BDW čajanka u društvu ”Čarobne Milene”

Iz nedelje u nedelju ispisivala sam u svom planeru stavku: izložba ”Čarobna Milena” u Domu Jevrema Grujića. I svaki put kada bih shvatila da je još jedna nedelja prošla, a ja nisam ”obišla” Milenu, nezadovoljno bih odmahnula glavom i u sebi rekla: ”Sledeće nedelje moraš!”. Prolazile su nedelje, a ja svoje ”moraš” nisam ispoštovala. Prvenstveno zbog onog kampanjskog i našem narodu tako svojstvenog modela ponašanja oličenog u rečenici: ”Ima vremena”. I bilo ga je. Sve dok ga nije ponestalo. I baš tada, u jednom od mojih brojnih inbox odeljaka, sačekala me je poruka kao podsetnik. Divni tim Doma Jevrema Grujića pozvao me je da nastavimo saradnju započetu tokom izložbe radova Paje Jovanovića.

Dok sam čitala poruku, istovremeno sam u glavi prelistavala uspomene sa tog divnog fotografisanja među platnima čika Paje i u momentu sam se setila načina na koji smo Jovana i ja završile našu tadašnju posetu Domu Jevrema Grujića: uz čaj i omiljenu tortu kraljice Natalije.

I tada mi je sinulo: zašto ne bismo organizovali čajanku za čitateljke Brana’s Divine World-a i u okviru nje stručno vođenje kroz izložbu i posluženje slavnom tortom. Deset minuta kasnije imali smo potvrđen dogovor. Odlučili smo se za treću nedelju u martu, jer nedelja je dan kao stvoren za čaj, slatkiše i priču o umetnosti.  Zbog veličine prostora morali smo da ograničimo broj čitateljki na dvanaest. Dva sata od poziva na čajanku imala sam dvanaest ženskih imena na svom spisku. Dvanaest žena koje se nikada ranije nisu srele, a za koje će se ispostaviti da imaju mnogo više zajedničkog od činjenice da prate moj blog i Instagram profil.

 

 

Sve su bile u minut tačne. I sve su imale podjednako širok osmeh i oblak pozitivne energije oko sebe. Nisam ga videla, razume se, ali sam ga osećala — od prvog minuta našeg druženja, pa do poslednjeg. A on je nastupio tek neka tri i po sata kasnije. I duže bismo mi čavrljale u jednom od salona tog divnog zdanja da nismo shvatile da smo odavno prekoračile dogovoren termin i da je pristojnost nalagala da se polako rastajemo. Ali, nećemo još o rastanku. Vratimo se na početak. Dogovor je bio da nas na početku divne kustoskinje, Jelena Ostojić i Jasmina Vučićević, koje ovom prilikom želim javno da pohvalim na stručnosti i profesionalnosti i ujedno im se zahvalim na ukazanoj pomoći, provedu kroz izložbu koju čini 40 radova Milene Pavlović-Barili — tog čuda od žene koja je godinama bila sakrivena od naših očiju i ušiju. Zašto? Zato što smo kao narod skloni amneziji i nepravdi koju ona vuče prema onima koju su nas na ovaj ili onaj način zadužili. Ali to je tema za neki drugi post.

Iz salona u salon upoznavali smo se sa različitim fazama Mileninog rada. Od njenih najranijih radova, nastalih još dok je kao trinaestogodišnja devojčica boravila na dvoru Karađorđevića, do onih kasnih, kada je umešno plivala u vodama suptilnog nadrealizma. Oduševljeno smo gledale u njene radove iz oblasti mode i kostimografije zaključujući da su vanvremenski te da bismo mogle bez problema da ih zamislimo u sadašnjem modnom trenutku. Njen osećaj za modu i kostim prepoznao je ni manje ni više nego i tada veliki Vogue, pa ne čudi što je naslovnu stranu ovog magazina krasilo i jedno Milenino delo. Više njenih ilustracija našle su svoje mesto na stranicama unutar ovog magazina, a bila je zadužena i za ilustrovanje reklama. Divili smo se njenim čuvenim autoportretima i elegancijom koja je iz njih isijavala kako zbog specifične Milenine lepote tako i zbog njenog slikarskog stila. Osećale smo setu i nostalgiju iskazanu kroz simbole na tim istim autoportretima i na kraju iskreno žalile zbog njene tužne sudbine. Sve ovo ćete i sami videti i čuti ukoliko se do 31. marta uputite do Doma Jevrema Grujića. Milena to zaista zaslužuje, a zaslužujete i vi da uživate u lepotama koje nam je ostavila u nasleđe.

 

Nakon vođenja kroz izložbu došao je trenutak da isprobamo tortu iznad čijeg je recepta, pronađenog u starom kuvaru, pisalo ”Omiljena torta kraljice Natalije”. Kraljica je bila redovan gost porodice Grujić, te ne čudi što su njeni domaćini znali koje je poslastice preferirala. Inače, pomenutu tortu možete i vi probati jer Dom Jevrema Grujića ima i svoj čajni salon u kojem možete, između ostalog, naručiti ovaj slatkiš.

Usledilo je međusobno upoznavanje, razgovori na najrazličitije teme, razmene iskustava, saveta pa i ispovesti. Nikada se pre nismo videle, ali smo imale utisak da se poznajemo. Delile smo toliko sličnih interesovanja, pogleda na svet, verovanja u iste vrednosti, težnje ka sličnim ciljevima. I nije me to čudilo. Jer, ma koliko živeli u ubeđenju da nas je internet učinio asocijalnijim bićima, ja tvrdim, i to popodne mi je samo još jedno u nizu argumenata, da nas je internet na jedan specifičan način spojio. Teško da bi se pre dvadeset godina četrnaest potpuno nepoznatih žena tako lako okupilo i tako slobodno pričalo o svojim strahovima, nadanjima, željama i ambicijama. Tako iskreno smejalo i tako iskreno razumelo dok smo pričale o temama koje su do pre koju godinu bile tabu.

 

Zato volim internet. Zato volim online komunikaciju koju imam sa vama. Zato želim da je što češće pretočim u offline druženja poput ovih. Jer to popodne je za mene bilo poput injekcije samopouzdanja, motivacije i podstreka. To popodne je bila najveća nagrada za sve što radim jer imati takvu publiku — to je uspeh. Zato sam tri i po sata provela smešeći se. A osmeh se nije povukao ni kada smo se pozdravile sa nadom da ćemo se čim pre negde ponovo sresti. Držao me je cele večeri. Pa i narednog jutra. A nekako sam mogla da se zakunem da se tamo negde gore smešio i gosn Jevrem Grujić, zadovoljan što njegov dom živi na ovaj način.

  

 

Još jednom najlepše hvala timu koji vodi Dom Jevrema Grujića na prilici da na ovako divan način ugostim svoje čitateljke, hvala Neveni i Jeleni na znanju koje su podelile sa nama i hvala mojim čitateljkama koje su to nedeljno popodne rešile da provedu sa Jovanom i sa mnom. Bila nam je čast i zadovoljstvo. Do nekih novih druženja i postova na tu temu…

Moj outfit: haljina: RESERVED; unihop: CALZEDONIA; cipele: NINE WEST; rajf: H&M, minđuše: PARFOIS

ALL PHOTOS BY JOVANA TOMAŠEVIĆ

*ovaj post nije sponzorisan

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *