Pozorište u izolaciji: 5 predstava koje možete i morate pogledati (sada i uvek)

U trenutku kada je u zemlji vanredno stanje i kada su zabranjeni javni događaji, pozorišta se trude da i pored zatvorenih zgrada održe repertoar i dele svoje sadržaje sa publikom putem društvenih mreža. Ovaj korak, koji su načinila skoro sva pozorišta u Srbiji, vrlo je značajan i važan za dalji razvoj teatra. Naučili smo da se predstave mogu gledati i putem Jutjuba, istina, nije isti osećaj kao kada sedimo u pozorišnoj sali, nema tog mirisa i utiska, ali dobro je znati da postoji i ova alternativa.

Postoje snimci predstava koji su uvek dostupni onlajn, te sam ja pripremila neke od meni omiljenih, a koje bih vrlo rado podelila sa vama.

Revizor za jugoistok, Šabačko pozorište

Predstava koja je nastala po tekstu Svetislava Basare, u režiji Marka Torlakovića, a u produkciji Šabačkog pozorišta. Služeći se ogoljenim sredstvima, reditelj vrlo vešto postavlja priču o revizoru u jednu palanku negde u Srbiji. Istina je da se Basarin tekst u određenoj meri oslanja na Gogoljev Revizor, ali je autentičan zato što se bavi političkim stanjem u našoj državi. Konekcija između režije i podteksta je neverovatna, a gotovo sam sigurna da ćete u svakoj sceni, iako je snimak, prepoznati stvarnost u kojoj živimo. Ističući animalno u gradskim većnicima i gradonačelniku, reditelj likove postavlja u jedan kavez napravljen od bodljikave žice. Oni se pripremaju za dolazak revizora o kom ne znaju gotovo ništa, pa su lako nasamareni i prevareni. I Basara i Torlaković ističu invaliditete ovog društva, a gledanje ove predstave u ovom trenutku će vas sasvim sigurno zabaviti.

Profesionalac, Zvezdara teatar

Snimak predstave Profesionalac iz 1990. godine po tekstu i režiji Dušana Kovačevića, u produkciji Zvezdara teatra, već neko vreme je dostupan na Jutjubu. Doajen srpskog glumišta, Danilo Bata Stojković, u ovoj predstavi igra Luku Labana, dok Teodora Teju Kraja igra Bogdan Diklić. Ovaj Kovačevićev tekst mogao bi se posmatrati kao epilog Balkanskog špijuna, s tim što je taj imaginarni špijun ovde sasvim realan i priča svoju priču kako je, na koje načine i gde pratio Teju. Osim što je priča uvek prisutna, sasvim sigurno ćete uživati dok budete gledali bravuroznog Batu Stojkovića u ovoj vrlo kompleksnoj i glumački veoma interesantnoj ulozi.

Radovan III i Kralj Ibi, Atelje 212

Dve predstave Ateljea 212, koje su sasvim sigurno antologijske, možete pogledati uvek. U obema glavnu ulogu igra Zoran Radmilović, jedan od najvećih srpskih glumaca. Snimak jednog od jubilarnih izvođenja predstave Radovan III sasvim sigurno ste već gledali, ali mislim da je ovo odličan trenutak da mu se vratimo i pogledamo ga ponovo. Osim neverovatne Radmilovićeve glumačke igre i niza improvizacija, ova predstava nam u svakom momentu može izmamiti osmeh na lice, a sada nam je to neophodno. Ovaj tekst Dušana Kovačevića je na scenu Ateljea 212 1973. godine postavio Ljubomir Draškić i odigran je čak 300 puta. Poslednje igranje Kovačević je definisao kao jedan od najmučnijih trenutaka u svojoj karijeri. Predstava je odigrana u čast preminulog Zorana i to tako što je na bini stajao televizor sa kojeg su se čuli Zoranovi delovi, dok je ostatak teksta glumačka ekipa izvodila uživo.

Druga predstava, Kralj Ibi, parodija, groteska koju je napisao Francuz Alfred Žari, a u Ateljeu režirao isto Ljubomir Draškić. Zoran Radmilović i u ovoj predstavi bravurozno iznosi lik Oca Ibija. Iako je komedija, ova priča nas sasvim sigurno svaki put podseti da živimo u jednom cikličnom svetu koji boluje od istih političkih rana.

Velika drama, Narodno pozorište

Predstavu Velika drama možete pogledati na platformi RTS Planeta na koju se besplatno možete registrovati. Dramski tekst je napisao Siniša Kovačević, a sam je i režirao predstavu. Velika drama se u Narodnom pozorištu u Beogradu igra već 18 godina i svako igranje je potpuno rasprodato, gotovo istog trena kada se pojavi mesečni repertoar. U fokusu je crnogorska porodica Vučić i radnja prati njeno propadanje pod okriljem komunizma. Kovačević slikovito prikazuje to tragično stradanje različitih generacija, a izvanredni glumci priču iznose vrlo umešno. Novi ideološki pogledi, ljubav, porodica, borba – sve to na svojim plećima nosi Milorad Vučić, protagonista. Da li će krenuti sa ženom koju voli ili će hrabrost izostati, a samim tim i uslediti niz nedaća? Izolacija je pravi trenutak za gledanje ove predstave, koja zaista iziskuje i koncentraciju i vreme, a pravo je blago što uopšte postoji na internetu.

”Izolacijske” repertoare naših pozorišta možete pratiti na njihovim stranicama na društvenim mrežama, a predstave uglavnom možete gledati samo u naznačenom terminu jer se emituju kao premijere uživo na Jutjub kanalima i nakon završetka su uklonjene. U nekim pozorištima linkovi su pak dostupni kontinuirano u određenom vremenskom periodu.

Osim što pozorišta širom Srbije emituju predstave, trude se da stvore i neke nove sadržaje angažujući svoje glumce i deleći to putem društvenih mreža. Tako glumci Narodnog pozorišta u Somboru kazuju poeziju, glumci Šabačkog pozorišta imaju svojevrsnu Pričaonicu za najmlađe, a Izvanredno pozorište je produkt vanrednih uslova, pa predstave igraju uživo na svom Jutjub kanalu. Osim toga, svakodnevno na Instagramu organizuju čitanje bajki od 21h i poneko Izvanredno veče tokom kog se govori o različitim temama, a učesnici su ljudi iz teatarskog sveta.

Pozorišna predstava nastaje u trenutku i pravo je blago što su takvi momenti zabeleženi kamerom. U svim ovim predstavama koje sam vam preporučila uglavnom igraju glumci koji, nažalost, više nisu među nama. Jedini svedoci njihovog umenja su njihove kolege i snimci koji postoje na internetu. Mira Banjac mi je jednom prilikom pričala o atmosferi baš na tom igranju Radovana III i nemerljivo je što mi tu predstavu možemo da pogledamo i danas. Izolacija nas je naučila da cenimo pozorište, da se podsetimo kako je to bilo nekada, kako su se predstave igrale i koliko su sale bile pune. Gledanje snimaka predstava koje više nisu na repertoarima bi svakako trebalo da postane neka vrsta tradicije. Iskreno se nadam da će prvi repertoari nakon izolacije biti rasprodati, da će nam ovo podsećanje na neke vrednosti koje su postojale, a i te kako ih ima i danas, doneti još mnogo lepih trenutaka u zgradama pozorišta u Srbiji.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *