Kalendar kulturnih dešavanja: avgust 2021.

Za jul možemo slobodno da kažemo da je bio mesec festivala, kako filmskih, tako i muzičkih. Tokom celog meseca mogli smo da biramo između raznovrsnih sadržaja, od Evropskog festivala filma na Paliću do Aleksinačkog letnjeg festivala. U avgustu nastavljamo druženje u istom stilu, sa posebnim osvrtom na nekoliko izložbi. Odbrojavamo do dolaska jeseni i početka pozorišne sezone, a do tada uživamo u letnjim danima koji su pred nama.

Nešto lično & Beograd-Beč-Mašta

U udruženju “Kornjača” u Beogradu do 10. avgusta mogu da se pogledaju dve izložbe pod nazivom “Nešto lično” i “Beograd-Beč-Mašta”. Autorka prve izložbe je Slavica Šalović Novaković, a druge Marija Puzigaća. Ova galerija poznata je po tome da okuplja umetnike i umetnice koji svojim radovima svet čine lepšim mestom za život. Tako posetioci mogu da budu sigurni da će vreme koje odvoje za izložbe biti dobro iskorišteno. Ovde smo gledali i izložbe diplomiranih studenata Fakulteta likovnih umetnosti kao i izložbe posvećene nekim od prvih školovanih žena u Srbiji.

Figura kao simbol

U Blok galeriji u Beogradu šestog avgusta biće otvorena izložba skulptura “Figura kao simbol”. Umetnica Jasna Dramaćanin i umetnik Darko Kuzmanović iza sebe imaju nekoliko pojedinačnih izložbi. Ovu zajedničku izložbu posetioci mogu da pogledaju u periodu od šestog do osamnaestog avgusta. Interesantno je da su oboje diplomirali na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, a da domaća publika sada ima priliku da pogleda njihove radove.

Da, još jedna izložba 

Do 9. avgusta posetioci u Prodajnoj galeriji “Beograd” mogu da pogledaju izložbu “Privatni etar” autora Vladimira Miljkovića. Autor je doktorirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu i na Jan Matejko Art Academy u Krakovu. Njegove samostalne i grupne izložbe publika je mogla da gleda širom sveta, od Krakova, preko Ninberga do Njujorka. Cilj ove izložbe je da kroz radove prikaže suštinsku prirodu, odnosno sve one slojeve naše ličnosti koji postoje. Slike su velikog formata i rađene u tradicionalnoj tehnici ulje na platnu.

Vršačko kulturno leto

Prvog dana avgusta počela je manifestacija Vršačko kulturno i održava se na dve lokacije i to u bašti Doma vojske i na Gradskom trgu. Osam dana trajaće filmske projekcije iz revije “Velikani srpskog glumišta”. Svi filmovi počinju u 21h, a do kraja meseca očekuju se još dve filmske revije – Slobodna zona i Povratak u detinjstvo. Sajam rukotvorina, izložbe, književne večeri i plesni performansi, sve su to sadržaji koji nas očekuju u Vršcu ovog meseca. Na programu su i nastupi mladih gitarista, kao i dvodnevna školica slikanja kojoj će se obradovati najmlađi.

Novosadski noćni bazar

Na Ribljoj pijaci, najstarijoj pijaci u gradu, 6. avgusta počinje Novosadski noćni bazar. Početak je zakazan za 18 časova, a kraj druženja je u ponoć. Organizatori su pozvali na poštovanje epidemioloških mera, korišćenje zaštitne maske i dezinfekcionih sredstava. Sve je to u cilju što bezbednijeg i kvalitetnijeg druženja, pa je važno da posetioci budu upoznati sa važećim merama. Očekuje se veliki broj izlagača i tradicionalno dobra žurka za kraj večeri.

Piano summer

Jedan od festivala koji će ovog leta biti održan u Vranju u periodu od 3. do 6. avgusta je Međunarodni letnji piano festival “Piano summer”. Ovaj festival koncipiran je u vidu letnje akademije, pa će tako posetioci osim raznovrsnog muzičkog programa moći da uživaju i u drugim sadržajima. Tu su i brojna predavanja, kao i majstorski kursevi klavira, violine i kamerne muzike. Oni koji budu želeli, mogu uzeti učešće u ovim programima. Sada se već slobodno može reći da prva sedmica avgusta obećava.

Sloboda zona još traje

Turneja Slobodne zone počela je u aprilu i traje skoro do kraja avgusta. Do tada je predviđeno da širom zemlje bude prikazano sedam najboljih filmova po izboru publike i selektora festivala sa 16. izdanja festivala Slobodna zona. U avgustu će projekcije biti organizovane u Sremskim Karlovcima (6. avgusta), zatim Vršcu (9-15. avgusta) i Kraljevu (9-12. avgusta). Ova turneja je već do sada ispunila ciljeve koje je postavila, a jedan od njih je bio da publici u manjim gradovima učini dostupnim filmski sadržaj. I to ne bilo kakav nego najbolje što ovih dana može da se pogleda.

Love Fest

Muzika, umetnost, urbana kultura, sve su to karakteristike Love festa koji se od 5. do 7. avgusta održava u Vrnjačkoj Banji. Ovo je događaj koji ne bi trebalo da propustite ako se nađete u gradu u tom periodu jer sadržaj koji nudi, od samog početka je na visokom nivou. Akcenat je na projektima koji su humanitarnog, ekološkog, socijalnog, humanitarnog, ali i zabavnog karaktera. Posetioci se rado vraćaju, tako da se i ove godine očekuje brojna publika, kako iz naše zemlje, tako i iz regiona.

I za kraj - izložba

Povodom sto godina od rođenja Jozefa Bojsa i Dimitrija Bašičevića Mangelosa, u periodu od 26. avgusta do 18. septembra biće otvorena izložba “Jozef Bojs i Mangelos  – 100 godina i umetnost danas”. Posetioci će radove moći da pogledaju na nekoliko mesta u gradu, u Galeriji Gete instituta, zatim Umetničkom prostoru U10 kao i Novoj galeriji vizuelnih umetnosti NGVU u Beogradu. Izložene će biti fotografije, kao i grafike i drugi radovi iz privatnih kolekcija. Nakon zatvaranja izložbe u Beogradu, publika u Zagrebu i Banja Luci će takođe imati priliku da pogleda radove o dvojici umetnika. Bojs važi za jednog od najznačajnijih umetnika posle Drugog svetskog rata dok je Mangelosa označen kao rodonačelnik konceptualne umetničke prakse na našim prostorima.

Takođe, podsećamo vas da je u toku izložba ”You Know How to Fly” umetnice Jovane Puzović u Galeriji Singidunum. Više o autorki i njenim radovima, možete pročitati ovde.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *