U junu, BDW tim preporučuje

Nakon dva meseca pauze, konačno je pred vama novo izdanje rubrike ”BDW tim preporučuje”. Izvinjavam se na blagom zapostavljanju ovog segmenta BDW sadržaja. Nadam se da su vam naše preporuke nedostajale i da će predlozi koje smo vam za jun pripremile biti od koristi. Kada smo već kod nedostajanja, primetićete da u ovom postu neće biti Draganinih preporuka. Ne brinite, nije posredi ništa strašno, osim Gagine opravdane želje da se detaljnije posveti svojim ciljevima i ambicijama u čemu je ja beskrajno podržavam. Javno joj zahvaljujem na svakoj ispisanoj reči za Brana’s Divine World, za pomoć i podršku koju mi je pružila i van stranica ovog bloga i za sve lepe trenutke koje smo zajedno proživele. Iskreno se nadam da će nam se putevi u budućnosti ponovo ukrstiti, a do tada ostaju njeni tekstovi da im se vraćamo kada god poželimo.

Gago, srećno!

Što se tiče ostatka BDW tima, naše junske preporuke vas čekaju u nastavku. Nadamo se da će vam ulepšati ostatak juna. Uživajte…

*Brana preporučuje

Knjiga ”Društvenost u doba interneta”, Dalibor Petrović

Profesora Dalibora Petrovića upoznala sam tokom zajedničkog učešća na panelu ”Postujemujem, dakle postojim”, u okviru konferencije ”Anatomija uspeha”. Slušajući njegovo izlaganje na temu društvenih mreža i aktuelnih trendova iz ove oblasti, sa posebnim akcentom na influence marketing, ostala sam pozitivno zatečena pred činjenicom da konačno slušam nekog iz akademskih krugova kako na jedan zdrav i objektivan način analizira ovu temu. Oduševljena njegovim argumentima, informisanošću i upućenošću, poželela sam da se detaljnije upoznam sa njegovom knjigom, ”Društvenost u doba interneta” (Akademska knjiga, 2013). Ispostavilo se da je druženje sa ovim štivom preraslo u ozbiljno nadograđivanje mog profesionalnog znanja, ulaganje u posao kojim se bavim, način da što bolje razumem industriju kojoj pripadam i društvo koje konzumira proizvode te industrije. Prvobitno oduševljenje uživo izgovorenim rečima profesora Petrovića, samo se udvostručilo nakon što sam se i kroz pisanu reč susrela sa njegovim analizama i zaključcima. Zbog toga ovu knjigu od sveg srca preporučujem svakom ko se na ovaj ili onaj način bavi internetom ili ima planove te vrste.

Serijal ”Narodno pozorište u 10 činova”, YouTube

Nakon što sam čula vest da je epizoda ”Slučaj Cvetković” dokumentarno-igranog serijala RTS-a ”Narodno pozorište u deset činova“, na ovogodišnjem festivalu CIRCOM dobila pohvalu u kategoriji ”Zabava i drama”, setila sam se da ovaj serijal zapravo nikada nisam do kraja odgledala iako sam beskrajno bila uzbuđena kada je počeo da se emituje. Istog trenutka sam rešila da ispravim tu grešku i zahvaljujući YouTube kanalu ”RTS Kulturno-umetnički program” to sam i učinila. U nekoliko dana polgedala sam sve epizode snimljene u čast 150. rođendana Narodnog pozorišta. Kroz svaku od epizoda obrađen je jedan od segmenata bogate istorije ove institucije. Zanimljiva rediteljska rešenja, preplitanje dokumentarnog i igranog momenta uz vrlo spretno i interesantno izlaganje informacija (za šta se posebno mora pohvaliti Nebojša Dugalić) i uz originalne osvrte na ličnosti koje su obeležile prvih 150 godina postojanja jedne od najznačajnijih kulturnih institucija u Srbiji, ovaj serijal čini pravim osveženjem kada pričamo o kulturnom sadržaju domaćih televizija. Zato, sve pohvale i sve preporuke. Svaka epizoda traje oko 30 minuta, te evo finog načina da uz doručak ili popodnevnu kafu saznate nešto zanimljivo, ali i važno za istoriju prestonice, ali i nacionalne kulturne scene.

Izložba: ”Kraj Velikog rata 1917-1918”, Istorijski muzej Srbije

U poslednjih par godina Istorijski muzej Srbije me je u više navrata pozitivno iznenadio kvalitetom izložbi koje je predstavljao, od izbora tematike, preko obrade i realizacije, do pratećih elemenata poput aplikacija i promotivnog materijala. Izložba ”Kraj Velikog rata 1917-1918” još jedan je u nizu razloga da javno aplaudiram timu koji vodi ovaj Muzej i pohvalim ih za vidljivi napredak. Tematika izložbe vam je jasna već iz njenog naslova, ali to nikako ne znači da vas postavka neće iznenaditi. Naprotiv, verujem da će prevazići sva vaša očekivanja. O važnosti ove teme suvišno je pričati, ali zato neću propustiti priliku da vas podsetim koliko je važno sećati se onih koji su svojim životom platili budućnost svojih potomaka. Našu budućnost. Zato odvojite sat vremena u svojim rasporedima za jedno specifično muzjesko putovanje kroz poslednje godine Velikog rata. Imate vremena do 13. novembra da to učinite.

 

*Dunja preporučuje

Knjiga: “Umetnost u istoriji sveta”, Meri Holingsvort

Jedna sjajna knjiga iza koje stoje izdavačke kuće EVRO BOOK i PI-PRESS, u luksuznom izdanju, predstavlja osvrt na celokupnu istoriju umetnosti. Period koji obuhvata je od samih početaka likovnog stvaralaštva, od pećina Lasko i Altamira, pa sve do 20. i 21. veka. Slikarstvo, vajarstvo i arhitektura glavne su preokupacije autorke. Uz bogate ilustracije ona donosi poetiku svakog perioda i umetničkog pravca, ali i objašnjenje svake od ilustracija. Među koricama možete čitati o mesopotamskoj i egipatskoj, drevnoj kineskoj i antičkoj umetnosti. Tu je svakako i Vizantija, zatim islamska umetnost, afrička, indijska, romanička. Videćete i slavna dela gotike, renesanse, baroka, prati se i razvoj američke umetnosti, a tu su i značajni predstavnici modernizma i savremene umetnosti. Knjiga je rađena hronološki, a pre svakog poglavlja date su vremenske linije pomoću kojih možete videti šta se u datom periodu desilo i na kom kontinentu, odnosno u kojoj geografskoj oblasti.

Svi istinski zaljubljenici u umetnost moći će da uživaju u ovoj knjizi, ali i oni koji o njoj tek saznaju. Ona se polako gustira, ne čita se u jednom dahu i vraćate joj se uvek kada vam je neophodna neka informacija. Baš poput enciklopedije. Nemojte očekivati detaljne analize umetničkih dela ili perioda. Jasno je da za to nije bilo mesta, ali svi najzanačajniji trenuci iz istorije umetnosti su ovde. Dovoljno da se dobije i celokupan uvid.

Internet stranica: Culture trip

Proleće i leto otvaraju sezonu putovanja. Naravno, putujemo tokom cele godine, ali nekako se čini da smo najaktivniji u ovom periodu. Traže se destinacije za leto, koriste praznici tokom proleća kako bi se posetile neke od interesantnih lokacija u zemlji i svetu. Oduvek mi je bilo teško da istražim šta je to što bi pored najpoznatijih znamenitosti jednog grada trebalo još posetiti kako bi se osetio duh tog mesta, upoznao način života, opipao puls stanovnika. Tek nedavno sam otkrila jedno zanimljivo mesto na internetu koje donosi bogat sadržaj o tome koja su to najautentičnija mesta određene destinacije koja bi trebalo posetiti. Upotreba je laka. Ukucate destinaciju koju želite, a onda vam se na ekranu pojavi pregršt mogućnosti. Od toga šta treba da posetite i šta da radite u određenom mestu, preko vodiča, hrane, pića, hotela, pa sve do umetnosti, književnosti, svakodnevice. Dobićete interesantne ideje o tome šta treba posetiti, ali i interesantne informacije o korišćenju javnog prevoza, putanjama kojima je najlakše doći do željene pozicije, te različite kulturološke studije putem kojih ćete se bliže upoznati sa nacijom u čiju zemlju putujete. Ne morate svemu verovati, ali je to svakako dobar početak da se upoznate sa destinacijom na koju idete, a onda ćete kasnije sami doneti svoje zaključke i steći svoje utiske. Nadam se da će vam za neko naredno putovanje ova stranica koristiti. Možete je instalirati i kao aplikaciju na svoj telefon i onda se aktivno koristiti svim onim pogodnostima koje nudi.

P.S. Obratite pažnju i na njihov YouTube kanal na kojem ćete naći vrlo zanimljive reportaže, kako o putovanjima tako i o fenomenima karakterističnim za određenu regiju ili zemlju.

Internet stranica: Just color

Kako se školska godina bliži kraju, nastavnicima ponestaje i energije da se svakodnevno suočavaju sa izazovima poput sastavljanja kontrolnih zadataka, njihovog pregledanja, pripremanja za časove. Sve je teže svako popodne ili prepodne, u zavisnosti od smene u kojoj radite, posvetiti aktivnostima koje prethode času, a onda drugu polovinu dana provesti držeći časove. Tako negde uvek u ovo doba počinjem da tražim aktivnosti koje će me relaksirati, a da ne zahtevaju mnogo vremena, dodatne pripreme ili pak poduzimanje nekog putovanja. Da crtam, ne umem, ali se uvek lepo družim sa hartijom. Tako sam se vratila bojenju. Najpre su bile aktuelne neke od bojanki koje mogu da se kupe u knjižarama, ali sam shvatila da ne moram da potrošim ni malo novca da bih mogla da bojim i to mnogo raznovrsnije sadržaje u odnosu na ono što jedna tematska bojanka pruža. Tako sam naišla na ovu stranicu i učinila sebi ovaj hobi još zabavnijim. To su sada već mali rituali tokom kojih provedem neko vreme tražeći zanimljiv mi sadržaj, a onda ga štampam, i bojim.

Dugo sam se premišljala šta mogu da uradim sa tim listovima hartije koje upotrebim. Najpre sam ih čuvala, a onda sam shvatila da to baš i nema mnogo smisla. Još papira u kući nije baš neophodna stavka na listi jednog nastavnika. Zato je dobro što sve one sitne greškice, crteže kojima nisam zadovoljna ili mi se posebno ne dopadaju pakujem i odlažem za reciklažu. Ova je mogućnost zabave vrlo interesantna i u paru ili grupi jer ne morate da čekate svoj red na bojanku, već svi možete da bojite u isto vreme i to ono što vam se dopada.

*Jovana i Sofija preporučuju

Pozorišna predstava: “Gospođica”, Jugoslovensko dramsko pozorište

Da li umetnost imitira život ili život imitira umetnost? Oskar Vajld je smatrao istinitom drugu tvrdnju, a po svemu sudeći bio je u pravu. Potvrda za to dolazi iz predstave rađene po romanu Ive Andrića, sa čijom se dramskom adaptacijom složio i naš nobelovac. Često zastupljena tema tvrdice u svetskoj, ali i domaćoj književnosti u ovom delu obrađena je kroz lik žene, a radnja se odigrava u Sarajevu neposredno pre Sarajevskog atentata, da bi se po okončanju rata i selidbom glavne junakinje u Beograd i radnja preselila tamo. Iako je primarna tema tvrdičluk, štednja, ekstremno odricanje i sve što ide uz to, bitan motiv u delu je i nepolitičnost i odsustvo saosećajnosti sa društvom glavne junakinje. S obzirom na to da je Andrić ”Gospođicu” napisao, kao i ostatak svojih najznačajnijih romana, u toku Drugog svetskog rata, dobar deo kritike je upućen ljudima koji smatraju da ih politika ne dotiče i otuđeni su od društva.

