Kako pronaći vreme za čitanje i preporuke za dobre knjige + treće decembarsko nagrađivanje

Divna Dunja Pešut, od skora stalna saradnica Brana’s Divine Worlda, donosi nam još jedan odličan tekst na temu knjiga i književne umetnosti. Nakon sajamskih preporuka stižu one na račun kvalitetnih izvora književne inspiracije i lakšeg planiranja vremena za čitanje. Spremite svoje prstiće za gomilu bookmark klikova.  

———————-

Radim kao profesor srpskog jezika i književnosti i često sam u prilici da odgovaram na pitanja u vezi sa ovom umetnošću. Ljudi različitih profesija me najčešće pitaju za preporuku, ali se neretko i pravdaju kako imaju veoma malo vremena da čitaju. Obaveze sustižu, sve se duže radi, tempo kojim se živi brz je, a onda ostaje tako malo onih momenata u kojima mogu da se posvete sebi i knjizi. Ponekad je zaista teško pre svega pronaći štivo koje nam odgovara, uštrpnuti malo vremena za čitanje, a onda i upotpuniti svoj književni doživljaj možda nekim detaljnijim proučavanjem teme, pisca, gledanjem filma rađenog po istom delu ili pak samo promišljati o rečima koje smo pročitali.

Nakon prvog posta, u kojem sam vam pisala o naslovima koje bi trebalo da potražite na Sajmu knjiga ovog puta pisaću vam o tome kako da organizujete svoje vreme za čitanje i kako da pronađete preporuke za dobre knjige.

COBISS

Postoje razni načini kako možete pronaći knjigu za sebe. Biblioteke svakako jesu pravi izvor informacija. Bibliotekarima možete saopštiti vaša interesovanja, a onda će vam oni na osnovu toga preporučiti knjigu koja vam se dopada. Međutim, ukoliko ste skloni samostalnom istraživanju ili vam je pak taj način interesantniji postoje dve opcije. Jedna od njih je online bibliografski sistem COBISS u kome pod opcijom PRETRAŽIVANJE možete pronaći informaciju o bibliotečkom fondu više od 150 biblioteka širom Srbije. Vama će svakako biti interesantna ona pretraga po ključnim rečima, ali možete istraživati i prema autoru i naslovu knjige. Tako ujedno možete dobiti i informaciju o tome da li je knjiga koju ste odabrali u toj biblioteci slobodna ili ne. Vrlo praktično i omogućava bolju organizaciju prilikom sastavljanja plana za čitanje.

Plan za čitanje

Da, plan je veoma važan. Kada se spremam za novu ”turu” čitanja, prethodno odaberem naslove koje ću u narednom periodu čitati, a onda to potražim putem kataloga biblioteke ili u ponudi knjiga iz različitih knjižara. Sve zavisi od toga da li sam se odlučila da knjigu kupim ili je pak samo iznajmim. Tako skraćujem vreme potrage i u jednom odlasku u biblioteku ili knjižaru obezbeđujem se za duži period tokom kog ću čitati. Pored toga, bitan je i dnevni plan. Kada sastavite plan svojih obaveza onda možete negde uvrstiti i čitanje. Pola sata dnevno sasvim je dovoljno kako biste održali ritam i ostali u skladu sa knjigom koju čitate. Pronađite najbolje vreme i mesto. Ponekad je dovoljno samo malo prilagodljivosti da bi se stvorili povoljni uslovi za čitanje. Razmislite šta vam odgovara i obavezno planirajte.

Gde naći dobre naslove?

Iako se svakim danom bavim književnošću i meni je potrebno usmerenje. Volim da pročitam dobar prikaz koji će me zainteresovati da pročitam i knjigu, da vidim listu nekih naslova koji će me inspirisati ili da otkrijem nekog novog pisca. Često se oslanjam na književne časopise ili pak internet stranice posvećene književnosti. Pratim ih redovno, a uvek se obradujem ako postoji i Facebook stranica posvećena književnosti, jer tako svakodnevno mogu da ispratim šta se dešava u ovoj sferi. Neke od meni omiljenih podeliću i sa vama.

Na sajtu portala za kulturu Kultiviši se! Možete pronaći obilje informacija u vezi sa književnošću, filmom, muzikom, filozofijom. Autori ovog sajta pišu o različitim temama na vrlo interesantan način, trudeći se da uvek budu aktuelni, ali i isprate neke od istorijskih fenomena. U odeljku Biblioteka možete pronaći tekstove o velikim svetskim i domaćim piscima, pročitati nešto što o njima niste znali i tako se zainteresovati za njihova dela. Ima tu i onih manje nam poznatih, što otvara neke potpuno nove svetove. Neretko donose i komparativne preglede umetnosti, te vas tako podstiču da razmišljate o pojavama u svetu na jedan drugačiji način. Svim ljubiteljima pisane reči prijaće ovi tekstovi, a ujedno ćete zahvaljujući njima otkriti neke vama nepoznate književne naslove. Možete ih pratiti i putem Facebook stranice.

Sajt koji ima slični koncept jeste i Avant Art Magazin, odnosno, kako stoji u podnaslovu, Časopis za umetnost življenja. I na ovim stranama možete pronaći vesti iz različitih sfera umetnosti, a ono što je interesantno jeste da su brojevi tematski određeni i svaki od njih je posvećen jednoj ličnosti ili pak motivu ili umetničkoj pojavi. U nekim od brojeva pisali su o Isidori Sekulić, Nastasijevićima, Nadeždi Petrović. Tada se autori potrude da naprave zaista pravi doživljaj za čitaoce i sa različitih vidika posmatraju centralnu temu, kada se ona otvara u svojoj punoći. Možete, takođe, pronaći i prikaze knjiga, koji vam direktno mogu preporučiti čime da zaokupirate svoju čitalačku pažnju. Takođe se i AvantArtovci mogu naći na Facebooku.

P.U.L.S.E Magazin za umetnost i kulturu takođe dobija moju preporuku. I ovde možete pronaći interesantne zapise o umetnosti, a mnogo toga lepog pisali su i na temu književnosti. O mnogim imenima svetske klasične književnosti bilo je reči i sigurno će vam članci biti korisni da nađete knjigu za sebe, a i naučite nešto novo. Ono što je pohvalno je što lako možete da se krećete kroz teme koje su obrađivali. Kada izaberete segment o književnosti, padajući meni izlistaće vam sve ono o čemu su pisali i tako ćete lako moći da izaberete ono što odgovara vašem čitalačkom senzibilitetu, ali i otkrijete nešto posve drugačije. Link do njihove Facebook stranice je ovde.

Knjigohranilište je jedan od segmenata sajta Kulturni heroj koji vam takođe preporučujem. Ovde ćete pronaći prikaze različitih knjiga i inspiraciju za naredne izbore. Autori se trude da budu aktuelni, da preporučuju knjige koje su ”sveže”, pa tako možete biti u toku sa svim onim što se u našoj književnosti trenutno dešava. Pored toga i na ovom sajtu možete nahraniti svoju potrebu za drugim umetnostima. Njihov Facebook profil vas čeka ovde.

Ako ste ipak zainteresovani za praćenje svetske literarne scene, onda bih vam preporučila sledeća dva časopisa Interesting Literature i World Literature Today. Dobićete informacije o tome šta je aktuelno u svetu, pristupićete prikazima novih knjiga ne samo na engleskom govornom području već i šire, a moći ćete na sajtu da čitate kraće prozne ili poetske zapise nekih savremenih pisaca. Takođe, ne manjka ni onih podataka koji su u vezi sa istorijom književnosti, te vas ovi časopisi mogu inspirisati da otkrijete nekog pisca za kojeg nismo imali prilike da čujemo u našim školskim programima.

Kao što ste mogli da primetite svaki od ovih magazina dnevno je aktivan na svojim stranicama na društvenim mrežama, no postoji jedna, meni veoma draga i uvek inspirativna stranica, koju bih vam posebno preporučila a koja na najlepši način predstavlja književnost kratkim zapisima, fotografijama ili pak motivacionim porukama. Pod okriljem Malog književnog kutka možete dobiti kratke impulse o tome koju knjigu narednu da pročitate, a onda i kako da sami napraviti malo istraživanje o istoj.

I za kraj, ostavljam one sajtove koji su posvećeni imenima naše književnosti. Kroz njih možete da saznate nešto što do sada niste znali o Milošu Crnjanskom, Danilu Kišu, Borislavu Pekiću, Meši Selimoviću. Pored toga, detaljno navedena bibliografija omogućava vam da otkrijete njihova dela koja su vam negde i nekako promakla ili da pak pročitate šta su proučavaoci književnosti o njima pisali.

Nadam se da će vam moji predlozi biti inspirativni i da će se neki od ovih sajtova naći na vašoj Bookmark listi. Ukoliko i vi pratite neke od njih podelite sa nama svoje utiske ili nam pak preporučite svoje izvore inspiracije za čitanje. Čekamo sa nestrpljenjem vaše komentare, preporuke i predloge.

—————

No, pre nego nam pošaljete svoje predloge i preporuke, bilo bi sjajno kada biste se priključili seriji Brana’s Divine World decembarskih nagrađivanja. Kako smo danas pričali o knjigama, jasno je da će i treće decembarsko nagrađivanje proteći u tom duhu. Naime, u saradnji sa Edukativnim centrom Finesa, BDW tim vam poklanja 3 puta po 2 Finesina izdanja. Reč je o knjigama koje će biti odlično štivo za početak godine, donošenje novogodišnjih odluka i spremnost da u Novoj budete još produktivniji: ”Time Drive – Upravljanje i organizacija vremena” Gleb Arhangeljski i ”Tip of The Week #1 – Moj interaktivni priručnik za lični i profesionalni razvoj”. 

Sve što je potrebno da uradite kako biste učestvovali u trećem decembarskom nagrađivanju jeste sledeće:

 1. lajkujte Facebook stranice Brana’s Divine WorldFinesa – edukativni centar
 2. zapratite Instagram profile @brana_antovic & @_finesa_
 3. u komentaru na ovaj post napišite imena pod kojima imate naloge na Facebooku i Instagramu a zatim i naziv knjige koju biste vi nekome poklonili za praznike (ako imate vremena i volje napišite nam i nešto više o samoj knjizi i razlozima zašto bi baš ona bila idealan poklon).

Igramo se do 6. januara, a dobitnike ću proglasiti na Božić, u jutarnjim časovima, i to putem moje Facebook stranice i Instagram profila. Srećno svima! I da, ne zaboravite da u Novoj čitate još više i još redovnije! 

 

photos by me
camera used: Canon EOS 6D, lens: 50 mm, f 1.4
more information: Canon Srbija

*ovaj post nije sponzorisan a nagrađivanje je organizovano u saradnji sa Edukativnim centrom Finesa

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

43 Responses

 1. Facebook Bojana Stefanovic Instagram @stefanovic_bojana Autobiografija Branislav Nusic

 2. IG-anjalekic
  FB-Anja Lekić

  Knjiga koju bih poklonila I koju poklanjam svojim prijateljima je definitivno “Izgubljenja umetnost razmisljanja” koju je napisao Dr Nil Nidli. Knjiga je edukativnog karaktera i kao što sam naziv knjige kaže reč je o “umetnosti razmisljanja”, kako da unapredimo sopstvenu emocionalnu inteligenciju I korigujemo način razmišljanja, a samim tim I način života. Ukratko bi se moglo reći da je to priručnik za zdraviji I srećniji život. Zaista je malo reći koliko sam oduševljena ovom knjigom!

 3. Moje knjige iz biblioteke se već raduju novoj drugarici :)))

  Što se knjige tiče neka izbor bude Vaš jer su naslovi odlični i ne mogu da se opredelim.

  Pozdrav
  fb:Tamara Gavrilović
  instagram:tacica16

 4. Fb- Bofa Mala
  Ig- @bofamala

  Poklonila bih nekome knjigu Orhanovo nasledje, jer je ostavila snazan utisak na mene, i to je jedna od knjiga kojima se vracam i koje volim da imam u svojoj biblioteci

 5. Na FB vas pratim kao Nataša Lazukić, a na instagramu kao @__lady_redhead__
  Po prirodi sam veliki zaljubljenik u knjige, redovno ih skupljam za sebe, a još redovnije poklanjam drugima! Skoro sam jednoj dragoj osobi poklonila knjigu “Ispleši svoje molitve – ples kao duhovna praksa” autorke Gabrielle Roth koja se smatra osnivačicom plesne prakse 5Ritmova. Ovu knjigu bih toplo preporučila svima jer je zaista posebna. Osim pomenute, uvijek rado preporučujem Hesea, Saramaga i Murakamija. Nećete se pokajati koju god knjigu iz njihovog opusa odaberete. 🙂

 6. FB: Marijana Hoffmann
  Instagram: @marijanahoffmann
  Poklonila bih knjigu “Moja vera” – Herman Hese
  Radi se o duhovnoj potrazi, smislu i odvajanju bitnog od nebitnog, dakle osnovne smernice za sve one koje materijalni svet ne zadovoljava u potpunosti, i koji su u potrazi za visim smislom.

 7. Prijatni trenuci mogu se provesti i uz knjige za decu, kao što su Knjiga za Marka” Svetlana Velmar-Janković, “Mravac Mrav” Jelica Greganović, “Leto kada sam naučila da letim” i “Reci teti dobar dan”Jasminka Petrović.
  FB – Danijela Jakovljević Jovičić
  Inst. – danijela_j_j_3

 8. FB: Jovana perković
  Instagram: @jovanaperkovic

  Knjiga koju gotovo uvek poklanjam je “Osmica”, Ketrin Nevil. Ako im se dopadne, u narednim prilikama poklanjam i nastavke 😉

 9. Madona sa Murana
  Tri dijela,ususkajte se,skuvajte vino ili caj i pocnite putovanje u Veneciji 1475.godine.
  Ako volite istoriju,triler i neocekivane obrte i kraj,knjiga koju zaista necete ispustati iz ruke. Barem ja nisam a ni ljudi kojima sam je preporucila.
  Sladjana Ivancevic
  @sladjanaivancevic

 10. FB: Nevena Kuveljić
  IG: Nevena_K

  Herman Hese – “Demijan” knjiga koja nas podseća da su najvažniji koraci oni koje napravimo ka nama samima. Kao i to da je važno ostati veran sebi i svom putu. Ohrabruje i gura napred! 🙂

 11. Fb:Jovana Ignjatić
  Ig: jovanolino
  Knjigu “Beleške jedne Ane”bih poklonila jer smatram ovu knjigu adekvatnom za sve odrasle djevojčice koje će se čitajući ovu knj.vratiti u doba svog odrastanja. Željela bih da ova knjiga ponese na krilima svojih stranica ponese neku “djevojčicu” i doba najljepših godina, dječijih godina❤

 12. Knjiga za koju mi je trebalo malo više vremena i pažnje, ali tako savršena knjiga. Pravo remek delo. Malo ju je teže pronaći, zato što je nema u knjižarama, ali se može naći online. U pitanju je knjiga koja nosi naziv “Kuća listova”, autor: Mark Z. Danijelevski. Ja sam bila presrećna kada sam je dobila ^__^
  Takođe, mnogo se srećno osećam kada nekome poklonim neko od Deretinih izdanja klasika kao što su Dante, Homer, Bokačo.. Knjige prelepo izgledaju, a i lepo je imati takva dela u privatnoj zbirci 🙂

  Facebook: Aleksandra Dubravčić
  Instagram: alek.dub

 13. Knjige za preporuciti: Razgovori s Bogom 1,2,3, dakle tri knjige su u pitanju od Nila Donalda Volsa (Neale Donald Walsch). Jedna rec za sve tri, a to je vauuuu! Ovo se cita ne jednom, nego vise puta, toliko pitanja i odgovora samom sebi dato, i toliko topline i ljubavi. Od srca preporucujem, a ja dalje nastavljam da otkrivam njegova dela, jer ih ima jos, no sad ih necu spominjati jer tek citam jedno od njih. 🙂
  E da, moram da spomenem i Antoni de Melo – Put ljubavi. Iz nje sam shvatila koliko sam pogresno dozivljavala ljubav, koliko stezala i gresaka pravila, i koliko ja zapravo nisam zivela ljubav i sama bila ljubav.
  Eto, nadam se da ce nekom biti od koristi. 🙂
  Veliki pozdrav, i srecni predstojeci praznici! :)))

  FB: Sanja Tasic
  IG: @sanjaaa.tasic

 14. Fb Milica Živković
  Ig mzivkovic_

  Lovac na zmajeve – Haled Hoseini
  Odlicna knjiga! 🙂

 15. fb: Mala od Pavlovica

  instagram: malaodpavlovica

  Kradljivica knjiga 🙂

  Moja topla preporuka kako knjiga tako i film.

 16. Kao i većina muškraca, ni moj voljeni ne voli baš da čita knjige. Ja, sa druge strane, obožavam da čitam ‘Hari Potera’, a ponekad kada je voljan, čitam i njemu. Uz mene, on, okrutni realista, je zavoleo svet magije. Čitanje knjiga mu je postalo prijatnije, a sada sa uzbuđenjem iščekuje čitanje knjige ‘Hari Poter i ukleto dete’, tako da bi to bio moj izbor za praznični poklon njemu, da uživa u magičnim, zimskim danima.

  Facebook: Violeta Viđen
  Instagram: @vidjena

 17. facebook:Isidora Stojsavljvić
  instagram:cosmosetics

  Ja sam za poklon odabrala Zaveru budala, knjigu koju sam otkrila preko omiljenog Izazovi radost serijala. A volim da poklanjam i Umetnost vožnje po kiši, roman u kome je narator pas Enco, gde govori o sebi, životu svog gazde i izazovima sa kojima se susreću. Meni ova knjiga budi onaj osećaj topline i zbog toga volim i da je poklanjam dragim ljudima.

  Nagrađivanja su super, i svima koji u komentarima traže preporuke za čitanje, želim srećne praznike! 🙂

 18. Ove godine kao poklon dragim ljudima biram -Estoril, Dejana Tiaga Stankovic. Zanimljiva prica o cuvenom Dusanu Popovu, kao i osvrt na zbivanja “iz kulisa” rata. Veliki pozdrav 🙂 Fb-Bojana Ranitovic Ig-poco_bojkilovic

 19. FB: Jelena Udovičić
  Inst: jelenaudovicic93
  Preporučila bih knjigu – Srećan je onaj ko ume da voli, Herman Hese.
  Ukratko, u ovoj knjizi se nalazi sve ono što je Hese rekao o ljubavi. Divan poklon.

 20. FB Jelena Mitrovic
  instagram @jecatheveca
  Trilogiju Purpur Arkone koja me uvela u magicni svet slovenske mitologije

 21. Knjiga koju bih definitivno poklonila najdrazima je “Praktium za srecu” Miona Moskoljevic
  Idealan poklon, nesto sasvim kreativno, jedan optimistican pristup borbi protiv sivila svakodnevnice koja nas okruzuje ! Najdraze : “Ljudi se nekada ne smeju zato sto su srecni, vec su srecni zato sto se smeju. I mozete da im kazete nesto lepo. Pazljivo birajte reci i uvek govorite nesto sto ce im dati do znanja da su i oni vazni. Pohvalite njihove dobre osobine i trud kada nesto rade. Nesto sto bi oni zeleli da cuju, ali obavezno budite iskreni. “!

  Facebook: Jelena Markovic Instagram: jelena.markovicc

 22. Knjiga koju ovih dana posebno preporučujem je prvenac Paola Sorentina – Svi su u pravu.
  Knjiga je veoma inspirativna, i puna odličnih misaonih celina. Mislim da je čak i glavni junak građen po uzoru na lika iz La grande bellezza, tako da nema promašaja. Još jednom moja topla preporuka svima!!

 23. Sjajan i inspirativan post!
  Moje ime na FB: Ivana Markovic
  Instagram: @bambolai
  Preporučujem knjigu: Ruska zima, autorke Dafni Kalotaj. Reč je o toploj i intrigantnoj priči koja balansira između prošlosti u Rusiji i sadašnjosti u Americi jedne hrabre i talentovane balerine.

 24. Idealni poklon je knjiga Budjenje, Antoni de Mela. To je knjiga o samospoznaji koja pokrece i motivise i one najuspavanije umove.

 25. IG: ljubicak13
  FB: Ljubica Krsmanovic

  Poslednja knjiga koja sam procitala je “Moja genijalna prijateljica” i svakako bi to bio moj izbor za poklon dragoj prijateljici.

 26. Fb: Tetka Četka
  Ig: tetka_cetka

  Knjige koje poklanjam su Toni Parsons covek i decak i sva ostala izdanja, kao i dosta toga od Murakamija

 27. Knjigu koju ću pokloniti najboljoj drugarici za rođendan, 9. januara, je Istorija Srba od Vladimira Ćorovića, štivo koje će joj pomoći u studioznom učenju i studiranju srpskog jezika i književnosti i boljem razumevanju nacionalne istorije.
  Meni bi ove knjige dobrodošle, jer baš kao što si rekla u poslednjem postu, 2017 će biti onakva koliko mi imamo volje i radosti da radimo na njoj!! Veliki pozdrav!
  FB: Nela Nela
  INSTA: nela.mm

 28. FB: Željka Jošović
  Instagram: @framboaz_

  Knjiga koju preporučujem je Dom gospođice Peregrin za čudnovatu decu, autora Ransoma Rigsa. Priča je zanimljiva, napeta i obiluje mistikom. Glavni junak obilazi ostrvo na kome se dogodila tragedija a jedini preživeli je baš njegov deda koji je deo detinjstva proveo na tom ostrvu. Svi koji su odgledali film verujem da će rado pročitati i ovu izvrsnu knjigu i zavoleti njene junake.

 29. FB: Jelena Djurdjevic
  Instagram: likicaiam
  Knjigu koju bih svakome poklonila je “Mali Princ”. Moja omiljena knjiga. 🙂 Jako poucna.

 30. Volela bih da nekome poklonim poslednju knjigu koju sam pročitala a to je “Pa kao” Vladimira Tabaševića. Oduševio me je stil pisanja ovog mladog i perspektivnog pisca. Pravo osveženje. Uvek se oduševim kada naiđem na delo koje kroz tako lagan i zabavan ton priča jako duboku priču i tera na razmišljanje i introspekciju.

  fb: Ljiljana Videnovic
  nemam instagram profil 🙁

 31. Naziv knjige: “Rundek, izmedju”
  Postoje li oni koje Rundek nije dotakao svojim stihovima? Znate, kao kad vas neko dotakne rukom, njezno, grubo, ali vas dotakne. Stihovi su njegove ruke, njima nas dotice. Malo je vas, onih koje ne dotice. Znam.

  Njegovo stvaralastvo se tesko moze opisati i objasniti na pravi nacin. To treba osjetiti. Zato zelim da ovu knj.poklonim nekome bez obzira na ovu nagradnu igru. Zelim da neko osjeti, jer mi inace malo osjecamo.

  Knjiga je poput ovog umjetnika(Darka Rundeka) svoja i posebna. Uzivacete, ja jesam.

  Ignjatić Milana
  _ignjaticmilana_

 32. Primetila sam u poslednjih par godina da je dosta ljudi u ovom periodu godine jako usamljeno i melanholicno, razocarano u ljubav i bez ikakve nade. Divna knjiga koja pruza nadu, u isto vreme ispunjena i radoscu i melanholijom, svakako je: “Devojka s pomorandzama”, Justejna Gordera. Nju uvek preporucujem, pozajmljujem i kupujem prijateljicama kao poklon i nadu da ce i one pronaci svoju drugu polovinu. Fb: Tamara Pejovic, Ig: tamarablabla

 33. FB Neda Ivanisevic-Milosavljevic
  IG neda_ivanisevic_milosavljevic
  Za ove praznike sam najcesce poklanjala knjige Ane Bučević ‘U vortexu ostvarenih želja ‘ i Nade Bučević ‘Safari duha’

 34. U poslednje vreme mislim da je najprakticniji poklon bilo koji vid ovih bojanki za odrasle, znam da to nije štivo za čitanje, ali doživela sam i sama jako lepo iskustvo nakon što sam dobila jednu od bojanki Džohane Basford.. nakoj toga sam shvatila da je to bas prijatno iznadjenje mojim prijateljima…

  Fb profil: Milica Sma Nikolić
  instagram: milicija_

 35. Sestri bih poklonila neki od naslova upravo u vezi sa organizacijom vremena. Mislim da joj je to neophodno da svoje vreme dovede u red
  fb. Marijana Dejic Nikolic
  inst. marijanadejic

 36. FB Marija Stankovic
  Instagram marija13stankovic
  Preporucila bih i poklonila Putovanje jednog slona Saramago
  Veliki poozdrav .)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *