Ponovo radi bioskop: Šta gledati na predstojećem FEST-u?

Od 7. do 16. maja Beograd će biti grad filma jer počinje 49. FEST. Manifestacija sa dugom tradicijom, pod sloganom “Povratak u  budućnost”, oplemeniće maj mesec ne samo filmovima koji su ove godine ovenčani Oskarom ili su pak dobili druge nagrade širom sveta već i nekim od kultnih filmova s kraja prošlog veka.

Program je bogat, a kako bismo vam olakšali izbor, izdvojili smo deset filmova na koje treba da obratite pažnju na ovogodišnjem međunarodnom filmskom festivalu u Beogradu.

 

Zemlja nomada (Nomadland)

Ako smo nešto svi iskusili u 2020. godini, to su izolacija i samoća. Zato prvi na listi svakako mora biti film “Zemlja nomada”, priča o ženi po imenu Fern, koju maestralno glumi Frensis MekDormand.

Nakon smrti supruga Fern ostaje bez ičega i u svojim šezdesetim odlučuje da okrene novi list – da postane nomad i putuje po Sjedinjenim Američkim Državama u svom kombiju.

Ako vas delić sinopsisa nije očarao, možda hoće podatak da je ovaj film dobitnik čak tri Oskara na ovogodišnjoj dodeli (za najbolji film, režiju i glavnu glumicu), a ukupno je osvojio više od 100 nagrada na raznim festivalima širom sveta. Po oceni američkih kritičara, film kineske rediteljke Kloi Zao ujedno je i najbolji film u 2020. godini.

 

Otac

Iako je zašao u devetu deceniju života, Entoni Hopkins je uspeo da svojim raskošnim talentom osvoji ne samo publiku i kritičare, koji su ovaj performans opisali kao najbolji u njegovoj karijeri, nego i žiri američke Akademije filmskih umetnosti i nauka, koji ga je ovenčao statuom za najboljeg glumca za film “Otac”.

Hopkins u ovoj srceparajućoj drami Florijana Zelera ulazi u cipele osamdesetgodišnjaka koji polako gubi pamćenje, a o njemu brine ćerka En (Olivija Kolman), koja pokušava da mu pronađe odgovarajućeg staratelja.

Minari

Na listi je i jedna topla, donekle autobiografska priča reditelja Li Isaka Čunga o korejsko-američkoj porodici koja je u potrazi za američkim snom.

Radnja filma “Minari” počinje selidbom korejske porodice na farmu u Arkanzasu gde ubrzo dolazi i njihova izuzetno ljubazna, ali i neuredna baka koju glumi Ju Jung Jun, ovogodišnja dobitnica Oskara za najbolju sporednu ulogu.

Veliko iskopavanje

Ima nečeg u filmovima baziranim na istinitim pričama što nas vuče da ih pogledamo. Jedan od takvih je britansko ostvarenje “Veliko iskopavanje” koji će imati tu čast da otvori FEST.

Ako je verovati recenziji britanskog lista “The Times” reč je o “ozbiljnoj, intelektualno posvećenoj i emocionalno prodornoj kinematografiji” koja se ne propušta.

Inače, film prati Edit Priti (Keri Maligan) i samoukog arheologa Brauna (Rejf Fajns) kog je Priti, vlasnica zemlje, uoči Drugog svetskog rata unajmila da iskopa misteriozne humke na njenom imanju u Saton Huu u Velikoj Britaniji.

Oaza

Ne bismo bili fer ako ne bismo ukazali na makar jedan domaći film. Zato je peti među predlozima “Oaza”, film Ivana Ikića. Radnja ovog nagrađivanog ostvarenja smeštena je u Domu za decu i mlade ometene u razvoju, a u fokusu je ljubavni trougao između mladića i dve devojke.

“Ostvarenje Ivana Ikića je sirov, surov, realan prikaz jednog paralelnog skrajnutog sveta, sa epilogom koji je gotovo Šekspirovski”, piše Sandra Perović, filmska kritičarka.

Film će biti prikazan u glavnom takmičarskom programu.

Kreka: Lovac na snove

Ljubitelji dokumentaraca takođe će moći da uživaju na ovogodišnjem festivalu.

Film koji izdvajamo prati život jednog od najboljih filmskih scenografa s ovih područja, Miljena Kljakovića – Kreke.

U filmu, gde po prvi put vidimo neke materijale iz Krekine lične arhive pojavljuju se i brojna poznata imena iz sedme umetnosti, a jedan od njih je i američki glumac Džoni Dep, koga možemo čuti čak i kako govori srpski jezik.

Pred nama

Kratki film ”Pred nama”, jedan je od poslednjih projekata Mire Furlan, koja nas je početkom godine prerano napustila.

Ova petnaestominutna drama u režiji Aleksandra Adžića priča nam o  Jovani i njenim ćerkama – Dunji i Jasni i njihovom nezaboravnom odlasku do vikendice u kojoj im otac već neko vreme živi sam.

Tereza37

Iz susedne Hrvatske na FEST stiže priča o 37-godišnjoj Terezi, Splićanki koja se suočila sa nekoliko pobačaja kojoj ginekolog gotovo u šali predlaže da pokuša da zatrudni sa nekim drugim zbog verovatnoće da nije kompatibilna sa svojim suprugom.

Ovo je priča koja ”izmiče ženu iz pozicije žrtve i gleda je kao kompleksno ljudsko biće”, saopštio je žiri festivala u Puli, koji je film ovenčao Zlatnom arenom za najbolji film.

Bez izbora

”Reza Dormišian je jedan od najoriginalnijih reditelja u iranskoj kinematografiji, a ”Bez izbora” (Majboorim) je još jedan primer njegove sposobnosti da očara teškom socijalnom kritikom”, piše Debora Jang za Hollywood Reporter o ovom iranskom filmu.

Priču o 16-godišnjoj beskućnici koja više puta radi novca pristaje da bude surogat majka, a za koju se u borbi protiv cenjenog ginekologa zauzima advokat za ljudska prava, takođe imate priliku da odgledate na FEST-u.

Kako biti dobra supruga

U moru ozbiljnih priča, red je predložiti i film koji će vas nasmejati. Sudeći po ocenama kritičara, možda film nije remek delo, ali to nije razlog da se nađe na našoj listi.

Fantastična Žulijet Binoš igra Poletu, koja sa suprugom već duži niz godina vodi školu u kojoj tinejdžerke uči kako da postanu savršene domaćice. Nakon njegove smrti, Poletin život počinje da se menja, na šta utiču i protesti koji se te 1968. odvijaju širom Francuske.

 

Osim novijih ostvarenja, FEST je pripremio i nekoliko filmova koji nas vraćaju u prošlost. Neki od njih su “2001: Odiseja u svemiru”, “Andrej Rubljov”, “Ponoćni kauboj”, “Zmijsko jaje”, a biće prikazana i premontirana verzija trećeg dela “Kuma” sada pod nazivom “Kum, epilog: Smrt Majkla Korleonea”.

Ako smo vam ovim predlozima otvorili filmski apetit i želite da saznate šta je još FEST pripremio ove godine, pred vama je program festivala sa svim satnicama i lokacijama.

Pišite nam vaše favorite i preporuke za ovogodišnji FEST.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *