BDW tim preporučuje: šta slušamo ove jeseni

Promene u godišnjim dobima utiču i na naše svakodnevne navike. Da li se tako u zavisnosti od doba godine menjaju i vaše plejliste? Čini se da je jesen pravo vreme za uživanje u toplini sopstvenog doma uz dobru muziku. U nekim trenucima se podsećamo velikih izvođača i numera koje su postale klasici popularne muzike, ali ponekad prija i osveženje u vidu novih izdanja. U moru numera koje su dostupne na streaming servisima nije lako napraviti izbor, pa smo stoga rešile da se ove jeseni osvrnemo na Spotify plejliste članica BDW tima.

Branislava Antović Aleksić, urednica 

Moja jesenja playlista uglavnom je sačinjena od – pazite sad – TikTok otkrića i hitova! Sačekaću da se povratite od zabezeknutosti i pojasniću vam. Svako ko je proveo duže od 15 minuta na TikToku potvrdiće vam da ova mreža pruža mnogo više no što se u prvi mah može pomisliti. Da, naići ćete na cringe koreografije, ali to će biti tek mali procenat fantastičnog sadržaja koji vas tamo čeka. A ozbiljan segment tog sadržaja čini upravo muzika. Tako sam baš zahvaljujući TikToku otkrila Blues Delight, blues sastav čiji zvuk opija i leči. Poslušajte samo numeru If I Had Money i sve će vam biti jasno. Na isti način otkrila sam numeru Bust Your Windows pevačice Jazmine Sullivan. Danima mi je bila na replay. A onda otkrivam i Jolen (Dolly Parton), Michelle (Sir Chloe), Heather (Conan Gray). Svaka božanstvena na svoj način. U hladne jesenje dane prizivam leto numerom I Found My Love in Portofino (Dalida). Ako mi se ostaje u tom razdoblju, eto i numere La Mer (Charles Trenet) i Canzone da due soldi (Nilla Pizzi).  Kada se želim nešto klasičinijih nota, pustim Altostratus (Franz Gordon) ili pak Merry Go Round Of Life u izvođenju Vitamin String kvarteta. Numera je inače iz anime filma Howl’s Moving Castle. Kako bih je ikada otkrila da nije bilo TikTok-a, evo recite mi. Zaključak: otvorite um, jer ne znate odakle stiže lepota i inspiracija. 

Angelina Popović, autorka tekstova

Tkay Maidza je ovih dana deo moje plejliste sa numerom You Sad. Njena muzika i ironija u tekstu podsećaju na Lily Allen. Istovremeno, često slušam i samu Lily Allen, koje sam se setila kada sam pročitala vest o njenoj udaji ovog septembra. Takođe, ne prestajem da slušam i album Taylor Swift, a mislim da će ova jesen biti izuzetno interesantna i zbog povratka Miley Cyrus. U poslednje vreme Harry Styles je nezaobilazan, iako sam do sada izbegavala tu vrstu muzike. Njega i Taylor sam svrstavala u guilty pleasure momente, a sada su mi oni u top 10 izvođača (tešim se da je tako zato što su sazreli). Ono što nikako ne smete propustiti je i novi album Gorillaz, koji, takođe, svakog meseca izbacuju novu pesmu tj. nove saradnje, a u oktobru je na red došao i Elton John.

Martina Ilić (Liliputanke), autorka tekstova

Prva stavka na mojoj plejlisti je Taylor Swift, koja je vreme u karantinu provela kreativno, pa je već u julu uspela da iznenadi svoju publiku novim albumom pod nazivom Folklore. Ovim albumom se Taylor vraća svojim korenima i kantri muzici. Kako sama kantautorka kaže, ovo nije samo album već zbirka pesama i priča koje su proistekle iz njene mašte tokom izolacije. S druge strane, plejlistu upotpunjujem i klasikom kome se uvek vraćam: Nouvelle Vague. Bilo da ste već upoznati s njihovom muzikom ili tek treba da je otkrijete, nećete pogrešiti s ovim bendom. 

Nevena Mitrović, dizajnerka

Ova godina bila je obeležena nemirom i kolebanjem, te sam ja u muzici tražila svojevrsno uzemljenje. Bend kome sam se vratila jeste The Saxophones, alternativni indi bend, koji je svoj prvi album napisao na brodu i čije su note obeležene spokojem i tananošću. Pored njih, pozabavila sam se umetnicom Travis Birds, čiji je prvi album Godina X izašao 2018. godine i koja svojom muzikom spaja rustično sa modernim.

Jovana Milovanović, autorka tekstova

Iako se 2020. skoro sve promenilo, moji muzički afiniteti su ostali isti. Najviše me dojme numere sa kritičkim i angažovanim tekstovima, prvenstveno s domaće muzičke scene. Takođe, moje plejliste su zapravo nizovi albuma jer više od singlova volim da slušam albume od početka do kraja, onako kako su i zamišljeni. Tako u iščekivanju novog, iznova i iznova slušam Marčelov prethodni album Napet šou, koji je i šest godina od objavljivanja tematski i dalje izuzetno aktuelan. Takođe, na mojoj plejlisti uvek ima mesta za izuzetno talentovanog kantautora Kralja Čačka i njegova dva sjajna albuma Spusti svetlost na put i Zemlja snova. Od novijih izdanja, ukazujem poverenje i grupi Elemental čiji novi album nozi naziv Ilica.

Jovana Stanković, autorka tekstova

Ove jeseni uživam, a kako sam oduvek volela muziku, taj hedonizam ne može da prođe bez nekih finih nota. Pišem, planiram, stvaram i uvek me muzika motiviše. Najviše slušam fado, pa se na mojoj listi izvođača nalaze Marizza (pažnju skrećem na sveže objavljenu numeru Lágrima) , Buika i Luz Casal.  Osim toga, kada jesen počne da donosi tmurno vreme, volim da preslušavam Amy Winehouse i da se divim svemu onome što nam je za života ostavila.

Ova naša mala plejlista pokazuje i to koliko smo različite. Upravo to čini naše bogatstvo jer neprestano jedna drugu učimo nečemu novom i tako proširujemo sopstvene vidike. Pridružite nam se u tome, podelite sa nama vaše omiljene izvođače ili pesme i tako učestvujte u kreiranju naše plejliste za ovaj mesec. Nadamo se da će se neka od naših odabranih numera naći u vašim zvučnicima.