Zamak Otočec

Zvanični podaci kažu: zamak Otočec jedini je slovenački zamak na reci, star je osam vekova, sredinom prošlog veka preuređen je u zamački hotel koji danas broji 5 zvezdica i pripada svetskom udruženju hotelskih dvoraca Relais & Châteaux. Oni nezvanični, lični utisci, koji se rode kada prepešačite jedan od dva mosta do ostrva na kojem je zamak, pričaju dublju i kompleksniju priču. Priču u čijim je okvirima, suštini i onome između spoj prošlosti, romantike i modernog luksuza. I upravo te četiri reči jesu ključne u opisu ovog bajkovitog mesta na reci Krka, koje sam imala prilike da obiđem tokom svoje skorašnje posete Sloveniji.

Prošlost – jer je nemoguće osporiti snagu i važnost istorije ovog mesta.
Romantika – jer karakter ovog zamka i njegove okoline navodi na rađanje najnežnijih emocija.
Moderan luksuz – jer Grad Otočec, hotel smešten unutar zamka, predstavlja savršen spoj modernog i luksuznog.

Tri krupna razloga da na svoju ”za posetiti” listu upišete Otočec.

Činjenica da su u blizini i Terme Dolenjske Toplice kao i Terme Šmarješke Toplice, koje su čuvene po svojim wellness uslugama koje prevazilaze potrebe klasičnog užitka i prelaze u medicinske tretmane, jeste razlog više da pomenuti deo Slovenije uzmete u obzir za ovaj ili neki od narednih odmora. Inače, reč je o krajnje istočnom delu slovenačke države, koji je od Beograda udaljen 460 km, od Ljubljane 30 km a od Novog Mesta 10km. Odlična saobraćajna povezanost (avion iz Beograda do Ljubljanje, svakodnevna autobuska linija na relaciji Beograd – Novo Mesto, kombi prevoz do same adrese) dobra je osnova za lako planiranje tog odmora. Ipak, ukoliko biste da planiranje prepustite profesionalcima onda vam preporučujem da istražite ponudu agencije Filip Travel, za koju zasigurno znam da Otočec imaju na spisku ponuđenih destinacija.

Važno je znati da je u okolini smešten i jedan od najlepših golf terena u Sloveniji (a mnogi kažu i u Evropi), Sportski centar Otočec kao i Pustolovni park Otočec, čija je sređenost na svetskom nivouDakle, mnogo sadržaja i mnogo potvrda na račun kvaliteta turističke ponude Slovenije. I mnogo razloga da verujem da nas u toj sferi mogu dosta toga naučiti. Pogotovo kako da iskoristimo ono što već posedujemo. Jer su u tom pogledu pravi virtuozi.

To će, nadam se, dokazati i fotografije koje slede, a na kojim je zabeležen delić lepote Otočec zamka. Zato, uživajte. Jer je magija ovog mesta toliko jaka da se može osetiti i preko amaterskih fotografija kakve su moje. Do idućeg javljanja, najlepše vas pozdravljam! Vaša B.

P.S. Ne zaboravite da skoknete do bloga Dijane Golubović, sa kojom sam imala prilike da obiđem Otočec i putujem za Sloveniju, i pročitate njenu reportažu iz ovog divnog mesta!

22050401a0708a1512a09111716a19

all photos by me
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

4 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *