Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Praznična bajka u komšiluku: Vodimo vas na jedan od najlepših adventa Evrope

Ne bih povjerovala da će me avionska karta kupljena za manje od 10€ (prvobitno je bila namijenjena samo za presijedanje, ali je zbog promijenjenih planova postala karta za moju konačnu destinaciju) odvesti u najmagičniji period u Zagrebu. 

Adventska tradicija u Zagrebu traje još od 1920. godine. Obično počinje četiri nedelje pre katoličkog Božića i traje do 7. januara. Sama reč advent znači dolazak, pa čitav ovaj period zapravo predstavlja iščekivanje dana u kojem se obeležava rođenje Isusa Hrista. Tokom trajanja adventa, evropski gradovi poput Beča, Praga, Berlina nude bogat repertoar zimskih aktivnosti i događaja. Parira im Zagreb, koji je tri godine zaredom proglašen najboljim adventom u Evropi, a uvjeriću se te 2021. godine da je to sa dobrim razlogom. 

@jurica_cvitanic.photography
@stiklom_po_svijetu

Kako sam ga već posjetila ranije, u Zagreb sam tad otišla bez puno pripreme. Međutim, tokom prve šetnje, ubrzo nakon što nas je Uber ostavio na adresi apartmana, zaputili smo se ka centru, a tu je prva stanica Trg bana Jelačića. Kako se približavate trgu, dočekuju vas miris kuvanog vina i fritulice prelivene Kraš čokoladom, ogromna jelka ukrašena starinskim zagrebačkim ornamentima i mala fontana sa mašnicama oko nje. Inače, adventska sezona otvara se paljenjem prve svijeće na adventskom vijencu, odnosno fontani Manduševac.

Pomenute fritulice prvi put sam probala u Sloveniji (Slovenci ih zovu ”miške”). I tamo se jedu u zimsko doba, a kako ih nisam odavno jela, obradovala sam se da vidim da su i u Zagrebu popularne. Fritule nalikuju malim krofnama i priganicama, samo su uglavnom hrskavije. Prelive birate vi, a ja sam se najčešće odlučivala za čokoladnu varijantu.

Na Trgu bana Jelačića se, prve večeri naše posjete, održavao koncert, a to se nastavilo i narednih dana. Ispostavilo se da se, tokom trajanja adventa, na trgu redovno organizuju koncerti. Da, prizor je već predivan u strogom centru grada, ali to je samo uvod za ostala mala, skrivena iznenađenja koja su razbacana kako u Donjem, tako i u Gornjem gradu.

@isabellasjourneys
@i.k.photography_

Na par minuta od Trga bana Jelačića nalazi se prvi u nizu od osam zagrebačkih parkova, park Zrinjevac. Poseban kako zbog svoje pozicije (okružuju ga umjetničke galerije i istorijske znamenitosti, te je vrsan pogled u hrvatsku prošlost), tako i zbog romantične atmosfere koja se vezuje za njega (zeleno i cvjetno šetalište).

Paljenjem 30.000 svjećica na stablima ovog parka obeležen je početak ovogodišnjeg adventa. U Zrnjevcu je ove godine moguće iskusiti vožnju kočijom, isprobavanje tradicionalnih hrvatskih jela, ali u street food varijanti, večernje koncerte ili popodnevne predstave za djecu.

Ukoliko nastavite šetnju u istom smjeru, naići ćete na Ledeni park na Trgu kralja Tomislava. U pitanju je jedan od tradicionalnih segmenata zagrebačkog adventa u okviru kojeg možete klizati ispred Umjetničkog paviljona, uživati u zanimljivom muzičkom i kulturnom programu, ali i u sjajnoj hrani.  

@julienduvalphoto
@tootlecdeluxe

Zagrebačko pozorište je poseban prizor, a crvena božićna svijetla ga dodatno uljepšavaju. Ovo je najstarija pozorišna ustanova u Hrvatskoj s obzirom na to da je započela sa radom još 1860. godine. 

Neoklasicistički stil zgrade potpuno se uklapa u božićnu idilu Zagreba, a unutrašnjost podjednako oduševljava. Pozorište ima i jedan željezni i sedam oslikanih zastora koji se postavljaju jedino u različitim svečanim prilikama. 

Kao šlag na torti, predstava koju sam tada odgledala ostala mi je jedna od najdražih i godinu dana kasnije. U pitanju je predstava 64 spisateljice Tene  Štivičić (izvodi se i u Ateljeu 212 u Beogradu). Fokus priče je na paru, Evi i Danijelu, koji se bliže četrdesetim, te se smatra da moraju biti situirani i imati dijete, pa Eva kreće u proces vještačke oplodnje. Njihova priča pokreće teme o očekivanjima, međuljudskim odnosima, muškarcima, ženama, roditeljima, itd. Moje preporuke!

@pljacljivko
@teastriga

Nije zaostajao ni humanitarni dio adventa, pa su na Gradecu (stari dio grada) prošle godine postavili 31 malu jelku i to sa jednom misijom – iznenaditi članove organizacije Mali zmaj okićenim jelkama. A pomenutu organizaciju čini 31 porodica slabijeg imovinskog stanja. 

Postavljene jelke kite upravo posjetioci adventa. Tako ste mogli svojom kuglicom, mašnicom, pahuljom okititi postavljene jelke, a u slučaju da niste ponijeli svoje bombice, mogli ste ih tamo kupiti, te tako i donirati pomenutoj organizaciji.

U šetnji do Gradeca osjetićete čari gornjeg dijela Zagreba, ali i uživati u predivnoj panorami donjeg dijela grada. I da, pripremite se za pregršt sjajnih lokacija za fotografisanje. 

@zagreb.advent.magic
@shangaric

Preporučujem da: 

  • obiđete Muzej prekinutih veza. Ovakav muzej postoji trajno u Zagrebu i Los Anđelesu, a imao je izložbe širom svijeta (do sad 59). U pitanju je globalni projekat koji nam pokazuje kako ljudi vole i kako gube, pa kako se nose sa tim gubitkom. Pronaći ćete priče o raskidima, razvodima, smrti dragih osoba, do opraštanja sa važnim predmetima i suvenirima, a uz svaku priču i predmet koji ga simbolizuje;
  • odete od Donjeg do Gornjeg grada najkraćom uspinjačom na svijetu. Da, vožnja zagrebačkom uspinjačom traje svega 1 minut i 4 sekunde. Krenula je sa radom 1893. godine, a do danas je zadržala svoj originalni izgled i stoga je zakonski zaštićena kao spomenik kulture. Cijena karte je 5 kuna (što je nešto manje od 1 evra), a radi od 6:30 do 22h;
  • posjetite prvi park jugoistočne Evrope, park Maksimir, koji je nešto je dalje od centra Zagreba, ali je odlično povezan gradskim saobraćajem. Uz šume, jezera, potoke, livade, veliko šetalište i restoran sa sjajnim pogledom, Maksimir je mjesto gdje ćete otići da uživate, odmorite se od gradske vreve i upijate zelenilo. Zaštićenim kulturnim dobrom proglašen je 1964. godine;
  • za dobru hranu i slatke restorane, posjetite Radićevu ulicu, koja se nalazi odmah iza glavnog trga. Poseban utisak mi je ostavio Melt restoran zbog ušuškanog i slatkog ambijenta, i zbog bogate ponude hrane bez glutena, te veganskih opcija. Sve je ukusno baš onoliko koliko izgleda.
@little_travel_fee
@slukii

Iako sam inače neko ko organizuje svoje putovanje do detalja, ovdje bih preporučila da se prepustite koliko je moguće. Advent je šarolik, ponešto se može naći za svakog, a skrivenih detalja ima na svakom ćošku. Energija koja se osjeća dok šetate gradom vas gura da budete poletni i istražite svaki kutak okićenog Zagreba.