Muzika koju volimo – ona se velikog ekrana

Spoj muzike i filma. Verovatno jedna od najlepših kombinacija u svetu umetnosti, ali i van njega. Tako prirodna, tako neraskidiva, tako snažna. Zato mi je posebno drago što nam večerašnji Draganin post donosi pozamašnu dozu ovog spoja, a kroz  preporuke kvalitetnih filmova i muzike koja ih prati. Kako sam i sama veliki ljubitelj istih, ne mogu a da ne dam svoj doprinos i sa vama podelim svoje zauvek omiljene soundtrack numere: one iz filma ”Oldboy” i ”Sympathy for Lady Vengeance”. Umetnost, bol i ljubav u svakoj noti! Ali to je tek početak beskrajno bogatog sveta filmske muzike u koji ćemo zaviriti kroz još jedan odličan Draganin tekst. Uživajte!

—————–

Ako slika govori više od hiljadu reči, onda note vrede makar toliko, naročito u spoju sa filmskim kadrovima. Muzika na velikom ekranu neretko iznenadi gledaoce – setite se modernih alt-rok numera u Mariji Antoaneti Sofije Kopole – a dešava se i da upravo izbor pesama izmami bolje kritike nego ostvaranje kome su namenjene, kao što je u slučaju muzike za Sumrak sagu, koja je osvojila nominaciju za nagradu Grammy. 

Pravi soundtrack dodaje novu, a opet savršeno odgovarajuću dimenziju priči, ali pruža podjednako dobar ugođaj i nezavisno, u plejlisti. Iz tog razloga, u ovom postu vam donosimo neuobičajene muzičke preporuke, začinjene magijom pokretnih slika.

“This day, we fight!”

Epska instrumentalna muzika koja bodri ratnike, vitezove, hobite i čarobnjake odličan je saveznik i za koncentraciju. Naime, istraživanja su pokazala da muzika pomaže da brže obavite zadatke i čak dođete do novih ideja! Meni najviše odgovara što su u pitanju instrumentalne kompozicije, pa nisam u iskušenju da napravim pauzu za pevanje (što mi se dešava ako slušam radio :)).

Bogati orkestar vešto priziva atmosferu avanture, napetosti, trijumfa i drugih emocija koje vezujemo za omiljene kadrove, pa nije ni čudo da nas muzika iz Gospodara prstenova, Hari Potera ili Pirata sa Kariba razbuđuje i motiviše. Ako još “uđete u lik” heroja, i kažete sebi udarničku rečenicu-dve uz prvu jutarnju kafu, vaš radni sto će se odmah transformisati u bojno polje na kome baš vi vodite glavnu reč. U pohod!

“Fot those about to rock, we salute you”

Kako uživam u filmovima i serijama o muzičarima ili muzičkim razdobljima, obično odmah nakon gledanja potražim i soundtrack. Takva muzika na najbolji način prenosi duh vremena, a usput ima i edukativan momenat za nas manje upućene :). Među najdražim naslovima ovog tipa mi je The Boat that Rocked, film o radio-stanici koja donosi zabranjeni rokenrol u konzervativnu Britaniju na jedini, da kažemo, legalan način – sa broda, van britanskih teritorijalnih voda. Za ovaj film kažu da nije za one koji su bili tu tokom šezdesetih, već za one koji bi voleli da su bili tu – i lično nemam ništa protiv filmskog “ulepšavanja” – zar se zato i ne kaže “umetnička sloboda”?

Za muziku sedamdesetih, tu je Almost Famous o tinejdžeru koji pravi reportažu za čuveni časopis Rolling Stone o popularnom bendu na turneji. O kvalitetu kombinacije izabranih pesama dovoljno govori da je kompilacija za ovaj film 2001. godine osvojila Grammy! Istu deceniju, ali drugačiju vrstu muzike donosi The Get Down, novija Netflix senzacija o počecima hip hopa u zavučenim ulicama Njujorka.

Sledeća preporuka ide za School of Rock, sa beskrajno simpatičnim Džek Blekom koji upoznaje osnovce iz prestižne privatne škole sa legendama rokenrola. Brzo ćete zavoleti sve likove, a sigurno će vas i makar malo okuražiti buntovnička filozofija rokenrola.

“A-ca-scuse me?”

U ovakvoj listi ne možemo preskočiti mjuzikle, koji zahvaljujući fantastičnim, multitalentovanim glumcima, umeju da budu pravi spektakl. Pomislite samo na dečije klasike kao što su Moje pesme, moji snovi i Meri Popins, zatim na ostvarenja u kojima uživamo i na pozorišnim daskama, kao što su Čikago, Briljantin, Kabare i drugi. Od priče, preko kostimografije, do kompozicija, ovi filmovi donose dašak teatarske atmosfere na veliki ekran. Bilo da je u pitanju romantična komedija kao što je Mama Mia ili potresno delo poput Jadnika, muzika je ta koja obogaćuje priču i prenosi emociju delotvornije čak i od samog scenarija.

Ako su mjuzikli ipak malo previše za vas, možda ćete više uživati u filmovima u kojima muzika ima jednu od glavnih uloga, ali ne preuzima celo ostvarenje. Moji omiljeni su Pitch Perfect (prvi i drugi deo) i Begin Again, šarmantni filmovi koji donose popularnu muziku u osvežavajuće drugačijim verzijama, a skreću pažnju i na muzički talenat glumaca od kojih to možda niste očekivali (ko bi rekao da Kira Najtli ume da peva?).

Za kraj – ako odlučite da pogledate/poslušate samo jedno ostvarenje iz ovog teksta, neka to bude The Wall. Radije ne bih prepričavala radnju, jer ona čini samo deo celine koja, za razliku od većine ostvarenja danas, ostavlja dubok utisak dugo nakon gledanja. Nije važno da li ste ljubitelj grupe Pink Floyd ili mjuzikla kao žanra – ovaj film je, po mom mišljenju, deo opšte kulture koji ne možete da dozvolite sebi da propustite.

Ovoga puta, preskočili smo serije, animirane filmove i sigurno gomilu kvalitetnih naslova, ali zato očekujemo vaše preporuke u komentarima! Koji je vaš omiljeni soundtrack?

 

*ovaj post nije sponzorisan

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Pročitajte još

4 Responses

  1. Ja najviše volim da slušam muziku iz filmova kada učim ili radim nešto za šta mi je potrebna koncentracija, i to radim već godinama, tako da imam dosta favorita! Svakako prvo moram da izdvojim sve što je radio Alexandre Desplat, a omiljeni su mi Imitation Game i Girl With a Pearl Earring. Zatim, Carter Burwell (npr. In Bruges) i Hanz Zimmer (npr. Interstellar), Trent Reznor (Social Network).

    Odličan članak, puno pozdrava za Draganu 🙂 🙂 !

  2. Prvo da se složim sa prvom preporukom i LOTR muzikom, dodala bih da je sva muzika iz trilogije fenomenalna, pa je čak i u Hobitima odlična.
    Moji predlozi su – čuvena La valse d’Amélie u piano verziji, kao i Requiem for a dream. 🙂

    1. Ah, da, Amelie je neprevaziđena :), a poslušaću i pogledaću Requiem for a Dream, hvala!

Leave a Reply

Your email address will not be published.