Rovinj – poslednje poglavlje

Večerašnjim javljanjem završavam rovinjsku seriju postova. Pre nego vas uvedem i u ovo poslednje poglavlje mog letovanja i boravka u Rovinju, želela bih da vam se od srca zahvalim na svim lepim rečima i komentarima koje ste imali na račun skorašnjih javljanja. Svaka vaša reč podrške znači neizmerno i daje mi dodatni elan i snagu da se još više i jače potrudim da ne izneverim vaše poverenje. Hvala još jednom na tome!

Ovo neće biti tipično pozdravljanje sa Rovinjem. Ovo će zapravo biti konkretan osvrt na delić onoga što on nudi, a što sam za svojih 7 dana boravka u njemu uspela da iskusim. Kako fotografije neće u potpunosti pratiti tekstualni deo večerašnje priče, shvatite ovo kao jedan hibridni post koji je zapravo mešavina putopisa, outfit prikaza i vodiča. Za svakog po nešto, usudiću se da kažem. A ako se ipak uželite fotografija koje bi potkrepile reči večerašnjeg javljanja, uvek se možete vratiti na moj instagram dnevnik i opis onog netipičnog rovinjskog dana.

06
01

Plaže

I mada bih u nekim drugim okolnostima ovaj vodič započela detaljnim osvrtom na najbolje rovinjske plaže, loše vreme koje nas je zateklo i pratilo nekoliko dana našeg boravka, nije nam dopustilo da previše istražujemo ovaj deo rovinjske ponude. Stoga, neću se preterano osvrtati na isti, već ću vas još jednom podsetiti da se jedna od najboljih plaža može naći u okviru apartmanskog naselja Amarin, o kojem više možete pročitati u OVOM postu. Takođe, izuzetno fino uređena plaža nalazi se u okviru kompleksa Monte Mulini hotela, koji pripada istom lancu kao i Amarin, te ukoliko ste smešteni u samom centru Rovinja koji minut hoda deli vas od plaže koja se može oceniti sa 5 zvezdica, baš kao i hotel čiji je deo.

31
19

Dešavanja

Sa druge strane, pomenuti vremenski uslovi dali su nam dodatni alibi da što detaljnije ispitamo sve što Rovinj ima da ponudi van standardnih letnjih varijanti. I kako se ispostavilo, bila je to jedna prilično bogata ponuda. Prvenstveno u pogledu kulturnih događaja.

Imali smo sreću da je upravo u vreme našeg boravka u Rovinju i dalje bila aktuelna slavna izložba Dalijevih ilustracija Biblije i Danteove ”Božanstvene komedije”. I mada je samo ime umetnika i značaj skica bio dovoljno jak argument da posetimo ovaj događaj, lično imala sam razlog više. Naime, bila je to ista ona izložba koju sam posetila i tog 12. oktobra 2010. godine u Beogradu, neposredno pre nego što sam objavila svoj prvi post na blogu koji sam nazvala ”Divine World of Fashion”, inspirisana upravo nazivom pomenute izložbe (”Divine Worlds of Dali”). Otud je ovaj susret (inače četvrti, jer sam izložbu premijerno videla u Pragu u zimu 2009. godine, a godinu i po dana kasnije i u Dalijevom muzeju u Figueresu) bio delimično emotivan i poput kakvog flashback momenta koji mi je omogućio da uporedim sebe i životne okolnosti iz perioda mojih ranijih susreta sa ovom postavkom. Činilo mi se da se toliko toga promenilo sem skica koje su oduševljavale podjednako kao i pri našem prvom susretu.

Inače, izložba je i dalje postavljena u Zavičajnom muzeju grada Rovinja (Trg Maršala Tita 11), te ukoliko vas put navede u ovaj kraj Istre, pod obavezno je posetite. Kada smo već kod Zavičajnog muzeja, moram se osvrnuti i na izložbu savremenih hrvatskih slikara i vajara koja je takođe bila aktuelna za vreme naše posete. Rekla bih da je reč o stalnoj postavci, te je i ovo još jedna preporuka za one koji reše da svrate do Rovinja u narednom periodu.

Tih dana počinjao je i Blitz (Međunarodni dani primenjenih umetnosti) tokom kojeg su se mogle videti pozorišne i baletske predstave, performansi i koncerti. Ujedno, i dalje je bio aktuelan koncertni letnji program koji je podrazumevao izvedbe klasičnih muzičkih dela u zanimljivim ambijentima kao što su crkveni ili dvorski. Nešto moderniji muzički sadržaj očekivao je sve posetioce Unknown festivala koji je počinjao upravo na dan našeg odlaska iz Rovinja, a koji se dešavao u Resortu Amarin. Dakle, kao što već napomenuh, izuzetno bogata ponuda dešavanja koja opravdava težnju rovinjske turističke organizacije da produži letnju sezonu što više. I kako deluje ide im od ruke, s obzirom na to da je Rovinj na početku septembra bio pun kao da je sredina jula ili avgusta.

0703 (2)03

Restorani

Sa dešavanja, prelazimo na hranu. I to onu najkvalitetniju koja se u Rovinju može naći na svakom koraku. Ako pričamo o ribi, morate svratiti u Giannino (Augusta Ferrija 38), u kojem će vas poslužiti sa tek ulovljenim primercima. Ako imate sreće biće to tuna od nekoliko desetina kilograma koju će vam konobar najpre pokazati na fotografiji, a kasnije doneti u vidu fantastičnog odreska. Doduše, i ako odaberete oradu nećete zažaliti. Sve naravno morate zaliti Malvazijom (vinom karakterističnim za ovo područje), koje je idelan izbor za sve one koji vole nešto kiselija vina. Pored Giannina odlična riba služi se u konabi Kantinon (obala A.Rismondo b.b.), jednoj od retkih ugostiteljskih tačaka koja se nalazi na udarnoj turističkoj trasi, a koja je zadržala kvalitet. Karakteriše je zanimljiv ambijent i odlična riba na meniju.

Poseban gastronomski ali i svaki drugi užitak predstavlja poseta La Puntulini (Sv. Križa 38),  restoranu sa verovatno najlepšim pogledom u Istri. Naime, njegovi stolovi smešteni su tik uz more, te će vaš obrok pratiti odgovarajuća ”muzička” podloga u vidu zvuka talasa koji se razbijaju o obližnje stene. Rezervacija je preporučljiva, posebno ukoliko biste jedan od tih tik-uz-more-stolova. Takođe, spremite se na nešto jače cene, jer u Rovinju užitak ove vrste prilično košta.

Ako ste ipak raspoloženi za nešto opušteniju atmosferu i parče (ili više njih) izuzetno dobre pice, onda pravac do picerije Roma (Joakima Rakovca 42). Odličan izbor italijanske hrane sa naglaskom na pomenute pice. Ako mene pitate, nema boljeg izbora od istarske. Cene su sasvim korektne, kao i usluga, koja je standardno vrlo ljubazna u svim ugostiteljsкim objektima u Rovinju. Pogotovo kada čuju da stižete iz susedstva.

2326 (1)13a

Barovi

Sa gastronomski važnih tačaka prelazimo na one koje će biti idealan izbor ukoliko ste do Rovinja skoknuli u paru. Mulini Beach Bar (evo nas opet u kompleksu hotela Monte Mulini) se nakon zalaska sunca pretvara u pravi mali romantični zbeg od gužve i buke karakteristične za sve turističke centre, pa i Rovinj. Uz zvuke nekog finog smo0th jazz-a i suptilnu svetlost sveća, moći ćete istinski da uživate u čaši dobrog istarskog vina i društvu vama drage osobe. Biće to jedan od onih trenutaka, koji zapravo nema potrebe detaljnije opisivati.

Baš kao ni osećaj ispijanja omiljenog koktela ili šampanjca dok sedite na stenama na samo pola metra od mora. Ovde je već reč o ugođaju koji vas čeka u poznatom rovinjskom koktel i šampanj baru Valentino (Santa Croce 28).  Njegov ambijent, vešto usklađeni elegantni detalji sa stenovitom okolinom, i impozantan izbor koktela učinili su da ovo mesto vremenom postane sinonim za noćni život Rovinja (koji istini za volju nije preterano bogat). Ipak, moj savet je da u Valentino dođete u sam smiraj dana, kako biste uz zalazak sunca sebi priuštili užitak za sva čula.

2425

Šoping

U ovom pogledu, nemojte se nadati nekim posebnim užicima. Naime, Rovinj se ne može pohvaliti bogatom ponudom šoping destinacija. Kako onih modnih tako i svih drugih. Slavne rovinjske galerije o kojima su nam pričali neki od naših domaćina, zamenile su dobro poznate suvenir-radnje sa robom karakterističnom za sva popularna letovališta. Tu i tamo naići ćete na zanimljiv izlog koji krije ručno urađene umetnine istarskih umetnika, interesantnu prodavnicu nekomercijalnih parfema ili pak kolekciju sveća koje talentovane devojke izrađuju i ukrašavaju na licu mesta. I nažalost, sve se završava na tome. Sporedne ulice, za razliku od glavne Carrere, kriju nešto više skrivenog blaga kada je šoping u pitanju, te ukoliko se zaželite dobre kupovine, obavezno procunjajte njima. I naravno, bez obzira na sve, sebe častite flašom Malvazije i Kraš bombonjerom.

293027

Uz kombinaciju ta dva ukusa, polagano ću privesti kraju ne samo večerašnje javljanje već i rovinjsku seriju postova za koje se iskreno nadam da su vam prijali i da su vam bili poput daška leta u ovim već dobrano jesenjim danima. Od sledećeg posta vraćamo se u Beograd i hvatam korak sa aktuelnom sezonom. Do tada najsrdačnije vas pozdravljam i želim lep završetak dana. Vaša B.

1428

wearing: two-piece suit: ABADAY; sandals: FRONT ROW; bag: NEW YORKER;
sunglasses: EXESS (Cvikeri.com); bracelets: DORO ARTS;
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

10 Responses

 1. Opet odusevila 🙂 Jos jedan super post. A mene interesuje da li si fotke na kojima nema tebe sama slikala ili neko drugi?
  Hvala!

  1. Draga Lana,
   hvala veliko! 🙂
   Inače, sama sam napravila fotografije na kojima nisam ja…
   Veeeliki pozdrav!
   B.

 2. Savršen post, Rovinj opisan da ga svatko poželi posjetiti odmah… a za Istarsku Malvaziju, u potpunosti se slažem 🙂

 3. Dobar uticaj Jovane sto se fotografija tice! :-)Ti zaista imas osecaj za lepo!
  Neverovatno kako u “satarasu” garderobe sa sajtova izaberes ono sto ti tako dobro stoji i tako dobro ga izneses. Ja ovaj kombinezon na sajtu ne bih pogledala, al kada vidim na tebi pozelim da ga i ja nosim!
  Sjajno!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *