BDW tim preporučuje: knjige koje čitamo ovih dana

Primetili smo da volite ove kolektivne BDW preporuke, pa nakon one jesenje, u kojoj smo sa vama podelile muziku koja nam je tada okupirala playliste, sada, za sam kraj zime, stižu naše čitalačke preporuke. Otkrivamo vam u kojim to književnim ostvarenjima uživamo ovih dana i navodimo razloge zbog kojih bi i vi trebalo da im date šansu.

Branislava Antović Aleksić, urednica

Milica Vučković Boldvin

U poslednje tri godine kad god biste me pitali šta čitam, odgovorila bih vam da je to aktuelni Brana’s Book Club predlog. I ovog marta je situacija ista. Boldvin je martovski predlog našeg malog kluba i knjiga o kojoj ćemo diskutovati na samom startu aprila. Ukoliko biste da nam se pridružite potrebno je samo da pratite objave na mom Instagram profilu i da u komentarima na objavu koja će se odnositi na moje viđenje aktuelnog predloga date svoje viđenje istog.

Ovog meseca pažnju nam je zaokupirala još jedna članica grupe mladih regionalnih autorki koje menjaju književnu sadašnjost ovog podneblja. Neverovatno je koliko je već evidentan i jak uticaj ovih mladih žena i koliko su već uspele da obeleže ovdašnju književnu scenu. Već na prvim stranicama Boldvina jasno mi je zašto i Milica pripada toj grupi. Vrlo specifičan stil zbog kojeg imate utisak da vas reči napadaju sa svih strana, zanimljiva tematika koja se dotiče lečenja od alkoholizma, ali i puta koji je dotle doveo, i glavna junakinja koja nije tu niti u službi ljubavne priče niti nekog drugog porodičnog odnosa već u službi sebe. Tako osvežavajuće! Neću previše otkriti svoje utiske jer ću tako pokvariti sledeću BBC diskusiju, ali svakako vam savetujem da date šansu ovom štivu.

Pored Boldvina, ovih dana listam i Istorijski zabavnik  Aleksandre Bogdanović koji obuhvata ”ozbiljno zabavne priče od Drave do Južne Morave”. U pitanju je zbirka priča o ličnostima koje su na ovaj ili onaj način obeležile pomenuto podneblje. Ovo delo gustiram, pa na dnevnom nivou pročitam po jednu priču i tako produžavam užitak. Vrlo lep i pitak stil, sa akcentom na najvažnijim momentima u životu svake od ličnosti, pa priče ne umaraju i nemaju udžbenički karakter. Jako, jako fino štivo koje bi trebalo da se nađe u svakoj kućnoj biblioteci.


 
Angelina Popović, autorka tekstova

Matt Haig The Midnight Library

Mi smo več tokom pripreme ovog teksta osvežile svoje to-read-liste, pa se nadamo da smo i vama pomogle da pronađete nove naslove za prolećna druženja sa knjigom. Sada slušamo vaše predloge. Šta to vi čitate ovih dana i šta je na vas ostavilo poseban utisak?

*fotografija: kaboompics.com