Zimski filmski maraton: 5 filmova koje bi trebalo da uvrstite na svoju listu

Zimski raspust smo ranije uvek pamtili po filmskim maratonima. To što smo sada odrasli ne znači da sebi ne treba da priuštimo nekoliko lenjih dana tokom kojih ćemo se sklupčati ispred televizora i uživati u dobroj kinematografiji. Kao dodatni podstrek da i vi to učinite, stižu naše preporuke za kućni bioskop.

Male žene (Little Women) – Netflix

Mnogi od nas odrasli su na knjigama Luize Mej Olkot, a dobro se sećamo i filmske adaptacije “Malih žena” iz 1994. koju su svojevremeno često puštali na televiziji. Zato smo se toliko i obradovali kada je 2019. godine izašla nova verzija ovog klasika, sa sjajnom postavom sačinjenom od Serše Ronan, Florens Pju, Eme Votson, Timotija Šalamea i drugih velikih imena iz sveta sedme umetnosti.

Ova kostimirana drama smeštena je u periodu Američkog građanskog rata i prati odrastanje, prve ljubavi i burne životne puteve na koje polaze četiri sestre porodice Marč – Džo, Ejmi, Meg i Bet. Kroz mešavinu humora, topline, estetičnih kadrova i nekoliko srceparajućih momenata, najnovija ekranizacija jednog od naših najdražih romana iz detinjstva pravi je način da potrošite dva sata jednog ušuškanog zimskog popodneva. Za one koji ovaj dirljivi film nisu stigli da isprate u bioskopu, kao i za one koji bi rado ponovo pogledali drugo dugometražno ostvarenje režiserke Grete Gervig, sve što treba da uradite jeste da se ulogujete na Netflix i pritisnete play.

Zima do kostiju (Winter’s Bone) – HBO GO

“Zima do kostiju”, drugi film rediteljke Debre Granik, predstavlja surovo realni pogled na život jedne siromašne porodice u divljinama Mizurija. Ova priča prati sedamnaestogodišnju Ri (Dženifer Lorens) u očajničkoj potrazi za svojim ocem, kada sazna da je umesto kaucije za izlazak iz zatvora uložio njihovo jedino mesto za život pre nego što je nestao bez traga.

Često opisivana kao vestern bez kauboja i pištolja, ova turobna misterija uspeva da do tančina prenese teške uslove za osnovnu egzistenciju u hladnim i kriminalom inficiranim planinama Ozarka. Dok gledamo kako jedna mlada devojka na svojim plećima nosi odgovornost za brigu o bolesnoj majci i još uvek malom bratu i sestri, pred nama se razvija gotovo bolan narativ o sazrevanju u okruženju koje nema milosti i ne ume da prašta. “Zima do kostiju” je težak, češće gorak nego sladak film, i baš zato ostaje sa vama dugo nakon gledanja.

Nož u leđa (Knives Out) - Netflix

Za ljubitelje detektivskih zapleta smeštenih u izolovanom mestu, sa šarenim ansamblom likova i laganom atmosferom, film “Nož u leđa” Rajana Džonsona predstavljaće pravi praznik. Sniman kroz vizuru reditelja koji se ne boji da bude originalan, ova razdragana misterija u duhu romana Agate Kristi predstavlja neočekivano osveženje u okvirima svog žanra.

Gledajući kako Danijel Krejg tumači nekonvencionalnog istražitelja sa gotovo komičnim naglaskom, pred nama se raspreda klupko u čijem centru leži jedno veliko pitanje – ko je ubio slavnog i bogatog književnika Harlana Trombija? Kako film napreduje, tako sve više raste tenzija između pokojnikove disfunkcionalne porodice i posvećenog osoblja, sa neočekivanim preokretima koji se jedan za drugim nižu usred snežne idile. Iako na prvi pogled “Nož u leđa” ima sve elemente prosečnog krimića – ovo je zasigurno naslov koji je mnogo veći od sume sopstvenih delova.

Najsrećnije doba godine (Happiest Season) – HBO GO

Nekad je sve što nam je potrebno da bismo se ugrejali jedna simpatična romantična komedija. S druge strane, ako ste se umorili od klasičnih “limunada” sa predvidivim šablonima, možda je “Najsrećnije doba godine” pravi izbor za vas.

Film prati ljubavnu priču između Ebi (Kristen Stjuart) i Harpera (Mekenzi Dejvis), čija će veza biti stavljena na probu za vreme tradicionalnog, porodičnog slavlja tokom kojeg je naizgled najvažnije zadržati savršene fasade. U pauzama od napada smeha, porodične tajne nisu jedina stvar koja će izaći iz ormara, a količina radosti s kojom će vas “Najsrećnije doba godine” ostaviti  dugo vam neće skidati osmehe sa lica.

Tik, tik...BUM! (Tick, tick...BOOM!) Netflix

“Tik, tik…BUM!” najnoviji je film američkog glumca, pevača i kantatora Lina-Manuela Mirande, koji se na Netflixu pojavio u novembru 2021. godine. Ovo je autobiografski mjuzikl koji prati život dramaturga Džonatana Larsona, u kojem gledamo mladog i poletnog kompozitora na životnoj okosnici, dok preispituje da li su sve one velike odluke koje jeo tokom godina donosio zaista bile ispravne.

Endru Garfild tumači glavnu ulogu i, dok uz muziku i pesmu tumara ulicama zavejanog Njujorka, zajedno sa njim putujemo kroz razne prijateljske i romantične odnose koje ovom filmu daju toplinu, draž i humanost. “Tik, tik…BUM!” je prava filmska poslastica čak i za one ljude koji ne vole mjuzikle, a uz odlične performanse Vanese Hadžens, Aleksandre Šip i Robina de Hesusa, zagarantovano je da će vas ovaj film voditi na jedno dirljivo putovanje posvećeno vokalnoj i instrumentalnoj umetnosti kojem se možete vraćati iznova i iznova.

BONUS: Crni medved (Black Bear) – HBO GO

Ako ste raspoloženi da gledate nešto što će naglavačke okrenuti sva vaša očekivanja i baciti vas u dileme i pitanja već onog momenta kad se pojavi odjavna špica, na platformi HBO GO čeka vas zanimljiv i unikatan naslov koji ispunjava baš ove zahteve. “Crni medved” je drama i meta-komentar na filmsku industriju, proces stvaranja i manipulaciju, a možda je i jedan od najunikatnijih naslova na koje ćete ikada naići.

Prva polovina filma otvara sasvim regularno, upoznavši nas sa Gejbom (Kristofer Ebot) i Bler (Sara Gordon), umetnicima koji u svojoj kući na jezeru dočekuju mladu rediteljku Alison (Obri Plaza). Međutim, nakon nešto mirnijeg početka, drugih 45 minuta “Crnog medveda” u potpunosti menjaju ton i tematiku, naglo nas bacivši u svet toksičnih veza i šou biznisa. Sa fenomenalnom i enigmatičnom Obri Plazom u ulozi koja je kao krojena za nju, ovaj indi-film nateraće vas da se još dugo nakon što se završi pitate šta je stvarnost, a šta je fikcija.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pročitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *