Putujte iz udobnosti svog doma, destinacija: Francuska

U ovim neobičnim i neočekivanim trenucima (samo)izolacije čini se da putovanja nikako nisu moguća. Međutim, da li ste razmišljali o tome da sebi možemo prirediti i putovanje iz udobnosti svoga doma. Kroz mirise, ukuse, zvuke i digitalni svet ovo je naša prilika da upoznamo nove ili ponovo posetimo dobro nam poznate destinacije.

Kako je destinacija mnogo, nije lako odlučiti odakle početi. Biću pristrasna, pa ću predložiti da prva destinacija bude Francuska.

Kultura na dlanu

Ako ćemo Francusku obilaziti digitalno, prvo valja posetiti izvanredne muzeje. Izbor je neverovatan, a ma koju vrstu umetnosti voleli u Francuskoj postoji muzej za Vas. Brojni francuski muzeji sada nude besplatne digitalne ture, pa tako ljubitelji impresionizma jednim klikom mogu otkriti slavna dela iz zbirke Muzeja Orsej, ljubitelji savremene umetnosti mogu ući u Centar Pompidu, a ljubiteljima mode na raspolaganju stoji sajt Muzeja dekorativnih umetnosti. Naravno, i Luvr je u ponudu uvrstio virtuelne obilaske kroz četiri multimedijalne posete.

Ipak niste raspoloženi za obilazak muzeja? U tom slučaju vam predlažem da sagledate Pariz iz drugačije perspektive. Pariska arhitektura poznata je u celom svetu, a najbolji način da uživate u predivnim vizurama jeste da posmatrate Pariz sa visine. Pošto trenutno ne možemo da budemo na licu mesta, ipak možemo uživati u pogledu od 360 stepeni sa pet poznatih krovova grada svetlosti, a to su Opera Garnije, Toranj Svetog Žaka, Velika palata , Zavod za novacKapija Vensen.

Da li ste se zaljubili u krovove Pariza? Ako je odgovor potvrdan, obavezno ih pogledajte i u animiranom obliku u filmu za decu (i odrasle) pod nazivom Balerina.

Najzad, ne zaboravite da Francuska nije samo Pariz! Ukoliko govorite francuski, obavezno skinite aplikaciju Immersion France  u kojoj ćete naći pregršt informacija o svakoj regiji Francuske. Kroz zanimljive tekstove i predivne fotografije uvidećete koliko se francuske regije zapravo razlikuju i sigurno ćete se naći u dilemi koju biste radije posetili kada za to dođe vreme.

Francuska na tanjiru

Francuska je poznata po gastronomiji, ali poslastice se ne mogu doživeti na pravi način putem slike ili snimka. Za gastronomski obilazak Francuske moramo zasući rukave i uputiti se u kuhinju. U skladu s tim, predlažem da proučite recept za tart sa jabukama, desert koji se neretko sreće u francuskom jelovniku. Francusku verziju recepta možete naći na sajtu Marmiton (ne brinite ako ne govorite francuski, imate video-uputstva koja je lako razumeti), a domaću verziju otkrijte na blogu Milin Kuvar. Ako Vam se ipak ne dopada ideja da sami spremate, počastite se kroasanima iz poslastičarnice Mandarina Cake, koje možete poručiti onlajn.

Ni u sferi slanih jela francuska kuhinja vas neće razočarati. Stoga vam predlažem dva laka klasična francuska recepta. Prvo jelo je kiš Loren, slani pandan gorepomenutom slatkom tartu. Ovaj slani tart s jajima i slaninom se brzo sprema, a većinu sastojaka verovatno već imate u frižideru. Kada postanete malo veštiji, možete se igrati sastojcima i osmisliti sopstveni tart. Drugo jelo dolazi s juga Francuske. Ratatuj je pravi klasik njihove kuhinje, a ovo jelo je toliko poznato da je pozajmilo ime i jednom animiranom filmu. Recept za ovaj vegetarijanski specijalitet od plavog patlidžana možete naći OVDE.

Književnost na francuskom jeziku

Pošto silom prilika većinu vremena provodimo kod kuće, najčešće prikovani uz male ili velike ekrane, nije zgoreg odmoriti se uz dobru knjigu. Pregršt je književnih dela na francuskom i o Francuskoj, ali ću Vam ovom prilikom predložiti samo dva.

Prvi književni predlog je klasik francuske književnosti iz 18. veka. Reč je o Monteskjeovim Persijskim pismima. Ne dajte da vas naslov zavara, knjiga opisuje francusko društvo, ali iz perspektive tuđina. Ovakav način pripovedanja je autoru omogućio otklon za kritiku francuskog društva tog vremena.

Drugi odabir nije iz Francuske, ali govori o Francuskoj, i to iz perspektive Džordža Orvela. Orvelovo autobiografsko delo Niko i ništa u Parizu i Londonu prikazuje teška iskustva pisca koji je pokušavao da preživi u francuskoj i londonskoj prestonici. Period koji je Orvel proveo u Parizu daje uvid u drugačiji Pariz u odnosu na onaj koji možemo videti u turističkim vodičima.

Francuska moda

Pariz je poznat kao prestonica mode, tako da put u Francusku moramo upotpuniti i jednim klišeom: beretkom (o klišeima više u ovom videu. Naime, iako je beretka deo prilično neažurne predstave koju turisti imaju o francuskom stilu, beretke su ponovo u modi. Ako ćete sa ovog digitalnog putovanja sebi priuštiti neki suvenir, neka to bude ovaj francuski modni dodatak, ali ovog puta fabriqué en Serbie.

Francuska muzika

Da li ste se umorili na ovom putovanju? Ako jeste, odmor potražite uz dobru muziku! Uživajte u spoju latino uticaja i francuskog jezika u izvedbi Karla Zeroa.

Ako ste ljubitelji rok zvuka, ali i sjajnih tekstova, onda je Alen Leprest pravi odabir za vas. Njegov album Redonne-moi de mes nouvelles na nekim fakultetima izučavaju na predavanjima iz savremene književnosti jer se Leprestovi stihovi svrstavaju u francusku rok-poeziju.

Kada je reč o skorijim francuskim izdanjima, predlažem vam da uživate u pesmi Où va le monde grupe La Femme. Ako Vam se dopadne njihov zvuk, poslednji album možete slušati besplatno na Jutjubu.

 

Predloga nikad dosta! Pošto je nemoguće napraviti listu koja će dovoljno temeljno prikazati bogatstvo Francuske, pozivam vas da nastavite da istražujete. Toliko je dobrog sadržaja na internetu da ne sumnjam da ćete i sami otkriti čari Francuske. Predlažem da samostalno istraživanje započnete od sajta francusko-nemačke televizije Arte gde ćete na šest evropskih jezika uživati u emisijama kako o savremenoj kulturnoj sceni, tako i o bogatoj francuskoj istoriji.

Bon voyage !

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *