Prvi geteborški momenti

Travel rubrika ovih dana ne miruje. Tako smo iz mondenskog Kana, tri posta kasnije stigli do jugozapada Švedske. Preciznije do Geteborga. Grada na obali reke Jete Olv i jednog od kulturnih i privrednih sedišta ove zemlje. Tamo nas je odveo poziv moje drage Danke Kovačević, devojke koju sam posredstvom bloga upoznala još na početku svoje blogerske avanture. Od prve razmenjene poruke razumele smo se na jedan specifičan način. Ona je volela moj blog, a ja sam obožavala način na koji piše (samo bacite pogled na njen blog i shvatićete zašto!), hobije kojima se bavi i preporuke koje je nesebično delila sa mnom i ostalim Facebook prijateljima. Kako je vreme prolazilo to razumevanje se produbljivalo, baš kao i naš odnos i naša bliskost. Otud je njen poziv da je posetimo u Geteborgu, gde živi već nekoliko godina, stigao krajnje prirodno, baš kao i moj potvrdan odgovor. Dogovor je pao u samo nekoliko razmenjenih poruka, nakon čega smo Nikola i ja kupili avionske karte i rezervisali sredinu aprila za prvu skandinavsku avanturu. I radovali smo se. Jako. Jer, nije to bilo samo putovanje. Bilo je to prilika za stvaranje zajedničkih uspomena sa sjajnim i dragim ljudima. I još važnije, prilika da se jedno lepo prijateljstvo još više produbi kroz pet zajedničkih dana.

A ovaj post je kratki uvod u priču o tim danima. Nastao je krajnje spontano, bez ikakvog plana i reda, dok smo te prve getoborške večeri čekali Danku da završi sa svojim poslom, a društvo nam je pravio njen dragi, Amer Kapetanović, jedan od najboljih fotografa Bosne i Hercegovine. Poput pravog zaljubljenika u svoj posao, Amer se nikada ne odvaja od svog fotoaparata, što je bio slučaj i te večeri. Šetajući krajem u kojem je Danka tada privremeno radila, rešili smo da napravimo par snimaka. I mada sam bila bez trunke šminke, prekrivena sa nekoliko nasumično odabranih slojeva garderobe, ne bih li se izborila sa surovim, švedskim prolećem, sa zadovoljstvom sam prihvatila predlog, znatiželjna da saznam na koji način će me Amer videti kroz svoj objektiv.

Ono što smo dobili kao krajnji rezultat bilo je toliko zanimljivo i drugačije od mojih ranijih fotografija, da sam znala da mu moram posvetiti zaseban post. Jer, šteta bi bila ne podeliti sa vama meni izuzetno interesantan spoj netipičnih perspektiva, privlačne sirovosti, skandinavskog minimalizma i tmurnog trenutka, idealno uhvaćenog talentovanim Amerovim okom, čiji rad zaslužuje svo divljenje. Ako mi ne verujete samo zapratite njegov sajt i Facebook stranicu.

Uz ovu preporuku, prepuštam vas Amerovim fotografijama i pozivam da i sutra budete na stranicama bloga, jer vas čeka nešto detaljniji post posvećen Geteborgu i našem boravku u njemu. Saznaćete kako je protekao moj prvi susret sa skandinavskim načinom života, šta me je to oduševilo a šta razočaralo i gde to morate i sami da zavirite ukoliko vas put odvede u ovaj kraj Evrope. Do idućeg čitanja, želim vam uzbudljivu subotnju noć. Vaša B.

Brana's Divine World | Amer Kapetanović | Geteborg, ŠvedskaBrana's Divine World | Amer Kapetanović | Geteborg, Švedska Brana's Divine World | Amer Kapetanović | Geteborg, ŠvedskaBrana's Divine World | Amer Kapetanović | Geteborg, Švedska Brana's Divine World | Amer Kapetanović | Geteborg, Švedska Brana's Divine World | Amer Kapetanović | Geteborg, Švedska Brana's Divine World | Amer Kapetanović | Geteborg, Švedska Brana's Divine World | Amer Kapetanović | Geteborg, Švedska

photos by Amer Kapetanović

 

*ovaj post nije sponzorisan

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

10 Responses

  1. Najlepše hvala, draga Sandra! Nadam se da ti se dopada novi post iz Geteborga! 🙂

 1. Stvarno su fotografije odlicne, i nisi pogresila sto si ih izdvojila za poseban post. Fenomenalno!
  (ps. ako te ne mrzi pogledaj komentar na post o samopouzdanju)

 2. Oh, kako si nas nahvalila, crvenim se od objave posta 🙂

  Jedva cekam nova druzenja i avanture!

  Poljupci,

  Danka

 3. Draga Brano,

  Toliko se odusevim kada vidim ovakve postove. Hvala ti sto si mi otkrila Dankin blog.

  Jovana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *