Pet izložbi koje možete posetiti u narednim nedeljama

Pripremili smo za vas mini vodič izložbi koje možete posetiti u narednim nedeljama u Beogradu i Novom Sadu.

Nakon nešto kraće pauze ponovo je tu naš vodič za izložbe u Beogradu, a ovog puta na našoj maloj listi našla se i jedna izložba u Novom Sadu. Želeli smo da predlozi budu što raznovrsniji, pa smo u vodič uvrstili i izložbu skulptura, oslikanih drvenih objekata, ali i jedan “povratak u prošlost” koji je povodom 120 godina rada organizovao Etnografski muzej Beograda. 

“Soba za izolaciju”, Galerija Doma omladine Beograda

Uroš Zvizdić / Foto: Promo

Tandem koji čine Jelena Micić i Uroš Zvizdić ponovo su se udružili i napravili izložbu “Soba za izolaciju” koja će biti otvorena do 8. oktobra 2021. u Galeriji Doma omladine Beograda.

Nakon izložbe ALFA u Beču, ovaj dvojac se udružio i počeli su da sarađuju na novom projektu. “Soba za izolaciju” je njihova interpretacija i preispitivanje “nasleđenog koncepta skulpture u kontekstu istorijsko-umetničkih perioda konstruktivizma i minimalizma, kroz perspektivu doživljenog ličnog iskustva i artikulisanog trenutka.”

#kosmičkiritmovi, Bioskop Balkan

Milena Durutović / Foto: Promo

Izložba vizuelne umetnice Milene Mijović Durutović “#kosmičkiritmovi” biće otvorena 30. septembra u 20h u Bioskopu Balkan.

Na ovoj izložbi, koja će biti otvorena do 21. oktobra, umetnica iz Crne Gore će se predstaviti svojom plavom monohromatskom instalacijom i slikama.

“Stapanje”, Galerija Singidunum

Sanja Sremac / Foto: Promo

Izložba skulptura i slika Sanje Sremac “Stapanje” biće otvorena 29. septembra u Galeriji Singidunum (Knez Mihailova 40). Svi zainteresovani je mogu posetiti do 8. oktobra.

“Ideja za izložbu vrti se oko fuzije i kontrasta, sveta oko nas i ono što je u nama samima.Cela postavka je jedna ozbiljno pripremljena i osmišljena igra formi, materijala i boja (crvena, crna i bela). Nazivi radova (“Gemma”,” Konekcija”,” Pupilice”,” Red holes”,” Discidium”,” Waves”,” Rupajdara”,” Distance”… ) nas još jače uvlače u predstavljenu  ikonografiju ( krug, točak, rupa, talasi, bodlje… ) i upućuju nas na ozbiljno  promišljanje o našoj stvarnosti, o mikro i makro svetu na koji nam Sanja svojim likovnim jezikom ukazuje”, piše o izložbi Maja Škaljac-Stanošević, istoričarka umetnosti.

“S obramicom niz put”, Etnografski muzej

Foto: Etnografski muzej u Beogradu

Povodom 120 godina samostalnog rada Etnografski muzej Beograda organizovao je izložbu “S obramicom niz put” na kojoj je prikazana kolekcija obramica Muzeja, kao i obramice iz Muzeja Vojvodine. Pored samih predmeta, izložen je i ilustrativni materijal kojim se produbljuje razumevanje ne samo obramica kao zasebnog predmeta već i šireg konteksta u kom su one korišćene. Autor izložbe je dr Marko Stojanović.

Obramice, drvene motke lučnog oblika, na selu su u prošlosti na ramenima nosile žene kada su prenosile razne vrste tereta: hranu i vodu za radnike u polju, robu za pijačnu prodaju, a čak su imale ulogu i u kontaktu sa onostranim i mističnim.

Izložba će trajati do 15. decembra.

“Gradovi pamte”, Kulturni centar Novi Sad

Ivana Martić / Foto: Promo

Poslednja izložba na “spisku” vodi nas put Novog Sada. U Likovnom salonu Kulturnog centra Novi Sad će do 3. oktobra moći da se poseti izložba slika i oslikanih drvenih objekata “Gradovi pamte” Ivane Martić.

“Na slikama su motivi, fragmenti, impresije predela i mesta koje pamtim kroz segmetne, slike. (…) Iako tematika slika nisu samo gradovi, već i odjeci moćnih prizora prirode, izložba nosi ovakav naziv jer bi grad u osnovi trebalo da bude preneseno značenje, metafora reda (na koji više ne možemo sa sigurnošću računati) i koji, kao i prirodu, remetimo suprotstavljajući se organskim tokovima i kontinuitetu, a to u njima neminovno ostaje upisano”, rekla je umetnica na pitanje zašto izložba nosi baš ovaj naziv.

 

Naslovna fotografija: #kosmičkiritmovi, Fondacija Saša Marčeta

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *