Online kupovina garderobe na stranim sajtovima

Kako mi se zaista veliki broj vas javio što putem maila, to putem komentara i poruka na blogu i facebooku, a u vezi sa online kupovinom garderobe na sajtovima čije komade najčešće viđate u mojim outfit postovima, rešila sam da napravim kraći vodič kroz ovaj vid šopinga. Sprovešću  vas od početnih koraka podizanja kartice za online plaćanje do same kupovine, a sve zasnovano na mom ličnom iskustvu.

Zašto online kupovina? 
Raznolika ponuda i širok izbor, preglednost, dostupnost, izbegavanje gužvi po tržnim centrima, isprobavanja po zagušljivim kabinama i u najvećem broju slučajeva vrlo pristupačne cene.
 Mislim da su razlozi i više nego dovoljni.

Ukoliko ostane još koja nedoumica, javite se u komentarima na ovaj post sa pitanjima, pa ćemo zajednički pokušati da pronađemo odgovor.

online-shopping

Dakle, krenimo:
1. Otvaranje računa i podizanje kartice
Prvi preduslov za vaše online šoping iskustvo je posedovanje deviznog računa i kartice za online kupovinu. Najpre, otvarate devizni račun u banci. Ovaj račun mora biti isključivo korišćen u svrhe online kupovine. Njegovo otvaranje uglavnom ne košta ništa, kao ni njegovo održavanje. 
Neke banke, međutim, uvode obavezan depozit (primer Raiffeisen banka gde je obavezan depozit 20 €). Taj iznos je nemoguće trošiti i on je stalan (ako imate 100 € na računu, možete da koristie 80 € jer je onih 20 € u svrhu depozita). Depozit vam se vraća nakon gašenja računa. 
Sam račun otvarate samo uz ličnu kartu. 
Nakon otvranja računa podnosite zahtev za karticu za online plaćanje. Ona se dobija u roku od par nedelja. Članarina za karticu je nekih par stotina dinara i plaća se na godišnjem nivou. Pre planirane kupovine uplaćujete željenu svotu novca (vrlo efikasan način za sprečavanje impulsivne kupovine).
Ono što je bitno za online plaćanje od podataka koje imate na samoj površini kartice je broj kartice od 16 cifara, security kod od 3 cifre i datum isticanja kartice. Ovo su podaci koje unosite prilikom kupovine (ne delite ih ni sa kim ni u kojim okolnostima) ali o tome detaljno kasnije.

2. Kupovina
Jedna od najbitnijih, ako ne i najbitnija stavka prilikom online kupovine jeste da kupujete na proverenim sajtovima. Nemogućnost kupovine putem PayPal sistema iz Srbije (koji je neki vid sigurnosne mreže prilikom online šopinga) i dalje nas primorava da budemo oprezni. Ova dodatna mera opreza plus naša urođena skeptičnost udaljili su nas od online kupovine, svih ovih prethodnih godina. Međutim, online šoping je toliko napredovao, a sa njim i njegova bezbednost da je rizik minimalan. Međutim, moja je dužnost da vas upozorim. Dakle, dodatna doza opreza, poput onog koji imate kada motrite na svoju torbu u prevozu, je dobrodošla. Raspitajte se, prelistajte forume koji su puni i više nego korisnih informacija, pregledajte sajtove na kojima kupuju blogerke, koje su inače i najbolja preporuka.
Ono što mogu da tvrdim jeste da nisam imala ni najmanjih problema kako po pitanju kupovine, tako i dostave i kvaliteta ni sa jednim sajtom sa kojim sam do sada imala iskustva.  U pitanju su svi sajtovi čije banere možete videti na mom blogu, ili čiju sam garderobu nosila do sada u svojim outfit postovima. Dakle, i više nego korektno iskustvo. 
No, krenimo sa koracima u kupovini.
Kada pronađete sajt čija vam ponuda odgovara proverite da li je moguće plaćanje van PayPal sistema  (videćete u ponudi opcija za plaćanje mogućnost plaćanja putem kreditne kartice).
Ukoliko je ovaj uslov ispunjen, registrujte se na sajtu po standardnoj proceduri.
 Nakon što pregledate ponudu sajta i pronađete željeni proizvod, kupovinu nastavljate klikom na dugme ”Add to cart/bag”. Pre toga proverite da li ste odabrali dobru veličinu i boju. Veličina se bira po specijalnoj ”size guide” proceduri, u kojoj su detaljno navedene mere koje odgovaraju veličinama XS, S, M, L, XL . Ukoliko je u ponudi samo jedna veličina odnosno one size radi se o univerzalnoj veličini.
Ukoliko imate neki kod za popust (mnogo sajtova ih nudi, tako da obavezno dobro proverite) unesite ga u ”coupon code” odeljak.  
Inače, svi moji čitaoci imaju popust na Sheinside.com od 20% na bilo koji od proizvoda, ukoliko u odeljak za popust unesu kod BRAN20.
Kada odaberete svoj model, njegovu boju i veličinu, nastavite sa šopingom klikom na opciju ”continue to checkout”.
Sledeći korak je unošenje vaše adrse stanovanja.
Nakon unošenja adrese, vreme je za odabir načina plaćanja, i ovde je jako bitno da odaberete vid plaćanja koji ne podrazumeva PayPal sistem (ukoliko ste kupac iz Srbije). Unosite podatke onako kako su traženi: zemlja iz koje dolazite, broj kartice, tip kartice, CSC broj (security code), i datum isticanja kartice u formatu u kojem je tražen.
Unosite vaše podatke (ime, prezime, adresu) i oni se moraju poklapati sa onima koji su na kartici.
Nakon ovog koraka, prosleđujte podatke odeljenju za proveru narudžbina sajta na kojem ste kupovali u i roku od par minuta stiže vam potvrda o vašoj kupovini, broju narudžbine i načinu na koji vaš paket možete pratiti tako da u svakom trenutku znate gde se nalazi.
3. Shipping
Vrlo je bitno proveriti da li sajt na kojem ste rešili da kupujete vrši dostavu do Srbije. Odgovor će uglavnom biti pozitivan, s tim da će negde ta dostava biti besplatna, a negde će imati svoju cenu. 
Ona zavisi od sajta do sajta. Sve informacije imaćete u odeljku o shippingu na samom sajtu.
4. Carina
Za robu u vrednosti do 70 € nema plaćanja carine. Međutim, ovo jeste neko fiksno pravilo, ali ono se primenjuje vrlo proizvoljno. U prevodu, carina vam se može naplatiti i za komade čija je vrednost manja od navedene, dok se neocarinjeni mogu ostaviti proizvodi daleko skuplji od 70 €. U prevodu: sve zavisi od carinika i njegovog rasploženja tog dana. Lično, plaćala sam samo jednom carinu i to za poklon. Dakle, nadajte se dobrom, ali i budite spremni na ono manje dobro.
Pa, dragi moji, nadam se da sam ovim detaljnim prikazom uspela da vam približim divno online šoping iskustvo, a sada sam tu za sva vaša pitanja, nedoumice i sugestije. 
Vaša B.
.

Thank you for sharing some love! I really appreciate every single word from you!

50 Comments

 • Reply June 11, 2012

  Bubullina

  Svi +++ za post i za online shopping, samo bih za kreditnu karticu dodala da je ipak Intesa po mom mišljenju najbolje rešenje.
  Nema depozita, ne plaća se održavanje, i nisam čula da je iko imao problem sa njom (dok sam recimo za kartice Raiffeisen i Komercijalne banke čula nekoliko loših iskustava).

  Sve u svemu, online shopping definitely won :).

  • Reply June 11, 2012

   Branislava

   Čula slična iskustva, tako da je ovo još jedan dobar savet za sve buduće online kupoholičarke 😀

  • Reply June 12, 2012

   Bojana

   Predlazem svim blogerkama kupovinu preko neta Visa electron ili Mastercard debit karticom AIK Banke, koja je besplatna, nema troskova izdavanja i odrzavanja, moze biti vezana ili za Vas dinarski tekuci ili devizni tekuci racun ( koji su takodje besplatni), a da bi izvrsili placanje potrebno je samo imati sredstava na racunu ( na dinarskom dinare a na deviznom ako ste za njega vezali karticu devize), nema obaveznog ili minimalnog depozita. Ako Vam je kartica vezana za dinarski tekuci ( npr. za racun gde Vam poslodavac uplacuje zaradu , nakon transakcije bice Vam skinuti dinari sa racuna po srednjem kursu – dakle bez kursnih razlika, jos ako imate i odobren dozvoljeni minus mozete placati sve do njegove visine). Mozete mi se javiti za dodatne informacije ako zelite.

  • Reply June 12, 2012

   Branislava

   Bojana, hvala puno na korisnim informacijama 🙂
   Ipak, moja dobronamerna sugestija svima koji se budu odlučili da otvore račun i karticu radi online plaćanja je da to ipak urade sa zasebnim računom. Čisto iz bezbednosnih razloga. Naime, najbolje je da pre same kupovine uplatite željenu svotu novca i istu potrošite, nego da vam račun na koji imate stalan priliv bude onaj sa kojim vam je povezana kartica za plaćanje. Kada stigne PayPal koji onemogućava bilo koji vid zloupotrebe, onda se već takav korak može preduzeti 🙂
   Veliki pozdrav! 🙂

 • Reply June 11, 2012

  VertigoKris

  Najbolji online soping guide do sada na bloggeru! 🙂
  http://myworldofvertigo-vertigokris.blogspot.com/

 • Reply June 11, 2012

  Anonymous

  pa ne znam baš koliko su iskrene te vaše blogerske preporuke jer je opće poznata stvar da vi ne kupujete te stvari nego dobijete besplatno da bi ih promovisali, mislim da je i to bitno naglasiti kad se piše ovakav post, to je sve kineska roba koja uopće nije povoljna za kvalitet koji nude i cenu dostave na to.

  • Reply June 11, 2012

   Branislava

   Sve što je napisano u ovom i bilo kom drugom postu a od strane moje ruke je i više nego iskreno! Sve najbolje i hvala na javljanju!

  • Reply June 12, 2012

   Anonymous

   Mislim da si totalno krivo protumacila Branine rijeci, nije promovirala kvalitetu odjeće, nego sigurnost narudzbe sa pojedinih sajtova

 • Reply June 11, 2012

  Immortality Passion

  Sreca mi u BiH imamo PayPal, pa je mnogo lakse. Ja vise i ne idem u sopping po gradu 🙂

 • Reply June 11, 2012

  Anonymous

  ja sam juce narucio neke knjige sa amazona i jos uvek nisu stigle ne znam sta da radim

 • Reply June 11, 2012

  Jovana

  Odlican post. Verujem da ce biti od velike koristi svima. Hvala ti 🙂

 • SUper clanak dosada se jos nisam odlucila na online kupovinu jer je ipak zadovoljstvo isprobavanja zeljenih stvari bilo nezamenljivo ali se u zadnje vreme razmisljam da oprobam i online kupovinu 🙂

 • Reply June 11, 2012

  moky

  Koristan post!!! svaka čast… Pozdrav iz HR
  http://myfashion.com.hr/

 • Reply June 11, 2012

  Anonymous

  Jako korisno je ovo, hvala! Mada, imam mozda naizgled glupo pitanje 🙂 : Zasto mora biti kartica iskljucivo za online kupovinu, zasto ne moze ova ”obicna”? 😀

  • Reply June 11, 2012

   Branislava

   Verujem da je bezbednost primaran razlog…
   Drago mi je da ti je post koristio! 🙂
   Veliki pozdrav! 🙂

 • Reply June 11, 2012

  Nataša

  Super je post, jednostavno si objasnila baš. Obožavam online šoping, ali do sad nisam kupovala ništa izvan Srbije na taj način… Imam i devizni račun i karticu (Intesinu, takođe ih preporučujem) ali ih nisam do sad koristila za šoping jer sam mislila da su poštarine i carine ogrooomne. Sad znam da nisu 🙂

 • Reply June 11, 2012

  marinicad

  Super post, puno korisnih podataka. Ja sam do sada koristila kreditnu kartici za placanje usluga online i nisam imala losih iskustava. Nisam pokusavala sa kupovinom, najvise zbog shipping-a. Sada si me ohrabrila 🙂

 • Reply June 11, 2012

  marinicad

  Super post, puno korisnih podataka. Ja sam do sada koristila kreditnu kartici za placanje usluga online i nisam imala losih iskustava. Nisam pokusavala sa kupovinom, najvise zbog shipping-a. Sada si me ohrabrila 🙂

 • Reply June 11, 2012

  FashionFreak/Mihaela

 • Reply June 11, 2012

  Srdjana

  Hvala ti na ovome, odlican je post. Uvek zelim da pokusam da narucim sa nekog sajta ali me carina najvise brine :/

 • Reply June 11, 2012

  Anonymous

  Da li roba stigne na kucnu adresu ili se negde preuzima i gde?
  Ako se preuzima da li narucilac mora licno da je preuzme?

  • Reply June 11, 2012

   Branislava

   Roba stiže na kućnu adresu, odnosno onu adresu koju ti navedeš prilikom kupovine 🙂

 • Reply June 11, 2012

  Jelena MS

  Hvala na ovako detaljnom i jasnom uputstvu,kada rešim online da kupujem mislim da neću morati ponovo nešto da te zapitkujem.

 • Reply June 12, 2012

  Mila

  Odlican post! Planiram da pocnem sa online kupovinom u najskorije vreme 🙂

 • Reply June 12, 2012

  Anonymous

  Bravo x 10000000 ! uvek se odusevim tvojim textovima ! ma ne moze niko da se meri sa tobom

 • Reply June 12, 2012

  Anonymous

  Brano, mislish do 70 evra se ne placa? ne od 70?

  • Reply June 12, 2012

   Branislava

   Moja greška! 🙂
   Ispravljeno! Hvala na sugestiji 🙂

 • Reply June 12, 2012

  Milica

  Super post i predivan blog!
  Iskrene čestitke!

  Mozes li mi pojasniti na koji način plaćas kada kupuješ na sajtu sheinside.com?
  Čini mi se da može jedino preko paypal-a, a pošto sam iz Crne Gore, ne mogu se registrovati, kao ni vi iz Srbije.

  • Reply June 12, 2012

   Branislava

   Ovako, što se tiče sajta Sheinside.com možete da im se javiti na njihov mail za pomoć kupcima service@sheinside.com. Voljni su da izađu u suret kupcima iz Srbije. Najbolje je da sa njima direktno popričaš. Možeš sobodno reći da ste za njih čuli preko mog bloga 🙂

 • Reply June 12, 2012

  pipa cipa

  moram priznati da je u hrvatskoj puno lakše obaviti on-line shopping, obzirom na paypal, kreditne kartice… kockaš najviše sa carinom odnosno da li će ti roba stići običnom poštom ili express kurirskom službom

 • Reply June 12, 2012

  liki

  Super post, verujem da su sad svima jasnije neke stvari 🙂 Da li mozes da nam napises jos i spisak sajtova za online kupovinu na kojima je moguce placati kreditnom karticom i koji su provereni tj. imala si iskustva s njima.. Mislim da ce nam to svima olaksati. Hvala unapred! Pozdrav :)))

  • Reply June 12, 2012

   Branislava

   Svi sajtovi sa kojima sam ja imala iskustva su sa leve strane mog bloga (baneri) ili su navedeni direktni linkovi do njihovih komada u spisku brendova mojih outfit postova (ako vam se nešto svidi, samo pogledajte specifikaciju brendova na kraju posta). Možete svaki od sajtova da direktno kontaktirate putem njihovih servisa za pomoć mušterijama, i da, odgovoriće vam na mail sigurno 🙂

 • Reply June 12, 2012

  Vanja Milicevic

  odlican post! volela bih kad bi bilo vise ovakvih postova kod nas generalno, o kakvoj god kupovini se radilo! 🙂 nadam se da ce online kupovina postati i kod nas nesto sasvim uobicajeno …

 • Reply June 12, 2012

  Ducili

  Nisam znala da je u Srbiji tako povoljan prag vrijednosti robe za poštansko carinjenje 🙂 inače su mali iznosi u većini zemalja, kod nas u BiH je 25 Euro, a čak mi se čini da je u Sloveniji 40 Euro…pa vam je to super!!!

 • Reply June 12, 2012

  sugarhoneybaby

  Sjajno.Vrlo koristan post:)

 • Reply June 13, 2012

  Andjela

  Odlican i veoma koristan post! 🙂
  Zanima me jos samo jedna stvar, da li si nekada kupovala preko eBay-a i kakva su iskustva sto se njega tice?
  Hvala unapred! Pozdrav 🙂

  • Reply June 13, 2012

   Branislava

   Hvala, Anđela! 🙂
   Nisam lično imala iskustva sa eBayom, međutim ono što sam pročitala po forumima na tu temu je uglavnom vrlo pozitivno.
   Mislim da ćeš sve detalje naći upravo na forumima, jako su informativni 🙂
   Veliki pozdrav! 🙂

 • Reply June 23, 2012

  Anna

  možda mi je promaklo da ste pomenuli,ali intesa od nedavno izdaje visa interneet karticu i ja samo sa tekućeg prbacim na nju koliko mi keša treba za stvari 🙂 besplatno je vađenje kartice,možeš preko neta da prebaciš pare…preporučujem!

 • Volim ovakve postove, i koliko god slicni bili uvek se nadje po koja nova korisna informacija.. 🙂
  Koliko sam se pre plasila online kupovine, sad sam je bas zavolela, a pogotovo moja sestra 😀
  I iskreno se nadam da ce uskoro kupovina preko neta biti sasvim normalna stvar i u Srbiji. 🙂

  http://dictionaryoffashion.blogspot.com/

 • Reply July 2, 2012

  Dolly Valkyrie

  ja se za sad drzim kupivine online “unutar” Srbije, jer sam iz manjeg mesta i umara me sama chinjenica da moram do prvog veceg grada ako zelim neshto da kupim… Za sad me zarada ogranichava poprilichno..ali odlichan post, trebale su mi ove informacije za ubuduce!

  glittercabaret.blogspot.com

 • Reply July 9, 2012

  Anonymous

  Mene zanima procedura carinjenja robe preko Sheinside.com, od momenta kada udje u Srbiju. Naime, ja zivim u Nemackoj, i narucila sam njihovu robu. Dobila sam obavestenje od drzavne carine da moram da platim 18% bez obzira na iznos, postarinu do kuce (5 EUR) i troskove carinjenja u visini od 24 EUR. Da li je isti slucaj i sa uvozom u Srbiju?

  • Reply September 16, 2012

   Branislava

   Meni se do sada nijednom nije desilo da plaćam bilo kakvu carinu na Sheinside robu. Možda je zbog iznosa, zaista nisam sigurna. Ne mogu ništa da tvrdim, a pogotovo ne u odnosu na Nemačku. Ja jednostavno nikad nisam platila ništa kada mi je bilo šta stizalo sa Sheinside sajta, što ne znači da nekom drugom neće biti naplaćena carina. Kao što sam više puta rekla, carina u Srbiji je stvar sreće 🙂
   Veliki pozdrav! 🙂

 • Reply October 11, 2012

  Frajla

  Zanima me samo kako je regulisana prodaja preko fejsbuka?

  • Reply October 15, 2012

   Branislava

   Hmm, nisam sigurna na šta konkretno misliš… Možeš li da mi pojasniš?

 • Reply February 28, 2013

  Anonymous

  Cao..Interesuje me da li je svaki ovaj sajt sto su sa strane pouzdan za narucivanje? Hvala.
  Marija

 • Reply September 18, 2014

  biljana

  Molim vas da li je neko porucivao NEXT ! garderobaje super,pokusavam na sve nacine ali nesto koci…

  • Reply September 20, 2014

   Brana

   Draga Biljana,
   kako nisam nikada naručivala garderobu sa tog sajta bojim se da ne mogu da ti pomognem 🙁
   Ipak, ako je neka od čitateljki naručivala bilo bi sjajno da napiše svoja iskustva.
   Veliki pozdrav!
   Brana

  • Reply October 2, 2014

   Anonymous

   Next ne dostavlja u Srbiju!

   • Reply July 11, 2017

    Aleksandra

    Evo sveza informacija – znam da je poslednji post iz 2014. Next je poceo da isporucuje u Srbiju 🙂

    • Reply August 28, 2017

     Biljana

     Aleksandra, da li roba sa nexta stigne na kucnu adresu? Da li se placa shipping i carina?

Leave a Reply

Enter the number *