Kratak vodič kroz aktuelna festivalska dešavanja u Srbiji

Ako je prošla godina bila siromašna festivalskim dešavanjima, ova je njima zaista bogata. Makar još neko vreme (dobar momenat da vas podsetimo – vakcinišite se ukoliko još uvek niste; jedino tako ćemo moći da bezbrižno uživamo u festivalskim i svim drugim radostima). Zato je portal Brana’s Divine World spremio za vas vodič kroz aktuelna festivalska dešavanja u Srbiji. 

Dev9t u Ciglani i ove godine

Produženi vikend od 15. do 18. jula rezervisan je za festival Dev9t u Ciglani u Beogradu. Prve večeri nastupiće Kralj Čačka, a naredne Obojeni program. U subotu na scenu izlazi bend Artan Lili, a festival zatvara Svemirko.

Tema ovogodišnjeg festivala je “KLATNO (PENDULUM)”, što organizatori objašnjavaju ovako:

“Kao inicijalni korak za razvoj oscilacija potrebna je sila za pokretanje klatna (penduluma). Sa prvim zamahom stvoriće se energija koja će se vremenom menjati, ali se neće zaustavljati. Dev9t želi da umetnicima da taj početni vetar u leđa, inspiraciju za stvaranje i delovanje, kako bismo zajedno oplemenili svakodnevicu i dali joj novu energiju za pokret!”

Regularna cena ulaza je 300 dinara, a donatorska 500 dinara.

ArtLink: Muzika na tvrđavama

Da se muzički festivali i kod nas i širom sveta održavaju na tvrđavama nije nikakva novost. Sa njih se obično pruža najlepši pogled na grad i reke, a neretko se nalaze u centru grada i do njih nije teško doći. Ovaj put pričamo o festivalu koji se ne održava na jednoj, već na četiri tvrđave: Beogradskoj, Petrovaradinskoj, Golubačkoj i Pirotskoj. Artlink festival, čija je osnovna ideja promocija kulturnog nasleđa i očuvanje životne sredine, traje do 11. septembra, a za 16. i 17. jul je zakazan nastup Vojina Kocića (gitara) i gudačkog ansambla na Pirotskoj tvrđavi.

Somborski filmski festival

Ove godine od 13. do 16. jula biće održan treći po redu Somborski filmski festival. Organizator je Kulturni centar “Laza Kostić”, a očekuje nas čak petnaest filmova koji će biti prikazani u pet kategorija. U okviru pratećeg programa održaće se promocije knjiga, radionice kao i koncerti. Program je prilagođen i najmlađima, a na repertoaru će biti dva filma za njih. Ulaz na sve projekcije kao i prateće programe je besplatan za sve posetioce.

28. Festival evropskog filma Palić

Sedmica od 17. do 23. jula rezervisana je za Festival evropskog filma Palić koji se tradicionalno održava na Paliću i u Subotici. Publika će ove godine filmove moći da pogleda na nekoliko lokacija, a to su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka. U glavnoj takmičarskoj selekciji biće prikazano dvanaest filmova, a svetsku premijeru imaće film “Nečista krv – greh predaka” Milutina Petrovića. Publici će biti predstavljeno ukupno više od 130 filmova, a tu su i brojni prateći sadržaji.

49. Filmski festival u Sopotu

Od 11. do 17. jula u Centru za kulturu Sopot održava se Filmski festival, a u glavnom takmičarskom delu naći će se čak 23 domaća ostvarenja i koprodukcije.

Na otvaranju festivala Miri Banjac uručena je Nagrada za doprinos filmskoj umetnosti. Festival je otvorio film “Otac” reditelja Srdana Golubovića koji je prošle godine premijerno prikazan na Berlinskom filmskom festivalu.

Mi vam preporučujemo da posebnu pažnju posvetite filmu “Grudi” rediteljke Marije Perović. Film nas vodi u Nikšić na proslavu 25 godina mature, a ključna tema je borba protiv karcinoma dojke. Kroz priču tri drugarice upoznajemo život u njegovim različitim oblicima i shvatamo da je zdravlje uvek na prvom mestu. Odnosno da bi trebalo da bude.

 

Festival francuskog filma

Ljubitelji francuske kinematografije imaće priliku da pogledaju osam izvanrednih filmova na ovom jeziku u okviru trećeg Festivala francuskog filma.

“Pod zvezdama Pariza”, “Trijumf”, “Ibrahim” i “Dva Alfreda” samo su neki od filmova koje će publika moći da pogleda, a u okviru paralelnog programa biće prikazani klasici “Pijanista” i “Novac”, dela čuvenih reditelja Mihaela Hanekea i Robera Bresona.

Festival će biti održan od 21. do 25.jula na tri lokacije – u bioskopu na otvorenom na Kosančićevom vencu, u Kombank dvorani, ali i na online platformi MojOFF.

 

ALEF: Aleksinački letnji festival 

U toku su i poslednji dani ALEF-a, tradicionalnog aleksinačkog festivala koji okuplja pozorišta, pisce, muzičare… Program za poslednja četiri dana izgleda ovako:

 • koncert ”THE BEST MEN” (acoustic) – Milan i Vlada
  sreda / 14. jul / 20.00 sati / Dvorište Zavičajnog muzeja
 • promocija knjige ”Pozitivna promena” Tijane Milaš
  četvrtak / 15. jul / 20.00 sati / Dvorište Zavičajnog muzeja
 • kabare ”NAS DVE” – Ferzeng teatar Beograd
  petak / 16. jul / 20.00 sati / Dvorište Zavičajnog muzeja
 • predstava za decu ”ŠAŠAVI CIRKUS” – Pozorištance s juga, Niš
  subota / 17. jul / 19.00 sati / Dvorište Zavičajnog muzeja

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *