Knjige u ruke: Šta kupiti na ovogodišnjem Sajmu knjiga

U čast juče otvorenog Sajma knjiga u Beogradu, sa vama delimo tekst sa nekoliko književnih predloga na koje bi valjalo da obratite pažnju kada se budete uputili u svoju knjišku šoping turu. Pišem u množini jer iza teksta ne stoji moja malenkost, već Dunja Pešut, nova članica BDW tima i buduća stalna saradnica na sadržaju ovog online kutka. Iskreno se nadam da će ovo biti početak jedne uspešne i plodonosne saradnje iz koje ćete upravo vi imati najviše koristi.

Sada, papir u ruke i spremite se da na vaše verujem već oformljene spiskove knjiga koje ćete potražiti na Sajmu, dodate još koji naslov.

—————————

Ovogodišnji Sajam knjiga u Beogradu održaće se u periodu od 23. do 30. oktobra, pod sloganom ”Knjige u ruke”. Kao neko ko redovno prati događaje u vezi sa Sajmom i odlazi na isti, podrobno se informišem u vezi sa pratećim, sajamskim manifestacijama, ali i pripremam za posetu. U ovom postu sa vama ću podeliti na koji način to činim i preporučiću vam neke od naslova koje ne bi trebalo propustiti.

Pre nego što se uputim na Sajam prvo se detaljno informišem o tome kakva će biti ponuda izdavača koje redovno pratim, a onda je usklađujem sa ličnim afinitetima. Nakon toga pravim spisak onih knjiga koje bih rado želela da pročitam i vidim na svojim policama. Uvek su to neki od klasika, stručna literatura i naravno nešto od novijih izdanja kako bih koliko-toliko pratila svoje savremenike. Koje ću to naslove odabrati ove godine, saznaćete u redovima koji slede. U njima ćete naći i odgovor na pitanje iz naslova ovog posta.

Za mene će ovaj Sajam biti u znaku omiljenih mi književnih žanrova, a to su biografije, autobiografije, pisma, memoari. Ima nešto veličanstveno u mogućnosti da uplovite u neka prošla vremena, vođeni rukom onoga ko je u tom i takvom vremenu živeo. Zato su moje prve preporuke upravo usmerene toj književnoj vrsti.

Ukoliko želite da oživite Beograd s početka 20. veka, da čujete otkucaje srca tadašnje kulturne elite, posegnite za memoarima Jelene Skerlić Ćorović izašle pod nazivom ”Život među ljudim” u izdanju Akademske knjige. Sestra čuvenog Jovana Skerlića, pisala je o neobičnim i manje poznatim epizodama iz života svog brata, Isidore Sekulić, Branislava Nušića, Brane Petronijevića, Bogdana i Pavla Popovića. Veoma toplo, sa dozom gospodstvenosti i humora, ova žena iznela je sopstveno viđenje Beograda svoga vremena, ne libeći se da i kritički sagleda određene pojave.

Još jedan naslov istog žanra jeste ”Ruža i trnje” kraljice Natalije Obrenović u izdanju Lagune. Vladarka o čijem životu saznajemo iz istorijskih spisa, iza sebe je ostavila i svojom rukom pisane tragove. Oni su se našli na jednom mestu, objavljeni u ovoj Laguninoj knjizi. Čitaćete njena pisma, aforizme, uspomene i spoznati jedan istorijski kontekst dinastije Obrenović iz ugla žene svedoka, vladarke, majke i supruge.

Ako vam nije bilo dovoljno memoara, tu je još jedno Lagunino izdanje, knjiga Jelene Dimitrijević ”Sedam mora i tri okean”. Ako ste ljubitelji putopisa pročitajte kako je prva srpska spisateljica putopisa doživljavala putovanja. Šta je za nju predstavljao odlazak na daleke destinacije i kako ustvari iz putovanja možemo upoznati tuđu kulturu i život, ali i unaprediti sopstvene.

Sledeće na mojoj listi jeste nešto sasvim drugačije: ”Besnilo” Borislava Pekića. Reč je o knjizi koju sam pročitala, pa poželela da se nađu i na mojoj polici. Ljubiteljima akcije, detektivskih romana, neizvesnosti, ovo štivo će biti interesantno. No svakako, Pekić nije samo to. Ukoliko ste spremni da uđete u dijalog sa sopstvenim vremenom, spoznate ljudsku prirodu i otvorite određena pitanja o čovečanstvu, moći ćete da spoznate svu metaforičnost ovog Pekićevog romana. Nećete pogrešiti ako se odlučite za bilo koji od njegovih romana ili zbirki pripovedaka, a ako se još uvek niste susreli sa njegovom pisanom rečju, ”Besnilo” će biti dobar početak.

Ako ste ljubitelji sveta fantastike, začinjene dozom horora, imam još jednu zanimljivu preporuku za vas. Naime, nedavno sam otkrila pisca Nila Gejmena i iznenadila se njegovim neobičnim pristupom žanrovskoj književnosti. Ono što bih vam odmah preporučila jeste ”Knjiga o groblju”, koja predstavlja vrlo interesantnu, dinamičnu i neobičnu priča o dečaku koga odgajaju mrtve duše jednog groblja, a ono što ću potražiti na Sajmu jesu njegovi naslovi ”Nikadođija” i ”Američki bogovi”. Interesantno je da je svaka od njegovih knjiga ilustrovana, te ljubitelji strip umetnosti, kojoj ovaj autor takođe pripada, takođe će moći istinski da uživaju u Gejmenovim delima.

Moj je čitalački izbor raznovrstan, te stoga mislim da je pravo vreme da nakon horora napravim jedan preokret i preporučim nešto onima koji se ne pronalaze u ovakvim pisanijima, već su im nežna, suptilna reč, istančaniji stil i intimnije teme prijemčivije. Na umu imam poeziji, ne tako popularizovana i ne uvek prvi izbor čitalaca. No, čitajući je rastemo u jednom potpuno drugačijem, duhovnom smeru i raspoloženju u odnosu na prozu. Stoga bih vam ovim putem preporučila dve zbirke pesama. Prvi predlog jesu ”Utopljene duše” Vladislava Petkovića Disa, dok će drugi predlog biti, u mom književnom opredeljenju neizostavna, Desanka Maksimović. Sa njom volimo, radujemo se, učimo istoriju, strepimo, kličemo, uzdižemo one koji misle da su mali, sećamo se i tako održavamo živim one velike. Bilo koja zbirka za koju se odlučite biće pravi izbor, jer će vas oplemeniti i učiniti da sagledate svet iz jednog drugačijege ugla.

I za kraj, koja reč o Šeksipru. Budući da se ove godine navršava 400 godina od njegove smrti, te da će i Sajam u jednom svom segmentu biti posvećen ovom piscu, ne bi trebalo kući da se vratite bez makar jednog Šekspirovog dela u svojim rukama. Svakako će bilo koja od drama biti dobar izbor, a ako vas je ova moja oduševljenost biografskim žanrom makar malo pokrenula u pravcu istraživanja života pisaca, mogu da preporučim knjigu ”Šekspir, svet kao pozornica” Bila Brajsona, koji na jedan pitak, interesantan, duhovit način prati život ovog renesansnog pisca, ali ne izostavlja ni istorijski kontekst, te čitaocu omogućuje da doživi punoću Šekspirovog vremena. Sve poznate i one manje poznate činjenice o Šekspiru, pa i intrige koje golicaju istraživače njegovog lika i dela već vekovima, našle su se u ovoj knjizi, pisanoj gotovo kao istorijski roman, što je čini još prijemčivijom čitalačkoj pažnji.

Nadam se da su vam ove moje preporuke bile dovoljno zanimljive i da su zaintrigirale vašu čitalačku maštu, te da ćete posegnuti makar za jednom od njih.  Takođe, nadam se da ćete i vi podeliti sa nama vaše predloge i preporuke na račun naslova na koje bismo morali da obratimo pažnju na ovogdišnjem Sajmu. Unapred vam zahvaljujemo na tome!

 

photo via unsplash.com

*ovaj post nije sponzorisan

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

6 Responses

  1. Da li sam jedina koja još nije pročitala Šeril Sendberg “Korak napred”? Mnogo očekujem od knjige “Srpski na srpskom”..a spisak knjiga je podugačak :). Hvala na predlozima Brano. Veliki pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *