U potrazi ste za novim hobijem? Otkrijte foto-knjige

U savremenom svetu posredstvom društvenih mreža komunikacija je postala pretežno vizuelna. Koliko ste puta umesto da otkucate poruku jednostavno nešto fotografisali i poslali to nekome?  Ili ste umesto beleški napravili foto-podsetnik? Ovaj primer vam pokazuje u kojoj meri smo se navikli na fotografiju kao sredstvo prenošenja poruke. Ipak, fotografija može biti mnogo više od toga čak i za nas koji u tome nismo profesionalci. Ona vam može pomoći da drugim očima sagledate prostor oko sebe, da na drugačiji način promislite svet i da otkrijete jedan novi vid kreativnog izražavanja. Na različite načine se može otkriti ovaj hobi. Neki se zaljube u fotografiju jer žele da zabeleže trenutak, neki su inspirisani trendovima u digitalnoj sferi i žele da i sami budu u modi, a neki pak fotografiju otkriju sasvim slučajno. To je upravo bio slučaj sa Isidorom Vujošević, lektorkom i copywriter-om iz Hrvatske, koja je sa nama podelila svoje iskustvo sa izradom foto-knjiga. Isidorin prvi susret s fotografijom dogodio se u detinjstvu, dok je gledala film o devojci koja se bavi fotografijom. Inspirisana tom pričom, Isidora je uzela u ruke fotoaparat svoje majke i počela da istražuje svet analogne fotografije. U tom istraživanju je došla do foto-knjiga, hobija koji je i nas zaintrigirao.

Šta je tačno foto-knjiga?

Naziv je prilično transparentan, a ipak postoje mnoge nedoumice oko toga šta predstavlja foto-knjiga. Foto-knjiga se može definisati kao skup fotografija. U ovom smislu, brojne internet stranice nude mogućnost izrade foto-knjiga umesto klasičnih foto-albuma, a između korica ovih knjiga možete naći veliki broj (ne)povezanih foto-uspomena. Ipak, foto-knjige o kojima mi govorimo imaju malo drugačiju strukturu. One predstavljaju jednu celinu i vizuelnim jezikom prenose vašu zamisao ili priču. Dakle, izrada foto-knjige nije samo puko grupisanje fotografija, već ovakva knjiga treba da predstavlja koherentno osmišljenu celinu u čijoj je srži vaš pogled kroz objektiv. Neki ovaj efekat nastoje postići i kroz pažljiv odabir fotografija na društvenim mrežama, međutim, za one koji poput Isidore nemaju više naloge na društvenim mrežama ili traže da se izraze i na drugačiji način od onog na koji smo navikli u onlajn svetu, foto-knjige su odličan izbor.

@atelier_rosemood_uk
@atelier_rosemood_uk

Zašto odabrati baš ovaj hobi?

Kao i mnogi drugi hobiji, fotografija i izrada foto-knjiga ima blagotvorno dejstvo. Uploviti u svet fotografije znači naučiti jedan novi jezik koji nam se čini poznatim, ali zapravo krije mnoga iznenađenja. Ova potraga za drugačijim izrazom će vas podstaći i da drugačije sagledavate stvari, te ćete tokom rada na foto-knjizi otkriti da je reč o izuzetno stimulativnom procesu. Kako Isidora navodi, fotografisanje je samo po sebi vid opuštanja, pogotovo ako se koristi analogni aparat koji ne dozvoljava neograničen broj fotografija i ispravki, već vas podstiče da s pažnjom pristupite svakoj sceni koju želite zabeležiti. Tema i motiva je mnogo, možete odabrati nešto neobično i neočekivano, a možete poput Isidore istraživati lokalne prizore i uživati u lutanju ulicama vašeg grada i tu pronaći inspitaciju, a nakon toga krenuti put i drugih mesta u okruženju.

U izradi foto knjiga, svaki je korak interesantan, pa i nakon samog fotografisanja na red dolaze kreativni trenuci kada treba napraviti izbor fotografija za knjigu, uvezati ih u priču i osmisliti dizajn. Za autorku foto-knjiga koje su nas inspirisale da otkrijemo ovaj hobi, ovaj je rad ne samo bio vid opuštanja, već je bio toliko inspirativan da je nakon foto-knjiga odlučila da se oproba i u izradi slikovnica za decu i e-knjiga u saradnji sa prijateljima koji pišu poeziju ili prozu. Dakle, ovaj hobi može pozitivno uticati i na vašu okolinu!

Ako ste i vi, kao i mi, u foto-knjigama pronašli kreativni podsticaj, vreme je da uzmete kameru (ili telefon) u ruke!

Želim da napravim foto-knjigu, odakle da počnem?

Korak 1: Jedina i glavna stvar koja vam je neophodna za izradu foto-knjige su volja i foto-aparat. Budući da svi danas imamo dobre kamere na telefonu, ovo neće iziskivati nikakva ulaganja. Ipak, ukoliko želite da se ovom hobiju posvetite na drugačiji način, možete razmisliti o kupovini analognog foto-aparata poput onog koji Isidora pominje, koji će vas vratiti kroz vreme i otvoriti jedan drugačiji svet. Stare foto-aparate možete pronaći na buvljacima ili na sajtovima sa polovnim stvarima kao što su Kupujem-prodajem, Kupindo ili Sasomange.

Korak 2: Imate kameru i entuzijazam? Sledeći korak je da se malo uputite u sam proces. Ako želite da fotografija bude vaš hobi, predlažemo da ovu odluku iskoristite da saznate nešto novo. Potražite neku knjigu o fotografiji, razmislite čije vas fotografije inspirišu u onlajn svetu ili pogledajte neki video na Jutjubu sa savetima o fotografiji. Ovaj korak nije neophodan, ali vas može odvesti u nekom novom smeru i pomoći vam da istražite nove mogućnosti.

Korak 3: Pronađite temu koja vas inspiriše. Razlika između fotografisanja za sopstveni Instagram i foto-knjige leži u samom konceptu. Odaberite neku temu ili motiv koji biste voleli da razradite kroz fotografiju i onda ga sledite. Ovo nije potraga za lajkovima, ne morate se prilagođavati trendovima, smisao je da pratite ono što vam se dopada. Izađite, uživajte u prirodi, posmatrajte, slikajte!

@yolobook.com

Korak 4: Ako želite da napravite foto-knjigu, nakon samog fotografisanja, čeka vas još jedan kreativni proces. Potrebno je osmisliti priču koju želite prikazati putem fotografija i na osnovu toga odabrati slike koje ćete uključiti u svoju foto-knjigu. Fotografije možete povezati i tekstom, komentarima ili drugim vizuelnim elementima usaglašenim sa temom. Kako to postići? Možete napraviti digitalnu knjigu ili papirnu verziju. Za digitalnu knjigu vam je potrebna neka alatka za dizajn. Mi vam preporučujemo platformu Canva, koja je besplatna i lako dostupna na internetu (najbolje je pristupiti direktno preko brauzera, ali postoji i aplikacija za telefon). Tu ćete moći da kroz brojne vizualne i tekstualne elemente uvežete svoje fotografije u jednu koherentnu celinu.

Ukoliko ste pak ljubitelj papira, razmislite o tome da kupite neki lep album za slike u kom možete lepiti fotografije i dopisivati tekst. Tako nešto možete naći kod Mem notes, a zanimljiva varijanta je i Yolo book, koncept koji takođe možete prilagoditi ovom hobiju.

Ma šta da odaberete, važni su ideja i entuzijazam. U fokusu ne treba da budu novac i velika ulaganja. Izrada foto-knjige treba da bude kreativni i terapijski proces, a jedino važno je da vama to prija! Kada vi budete zadovoljni, onda podelite radost i sa ljudima oko sebe! Isidora Vujošević je odlučila da svoj rad podeli upravo sa vama, te vam ovom prilikom poklanja svoje tri digitalne foto-knjige!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *