BDW playlista: 6 pesama koje slušamo u decembru

Decembar je, jeste li pripremili novogodišnje sijalice? Pronašli recept za najbolje kolačiće s đumbirom? Blokirali puteve? Odbranili svoju zemlju, vazduh i vodu? 

Flowers in December - Mazzy Star

They say every man goes blind in his heart 

And they say everybody steals somebody’s heart away 

Praznici nam stižu, vreme je za poklone, pa vam poklanjam ultimativnu decembarsku pesmu za početak. Onaj keramički anđeo na vrhu jelke, to je Hope Sandoval, jer svaka pesma koju otpeva tim svojim neponovljivim, sveže odsanjanim glasom, postane kosmički hit (ako kojim čudnim slučajem niste do sada, poslušajte Paradise Circus koju potpisuje Massive Attack). A Flowers in December je od svog objavljivanja 1996. godine, pa sve do danas, jedna od najlepših dream pop pesama na svetu. 

Poklanjajmo cveće za Novu godinu, dok još ima gde da cveta. 

December - Nora Jones

December, won’t you come 

Back with snow, even sun? 

Don’t say that it’s done 

Nora Jones je jedna od najdosadnijih pojava u pop muzici s početka 21. veka. Muzički je ekvivalent slatkoj drugarici koja je završila fakultet na vreme, ne psuje, ne glasa, voli romantične filmove i omiljeni pisac joj je Meša Selimović. Ali to što je nešto dosadno, ne znači da nije i lepo i da ne treba da ga volimo. A volimo i sve svoje drugarice, zar ne? 

E pa ova pesma je lepa, priziva ljubav i pahulje i veoma je zaslužila da se nađe na listi.

Decembar - Ivan Jegdić 

Prekasno 

Mi vetar briše obraze 

Prekasno 

Zatvorio sam prozore 

Ova pesma mladog domaćeg autora zvuči kao da su se Senidah i Ana Ćurčin sastale da tuguju zajedno. Decembar je oštar i hladan i osećamo tu hladnoću u kostima slušajući Jegdića. 

If we make it through December - Phoebe Bridgers

If we make it through December, we’ll be fine 

 

Prošle godine u ovo vreme, mlada američka folkerka Phoebe Bridgers obradila je ovu kantri pesmu koju je u originalu izvodio Merle Haggard i poklonila nam tešku socijalnu dramu upakovanu u svetlucavi papirić od bombone. Primenjiva je ove koliko i prošle godine, a slušljiva će ostati zauvek. 

Warm in December - Julie London

My arms so lovin’ 

A kind of oven 

To melt the sleet and snow 

Da ne bude da je sve čista melanholija, na listi se našla i Julie London, sa pesmom koja je tako topla i ukusna kao kolačići sa cimetom, topla čokolada, đumbir u bilo kom obliku, kuvano vino, karanfilić, šlag, latte od bundeve, pečeni kesten. Ušuškavanje, utopljavanje, odmor i ljubav. 

The Engine Driver - The Decemberists

And if you don’t love me, let me go 

Poslednjom pesmom prekršiću pravilo koje sam sama postavila, a glasi da na listu ulaze samo pesme koje u svom nazivu imaju mesec u kome smo. Ovog puta ime meseca se nalazi u imenu benda. 

Prevedeno na srpski The Decemberists bi bili Dekabristi, ruski pokretači bune protiv carskog režima u decembru 1825. godine. 

A Engine Driver je meni najdraža njihova pesma, sa najogoljenijim predrefrenom koji udara pravo posred zaleđenog decembarskog srca: 

And if you don’t love me, let me go 

Neka nam to bude i novogodišnja rezolucija i želja – da pustimo i da nas pusti sve ono u čemu (više) nema ljubavi. Da odemo slobodni. Srećna 2022.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *