Piran – gradić pastelnih nijansi

Piran, e to je posebna priča! Grad koji inspiriše na svakom koraku. Videćeš i sama

rekla mi je Nevena, moja prijateljica i koleginica sa fakulteta, dok smo u ”Dokolici” ispijale svoju limunadu sa nanom. Bilo je to nekih nedelju dana pre mog odlaska za Portorož i u periodu kada su mi svi koje sam sretala, a koji su posetili ovaj deo Slovenije, govorili istu stvar: ”Portorž je super, ali Piran je prelep”. A ja sam na to potpuno zbunjeno klimala glavom i čudila se samoj sebi kako nisam ranije saznala za to mestašce.

Pod utiskom preporuka već smo u Beogradu rešili da Piran obiđemo čim stignemo do slovenačke obale. I bilo je tako. Nakon jednog dana prilagođavanja, odmaranja od puta i upoznavanja Portoroža krenuli smo ka Piranu. I to preko mora. Naime, rešili smo da u istom danu spojimo krstarenje, ručak i posetu Piranu. Recept koji nije mogao da omane. Bila je to prva u nizu naših poseta ovom gradu pastelnih nijansi, koji sam tako nazvala zbog velikog broja fasada pastelnih boja. Ispostaviće se da smo dane provodili na portoroškim plažama a popodneva i večeri u Piranu. I bila je to rutina u kojoj smo maksimalno uživali.

Tako je Piran postao najprijatnije iznenađenje našeg puta. A za mene možda i najlepši delić Slovenije koji sam imala prilike da uživo posetim. Po lepoti parirao je Bledu, koji sam smatrala neprevaziđenim, a po karakteru se lako mogao uporediti sa Rovinjom, gradom koji me je osvojio još prošlog leta.

Najpre, ne možete ostati imuni na mediteransku arhitekturu, na simpatičnost uskih ulica, na kaldrmu i šalone u najrazličitijim bojama, na veliki Tartinijev trg nad kojim se nadvija ostatak grada i na niz divnih restorana koji se pruža duž obale te vam uz prilog glavnom jelu pod obavezno ide i zvuk talasa i miris soli.

A tu su i zalasci sunca, slavni u čitavom regionu, zbog kojih vredi čekati i po 45 minuta ne bi li ste ”uhvatili” najlepši momenat. I naravno, ostaci tvrđave odnosno gradskih zidina, podignute u vreme Otomanske imperije, čijim bedemima možete proći za 1 evro, i sa kojih možete sagledati Piran kao na dlanu. I ne, tu nije kraj, jer je Piran prepun malih galerija u kojima se mogu videti i kupiti radovi lokalnih umetnika, koji će vas lično uvesti u svoju galeriju kao u svoj dom te će vam iz prve ruke predstaviti svoje umetnine. A tu su i muzeji. Mali ali bogati i izuzetno interesantni. Preporučujem: Muzej podvodnih aktivnosti u kojem ćete između ostalog imati prilike da vidite originalnu ronilačku opremu staru skoro jedan vek, ali i Čarobni svet školjki, muzej u kojem je izloženo preko 3000 različitih primeraka školjki i puževa iz svih mora i kontinenata sveta. I za kraj nemojte zaboraviti da uz čašu hladnog belog vina, na terasi hotela Piran (meni najlepši hotel u ovom gradiću) nazdravite lepoti svega viđenog.

Nije teško zaključiti da je mnogo razloga da ovo mestašce stavite na svoju visit-listu. Šta više, ja bih mu u svakom smislu dala prednost nad Portorožom. Ok, možda jedino u pogledu plaža Piran ne pruža tu raznolikost i komotnost, pa u zavisnosti od toga šta preferirate na svom letnjem odmoru, možete da kombinujete boravak u oba mesta, što je sasvim izvodljivo usled njihove blizine.

Kako god da iskombinujete svoj odmor, nećete moći a da se ne oduševite onim što ćete zateći u Piranu. Jer, Nevena je bila aposlutno u pravu – ovaj gradić inspiriše na svakom koraku. Ako ne verujete mojim rečima, dozvolite mojim fotografijama da vas ubede. Sigurna da ćete do kraja posta i sami biti inspirisani zabeleženom lepotom. Stoga, uživajte a ja vas najlepše pozdravljam do idućeg javljanja u kojem ćemo ponovo skoknuti do slovenačke obale…

I ne zaboravite da pre listanja fotografija kliknete na play videa koji prati današnji post. Reč je o pesmi koja je postala soundtrack mog leta… Fantastični i veliki Vlada Divljan i Ljetno Kino Big Bend i numera koje tako lepo paše uz romantični piranski duh… Uživajte… Vaša B.

444776


9699 8494


78 77
65
98


91

62
5410075
6658
48a
90a61 9252

9793

87a85

 

wearing: blouse: MANGO; shorts: SHEIN; sandals: CHOIES; bag: LINDEX; watch: TOMMY HILFIGER;
photos by Brana’s Divine World
used camera: Canon EOS 6D, lens: 25 – 105 mm 4.
more informations: Canon Srbija
Written By

Thank you for sharing some love! I really appreciate every single word from you!

More from Brana

Video: Moja večernja rutina

Neću dužiti sa tekstom jer sam vam već mnogo toga rekla u...
Read More

17 Comments

  • Slažem se sa tobom u potpunosti… Život je prekratak za sve lepote koje ovaj svet nudi… Zato je za mene najveći greh biti lenj i nezainteresovan…

 • Prelepoo mesto. Želi mda obiđem Sloveniju! 🙂
  Brano, čime ste putovali do Slovenije? 🙂

  • Slovenija je prava mala zbirka skrivenih blaga zato čim ti se ukaža prilike da je obiđeš iskoristi je…. Inače, putovali smo sa Terra Travel agencijom koja obezbeđuje prevoz mini-kombijem… 🙂

  • Hvala mnogo, draga Ajna!!! Piran je naprosto toliko fotogeničan da slike nisu mogle da ispadnu loše… 🙂

 • Predivan post! Lokacija, slike, outfit, ti. Tri puta sam odlegala ceo 😀
  Pozdrav Brano :*

  • Oh, hvala najlepše, draga Sandra!!! Baš mi je drago da ti se dopada post! I meni je jedan od dražih… Veliki, najveći pozdrav!!!

  • Jesam, draga Kaća. Sam film je korektan. Ne mogu reći fantastičan ali ne mogu reći ni loš. Ali je stil glavne protagonistkinje u filmu apsolutno božanstven! I zbog njega vredi odgledati ovo ostvarenje… Uživaćeš, sigurna sam! 🙂

 • Izgleda nestvarno lepo! Mislim da bih mogla samo da šetam i gledam i to bi mi bio dovoljan odmor.
  + Vlada Divljan i Letnjo kino <3

 • Upravo sam dosao iz Pirana, nemam sta da dodam na ovo sto je napisano,osim da je prelep i u januaru. Posto sam zaljubljenik u cigare, cak i u januaru Piran je svojim sarmom, elegancijom i gospodstvom uz karakteristican miris Jadrana, priustio ambijent za potpuno uzivanje u nijansiranim aromama moje omiljene cigare. Svako dobro svima koji od zivota vole da, kad god je to moguce, ukradu istinske hedonisticke momente. Inace, fotografije su prelepe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enter the number *