Kalendar kulturnih dešavanja: maj 2021.

Naš novi kulturni kalendar je bogatiji za preko petnaest događaja. Među njima su predstave, izložbe, premijere baleta kao i nekoliko svečanih akademija koje nas očekuju u predstojećem periodu. I sve se dešava širom Srbije tako da ćemo svi moći da pronađemo kvalitetne sadržaje za sebe i drage ljude. Pripremite se da upišete ove datume u svoje rokovnike i da se družimo.

U tem Somboru…

Naš pregled kulturnih dešavanja počinjemo iz Sombora. I to nije slučajnost jer repertoar Narodnog pozorišta iz Sombora ovog proleća nije mogao da prođe nezapaženo. Predstave koje su se našle na njegovom repertoaru su vredne pažnje. Prvi predlog je predstava “Usamljeni Zapad” koja će premijerno biti odigrana 15. maja u 20 časova. Ova predstava rađena je po tekstu irskog pisca Martina Mekdona, a njenu režiju u Narodnom pozorištu u Somboru potpisuje Stefan Gajić.

Šta je to otuđenost? kako se manifestuje? možemo li uvek da je prepoznamo? – sve su to centralna pitanja ove predstave, a odgovore ćemo potražiti polovinom maja u Somboru. Cela lepeza disfunkcionalnih likova odličan je podsticaj za istraživanje, a odgovore ćemo pronaći u onom skrivenom kutku svog bića, tamo gde ne volimo da gledamo tako često, a neophodno nam je.

U Narodnom pozorištu u Somboru će se i ove godine 29. maja održati festival Šareni vokali”. Na ovom Festivalu nagrađuju se isključivo deca i njihove vokalne sposobnosti. Po tome se izdvaja od drugih festivala, ali i po bogatoj istoriji. Dečiji gradski hor “Šareni vokali” nastao je pre više od jedne decenije u sklopu obeležavanja 140. godina Somborskog pevačkog društva.

Idemo u Niš…

Iz Sombora naše putovanje nastavljamo prema Nišu. U ovom gradu je pozorišna scena prepoznata kao kvalitetna, a i mi smo već pisali o predstavama koje se igraju u Narodnom pozorištu. Ako još niste otišli da pogledate Anu Karenjinu”, možete to učiniti već 10. maja.

Predstava na koju vam ovog puta skrećemo pažnju je Heroj nacije” i ona će premijerno biti igrana 13. maja sa početkom u 19.30h. Tekst predstave pisao je Ivan Lalić, dok režiju potpisuje Spasoje Ž. Milovanović. Kriza identiteta i samopoštovanje samo su neke od tema koje ova predstava pokreće, a gde je granica između istine i fikcije, videćemo.  Predstava gostuje u Kragujevcu 15. maja, a 18. u Leskovcu, pa će tako publika u ovim gradovima moći da je pogleda u svojim pozorištima.

Mit o Edipu dobro je poznat svima, ali njegova osnovna ideja ovog puta je nešto drugačija. U predstavi Jedan Edip” koja se 27. maja igra u Narodnom pozorištu u Nišu, on nas podstiče da preispitamo svoje mitove. Armando Nasimento Roza, poznati portugalski dramski pisac, napisao je komad koji mit o Edipu preispituje iz nove perspektive. Za postavljanje ove predstave na scenu Narodnog pozorišta u Nišu zaslužni su i reditelj Jug Đorđević kao i dramaturškinja Tijana Grumić. U ovoj sezoni imamo širok spektar predstava između kojih možemo da biramo. A zašto ne bismo iznenadili ulaznicama ljude koje volimo i zajedno pogledali sve?

Proleće u glavnom gradu

Kada pričamo o kulturnim dešavanjima, Beograd uvek može i ima da ponudi dosta toga. Ovog proleća pozorišna scena u glavnom gradu ispunjena je premijerama predstava i baleta na koje je publika dugo čekala. Premijere su zakazivane, pa su datumi pomerani, ali konačno imamo priliku da sve gledamo onako kako najviše volimo – uživo! Našu pažnju ponovo su privukle predstave koje su već duže vreme na repertoaru jer smo želeli da se podsetimo svega što smo pre gledali.

Jedna od predstava kojoj se rado vraćamo je Gospođica” koja je nastala po knjizi našeg Nobelovca Ive Andrića. Predstava je premijerno izvedena 2013. godine, a na repertoaru JDP-a je 16. maja. Lik Rajke Radaković tumači Nataša Ninković koja nas iznova oduševljava svojom interpretacijom Andrićeve junakinje. Ona pokušava da razume svet u kome živi i vremena koja se stalno menjaju, ali joj do samog kraja ne polazi za rukom. Ako ste gledali, onda znate zašto, a ako niste, naša preporuka je da se uputite do biletarnice i kupite ulaznicu za dva sveta između kojih se nalazi samo jedna žena.

A posle predstave – balet i akademija

Iz JDP-a idemo do Narodnog pozorišta. Tamo nas čeka premijera baleta Mikelanđelo” koreografa i režisera Maria Radačovskog. Mikelanđelo Buonaroti je centralna tema ovog baleta i ne možemo, baš kao i autor, da se ne zapitamo koliko zaista znamo o ovom umetniku? Njegovo stvaralaštvo obeležilo je više od jedne epohe i nema knjige o istoriji umetnosti u kojoj njegovo ime nije zapisano. U Narodnom pozorištu biće održana i Svečana akademija Dan pobede nad fašizmom” koja počinje u 19 časova na Velikoj sceni, a 22. maj rezervisan je za Svečano otvaranje Majskih dana makedonske kulture u Beogradu i mi se radujemo da vidimo neka poznata lica.

U Malom pozorištu Duško Radović” premijerno se igra predstava za decu pod nazivom Priča o majci”. Predstava traje manje od sat vremena i prilagođena je deci starijoj od petnaest godina. Mi se spremamo da idemo jer su ovde predstave za decu često namenjene i odraslima. Da se podsetimo važnih lekcija koje smo kao odrasli zaboravili, a naše unutrašnje dete će nam sigurno biti zahvalno.

Vest koja nas je posebno obradovala i želimo da je podelimo sa vama je da će ove godine 66. Sterijino pozorje biti održano u periodu od 18. do 26. juna. Pod simboličnim nazivom “Zlu vremenu, uprkos”, Sterijino pozorje počinje polovinom juna i u takmičarskom delu biće odigrano deset predstava. A pre toga predlažemo da pogledate premijeru baleta “Madam Baterflaj“ koji je na repertoaru Srpskog narodnog pozorišta 14. maja od 19 časova.

Mini-festival “Naši dani”

U SNP-u će od 7. do 11. maja biti održan mini-festival “Naši dani” kao plod saradnje tri teatra – Beogradskog dramskog pozorišta, Novosadskog pozorišta i Srpskog narodnog pozorišta. Publika u Novom Sadu će u SNP-u moći da pogleda pet predstava sa repertoara BDP-a. Beogradska publika će od novembra moći da pogleda predstave sa repertoara SNP-a. Predstave sa repertora BDP-a u Novosadskom pozorištu publika će gledati u septembru, a obrnuto će biti u oktobru u glavnom gradu.

Jesu li vam nedostajali muzeji?

Manifestacija Muzeji za 10 ove godine nas očekuje od 12. do 18. maja. Čak i da je to jedina dobra vest, bilo bi dovoljno. Međutim, 17. Evropska noć muzeja održava se 15. maja i verujemo da jedva čekate kao i mi. Upišite ove datume u svoje kalendare i vidimo se u gradu!

Beogradski mesec fotografije

Beogradski mesec fotografije počinje 8. maja i traje sve do 3. juna. U tom periodu publici će se predstaviti autori iz petnaest država, a ovo izdanje, prema rečima autora, posvećeno je onima koji su u “haosu usled pandemije, onima koji više nisu sa nama kao i svima onima koji se trude da nam život učine lakšim”. Predviđeno je da otvaranje manifestacije bude održano u Kući legata i bioskopu “Balkan”.

Festival pijanizma

Od 20. do 23. maja na nekoliko lokacija u Sremskoj Mitrovici održava se sedmi po redu Festival pijanizma. Muzička škola “Petar Krančević” i Umetničko udruženje “Kranč” su organizatori ove manifestacije. Takmičenje okuplja učenike osnovnih i srednjih škola, kao i nešto starije učesnike i jedinstveno je u regionu.

Podsetnik za FEST

Znamo da niste zaboravili, ali nije na odmet da vas podsetimo da 7. maja počinje FEST. Naša Miljana je izdvojila čak deset filmova koje bi trebalo obavezno da pogledate ove godine. Tu je još nekoliko predloga, a ovih deset su naši apsolutni favoriti i nećemo ih propustiti. A šta vi planirate da gledate?

Kulturna agenda za maj je ispunjena. Kako ćete je uklopiti u svoje životne planere? Šta birate od navedenih događaja i kojima se najviše radujete?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *