Umetnost u doba protesta

Izazovna vremena neretko vode preispitivanju. Preispitujemo kako smo došli do ovog trenutka, preispitujemo sopstvenu ulogu u događajima koji bi mogli preoblikovati našu stvarnost, preispitujemo odnose sa drugima. U Srbiji su danas takva vremena. Usled nezadovoljstva građana načinom na koji se donose odluke o merama protiv bolesti Kovid-19 i (ne)obaveštavanju građana o stanju u zdravstvu, od utorka, 7. jula, svake večeri narod izlazi na ulice i protestuje. Ovom razlogu za nezadovoljstvo priključili su se i mnogi drugi poput nezadovoljstva zbog situacije u medijima, javnim finansijama, pravosuđu (sami možete nastaviti niz…). Tokom protesta smo imali priliku da vidimo da policija pribegava prekomernoj upotrebi sile nad demonstrantima i prevazilazi svoja zakonska ovlašćenja. Brojna se pitanja postavljaju ovim povodom, dok se u sve više gradova šire protesti. Imajući u vidu navedenu situaciju, predlažem da preispitamo i nešto manje očekivano, predlažem da preispitamo ulogu umetnosti u trenutnim dešavanjima.

UMETNOST MOŽE DA ZABELEŽI TRENUTAK

Ako se osvrnemo na skorašnja dešavanja samo uz pomoć ilustracija, uvidećemo da su ključni događaji zabeleženi ne samo rečju i snimkom već su inspirisali kreativne pojedince da ih i crtežom ovekoveče. Tako je Nataša Mihailović (@natasa.mihailovic) prikazala novinarku Jelenu Zorić koja uprkos suzavcu nastavlja da izveštava, dok je Nataša Dinić (@nanydi.png) ovekovečila uznemirujući momenat u kojem policajac patikom pritiska glavu demostrantu.  Snimak Petra Đurića koji uzvikuje: ”Ćale, ovo je za tebe”, rečenicu koja je postala nezvanična parola protesta, podstakla je brojne umetnike, poput @maple.things, da baš taj trenutak pretoče u ilustraciju. Marka Samardžija (@illustrosaurus) je sve navedeno smestio u simboličan prikaz oblaka dima od suzavca.

Nataša Mihailović – @natasa.mihailovic
Nataša Dinić – @nanydi.png
@maple.things
Marka Samardžija – @illustrosaurus

 

UMETNOST MOŽE DA POVEZUJE REFERENCE

U biti stvaralaštva nije puko prikazivanje onoga što na slici vidite. U biti je prikazivanje osećaja, ličnog dojma i svetonazora u čijem prenošenju se rad često nadovezuje na postojeće reference. Zahvaljujući oštroumnoj ilustracije Marije Matić (@dobre_brlje), u novom ruhu gledamo (NE)Srećne ljude. Takođe, jedan predizborni slogan, koji je donedavno stajao na bilbordima, kod Emira Sokolovića (@ovothisnothat) dobija novo ruho. Najzad, u radu @todoamodo.dwg možemo videti da slavna scena koje je oslikao Paja Jovanović ne pripadaju samo prošlosti, već da je, nažalost, možemo smestiti i u kontekst aktuelnog trenutka.

Marija Matić – @dobre_brlje
Emir Sokolovića – @ovothisnothat
@todoamodo.dwg

 

UMETNOST MOŽE DA KRITIKUJE

Kritika se često efikasnije iskazuje slikom i humorom nego rečju. Upravo je zato uloga karikature izuzetno važna. Kao i uvek, tako i u periodu o kome sada govorimo, karikature naših slavnih karikaturista Petričića i Koraksa su sa malo ili nimalo reči uspele da prikažu duboku kritiku društva. Ovaj istrajni i promišljeni vid kritike dobar je pokazatelj onoga što ilustracija može: može da nas osvesti kroz kritiku ili podseti na ono što živimo.

Dušan Petričić

UMETNOST MOŽE DA NAS OHRABRI

Jedna od najznačajnijih uloga ilustracija u ovom periodu jeste i to što nam može pružiti ohrabrenje. Tako nam  Zoran Cardula (@cardula) daje podršku kroz niz ilustracija kojima prikazuje u kojim se sve gradovima odvijaju protesti (jer Srbija nije samo u Beogradu!). Još jedno ohrabrenje stiže iz komšiluka, odakle je Midhat Kapetanović (@midoka5) poslao važnu poruku podrške Zagreba i Sarajeva. Takođe, podrška stiže i od četvoronožnih prijatelja zahvaljujući Nataliji (@iskra_zauvek_tatoo) čija nas ilustracija podseća da budemo oprezni.

Zoran Cardula – @cardula
Midhat Kapetanović -@midoka5
Natalija – @iskra_zauvek_tatoo

UMETNOST MOŽE DA SE OBRATI SVIMA

Najzad, ne zaboravimo da uznemirujuće slike sa lica mesta nisu za svakoga. Ali zato je tu dobar ilustrator, poput Ane Petrović (@anatonija ) da sa malo reči i mnogo boja prikaže dešavanja tako da ih mogu sagledati i mlađi i stariji. A neka je dovoljno samo četiri reči pa da nam sve bude jasno, kao što je to u slučaju ilustracije Valentine Obradović (@love_by_valentina)

Ana Petrović – @anatonija
Valentina Obradović – @love_by_valentina

U različitim razdobljima umetnici su, podstaknuti burnim dešavanjima, svoje utiske stavljali na papir, a danas i na ekran. Vrlo je moguće da će se neke od pomenutih ilustracija jednog dana naći na izložbama nalik onim koje danas predstavljaju plakate iz ’68 u Francuskoj. Ipak, ovde i sada, ove su ilustracije segment stvarnosti, one dopiru tamo gde tradicionalne vesti možda nisu dobrodošle, one ne postoje samo zbog estetskog ugođaja, one nisu samo umetnost radi umetnosti.

One su danas umetnost radi slobode!

Una Senić – @una.senic

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

3 Responses

  1. Ovo nije umetnost u doba protesta vec protestna umetnost. Umetnost u doba protesta su sve izlozbe davno isplanirane, koje se sada odrzavaju i koje nece biti tako posecene i vidjene kao u normalnim uslovima. Treba dati znacaja i ovom segmentu jer su umetnici u ovom periodu u jako teskoj poziciji i vise nego ikada bez publike. Lep pozdrav

  2. Bravo!
    Divan tekst, koji će jednog dana takođe svedočiti o ovim danima, kao druga vrsta umetnosti, umetnost reči. Ali i o tome kakvi su ljudi koji podržavaju proteste. Da to nisu huligani, već mladi, kreativni, slobodni ljudi, koji ne žele sebe da izgube u ovom trulom sistemu, a hoće, ako ne dignu glas.
    Hvala!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *