Kaleidoskop kulture: BDW na Booktownu u Novom Sadu

Prošlog vikenda bili smo gosti četvrtog Kaleidoskopa kulture – manifestacije koja iz godine u godinu dokazuje da Novi Sad i te kako jeste prava kulturna prestonica Srbije. Ovaj festival je u proteklim godinama poslužio kao odlična uvertira za ono što iščekuje Srpsku Atinu 2022. godine. Ako još uvek do vas nije došao taj podatak, Novi Sad je izabran za Evropsku prestonicu kulture za 2021. godinu. Pandemija je učinila svoje, pa je i godina slavljenja Novog Sada kao grada kulture pomerena na 2022. To, svakako, ne menja činjenicu da je on među prvim gradovima van Evropske unije koji je dobio priliku da ponese tu titulu a “društvo” mu prave litvanski grad Kaunas i luksemburški Eš.

Dok s nestrpljenjem čekamo taj 13. januar kada će ovaj vojvođanski grad svečano otvoriti godinu titule, preostaje nam da uživamo u programu Kaleidoskopa kulture. Tokom našeg boravka u Novom Sadu, iskusili smo tek delić bogatog programa Kaleidoskopa, ali je i to bilo dovoljno da iz ovog grada odemo puni utisaka.

Foto: J. Ivanović / NSEPK

Kako je prošla nedelja bila posvećena književnosti, vikend za nama proveli smo okruženi knjigama u Podgrađu Booktown.

Ako dugo niste bili u Novom Sadu (ili možda nikada), bez obzira na to da li je u toku neki događaj ili ne, šetnja Podgrađem, baroknim gradićem ispod Patrovaradina, a od centra grada udaljenog oko dvadesetak minuta pešaka vratiće vas kroz vreme. Gotovo sve fasade su renovirane nedavno upravo u susret 2022. godini, pa ove uličice gotovo da liče na neki filmski set. Inače, Podgrađe je pretežno naseljeno hrvatskim stanovništvom a u jednoj od kuća je čak rođen hrvatski ban Josip Jelačić.

Razmena knjiga pod vedrim nebom

@kaleidoskopkulture

Upravo se u Podgrađu na više lokacija odvijala prava mala književna avantura. Na parkingu kod Vojne bolnice, koja je takođe smeštena u ovom delu grada, prošlog vikenda održala se, pod vedrim nebom, 12. Novosadska razmena knjiga, projekat Centra za kulturu i nove medije “16. jul” koji se u Novom Sadu održava četiri puta godišnje.

Na ovom malom “sajmu” biblioteke “Prerazmišljavanje” mogli su se naći naslovi za svaki uzrast, i starija a i novija izdanja koja traže svog novog vlasnika. Ovde se knjige, kao što naziv događaja sugeriše, ne prodaju. Tako, ako ste u potrazi za nekom knjigom, prvo morate doneti neke svoje koje se na prijemnom pultu preračunaju, a onda za njih dobijete kupone, takozvane prerazmišljone. Onda kreće vaša “kupovina”.

Noć književnosti: Razgovori sa autorima

@kaleidoskopkulture

Šta je uzbudljivije za jednog knjigoljupca od prilike da upozna pisca kog čita i ceni i razmeni s njim svoje dojmove o pročitanom? Upravo je Podgrađe ugostilo 8 pisaca iz isto toliko evropskih država 18. septembra na Noći književnosti. Ovo druženje s piscima bilo je osmišljeno tako da program počinje u isto vreme (u 18 časova) na nekoliko odabranih lokacija u Podgrađu (Kuća bana Jelačića, Prostor, Kafe Bukowski, Osnovna škola Tvrđava, Varad Inn, Werkštat concept store), a publika je ta koja se do kraja večeri (do 22 sata) “rotira”.

Pre intervjua koje su sa piscima vodili domaći književni kritičari, pisci, prevodioci i filolozi, glumci sa Akademije su čitali delove iz romana autora. Svoja dela okupljenima su predstavili Maša Dabić (Austrija), Aleš Čar (Slovenija), Tom Šulc (Nemačka), Marta Đido (Poljska), Nadija Teranova (Italija), Frank Buis (Francuska), Judit Sanislo (Mađarska) i Žak Rišar (Belgija).

Veliki utisak na nas je ostavio slovenački pisac Aleš Čar, koji važi za jednog od najznačajnijih slovenačkih pisaca nove generacije. Njegov roman “O podnošljivosti”, iz kog smo čuli i odeljke, govori o nekoliko generacija porodice koja živi u Idriji, inače Čarovom rodnom gradu u kom je proveo 18 godina života. Ovaj roman se bavi porodičnim tajnama, incestom, ratom… a kako je sam Aleš rekao govoreći o knjizi: ona ze zove tako kako se zove, ne zato što pikazuje šta sve čovek može da podnese u životu, već da mi tako, na neki način i vidimo sreću – kao ono što možemo da podnesemo.

Još jednog pisca bismo spomenuli, odnosno njegovo delo. Reč je romanu “Nijedne žene sin” Francuza Franka Buisa koji je napisan iz ugla nekoliko osoba, a govori o devočici Roz i nasilju koje je u proživela. 

Na Kaleidoskopu se slavila i domaća književnost. Na glavnoj bini u Beogradskoj ulici, tokom trajanja Noći književnosti iste večeri, književna kritičarka Maja Rogač Stančević ugostila je laureata NIN-ove nagrade Svetislava Basaru, koji je ovenčan ovom nagradom po drugi put i to za roman “Kontraendorfin”.

Kralj Čačka - za kraj

@kaleidoskopkulture

Boravak u Evropskoj prestonici kulture 2022. godine završili smo uz džez i bluz melodije Nenada Marića, poznatijeg pod imenom Kralj Čačka, uz želju da se što pre vratimo, i još malo osmatramo Novi Sad sa Petrovaradinske tvrđave.

Iako se ovde naš boravak završio, Kaleidoskop kulture nikako nije. Do njegovog zatvaranja 8. oktobra, na “kulturnom meniju” su još i nedelje vizuelne i primenjene umetnosti.

 

Fotografija: J. Ivanović / NSEPK