Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Kuća Žbun – mesto gde svaki trenutak postaje avantura

Vodimo vas u kuću za odmor, rad i kreiranje umetnosti

Koncept kratkih odmora na lokacijama do kojih se brzo stiže, a koje izgledaju potpuno drugačije od svakodnevnog okruženja, postaje sve popularnija opcija, posebno u periodima godine kada premošćavamo pauzu između letovanja i zimovanja. Sa željom da vam bliže predstavimo prostor u kojem ćete se brzo i lako skloniti od stresa gradskog života i svakodnevne rutine, vodimo vas na Avalu i u Kuću Žbun – mesto gde se svaki trenutak pretvara u avanturu. 

Do Kuće Žbun, smeštene na samom kraju jednog od avalskih sokaka, navigacija vas vodi bez ikakvih komplikacija. U zavisnosti iz kog dela Beograda krećete, potrebno vam je od 30 do 45 minuta da stignete do ove destinacije. A kada stignete, odmah će vam biti jasno odakle ime “Žbun”. Potpuno infiltrirana u svoju okolinu, projektovana tako da se savršeno uklapa, a opet odiše modernim dizajnom, Kuća Žbun će biti jedna od najzanimljivijih građevina na koje ste naišli u ovom delu Srbije. Njen projekat potpisuje arhitektica Ivana Milinković.

U 118 kvadrata smestila se prostrana dnevna zona, sa otvorenom kuhinjom, toaletom i prostorijom za ventilaciju, kao i galerija sa dve sobe za odmor i kupatilom. Iz dnevne zone izlazi se na veliku, predivnu terasu koja je, baš kao i sama kuća, savršeno infiltrirana u svoje okruženje. Zapravo, kroz samu terasu prolazi nekoliko stabala, čineći ih tako delom kuće. Njena veličina omogućava da pored odmora bude adekvatna i za organizaciju manjih proslava.

U dvorištu sa prednje strane kuće postoji zona za odmor, kao i roštilj, čineći ovaj deo savršenom lokacijom za okupljanje prijatelja. Veliki trpezarijski sto, kao centralni deo prizemlja, podjednako je dobar za ovu namenu, tako da je ovo prostor u kojem se možete odmoriti, ali i pozvati drage ljude da uživaju sa vama.

Ipak, ovo mesto može biti i savršen prostor za rad, posebno ako se bavite fotografijom, jer je Žbun osmišljen i kao studio za fotografisanje. Ovo ne treba da nas čudi ako uzmemo u obzir činjenicu da su domaćini Žbuna fotografski dvojac Milan i Jelena Radojičić.

Sve je prilagođeno upravo potrebama onih koji se bave ovakvim ili sličnim pozivom. Zbog velikih staklenih vrata, Žbun obiluje dnevnim svetlom, a zbog minimalističkog uređenja, ambijent se lako i brzo može prilagoditi potrebama snimanja.

Poslovne aktivnosti koje se ovde mogu planirati uključuju i različite vidove radionica za veći broj ljudi. Takođe, čitavi timovi ovde mogu uspešno raditi zbog veličine prostora i pomenutog trpezarijskog stola, tako da je ovo sjajan izbor i za različite vidove radnih team buildinga.

 

Uređenje enterijera Žbuna potpisuje Milica Mrđa, koja se vrlo umešno poigrala modernim dizajnom i retro elementima, koje posebno primećujemo u komadima restauriranog nameštaja.

Materijali unutar kuće prate ono što se dešava na njoj i oko nje. Tako imamo spoj drveta i mermera sa metalom i betonom. U kombinaciji sa retro momentima, specifičnim oblikom prozora u kuhinji, kružnim metalnim stepeništem i upečatljivim dekorativnim detaljima, dobijamo spoj koji će retke ostaviti ravnodušnima.

Na galeriji nas čeka nešto topliji ambijent, idealan za odmor i relaksaciju. Spavaća soba ima veliki prozor uz koji će buđenje biti poseban užitak.

Jedna od prostorija na galeriji ima divnu zonu za sedenje tik uz veliki prozor, sa pogledom na terasu u prizemlju i šumu koja okružuje kuću. Ovde čitati knjigu, piti šolju čaja i odmarati je luksuz svoje vrste.

Takođe, ozbiljan plus koji dajemo Žbunu ide na račun činjenice da su pet-friendly. U današnje vreme, za nas nezaobilazna stavka.

Imajući sve navedeno u vidu, i dodavši svemu tome iskustvo boravka koje donosi pravi mentalni reset, možemo samo da kažemo – vidimo se ponovo u Žbunu! Dok mi  rezervišemo naš novi termin, ne zaboravite da i vi učinite isto. Bez obzira na to da li je razlog za to odmor, rad ili učenje, znamo da ćete uživati u svakom vidu boravka.