Odlična scenska postavka je jedna od karakteristika JDP-a, a možda najbolja stvar u ovoj predstavi je Nataša Ninković koja tumači glavni lik Rajke Radaković. Natašina glumačka snaga i predanost nose čitav komad, a pored nje na sceni možete videti i Voju Brajovića, Srđana Timarova, Natašu Tapušković, Milana Marića, Jasminu Avramović i druge. Društveno-angažovano i danas aktuelno delo, prožeto je raznim tipiziranim likovima, no ipak njegova jedinstvena priča vas neće ostaviti ravnodušnim, pre svega zahaljujući odličnoj glumačkoj izvedbi.

Sledeće izvođenje, ujedno i poslednje u ovoj sezoni, zakazano je za 17. jun te eto prilike da na pravi način završite pozorišnu sezonu.

Knjiga: “Deca zla”, Miodrag Majić

Pre nekoliko meseci, izdavačka kuća ”Vulkan” je izdala roman pod nazivom ”Deca zla” čiji je autor Miodrag Majić, sudija Apelacionog suda u Beogradu, na krivičnom i odeljenju za ratne zločine. Ovo nesvakidašnje delo je prva knjiga iz pera ovog autora i ono predstavlja pogled na savremeno društvo i blisku prošlost, o kojoj još uvek tako malo znamo. Šta nam je rečeno, šta prećutano, a šta nikada neće biti izgovoreno o ratu u Bosni i Hercegovini, predstavlja izvor narativa u knjizi na kojoj počiva čitav roman. Otkrivanje šta se krije iza odluka onih sa vrha izazvaće nevericu kod čitaoca. Veštim pripovedanjem autor će nagovestiti da je istina laička kategorija, jasno vam stavljajući do znanja da je život čudo, i da je njegova najveća lepota njegova nepredvidivost.

Radnja romana počiva na borbi beogradskog advokata Nikole Bobića za klijenta, za sopstveni život, a iznad svega za univerzalne vrednosti kao što su istina i ljubav. Uzbudljiva priča, puna obrta, uz to prožeta neočekivanim saznanjima, zaintrigiraće vas, uneti nelagodu, ali najzad i zadovoljstvo što ste ispunili vreme kvalitetnim sadržajem. I da vam ne otkrivamo više detalja, pročitajte knjigu i saznajte zašto je naslovljena baš ovako – Deca zla

Izložba: “Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti”, Galerija Matice srpske, do 21. juna

Ovo proleće i leto u oblasti kulture će zasigurno obeležiti izložba posvećena jednom od najistaknutijih srpskih romantičarskih slikara i pesnika – Đuri Jakšiću u Galeriji Matice sprske u Novom Sadu. Na ovom projektu su sarađivale dve najznačajnije muzejske institucije — Narodni muzej u Beogradu i pomenuta GMS, a izložena dela su pozajmljena i iz drugih muzeja, dva manastira, ali i iz privatnog vlasništva. Autorka izložbe je dr Snežana Mišić koja je za doktorski rad iz istorije umetnosti obrađivala upravo stvaralaštvo Đure Jakšića. Izložbeni prostor je podeljen na tri glavne tematske celine slikarevog opusa: portretno, religiozno i istorijsko slikarstvo, uz nezaobilazne priče o formiranju Jakšićevog sveta ideja, ali i umetničkog izraza. Naravno, znalci iz GMS nisu propustili da čitavu priču dopune arhivskom građom: umetnikovim pismima, fotografijama i rukopisima, što nam pruža uvid u likovno i književno prožimanje Đurinog stvaralaštva, što nije bilo tako često u srpskoj sredini.

Dobra vest je da ukoliko ne uspete da vidite ovu izložbu u Novom Sadu, ona će od kraja juna biti prikazana u Narodnom muzeju u Beogradu.

 

Toliko od nas za ovo junsko izdanje!
Javite nam kako vam se čine naše preporuke, ali i prosledite nam svoje! Radujemo im se!
Do idućeg posta… Pozdravlja vas BDW tim!

naslovna fotografija: kaboompics.com 

*ovaj post nije sponzorisan