja potvrđuju da je glamping za one turiste koji žele iskustvo kampovanja, ali nisu radi da se u to upuste na tradicionalan način jer to ipak podrazumeva kupovinu celokupne kamp opreme i snalaženje u prirodi. Takođe, glamping se pokazao kao pogodak za one koji žele drugačije iskustvo odmora u neposrednoj blizini svojih domova. A kako Srbija ima predivnu prirodu, nije ni čudo što je glamping na ove prostore ušao na velika vrata i svojim konceptima oduševljava posetioce.

Buzzoffski kućica

To potvrđuje i Katarina Škrbić, vlasnica Buzzofski kućica. Ove kućice su jedan od prvih glamping kompleksa u Srbiji koji se nalazi u zaštićenom području Zasavica.

U našem slučaju, ono čime se svi gosti oduševe jeste buđenje pored velikog prozora uz još veličanstveniji pogled na netaknutu prirodu Zasavice. Ovim krajolikom proteže se livada, bara, trska, a na jutarnjoj ispaši mogu se videti magarci, konji, ovce, krave i svinje. Predivni prizori u svakom pogledu – rekla je Katarina za BDW.

Ona posebno ističe mogućnost da gosti Buzzoffski kućica dolaze i u direktan ili indirektan kontakt sa pomenutim životinjama, maze ih ili hrane. Taj direktan kontakt sa životinjama ostavlja podjednako utisak i na odrasle osobe i na decu jer, kako kaže, dodir je uvek najbolji način za autentično povezivanje.

Osim Buzzofski kućica, na obroncima Fruške Gore, u Sremskim Karlovcima, možete posetiti luksuzni glamping resort Lala Vineyard. Olja Zvizdić, jedna od vlasnica, saglasna je da su milenijalci ti koji žele više od života i da oni zaista doprinose unapređenju tradicionalnih industrija, pa i hotelijerstva.

Zvuk cibzara i otvaranje šatorskog krila u rane jutarnje časove svima nam je dobro poznat i drag. I milenijalci ga vole, ali vole i da se istuširaju posle lepo prospavane noći na udobnom krevetu, a onda uživaju u toploj kafi i ukusnom doručku pre nego što se otisnu u avanturu biciklom, obilazak salaša, vinarije ili pre nego što pokvase noge kajakareći po Dunavu – kaže Olja i dodaje da ih najviše posećuju gosti između 20 i 60 godina starosti koji dolaze iz velikih urbanih sredina, kako iz zemlje, tako i iz inostranstva. Po njenim rečima, Lala Vineyard je odmaralište koje će rado dočekati sve goste koji se pronađu u ovoj priči.

Lala Vineyard

Od udobnih kućica do safari šatora: Kako sve možete glampovati u Srbiji?

Buzzoffski kućice, prema rečima vlasnika, nisu tu samo da ponude komfor već da istaknu sinergiju kućica i prirode jer upravo one zajedno daju magično iskustvo posmatranja smene dana i noći, konja u ispaši, te igre drugih životinja, a sve direktno iz kreveta koji se nalazi tik uz ogroman stakleni prozor. A kako još navode, momenat u kojem životinje dolaze čak do prozora je iskustvo koje se posebno prepričava.

Lala Vineyard

Sa druge strane, Lala Vinyard kao prednost ističe ponudu safari šatora koji svojom atmosferom omogućuju veću povezanost sa prirodom. Tako u isto vreme možete evocirati uspomene kampovanja iz detinjstva, ali ovog puta uz internet, topao krevet, tuš i čašu šampanjca.

Možete odabrati da pobegnete u čari ravnice i uživate ušuškani u ćebe, sa šoljom čaja i dobrom knjigom, sedeći na prozoru uz zvuk kiše. A možete pak da doživite jesen na obroncima planine u luksuznim toplim šatorima i sebe počastite SPA centrom, bogatim sadržajima poput obilaska vinarija i degustiranja lokalnih specijaliteta.

Ono što je bitno da znate jeste da obe opcije pružaju glamping iskustvo tokom cele godine.

A gde možete glampovati kada otopli?

Kamp Bezdan

Proleće i leto su rezervisani za ovaj jedinstveni glamping centar koji svojim posetiocima pruža iskustvo kampovanja na tradicionalan, a opet komforan način. Kamp Bezdan je za sve one koji vole kampovanje, ali nemaju svoju opremu i do sada se nisu usudili da na takvo iskustvo krenu u sopstvenoj režiji. Kamp je idealan za veće grupe, a time i specijalna druženja jer ima roštilj, parking mesta, prostor za tuširanje i odlaganje hrane. Uz to je i pet friendly. Ipak imajte u vidu da je kamp sezonski i radi samo tokom proleća i leta.

Izvor: kampbezdan.org

Glamping kućica Jezero

Ako vas zanima kako je to biti hobit u raskošnim predelima Međuvršja kod Čačka onda je ova hobitovska kućica pravi izbor. Ako smo možda preterali u opisu, ne zamerite, ali sličnost će biti uočljiva svim ljubiteljima trilogije Prstena. Na stranu fantastika, ova kućica vam nudi sav hotelski komfor u potpuno prirodnom okruženju gde se automatski možete diskonektovati i odmoriti.

Izvor: Booking.com

El Paso City

Sada već dobro poznati tematski park na Zlatiboru – El Paso ima i deo koji vam može pružiti jedinstveno glamping iskustvo. Možete odabrati smeštaj u indijanskom selu i boraviti u vigvamu ili pak u kućicama na drvetu. Vigvam šatori su potpuno opremljeni, a uz šatore se nalazi i  karavan preuređen u kupatilo sa tuš kabinama. Na raspolaganju je posebno muško i žensko kupatilo kao i peškiri i toaletna kozmetika. Uz smeštaj u šatorima obezbeđen je čak i doručak. Sve za potpuni doživljaj drugačijeg – tematskog kampovanja.

Indijansko selo, Izvor: elpasozlatibor.com

Za šta god da se odlučite, jednako možete doprineti buđenju svih čula za šta i jesu predviđene ponude ovog tipa odmora. Priuštite sebi jedan glamping, makar da tokom vikenda pobegnete i resetujete se od svega.

Ako ste već posetili neke od ovih mesta, rado ćemo podeliti vaše utiske i komentare. Pišite nam!

Naslovna fotografija: Buzzoffski Cabins

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *