10 domaćih ilustratorki čiji će vam radovi ulepšati jesen

Ove jeseni, istraživala sam za vas svetove domaćih ilustratorki i pokušala da odaberem one koje će vam se dopasti toliko da ćete poželeti da vaši jastuci, tapete, majice i knjige poprime estetiku kojom vladaju ove mlade i talentovane žene. Verujem da će vas neke od njih svojim talentom inspirisati da i sami istražite svoju kreativnost, i pokušate da se vratite onim jesenima kada ste kao školarci nosili sa sobom blog broj pet i jurili na likovno sa velikog odmora.

Neke od ilustratorki koje sam izdvojila za vas i same učestvuju u čelendžima koji traže od njih da nacrtaju nešto u okvirima njihove estetike, te je interesantno ispratiti i hashtag na Instagramu #drawthisinyourstyle kao i varijacije na tu temu ukoliko sami želite da se oprobate u slikanju, i crtanju nakon čitanja ovog teksta.

Zbog toga vas danas upoznajem sa deset domaćih ilustratorki koje su vredne vaše pažnje i koje svojim radovima mogu da vam ulepšaju prostor i dane koji dolaze.

Tijana Draws

Tijanine radove sam pronašla na internetu prošle zime pre Božića i odlučila da odmah poručim dva printa, a onda je počela agonija – jako mi je bilo teško da odaberem samo dva i da dočekam da stignu iz Belgije gde se Tijana trenutno nalazi. Međutim, kada su stigli, jedan sa snegom i jedan sa motivima noći veštica, savršeno su se uklopili u prostor u kojem živim i kada ih vidim, uvek me razneže jer su toliko puni topline i tradicionalnih detalja koji čine svakodnevicu lepšom.
 
Tijanina česta tema su majčinstvo, šumske vile i folklor, a sama Tijana kaže da je slikanje za nju svojevrsna forma terapije kroz koju istražuje svoje nesvesno i suočava se sa svojim strahovima. Biću slobodna da dodam da na njenim crtežima i strašne stvari postaju slatke.
Što se tiče dostave, o svemu sam se vrlo lako dogovorila sa Tijanom, printovi su stigli nakon mesec dana, a uplatu sam izvršila preko PayPal aplikacije.
Izvor: @tijanadraws

Jdzo Draws

Jovana Krstanović je domaća ilustratorka čije crteže možete videti kada šetate tržnim centrom Promenada u Novom Sadu, ali i na zidovima devojačkih stanova u vidu murala ili uramljene kraj biljaka. Jovanine žene imaju snažne butine i deluje kao da plešu neki tradicionalni ples koji donosi kišu.
 

Značajni motivi na njenim crtežima su i sunce, dugo lišće i zagrljaji. Svaku ilustraciju odlikuje specifičan kolorit (cigla-crvena, tamnozelena, svetloplava i boje peska) i smatram da je upravo na taj način uspešno sebe izdvojila kao specifičnu ilustratorku čije će ilustracije upotpuniti vaš dom. Moj favorit među njenim radovima je devojka na belom konju i crteži sa čitama, a vama ostavljam link ka njenom profilu da odaberete svoje favorite.

Izvor: @jdzo.draws

Sanjar Illustration

Sanja Radić koja stoji ispred Instagram stranice @sanjar.illustrations sve je popularnija na društvenim mrežama od kada kroz svoje ilustracije oslikava heroje i heroine naše mladosti. Do sada smo mogli da vidimo kako izgleda njena ilustracija Vlade Divljana, Bajage, princeze Dajane, Bouvija, ali je poseban odjek imala ilustracija Vesne Trivalić u ulozi Cakane iz serije “Otvorena vrata”. Pored poznatih ličnosti, Sanja crta biljke i kućne ljubimce, ali mi je posebno interesantna i njena ilustracija Velike plaže u Crnoj Gori.

Sanjine ilustracije možete uramiti ili ih kupiti odštampane na majicama koje na svakom rukavu imaju pažljivo prišiveno dugme da izgledaju šmekerski. Ja ih često kupujem kao poklone prijateljicama, pa sam tako ovog leta jednu poklonila i Brani.

Izvor: @brana_antovic

Lukica Illustrations 

Sandra Lukić je ilustratorka koja je par godina nakon završenih studija radila kao osoba zadužena za najbolje fondan detalje na dečijim i mladenačkim tortama u Novom Sadu, a kasnije je svoj talenat kanalisala i u digitalnu formu kao profesionalni ilustrator i UI dizajner.

U pauzama od posla i majčinstva, Sandra je ugrabila vremena da otvori Instagram profil na kojem možemo da uživamo u njenim ilustracijama Kleopatre, Pokahontas i drugih moćnih lutkica iz našeg detinjstva. Na njenom profilu ćete pronaći i crtačke izazove kojima se često pridružuje, pa će vas možda baš ona inspirisati da i sami krenete da crtate.

Izvor: @lukica_illustrations

Dotted By Jovana

Ceo jedan magičan svet sa krupnim očima i tufnicama krije se iza profila Dotted with Hearts by Jovana. Ukoliko ste pasionirani kupac planera, sigurna sam da ćete prepoznati njene ilustracije iz Smrcha and Bo kolekcija. Njeni radovi su inspirisani bajkama, pastelnim bojama i detinjstvom, ali se teme menjaju u zavisnosti od godišnjeg doba, pa verujem da ćete podjednako voleti dotted morske sirene i dotted bundevice.
 
Super vest je da je Jovana počela da radi i personalizovane ilustracije u manjim serijama, pa ako budete češće na njenoj stranici, možete u saradnji sa njom nekome dragom pokloniti ilustraciju u dotted fazonu. Pored planera i personalizovanih ilustracija Jovana pravi i slatke stikere kojima možete ukrasiti laptop, planere ili kofere.
Izvor: @dotted.by.jovana

Jelena Milićević

Jelena Milićević je ilustratorka iz Beograda koja se odlučila za tehniku koja poprilično podseća na šaranje po papirima koji nam se nađu pored ruke dok dugo telefoniramo. Ona kao da telefonira sa nekim do koga joj je dosta stalo, pa su ilustracije često veoma romantične i inspirisane onim malim ritualima koje parovi koji žive zajedno imaju. Jelenu sam primetila kada sam otkrila kako dobro njene ilustracije izgledaju ušuškane u prozorče na računima komunalija, ali sam kasnije saznala da osim što crta šarenom olovkom, nije joj strano ni da istražuje drugačije oblike izražavanja, pa možemo kod nje videti ilustracije u potpunosti ispunjene jarkim bojama, kao i ilustracije koje su urađene kao iz jednog poteza. Ukoliko još uvek niste otkrili njen profil, predlažem da to učinite odmah, jer će vas zaista inspirisati da bojite izvan okvira, i da otkrijete nova mesta za crtanje. 
Izvor: @_jelena_milicevic_

Rialda

Nedavno smo vam na sajtu preporučili da posetite izložbu “Fragmenti” Rialde Dizdarević Obuljen, a kako je izložba sada završena, neizostavno je da vas podsetimo na nju i ovom prilikom.
 
Rialdini radovi prepoznatljivi su po ženama duge crne kose, roze-plavom koloritu, kao i ilustracijama ljudi u karakterističnim dimenzijama, a njen talenat prepoznale su organizacije koje se bave smanjivanjem stope menstrualnog siromaštva, izdavači knjiga, ljubitelji body-positive pokreta i mnogi drugi. Kao prezentaciju njenog rada, ostavljam vam jednu ilustraciju koju je Rialda nazvala “Smiraj letnjeg dana”.
Izvor: @_rialda

Sonja Bajić

Sonja Bajić već nekoliko godina živi i radi u Parizu i kroz svoje popularne mape donosi mogućnost da vidimo kako grad svetlosti izgleda iz njenog ugla. Za mene, Sonja je izuzetno važna ilustratorka jer se bavi svim onim temama koje su mi kao ženi bitne. Ona pronalazi dovoljno vremena između projekata za klijente kako bi na svom profilu pisala o prevenciji raka dojke, o izuzetnim ženskim ličnostima naše istorije (kroz projekat u saradnji sa sociološkinjom Jelenom Mitrović “Kakva ženska”) kao i da sa nama deli mudrosti njenih drugarica u knjizi “What my girlfriends told me”.
 
Pored toga što je i sama autorka knjiga, njene ilustracije krase i neke od popularnih naslova koje danas možete naći u knjižarama. Verujem da ćete ih lako prepoznati kao Sonjine.
 
Izvor: @sonjabajic

Lovers

Marija Strajnić stoji ispred imena i ideje brenda Lovers i već nekoliko godina nas razgaljuje romantičnim detaljima iz svakodnevice jednog para. Njene ilustracije možete uramiti ili nositi kao majice (od nedavno i dukseve), a super je i fora da poklonite svom momku/devojci personalizovanu ilustraciju vas u lovers svetu. Marija je sarađivala sa Marijom Ratković prilikom promocije njene knjige “Ispod majice”. Tada je i kreirala majice sa detaljima iz knjige, a koje se prodaju u paketu sa Marijinom knjigom. Zaista divna saradnja i super ideja za ostale ilustratore kako bi raširili polje svog delovanja!

Izvor: @lovers.rs

Milanović Marina

Marina kao višnja na šlagu ovog ilustratorskog sladoleda! Marina je ilustratorka koja je inspirisana morskim travkama, telima, rukama, a najviše devojčicama i dečacima koji su pomalo drugačiji od drugih. Detalji na njenim ilustracijama deluju potpuno terapeutski, a njen Instagram profil je mesto na kojem ona jasno prenosi svoje emocije i doživljaje iz prirode. Još nešto što je posebno karakteristično za Marinine radove su igre rečima koje se provlače kroz crteže i otkrivaju nam neiscrpnu kreativnost i duhovitost autorke.

Izvor: @milanovicmarina

Nadam se da vam se dopao moj trenutni izbor ilustratorki i da ćete posetiti njihove profile nakon čitanja ovog teksta, te im dati dobar vetar u leđa da i dalje stvaraju i ulepšavaju naš Instagram feed i naše živote. Ovo definitivno nisu sve trenutno aktuelne ilustratorke jer je sve veći broj mladih žena koje nesebično dele svoje radove na društvenim mrežama, pa smo ostavili neke veoma talentovane mlade nade i za naredni tekst. Vi nam slobodno javite koje su to vaše omiljene domaće ilustratorke kako bismo ih uvrstili na narednu listu.

Čekamo vaše predloge, komentare i sugestije!
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *