Kalendar kulturnih dešavanja: jun 2021

Iako bi trebalo da sačekamo do kraja juna, pa kažemo da je leto zvanično počelo, mi ćemo to učiniti već sada. Sunčani dani su pred nama kao i pregršt kulturnih događaja koji se odvijaju uživo. Mi smo upisali petnaest događaja u kalendar: predstave, izložbe, festivale i jedan poziv za podršku kulturi. Na našoj listi su ovog meseca Kraljevo, Sombor, Kragujevac, Beograd, Užice, Novi Sad i Pančevo.

Maj nejm iz Mitar

Ako ste u poslednje vreme pogledali repertoare beogradskih pozorišta, niste mogli da ne primetite predstavu pod nazivom “Maj nejm iz Mitar”. To je jedna od čuvenih predstava Vide Ognjenović koja ovog puta ima novu glumačku ekipu i priznajemo da smo bili oduševljeni kada smo među njima videli i neka poznata lica. Na primer, tu je Aleksandar Kojić, jedan od glumaca mlađe generacije koga smo mogli da gledamo u seriji “Ubice moga oca”, zatim “Urgentni centar” i u još nekoliko domaćih filmova. Tako da vam preporučujemo da rezervišete karte za sledeće izvođenje u Pozorištu “Slavija” – 8. juna – i javite nam jesu li Crnogorci ipak uspeli da nauče taj engleski.

ŠesTO čulo

Šesto izdanje Međunarodnog muzičkog festivala dokumentarnog filma “Dok’n’Ritam” pod parolom “ŠesTO čulo” održava se u periodu od 8. do 11. juna u Domu kulture “Studentski grad”. Svet u kome živimo konstantno se menja, pa je tako i način na koji ga spoznajemo drugačiji. Kada bi vas neko pitao da li imate šesto čulo, šta biste rekli? Neki bi odmah klimnuli glavom, a drugi bi ipak razmislili. Ovo izdanje posvećeno je velikanima srpske muzičke scene koji su nas napustili u periodu između petog i šestog festivalskog izdanja.

49. Ex Teatar Fest PLAY TIME

Iz Studenjaka idemo do Pančeva jer ovih dana skoro svi naši putevi vode tamo zbog kulturnih dešavanja. Program  49. Ex Teatar Festa pod parolom “PLAY TIME” je raznovrstan, od muzejskih avantura, preko predstava do radionice savremenog cirkusa. Od 4. do 6. juna Pančevo će biti centar kulturnih dešavanja i verujemo da će svako moći da pronađe sadržaj za sebe. Svi programi su besplatni, a ulaznice mogu da se preuzmu na biletarnici Doma omladine. Jedan vikend rezervisan za druženje sa dragim ljudima – nama zvuči kao dobar plan za početak juna.

Male ludosti – velike mudrosti

Još malo ćemo se zadržati u Pančevu jer do 15. juna traje Međunarodni bijenale umetničkog dečjeg izraza – BUDI pod nazivom “Male ludosti – velike mudrosti”. Ovo je deveta godina od kako se BUDI održava, a gost domaćin ovog bijenala je Italija. To znači da je u fokusu italijanska kultura i umetnost, a na repertoaru je više od pedeset besplatnih programa za mlade, decu, ali i njihove roditelje. Pošto je ovaj festival posvećen dečijem stvaralaštvu i stvaralaštvu za decu, verujemo da će mališani biti srećni da se nađu u Pančevu do 15. juna.

Arsenal fest 2021

Iz Pančeva idemo u srce Šumadije i nekadašnju prestonicu Srbije. Naravno, reč je o Kragujevcu. Iako za posetu ovom gradu ne treba neki poseban razlog, ovog puta se nametnuo jedan baš dobar. Ove godine će jubilarno deseto izdanje “Arsenal festa” biti održano od 24. do 26. juna. Jedan od vodećih festivala u Srbiji, međunarodno prepoznat, pripremio je odličan program čiji deo će biti i mnogo regionalnih izvođača.

25. JPF “Bez prevoda”

Ovog meseca vas nećemo voditi kroz repertoare svih beogradskih pozorišta jer imamo bolju ideju. Zašto ne biste posetili Užice u periodu od 4. do 9. juna, baš u vreme održavanja Jugoslovenskog pozorišnog festivala? Ove godine biće održan pod sloganom “Vreme straha i podviga”. Imate priliku da pogledate predstave BDP-a, JDP-a, ali i Narodnog pozorišta Sarajevo, Narodnog pozorišta Subotica kao i predstavu “Upotreba čoveka” iza koje stoji Novi Tvrđava Teatar.

Pozornica pod zvezdama

Sada već slobodno možemo da kažemo da ceo jun obećava što se tiče kulturnih dešavanja u našoj zemlji. Da Novi Sad ume da iznenadi svojom kreativnošću, nije tajna. Tako je i ovog puta jer Srpsko narodno pozorište 4. juna otvorilo je Pozornicu pod zvezdama na krovu TC “Promenada”. Prva je dečija nedelja, zatim sledi rok, potom filmska nedelja i na kraju operska nedelja, a predviđeno je da za kraj bude održan koncert filmske muzike. Nedavno preminulom kompozitoru Zoranu Simjanoviću biće održan omaž filmom “Zvižduk u osam”, a moramo da vam skrenemo pažnju da je broj ulaznica ograničen, ali da ih možete nabaviti na blagajni SNP-a ili na pozorišnom online servisu.

Majska izložba ULUPUDS-a

53. Majska izložba 2021. pod nazivom “Uvid 21” otvorena je za posetioce do 13. juna. Svakog dana od 11 do 20 časova u bivšoj zgradi Kluza (preko puta Beograđanke i SKC-a, u suterenu) možete da pogledate izložene radove. Okrugli sto 53. Majske izložbe ULUPUDS-a, Sekcije za kritiku, teoriju i istoriju umetnosti biće održan 5. juna i tada će biti predstavljena monografija o Petru Omčikusu autorke dr Čedomile Marinković koja je ovogodišnji dobitnik Velike nagrade Majske izložbe.

Pozorišni maraton u Somboru

U Narodnom pozorištu Sombor pod sloganom “Liberté, égalité, fraternité, solidarité!” biće održan Pozorišni maraton od 9. do 13. juna. Na ovaj način se tradicionalno završava pozorišna sezona koja je ove godine bila sadržajna i već smo pisali o predstavama koje se igraju u Narodnom pozorištu u Somboru. Ovog puta bismo vas pozvali da pogledate predstavu “Ja sam Akiko” rediteljke Maje Mazarak koja je nastala po istoimenoj knjizi Stefana Tićmija. Knjiga je nedavno prevedena i na hrvatski jezik, a jednoj devojci je poslužila i kao tema za diplomski rad.

One su “Trpele”, ali mi ćemo se boriti

Predstava “Trpele” koja je nastala u koprodukciji Kraljevačkog i Šabačkog pozorišta ponovo je na repertoaru od 5. juna i ovo je priča koja je važna za sve nas. Po tekstu Milene Depolo i Bobana Skerlića predstavu je režirala Aleksandra Kovačević. Komad je nastao na osnovu dokumentarnog materijala i autentičnih ispovesti žena koje su bile žrtve nasilja. Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji objavio je transkripte intervjua sa ženama koje su na nasilje uzvratile nasiljem i bile surovo kažnjene. Predstava koja skreće pažnju na osetljivu i bolnu temu našeg društva. Gde su propusti u sistemu i šta možemo da uradimo da nasilje ne bude deo naše svakodnevice? Za početak je dovoljno da ne zatvaramo oči pred problemom.

Postavimo temelje ANFITEATRA

Još malo ćemo se zadržati u Kraljevu. I pre nego što neko požuri da u komentaru napiše da bi umesto slova “n” trebalo da bude “m” u reči amfiteatar, da vam kažemo da je sve dobro napisano. “Anfiteatar” je jedini pozorišni festival u Kraljevu koji okuplja umetnike i stvaraoce iz naše zemlje, regiona, ali i celog sveta. I ovog puta im je potrebna naša pomoć kako bi nastavili da realizuju svoje ideje. Od 2007. godine Grupa Grupa, organizatori ovog festivala uspevali su da ceo grad pretvore u pozorište. Njihovu kampanju možete podržati uplatom u iznosu koji želite, a sve informacije su dostupne na njihovom sajtu. Kako bi mogli da nastave da promovišu vrednosti koje su važne za sve nas, hajde da ih podržimo na tom putu.

Izložba 25. maj

Kroz naše predloge posetili smo nekoliko gradova u Srbiji, pa se vraćamo do Beograda. Izložba “25. maj” autorke Jelene Milićević otvorena je 4. juna. U Uličnoj galeriji moći ćemo da pogledamo Jelenine printove i crteže koji su posvećeni objektima luksuza koje delimo sa drugima. Odnosno, koje smo prinuđeni da delimo sa drugima. Jeste li na takav način razmišljali o bazenu ili televizoru? Jelena jeste i zato vas pozivamo da do 18. juna pogledate izložbu. Ako vam se neki crtež dopadne, možete ga i kupiti jer je izložba prodajnog karaktera.

Belef 2021

U glavnom gradu smo od 27. juna pa do kraja avgusta jer “Beografski letnji festival” (BELEF) traje skoro celo leto. Kako je planirano, glavni pozorišni program traje do polovine jula, a zatim počinju koncerti i brojni muzički događaji. Sve ono što prošle godine nismo mogli da vidimo, sada je došlo na red. Tu su predstave koje su bile otkazane, ali i nove koje će biti igrane premijerno. I verujemo da su se organizatori (baš kao i mi) najviše obradovali povratku publike, pa hajde da ovo zaista bude “Novi početak”, što je i slogan ovogodišnjeg Festivala.

Španski metar: pet online projekcija

Ako ste ipak odlučili da slobodno vreme provedete kod kuće, za vas takođe imamo predlog. Institut Servantes u Beogradu nam je pružio priliku da od 4. do 6. juna pogledamo pet filmova koji su prikazani na ovogodišnjem “Španskom metru”. Svi filmovi imaju prevod na srpski, a mi ne možemo da odaberemo samo jedan za gledanje, pa ćemo, kako red nalaže, da pogledamo sve.

Za neke događaje ostalo je još malo vremena, ali taman toliko za sve vas koji niste isplanirali vikend, te vam treba podsticaj da iskoristite lepo vreme za kulturu. Javite nam kako vam se dopadaju predlozi i pišite nam ukoliko želite da nam skrenete pažnju na još neki lep kulturni događaj.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *